Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

Vogel drive in

5 september 2007  ·  4270 × bekeken

Om ongeveer half drie gaat de telefoon: Remco Hofland met de melding van een Vorkstaartmeeuw in de haven van Den Oever. De vogel is ontdekt door Otto de Vries en waarschijnlijk nog in de haven aanwezig. Net voor ik om kwart voor vier het Instituut verlaat check ik nog even waarneming.nl. Blijkbaar is de vogel van een luide knal geschrokken en de haven uitgevlogen. Ik besluit de gok te nemen en toch naar Den Oever te rijden. Misschien komt de vogel gewoon weer terug in de haven.

Als ik in de buurt van de Wieringermeer rijd, gaat de telefoon: Hans Pohlmann. De vogel is weer in de haven aanwezig en is zeer kort geleden gezien door Martijn Bunskoek. Ik bel direct Martijn en hij weet me tot op de steiger nauwkeurig uit te leggen waar de meeuw te vinden is. Kort daarna rijd ik de haven van Den Oever in en parkeer mijn auto naast het water. Aan de steiger meert net een vissersboot af. Als ik uit de auto stap, vliegt een klein sierlijk meeuwtje vlak langs me heen: Vorkstaartmeeuw (# 311)! De vogel vliegt om de vissersboot heen en gaat een meter of vijf bij me vandaan op het water zitten. Hij pikt wat in het water, poept een keer en vliegt weer een rondje om de vissersboot heen, om vervolgens weer op het water te gaan zitten. Dit kunstje vertoont de meeuw diverse malen en vliegt daarna verder de haven in.

Een makkelijke en snelle twitch, direct vanuit de auto een nieuwe jaarsoort zien! Ondertussen is mijn maag gaan rammelen en ik zoek het visrestaurant op, om kort daarna te genieten van een overheerlijke visschotel. Noeste arbeid, dat jaarlijsten! 

 5-9a

Feedback?