Nieuws

Klein van stuk met grote prestaties

30 mei 2014  ·  401067 × bekeken

De nieuwste Swarovski CL Pocket 10x25

Veldtest

Verkrijgbaar in de kleuren groen, zwart en zand.

type:10x258x25
gewicht:350 gram345 gram
adviesprijs:€ 720,-€ 670,-

Swarovski is reeds jarenlang een waardevolle partner van Dutch Birding. Zo nu en dan vraagt Swarovski aan Dutch Birding om nieuwe producten te testen. Ditmaal gaat het om een pocketverrekijker, de CL Pocket 10x25. Waar mogelijk hebben wij deze kijker vergeleken met pocketkijkers van andere merken. We hebben hem enkele maanden mogen testen, in allerlei omstandigheden en weertypes; bij dezen delen we graag onze ervaringen.

Kijkers naast elkaar

De eerste indruk
Deze kijker ziet er een beetje lullig uit vanwege het kleine formaat, maar zodra je erdoorheen kijkt vergeet je dat snel. Dit model is erg klein en licht, gemakkelijk om op elk moment toch bij je te kunnen hebben. Hoewel het natuurlijk gaat om het innerlijk, is de buitenkant ook een plaatje. Over het design is goed nagedacht, deze kijker ziet er strak en stijlvol uit.

Makkelijk op te bergen

Oogschelpen: wanneer je door de kijker heen kijkt merk je meteen dat je met een pocketmodel te maken hebt. Ze zijn klein waardoor de doppen tegen je oogkas aandrukken. Met een zonnebril is de brilstand, waarbij de oogschelpen ingedraaid kunnen worden ook een handige optie.
Breedte-instelling: we stellen de kijker eerst in op de juiste breedte op basis van onze oogafstand. Dit gaat wat té soepel, de juiste stand blijft hierdoor niet goed ingesteld. Als je de kijker laat hangen en weer pakt moet je regelmatig weer opnieuw instellen op de juiste oogafstand. De soepele breedte-instelling is wel heel gemakkelijk om de kijker snel in te klappen en weer in je jaszak te stoppen.
Scherpstelwiel: geplaatst op een goeie plek, korte focus, scherpstellen is gemakkelijk. Het focuswiel gaat iets te soepel naar onze mening, omdat je er vanwege het kleine formaat snel met je vingers aan zit ben je de focusinstelling soms kwijt.
Dioptrie: hiervoor zit een kleiner wieltje onder het middenstuk. Dit blijft, na gemakkelijk instellen, goed gefixeerd.
Grip: voor een compact kijker ligt de kijker erg goed in de hand.

Goede kwaliteiten

Optisch
Ondanks zijn kleine voorkomen is deze compacte verrekijker optisch heel sterk. De kwaliteit is zeer goed, zoals je van een Swarovski kan verwachten. Tot op 2,5 meter scherp te stellen, dus ook handig voor bijvoorbeeld vlinders.
Wij hebben geen randonscherpte kunnen ontdekken.

Kijken op korte afstand

Digiscoping
Getest met mobiele telefoon, als je dit vaker doet door een verrekijker dan kun je op deze manier prima bewijsplaatjes maken. Door de relatief grote oculairlens van deze kleine kijker is een foto maken met de mobiele telefoon erg makkelijk.

Service
Tijdens het gebruik hebben we geen service nodig gehad. Maar Swarovski staat natuurlijk bekend om een uitstekend service.

Vergelijk
Verrekijker expert Marc Plomp, van Vogelinformatiecentrum De Verrekieker (Texel), hebben we gevraagd naar zijn ervaring met het oude type van deze kijker en andere vergelijkbare verrekijkers.

De oude compact kijker van Swarovski is nog steeds verkrijgbaar (type 8x21/€ 620,- en 10x25/€710,-)
Ten opzichte van deze versie is bij de nieuwe Pocket CL de grip sterk verbeterd, met een veel rustiger beeld. Vergeleken met de nieuwe CL was de oude kijker vooral kleiner met een dunne behuizing maar hierdoor te klein en te licht om direct een rustig beeld te krijgen.
Ook het focuswiel is groter bij het nieuwe type; bij het oude model lag dit dieper in de behuizing en was hierdoor moeilijker te bedienen, vooral met handschoenen aan.

