Nieuws

SWAROVSKI OPTIK helpt helpt bedreigde pelikanen erbovenop

20 oktober 2011  ·  14153 × bekeken

De Kroeskoppelikaan, die al jaren te kampen heeft met wereldwijd dalende populaties en door de International Union of Nature Conservation is toegevoegd aan de lijst van met uitsterven bedreigde dieren, is de grootste van de acht pelikaansoorten ter wereld. Een uniek samenwerkingsverband van "Le Balkan-Bulgaria Foundation" en SWAROVSKI OPTIK de Oostenrijkse producent van precisieoptiek moet de kroeskoppelikaankolonie van Srebarna erbovenop helpen. Onderdeel van dit intensieve natuurbehoudproject was de vervaardiging en het onderhoud van twee houten broedplatforms op palen van twee meter hoog. Op deze platforms kunnen de pelikanen veilig broeden, hoog boven de waterniveaus veroorzaakt door seizoensinvloeden en buiten het bereik van roofdieren. Hoe belangrijk het is dat de platforms op palen staan, bleek eerder dit voorjaar toen een goudjakhals een deel van de kolonie aanviel en zo'n 25 eieren uit nesten op een grondplatform buitmaakte.

Swarovski Pelikaan
Het Srebarna Biosfeerreservaat met de kroeskoppelikaankolonie

De verhoogde platforms, die zijn gefinancierd door SWAROVSKI OPTIK, vielen erg in de smaak bij de pelikaanparen. Le Balkan-Bulgaria kwam afgelopen augustus met cijfers die aantoonden dat 21 broedparen dit jaar maar liefst 20 kuikens hebben grootgebracht op de platforms. Dat is een kwart van alle broedsuccessen in de kolonie, de enige die Bulgarije telt, en tevens de laatst overgebleven kolonie aan de Beneden-Donau, waar tot eind 19e eeuw nog diverse kolonies leefden.

Pavel Simeonov, voorzitter van Le Balkan-Bulgaria Foundation, benadrukte onlangs het belang van de platforms van SWAROVSKI OPTIK voor het behoud van de soort. Volgens hem zijn ze de beste manier om het bestaan van deze bedreigde dieren in de toekomst in stand te houden.

Andere bedreigingen en beperkende factoren die van invloed zijn op het herstel van de soort moeten nog worden onderzocht, met name in de naburige Roemeense wetlands en langs de Bulgaarse Zwarte-Zeekust, waar veel kroeskoppelikanen overwinteren. SWAROVSKI OPTIK is alvast verheugd dat de door het bedrijf gefinancierde platforms van cruciaal belang blijken te zijn voor het broedsucces van de Srebarna-kolonie

"Onze bedrijfsfilosofie is het nastreven van een betere wereld voor mens, dier en natuur. In dat licht zijn wij dan ook bijzonder blij dat de populatie kroeskoppelikanen in het Srebarna Biosfeerreservaat zo sterk is gestegen in de dertien jaar sinds wij bij het project betrokken zijn. Dit is slechts één voorbeeld van de vele projecten waaraan wij meewerken. Het toont eens te meer aan dat een consequente, langdurige ondersteuning van natuurbehoudinitiatieven echt werkt om een bedreigde diersoort er weer bovenop te helpen," aldus Carina Schiestl-Swarovski, voorzitster van de raad van bestuur van SWAROVSKI OPTIK.

Discussie

David Uit de Weerd  ·  27 oktober 2011  19:33

Een prachtig staaltje MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) van dit bedrijf. Hulde! Alleen al daarom (en hun goede service!) blijf ik Swarovski-fan. Geld verdienen en de wereld dienen gaan gewoon samen!

Bram ter Keurs  ·  24 november 2011  15:54

Top!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?