Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

Het Rommert in het noorden.

11 augustus 2007  ·  5274 × bekeken

Het zal iedereen opgevallen zijn, de goede stelten worden deze zomer voor een groot deel in de Top of Holland gevonden. Ze worden er gevonden en zijn daarna ook erg rap weer verdwenen. Omdat ik niet het risico wil lopen weer een Bona of Blonde Ruiter te missen, besluit ik vrijdag dat ik de gehele zaterdag in het noorden ga vogelen. Mocht er een goede steltloper worden gevonden, dan zit ik in ieder geval in de buurt.

En zo sta ik op zaterdagmorgen net voor acht uur op de dijk bij Paesens. Hier is deze morgen al een Breedbekstrandloper gevonden. Omdat de zon schijnt is een groot deel van de steltlopers niet af te kijken; te veel tegenlicht. Ik besluit een rondje Lauwersmeer te gaan doen en te kijken of ik de Blonde Ruiter van afgelopen donderdag kan terugvinden. Ik zoek alle geschikte plekken af, maar zonder enig resultaat. Na het traditionele friet eten in de haven van Lauwersoog besluit ik in de buurt van Anjum op de gemaaide weilanden te gaan zoeken naar Kemphanen. Misschien loopt daar ergens een Blonde Ruiter. 

Om kwart voor één gaat de telefoon. Het is Aart Vink: er zit een Blonde Ruiter in de bekende plasjes bij Harlingen. Dit is bijzonder goed nieuws en ik keer direct de auto en zet koers richting Harlingen. Na een twintig minuten gaat weer de telefoon, weer Aart. De vogel is opgevlogen en met een stel Kemphanen in noord-oostelijke richting verdwenen. Ik rij op dat moment ergens in de buurt van Giekerk en de moed zakt me even in de schoenen. Dit is nu de derde keer dat een Blonde Ruiter mij te snel af is. Ik parkeer de auto langs de weg en denk na. Teruggaan richting het Lauwersmeer of verder rijden? De vogel is in noord-oostelijke richting weggevlogen. Misschien is het een goed idee te gaan zoeken in het Noorderleeg (Friesland Buitendijks). Ik rij via Leeuwarden naar Holwerd en dan naar het Noorderleeg.  

Bona kijkers (foto Hans Pohlmann)

Ik ben daar net begonnen met het scannen van gemaaide weilanden als de telefoon gaat: Rommert Cazemier. Hij heeft een Bona ontdekt in de Bandpolder. Ik grom en keer de auto. Gelukkig is het op de wegen in het noorden van Friesland niet heel erg druk en ik rij vlot naar de Bandpolder. Als ik over de weg naar de parkeerplaats rij, zie ik de jonge vogelzoekers al zitten, bovenop de Waddendijk zo’n 500 meter van de parkeerplaats. Ik parkeer de auto en begin te lopen. De vogelaars in de verte zijn stipjes en dat blijven ze ook een hele tijd. Ik loop me de benen uit het lijf en nog gaat het voor mijn gevoel niet snel genoeg. De vogel is vliegerig vertelde Rommert me en ik wil echt niet weer net te laat komen. Voor mijn gevoel duurt het tijden voordat ik bij Rommert, David en Roelf ben. Maar dan ben ik er ineens en kan ik door de scoop van David kijken. In beeld loopt een supermooie Bonapartes Strandloper (# 305)! 

Het duurt niet lang en dan komen Hans Pohlmann, Robert Keizer, David Uit de Weerd en Reinoud Vermoolen. Ze kunnen de Bona goed bekijken en dan besluit deze vogel ook te vertrekken. Roepend (mooi en leerzaam roepje!) vliegt de vogel over de Waddendijk en gaat op het wad zitten. Hier is de vogel nog even te bekijken en dan vliegt-ie ver, heel ver weg. We zitten naast elkaar op de dijk en zijn gelukkig zo met z’n allen. De zo gewenste Bona is binnen !!

Feedback?