Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

Struinen en scopen

16 augustus 2007  ·  4150 × bekeken

Ik schreef het al eerder; vele uren in het veld is niet altijd een garantie voor nieuwe jaarsoorten. Woensdagmorgen zit ik - voor de zoveelste keer - aan zee bij Camperduin. Er vliegt - voor de zoveelste keer - heel erg weinig. Het is een uitermate slecht Vale Pijlen-jaar, het is me na ongeveer een werkweek over zee kijken nog niet gelukt deze soort aan mijn jaarlijst toe te voegen. Ik zit op de allerbeste plek voor Vale Pijl (Camperduin) en ik zit regelmatig naast misschien wel de meest bekende zee-trek-teller (Nick van der Ham), maar de zee blijft wel heel erg leeg.

Woensdagmorgen zit ik wederom aan zee als ik een sms ontvang van BartJan: 'Moet je niet naar de Duinpiepers? Misschien zitten die er nog.' Even uitleggen: op dinsdag heeft Niels van Houtum twee Duinpiepers gezien, net ten oosten van het Reebok-gebouw op de Maasvlakte. Op mijn jaarlijst ontbreekt deze nog en vanaf half augustus t/m eind september is de periode dat ik deze soort kan scoren. Omdat ik geen concrete plannen heb om op landtrektelposten te gaan staan, moet ik ergens een Duinpieper t.p. zien te vinden of te twitchen.  Om half tien heb ik mijn besluit genomen: ik ga naar de Maasvlakte.

Ik kom om ongeveer 12 uur aan en loop de dijk, waar Niels de vogels heeft gezien, drie keer af: niets. Daarna struin ik de vlakte aan de andere kant van de weg af: niets. Wel veel kwikken, Tapuiten, Veldleeuwerik en Kneuen. Hierna rij ik verder de Maasvlakte op en loop diverse open vlaktes af in de hoop ergens een Duinpieper te vinden.  Ik kom veel Kneuen en redelijk wat Tapuiten tegen, maar geen Duinpieper. Als ik langs de Nieuwe Stuifdijk loop, vliegt er wel een erg mooie Grote Jager laag over mee heen. Ik rij verder en stop op alle geschikte plekken, ik loop, struin, scoop: geen Duinpieper... Aan het einde van de middag besluit ik terug te gaan richting Almere. In de auto twijfel ik. Is het niet veel handiger dat ik ergens op een trektelpost ga staan? Daar maak ik best een goede kans op een overvliegende Duinpieper. Scheelt me veel tijd en 'gedoe'. Maar ja, bedenk ik me dan, is het niet veel mooier vogels t.p. te zien en roep ik dit 'gedoe' daarom niet over mezelf af? Dus, heb je het geluk om ergens een vogel t.p. te vinden, dan hoor ik het heel graag! Ik kom dan zo snel mogelijk langs om jouw Duinpieper aan mijn jaarlijst toe te voegen.

Donderdagmorgen gaat om kwart voor vijf de wekker. Het is weer eens bijzonder vroeg dag, maar de vooruitzichten voor een ochtend Camperduin met west vijf maken dat meer dan goed. Het is even voor zevenen als ik voor de eerste keer deze dag door mijn scoop de zee af kijk. Na een minuut of vijf komt Will Schep en om ongeveer half acht krijgen we gezelschap van Nick. Het waait goed en tot een uur of tien regent het regelmatig. Daarna klaart het op en trekt de wind nog wat verder aan. De zee ziet er perfect uit, maar blijft leeg. Nick vertrekt om half elf en Will en ik zitten nog ruim twee uur over een lege zee te kijken.

Nick (links) en Will kijken in de regen over zee

Feedback?