Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

De eerste van de vier

27 juli 2007  ·  3907 × bekeken

In een poging een Vale of Noordse Pijl op mijn jaarlijst te krijgen heb ik gisteren en vandaag de gehele ochtend bij Camperduin over zee gekeken. Gisteren was het ronduit saai; het hoogtepunt waren twee Jan van Genten.

Vandaag was het iets minder saai. Toen ik om ongeveer half acht bij de telpost aankwam zat Nick van de Ham er al. Hij had net een Noordse Pijl gezien. 'Dit zou wel eens goed kunnen worden', dacht ik. Maar het bleef bij die ene Pijl. Jannen vlogen af en toe langs maar voor de rest was het stil. Om een uur of tien ging Nick weg en bleef ik in m'n eentje over zee kijken. Echt spannend is het niet geworden maar om ongeveer kwart over twaalf vloog er ineens een jager door mijn beeld. De vogel zat achter een Grote Stern aan. Het bleek te gaan om een juveniele donkere fase Kleine Jager (# 295), een heuse jaarsoort voor mij! De jager liet al snel de stern met rust en vloog recht op de kust af. Vlak achter de branding ging de vogel op het water zitten en liet zich redelijk goed bekijken. Na een goed kwartier is de vogel in noordelijke richting weggevlogen.

Dit was de eerste van de vier soorten jagers die ik op mijn jaarlijst moet zien te krijgen, nog drie te gaan!

Feedback?