Nieuws

Digitaal indienen bij de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna

3 februari 2013  ·  26456 × bekeken

CDNA-logo

Sinds 1 januari 2013 is het mogelijk om waarnemingen van zeldzame vogels, die door de CDNA beoordeeld worden, online in te dienen. Door het formulier op dutchavifauna.nl in te vullen, kan men zonder veel moeite een waarneming indienen. Er kunnen gemakkelijk foto's en geluidsopnames aan toegevoegd worden. De formulieren worden door de CDNA-archivaris (Marcel Haas, die per 1 januari 2013 deze taak van Max Berlijn heeft overgenomen) in de verzamelronde geplaatst en van daaruit de eerste stemronde ingebracht.

De acht CDNA-leden beoordelen het geval op de oude vertrouwde wijze, met het verschil dat de documentatie nu digitaal beschikbaar is. Indien unaniem aanvaard, zal het geval terecht komen in de 'aanvaardsectie'. Indien het geval een tweede of derde ronde ingaat, zal het worden verplaatst naar de desbetreffende ronde. Bij het niet aanvaarden van een geval, zal het terecht komen in de 'niet aanvaardsectie'.

Voorheen gebeurde het beoordelen middels het samenstellen van pakketten die rouleerden binnen de acht CDNA-leden. Nu kan ieder geval tegelijkertijd door de leden worden beoordeeld, hetgeen het proces uiteraard flink versnelt. Op elk moment is nu een geval te traceren via de rondes. Wij verwachten dat deze werkwijze het indienen van gevallen gemakkelijker maakt, maar vooral ook sneller! Dus, als je een CDNA-beoordeelsoort hebt gevonden, zorg dan dat de documentatie snel via het nieuwe digitale formulier wordt ingediend!

Marcel Haas (CDNA) & Steven Wytema (Dutch Avifauna)

Discussie

Max Berlijn  ·  4 februari 2013  10:30, gewijzigd 4 februari 2013  10:31

Zal vast aan mij liggen maar bij mij kan ik alleen soort kiezen, kleed en veldwaarneming, dan druk op "volgende" en krijg het aanvangsscherm zonder iets te kunnen?

Steven Wytema  ·  4 februari 2013  11:28

Hoi Max, welke internet browser gebruik je? internet explorer? We zijn er net achter dat die inderdaad niet (goed) werkte. Dus daar zijn we mee bezig! Als je een andere browser* (of besturingssysteem**) gebruikt die niet werkt horen we het ook graag. Opmerkingen kunnen hier ook, maar liever naar dutchavifauna@dutchbirding.nl * browsers zijn bv internet explorer, google chrome, safari, mozilla firefox ** besturingssystemen zijn bv windows 2000, XP, 7 of 8, Mac OS X of iOS (apple), of Linux/Ubuntu

Max Berlijn  ·  4 februari 2013  13:01

Inderdaad Internet Explorer, ik zou even niet weten hoe ik voor een andere kan kiezen op deze machine, safari is voor Apple toch?

Steven Wytema  ·  4 februari 2013  13:53

Ik gebruik bijvoorbeeld Google Chrome, dat kan je hier gratis downloaden.

Klaas van Dijk  ·  4 februari 2013  15:45

Volgens mij kun je alleen soorten indienen die in het keuzemenu staan. M.i. een goed idee om ook een optie te hebben om een soort in te dienen die niet op deze lijst staat. Bij 'geslacht' kan dit bijvoorbeeld wel.

Klaas van Dijk  ·  4 februari 2013  15:48

Verder zie je bij stap 2 niet meer wat je bij stap 1 hebt ingevuld. Deze optie is bv wel aanwezig bij http://www.ringmerking.no/cr/ Erg handig, want dan weet je steeds precies wat je ook alweer hebt ingevuld.

Klaas van Dijk  ·  4 februari 2013  15:54

Max, je hebt gelijk. Bij mij doet hij het prima in Chrome, maar in IE8 (Internet Explorer 8) kom ik niet verder dan stap 1. Daarna kan ik niets meer invullen.

Hans Bossenbroek  ·  9 februari 2013  10:42

Ach, een paar kinderziekten verder gaat het indienen ongetwijfeld zo soepel als wat. Een beetje geduld misschien? ;-)

Pieter Dhaluin  ·  9 februari 2013  12:28

Heb het eens geprobeerd om de Bonapartes van vorig jaar in te dienen, alles verliep vlot behalve foto's uploaden, dat was niet mogelijk!

Steven Wytema  ·  9 februari 2013  12:47

Dank voor je reactie Pieter! Zou je een mail kunnen sturen naar dutchavifauna@dutchbirding.nl? Daar kan je uitvoerig worden geholpen, het zou fijn zijn als je ook je browser en besturingssysteem noemt. Zie ook mijn eerdere post hierboven.

Steven Wytema  ·  9 februari 2013  12:52, gewijzigd 9 februari 2013  12:55

@ Klaas' eerdere opmerkingen: 1: Momenteel werken we met alle WP soorten. Het lijkt me sterk dat Nederland de eer krijgt een nieuwe voor de WP te ontvangen (edit: natuurlijk onlangs nog gebeurd met Stejnegers, maar zodra dit gebeurt kan een taxon snel worden toegevoegd, ik vermoed sneller dan dat de documentatie rond is ;)) 2: Ook daar wordt aan gewerkt. Je ingevulde gegevens blijven staan en je kan op 'vorige' klikken om te zien wat je hebt ingevuld 3: Als ie het prima doet in Chrome en je kan daar mee werken, zou ik die gebruiken als je een beoordeelsoort wil indienen. Zodra Internet Explorer werkt laten we het weten.

Klaas van Dijk  ·  10 februari 2013  19:42, gewijzigd 10 februari 2013  19:43

Steven, bedankt voor je vriendelijke reactie. Vanzelfsprekend is het een forse stap vooruit & erg veel gaat ook al heel soepel. Mooi dat jullie deze stap hebben gezet. Ik had inderdaad al gezien dat alles (gelukkig!) bleef staan als je op 'vorige ' drukte. Maar een compleet overzicht is handig, zeker als je er wat langer mee bezig bent en het allemaal goed wilt doen. Kun je ook voorlopige versies opslaan? Sedert enige maanden ben ik van IE8 overgestapt op Chrome. Sedertdien gebruik ik IE8 alleen nog in noodgevallen, want vergeleken met Chrome is IE8 een oude rammelbak.

Max Berlijn  ·  17 februari 2013  20:35

Ik zie dat het probleem is opgelost en dat het ook werkt met Explorer, dank!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?