Nieuws

SWAROVSKI OPTIK lanceert zijn achtste ‘Digiscoper of the Year’-wedstrijd

13 juni 2013  ·  54570 × bekeken

Swarovski Optik

De schoonheid en diversiteit van de natuur ontdekken en kostbare momenten vastleggen en delen: dat zijn de doelen van de achtste 'Digiscoper of the Year'-wedstrijd die op 2 juni 2013 werd aangekondigd door SWAROVSKI OPTIK. Voor de eerste maal is de wedstrijd onderverdeeld in vier themaspecifieke categorieën, waaronder een videocategorie. Hierdoor hebben deelnemers de keuze uit een groter aantal onderwerpen en instellingen waarmee ze kunnen deelnemen aan de wedstrijd. Een deskundige vakjury selecteert de winnaars. De eerste prijs is een complete digiscopinguitrusting van SWAROVSKI OPTIK. Liefhebbers van digiscoping kunnen iedere maand hun stem uitbrengen op hun persoonlijke winnaar via de Facebook-pagina van SWAROVSKI OPTIK. De wedstrijd is gestart op 3 juni 2013. De sluitingsdatum voor inzendingen is 30 september 2013.

De diversiteit en uniekheid van de natuur blijft ons fascineren en inspireren: wereldwijd bestaan er meer dan 4500 zoogdieren en meer dan 9900 vogelsoorten, allemaal met hun eigen unieke uiterlijk en karakter. Met elke nieuwe ontdekking rijzen echter ook nieuwe vragen, en de natuur herbergt nog vele mysteries. Maar hoe verschillend de antwoorden ook mogen zijn, altijd klinkt er verwondering over de geheimen en de schoonheid van de natuur in door.

Passie voor digiscoping
Digiscoping - fotograferen door een telescoop - is een unieke manier om de natuur te ontdekken en te beschermen, met name de grote verscheidenheid aan soorten op aarde. Digiscopingfotoʼs en -videoʼs zoals bedoeld in deze wedstrijd van SWAROVSKI OPTIK zijn digitale fotoʼs en videoʼs van dieren in hun natuurlijke leefomgeving, die zijn genomen met een digitale camera door het oculair van een telescoop.

Vier categorieën inclusief video voor nog meer diversiteit
Om nog meer onderwerpen en fotomomenten toe te laten tot de wedstrijd zijn er dit jaar voor het eerst vier categorieën: 'Gedrag & Actie', 'Portret', 'Zoogdieren' en 'Video'. De winnende fotoʼs in elk van deze categorieën worden geselecteerd door een vakjury.

Unieke prijzen voor unieke fotoʼs
SWAROVSKI OPTIK publiceert de vijftien beste ingezonden fotoʼs en de vijf beste videoʼs onder vermelding van de namen van de deelnemers op www.digiscoperoftheyear.com. Uit iedere categorie wordt één winnaar geselecteerd. De algehele winnaar van de wedstrijd mag zich 'Digiscoper of the Year 2013' noemen en wordt gekozen uit deze vier categoriewinnaars. De eerste prijs is een complete digiscopinguitrusting van SWAROVSKI OPTIK (ATX- of STX-telescoop, digiscopingadapter, telescoopstabilisator, statief en statiefkop) voor nog meer plezier aan het ontdekken bij het digiscopen. De overige drie categoriewinnaars krijgen elk een SWAROVSKI OPTIK EL 32 verrekijker.

'Digiscoper of the Year' op Facebook
Elke maand selecteert SWAROVSKI OPTIK vijftien fotoʼs uit alle ingezonden fotoʼs van die maand en publiceert ze op www.facebook.com/swarovskioptik. Digiscopingliefhebbers kunnen vervolgens de drie mooiste fotoʼs kiezen (op basis van het aantal 'likes'). De populairste video van de maand wordt ook gekozen op Facebook. Elke maand winnen de inzenders van de drie populairste fotoʼs en de populairste video ieder een fleecejack van SWAROVSKI OPTIK.

Meedoen is heel eenvoudig
Elke digitale camera, videocamera of smartphone, alsook elke telescoop en elk oculair die in de handel verkrijgbaar zijn, mag worden gebruikt voor de wedstrijd. Fotoʼs kunnen uitsluitend worden ingezonden door de betreffende bestanden te uploaden op www.digiscoperoftheyear.com. Videoʼs mogen niet langer duren dan 60 seconden en moeten worden aangeleverd in een minimumkwaliteit van 720p, uitsluitend via YouTube/Vimeo. Digitaal bewerkte fotoʼs en videoʼs zijn uitgesloten van deelname. Het is echter wel toegestaan om het contrast, de helderheid of de scherpte bij te werken, maar de originele foto of video moet in onbewerkt format beschikbaar zijn.

Belangrijke deadlines
Sluitingsdatum voor inzendingen: 30 september 2013 (23:59:59 CEST)
Beslissingstermijn: 1 oktober 2013 tot 21 oktober 2013 (23:59:59 CEST)
Bekendmaking van de winnaars: december 2013

Birdwatch Magazine (Verenigd Koninkrijk), de 'Staatlich autorisierte Vogelschutzkommission' van Beieren (Duitsland) en de Dutch Birding Association (Nederland) zijn partners van de wedstrijd.

De winnende foto in 2012: een portret van een Koereiger bubulcus ibis door Tara Tanaka (© Tara Tanaka)
De winnende foto in 2012: een portret van een Koereiger bubulcus ibis door Tara Tanaka (© Tara Tanaka)

Feedback?