Vergelijkbare verrekijkers van andere merken:

Merk/ModelTypePrijs
Zeiss Victory Compact8x20 / 10x25€ 619,- / € 659,-
Leica Trinovid8x20 / 10x25€ 430,- / € 460,-
Leica Trinovid8x20 / 10x25€ 629,- / € 659,-
Swarovski Compact8x25 / 10x25€ 670,- / € 720,-

Alle types zijn licht van gewicht. De Swarovski CL pocket kan eerder als volwaardige kijker worden gebruikt dan de concurrenten en kleurneutraalheid is het grootst bij Swarovski. De ervaring is dat de Swarovski Pocket CL sneller went ten opzichte van andere verrekijkers. De oculairs van de 8x hebben een grotere diameter en daardoor voelt de verrekijker comfortabel aan als je er door kijkt, met snel een mooi rustig beeld. In de schemer hou je bij deze kijker veel contrast vast, ondanks de kleine objectiefdiameter van 25 mm.

Kijker

Accessoires
Nekband:
de bijgeleverde nekband is vrij simpel; een dun plat koord. Natuurlijk hoort bij een pocketmodel een bescheiden draagband, maar het bijgeleverde model snijdt bij langer gebruik snel in de huid. Wij hebben er zelf een comfortabelere nekband aan gehangen, deze past dan alleen niet meer in het tasje.
Beschermingsdoppen: worden niet geleverd bij dit model.
Beschermtas: het is een mooi bijpassend tasje, dat niet helemaal open kan. Dit is soms lastig als je de kijker snel wilt pakken. Het tasje is goed te bevestigen, aan een riem of rugtas.
Het voelt een beetje tegennatuurlijk om de kijker zonder beschermingsdoppen in het tasje te stoppen.
Schoonmaken: geleverd met schoonmaakdoekjes in een vakje van het tasje. De oogschelpen kunnen worden losgedraaid waardoor het makkelijk schoonmaken is.

Klein tasje

Conclusie
We hebben de kijker intensief getest, van Vlieland tot in Thailand. Het fijne is dat je hem gemakkelijk meeneemt en ook niet merkt als hij de hele dag om je nek hangt omdat deze zo lekker licht is.
Het kan wel, maar eigenlijk is de kijker niet bedoeld voor intensief gebruik, maar echt als bij-kijker. Vooral handig als de situatie het niet toelaat om een normale verrekijker mee te nemen. Dan is dit een mooie uitkomst in een jaszak, dashboardkastje, tas of bij het uitlaten van de hond.
De pocketkijker is een kijker die je letterlijk in je binnenzak stopt. Het is ook een fijne kijker voor niet zo fanatieke vogelende partners, of medereiziger/natuurliefhebber in brede zin die veel fietst of wandelt en geen zware optiek wil meezeulen.

Praktisch om altijd bij je te hebben

De belangrijkste eigenschappen volgens Swarovski zelf:

 • hoge beeldkwaliteit en -transmissie voor heldere en contrastrijke beelden
 • Swarobright -, Swarodur - en Swarotop -coatings
 • slanke bouwwijze door het uiterst precieze dakkant prismasysteem met P-coating
 • goed in de hand liggend en aangenaam te bedienen scherpstelwieltje
 • individueel instelbare, draaidoppen van antiallergisch materiaal
 • vuil- en stofdicht
 • waterdicht tot 4 m door inwendige scherpstelling
 • beslaat niet dankzij de stikstofvulling
 • Stoot- en gripvaste rubber ommanteling
 • ergonomisch productdesign voor een comfortabele en eenvoudige bediening

Overige specificaties:

 • Pupil uittrede: 2,5 mm
 • Gezichtsveld op 1.000 meter: 98 meter (de 8x25 heeft een breedte van 115 op 1000)
 • Close focus: 2,5 meter

Jasmijn Hulleman, Debby Doodeman en Miranda Zutt

Discussie

Davy Bosman  ·  1 juni 2014  13:44

Mooi beeld van een stoere 'biker chick' tussen de madeliefjes. TOP! Wel spijtig van dat 'mieterig' toneelkijkertje tussen haar handen. Geef zo'n vrouw toch een echte verrekijker. Het zijn geëmancipeerde tijden! Ik zou haar zelfs de 'classic' LEICA BN durven aanraden. Niet kapot te krijgen die baksteen... en wat een verrekijker!

Andre Coutinho  ·  11 juli 2024  19:31, gewijzigd 11 juli 2024  19:38

Hi, ik zit te twijfelen tussen een 10x25 en 8x25 . Aan welke geef je de voorkeur? En de prijs van deze Swarovski's zijn meer dan jullie aangeven. Dankjewel. ( ik ben ondertussen meer nieuwsgierig naar de 10x25 model . Hoewel een kleiner beeldveld je meer details kan zien . Hoe is dat? 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?