Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

A Non-Deceptive Deception Tour

15 oktober 2007  ·  5399 × bekeken

Al de gehele afgelopen week keek ik uit naar het weekend. Van 12 - 14 oktober stond het tweede Deception Tour weekend van dit jaar gepland. Natuurlijk vond dit plaats op de meest spannende plek om zeldzaamheden te zoeken in Nederland: Vlieland. De weersvoorspellingen beloofden veel goeds en het aantal deelnemers ook, zo'n 35 fanatieke vogelaars waren van plan dit weekend voor de zoveelste maal geschiedenis te gaan schrijven.

Het blijkt inderdaad een goed weekend te worden. Op vrijdag werden er ongeveer zes Grote Kruisbekken gevonden in de bossen bij de Vuurtoren. Hoewel dit voor mij geen nieuwe jaarsoort is, laten de vogels zich geweldig mooi bekijken. Lange tijd zitten ze rustig in een den te fourageren en kunnen de fotograven zich uitleven.

Zaterdag wordt de beste dag van het weekend. Naast veel Bladkoningen (in totaal waren er zeker meer dan 15 op het eiland aanwezig) wordt er een Bruine Boszanger ontdekt in Bomenland. Ook geen nieuwe jaarsoort, maar AndrĂ© van der Plas brengt daar verandering in met het ontdekken van een Raddes Boszanger. De vogel (die op niet meer dan 150 meter afstand van de Bruine Boszanger zit!) blijkt kort gezien te zijn en is toen uit beeld verdwenen. Gelukkig wordt de boszanger na een spannend uurtje teruggevonden en lukt het me deze vogel subliem te zien te krijgen (# 321)!

Terwijl ik nog nageniet van het zien van de Raddes Boszanger, krijg ik het verheugende nieuws dat Jeroen de Bruijn drie Grote Piepers heeft gevonden op de Vliehors. Samen met Bart-Jan Prak vertrek ik op de fiets naar deze plek. Eenmaal de fietsen geparkeerd, lopen we eerst helemaal de verkeerde kant op, maar na wat extra plekinfo van Jeroen horen en zien we al snel twee Grote Piepers (# 322)! Even later vliegen de twee vogels op, waarna ze achter het duin verdwijnen. Hoewel een Grote Pieper niet zo'n bijzonderheid is als de Raddes Boszanger, ben ik reuze blij met deze soort. In januari zijn er ook al Grote Piepers gemeld, maar omdat ik toen nog niet echt fanatiek aan het jaarlijsten begonnen was, had ik deze soort nog niet op mijn jaarlijst staan.

Na deze twee nieuwe jaarsoorten aan mijn lijst te hebben toegevoegd, besluit ik nog even over zee te gaan kijken. Er zijn op vrijdag namelijk drie Kleine Alken gezien en dit zou voor mij nog een nieuwe jaarsoort betekenen. Hoewel er geen Kleine Alk in beeld komt, vliegt er wel een fraai mannetje Grote Zee-eend (# 323) in het middagzonnetje langs! Als blijkt dat de Raddes nog steeds heel fraai te zien is, ga ik nog even bij deze vogel langs. De vogel is rustig aan het fourageren op de luizen die zich aan de onderkant van elzenbladeren bevinden en laat zich onvoorstelbaar goed bekijken.

Zondagochtend kijk ik eerst over zee, maar naast tientallen Alk/Zeekoeten en veel duikers leverde dit nog steeds geen Kleine Alk op. Na een uurtje wordt er door Janne Ouwehand een Pallas Boszanger ontdekt bij de Weitjes van Mensinck. Hoewel deze soort al op mijn jaarlijst staat, ga ik toch even naar deze vogel toe die zich met wat moeite uitstekend laat bekijken. Hierna vertrek ik weer richting zee. Na anderhalf uur knalt er een klein zwart/wit vogeltje door mijn beeld: Kleine Alk (# 324)!

Zondagmiddag vertrek ik met een met vier soorten aangevulde jaarlijst weer richting vaste wal. Dit Deception Tour weekend heeft mij zeker geen windeieren gelegd. Ik kijk nu al uit naar het derde, en voor dit jaar laatste, Deception Tour weekend dat in het laatste weekend van oktober plaats zal vinden!

bij de Grote Kruisbekken (foto: Jelle Scharringa)
Feedback?