Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

Lach-meest !!

8 augustus 2007  ·  4378 × bekeken

Woensdagnacht gaat om drie uur de wekker. Ik lig in een diepe coma en snap eerst niet waarom de wekker op dit onmogelijke tijdstip afloopt. Dan weet ik het weer, het is Lachmeeuw-tijd! Met wat geluk gaat de biologische wekker van de meeuw iets later af en kan ik 'm eindelijk toevoegen aan mijn jaarlijst. Het gaat spannend worden, er gaan verhalen dat meeuwen heel vroeg, nog in het donker, van de slaapplaats vertrekken. Ik geloof hier niet zo in, de Franklinsmeeuw van de Sophiapolder in Zeeuws-Vlaanderen liet zich 's morgens heel vroeg ook nog bekijken.

Kwart voor vier rij ik een donker Almere uit en om vijf uur rij ik bij Loo een grindpad op richting de plas en zandzuiger. Op een kleine parkeerplaats staan al een man of 15 te wachten. De sfeer is goed en iedereen heeft er zin in. Dit gaat ons lukken! De boot valt best op in het donker en met de telescoop is te zien dat er meeuwen op de boot liggen en staan te slapen. De zwart-gele pijp is gevonden en alle scopen staan hierop gericht. Het is half bewolkt en er is een maan te zien, echt heel erg donker is het dus niet.

8-8a

Om kwart over vijf denken we een meeuw met donkere rug te zien bij de pijp. Heel langzaam begint het licht te worden en heel langzaam is het mogelijk meer details te zien van de meeuwen op de boot. Er ligt echt een meeuw met donkere rug bij de pijp en ineens is te zien dat de vogel een donkere kopkap heeft... zou het de Lachmeeuw zijn? De duisternis verdwijnt en de vogel is beter en beter te zien en dan, tot onze grote vreugde, bljkt de meeuw met donkere rug echt de Lachmeeuw (# 304) te zijn!!! De vogel laat zich prima bekijken, loopt wat heen en weer en poetst zich. Dan vliegen alle meeuwen van de boot en gaan op het water zitten. De zon komt achter ons op en in het eerste zonlicht is Atze de mooiste meeuw van allemaal.

Om een uur of zes besluit Atze dat het mooi is geweest en vliegt zonder enige aanleiding op. Hij komt recht op ons afvliegen en vliegt dan op een meter of 15 over ons heen. Op dat moment arriveren nog een paar vogelaars die alleen een in noordelijke richting wegvliegende meeuw zien.

We feliciteren elkaar en de sfeer is uitstekend. Voor alle andere vogelaars is het een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst en voor mij - ik had de vogel van Groningen al - is het een wel zeer welkome nieuwe jaarsoort. Dit zijn de krenten in de jaarlijkse vogel-pap. We zijn vroeg opgestaan en hebben de gok genomen. Het is gelukt, de Lachmeeuw is binnen !!!

Feedback?