Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

Sib Strandloper

14 juli 2007  ·  4049 × bekeken

Dat het allemaal zo snel zou gaan en vooral dat ik zo veel geluk zou hebben had ik niet echt verwacht. Na een hele morgen niets gedaan te hebben ging de pieper zo rond een uur of één. Tot mijn grote blijdschap ontdekten Pim Stins en Kees van Rij een Siberische Strandloper in de buurt van Rockanje. Iets meer dan 12 uren terug in Nederland en dan deze zeldzaamheid twitchbaar!

Snel stap ik in de auto en binnen twee uurtjes ben ik op de plaats van bestemming, een natuurontwikkelingsproject. Hier lopen veel stelten en meeuwen en staat een 15-tal vogelaars. Mijn telescoop heb ik niet bij me omdat mijn statief nog in mijn rugzak zit. Gelukkig kan ik kiezen uit de aanwezige optiek en spoedig zie ik een geweldig mooie Siberische Strandloper (# 288) in zomerkleed door het beeld lopen.

Martijn Bot is ondertussen ook onderweg naar de Sib Strandloper; voor hem is het nog een lifer. Omdat in de buurt van Rotterdam de mannen van Waterstaat weer eens aan de weg werken neemt hij een verkeerde afslag en blijkt hij ineens in de richting van Den Haag te rijden. Gelukkig weet hij snel de fout te herstellen. We bellen nog een paar keer zodat ik hem nog wat aanwijzingen kan geven. Als ik later in de buurt van het strand op een terras zit te eten belt hij: vogel is gezien!

Voor ik naar huis ga, bezoek ik nog een keer de Siberische stelt. Ik kom een vrolijk lachende Martijn tegen. We kletsen even en als het begint te regenen besluit ik naar huis te gaan.

Feedback?