Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

Hoe het begon

5 juni 2007  ·  32553 × bekeken

Tja, vreemd genoeg begon dit Big Year niet op de eerste maar op de 27e januari. Samen met Rob Versteeg maakte ik een mooi rondje door Nederland. Mongoolse Pieper, Blauwstaart, Pallas Boszanger, Dwerggors en Grote Burrie rolden we in no time op. Toen begon het een beetje te kriebelen, ‘Dit is toch wel een vliegende start, zoveel goede soorten die ik nu al in binnen heb’. Ik speelde al jaren met de gedachte eens een jaar lang echt fanatiek te gaan jaarlijsten en misschien is dit een goed jaar het eens te proberen... ’s Avonds op de bank het besluit genomen... ik ga er voor. Gewoon voor de lol proberen alles te twitchen wat er te twitchen valt en dan kijken hoeveel soorten je kan zien in 2007. Ik woon centraal in het land, heb veel mogelijkheden op pad te gaan en het geld is ook niet echt een probleem. Dus waarom zou ik er niet voor gaan?

In de eerste twee-drie weken een paar dingen laten lopen, de Grote Tafeleend niet opgezocht en geen zin in een rit naar Zeeland voor Kleine Alk en een bezoek aan de Brouwersdam. Hierna er echt voor gegaan.

Feedback?