Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

Eindelijk gepiept !

18 augustus 2007  ·  3771 × bekeken

Na de zoekactie naar de Duinpieper op de Maasvlakte afgelopen donderdag bleef het kriebelen. Als ik ergens een Duinpieper zou kunnen vinden dan zou het daar moeten zijn. Uit wat opzoekwerk op het Internet blijkt dat de Mavla toch wel een hele goede plek is. Elk jaar wordt daar in augustus en september deze soort gezien. Ik besluit er nog een keer te gaan zoeken. Als ik niet ga, zie ik ze zeker niet, dus kan ik beter nog een keer al die vlaktes afstruinen.

Zaterdag loopt de wekker voor de zoveelste keer op een ongezond vroeg tijdstip af. Het is nog vroeg als ik op de Maasvlakte aankom. In tegenstelling tot afgelopen donderdag is het er nu stil en rustig. Volgens de Oude Plek Theorie zoek ik eerst de plek op waar de vogels afgelopen woensdag zijn gezien. Behalve een paar Kneuen is het hier leeg. Hierna besluit ik aan de andere kant van de weg te gaan zoeken. Ik loop tussen de duindoorns door en zoek op alle open plekken. Een herhaling van afgelopen donderdag: Kneuen, Witte Kwikken, Tapuiten en een Veldleeuwerik.

Ik loop langzaam verder richting de auto. En dan hoor ik ergens achter me een roepje, een roepje waar ik al die tijd op wacht. Vol ongeloof draai ik me om en kijk in de richting waar ik het vandaan hoor komen. Opnieuw roept de vogel en ik zoek en zoek. Zenuwachtig kijk ik om me heen. 'Waar vliegt dat ding? Ik moet 'm te zien krijgen!', flitst het door mijn hoofd. En dan ineens zie ik de vogel, het is een forse pieper die op me af komt vliegen. 'Duinpieper!!!' schreeuwt een stem in mijn hoofd, 'Het kan niet waar zijn, hier vliegt een Duinpieper!'. Geluk en ongeloof stromen door mij heen. De Duinpieper (# 306) vliegt mooi voor me langs, vliegt strak door en verdwijnt dan in zuidelijke richting.  

Als de vogel weg is komt alles weer wat tot rust. 'Hier doe ik het voor,' denk ik, 'dit maakt het jaarlijsten zo mooi, zo blij als je kan zijn met elke nieuwe jaarsoort'. Ik kan het nog steeds niet goed geloven. Soms heb je van die dagen dat alles op z'n plek valt. Alles zit mee en loopt zoals je het van tevoren hebt bedacht. Vandaag was zo'n dag en geloof me, het bevalt prima!

 

18-8a

Feedback?