Nieuws

Aankondiging Wadden Vogelfestival 2024 – 11 en 12 mei 2024!

15 april 2024  ·  Marc Plomp  ·  2927 × bekeken

Kom naar het Wadden Vogelfestival op Texel

Het Wadden Vogelfestival 2024 vindt plaats op 11 & 12 mei in De Cocksdorp op Texel. Het hele weekend staat in het teken van vogels kijken voor het goede doel. Er zijn tal van activiteiten waaronder een Birdfair (markt voor vogelaars), de Texel Big Day en vele Vogelexcursies. Dit alles om dit jaar aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede doel (bescherming van kustbroedvogels zoals sterns en scholekster).

Het Wadden Vogelfestival wordt ieder jaar het tweede weekend van mei georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum en het Nationaal Park Duinen van Texel. Het Wadden Vogelfestival geeft iedereen de mogelijkheid op zijn of haar manier te genieten van de vogels. Daarnaast vragen we aandacht voor de vogels en halen we geld op voor het goede doel, door middel van de Texel Big Day. Hiermee laten we zien en beleven dat je op Texel veel, heel veel verschillende vogelsoorten kunt waarnemen zonder de natuur te verstoren. Kom ook naar Texel en geniet van de grote vogelpracht.

Waarom in mei?

Dit is de tijd dat de variatie in vogelsoorten het grootst is. Nog vele wintervogels zijn er of trekken nog door naar het noorden, terwijl ook de meeste zomervogels alweer gearriveerd zijn. Het voorjaar is ook de tijd dat de meeste vogels uit volle borst zingen en zich mooi laten zien.

Vogels kijken op de noordpunt van Texel

Voor wie is het festival?

Van beginnende vogelaar tot expert, van jong tot oud; elke natuurliefhebber en ontdekker is welkom. Op 11 en 12 mei bruist het hele eiland van de vogels en vogelaars. Er is voor elk wat wils.

Wat is er te doen?

Het weekend van 11 en 12 mei staat geheel in het teken van vogels kijken op Texel. Het is dat weekend ook vogelweekend. Op Texel zijn er het gehele weekend vogelexcursies voor het goede doel en er is de zaterdag een Birdfair (vogelaars- en natuurmarkt) in de Cocksdorp met als onderdeel een grote verrekijkershow en vindt de Texel Big Day plaats op het eiland. Het gehele weekend staan er op verschillende populaire vogelkijkpunten vrijwilligers om mensen te wijzen op de vele vogelsoorten die daar te zien zijn.

Wat is de Texel Big Day?

De Texel Big Day is iets bijzonders. 24 uur lang mogen teams van 1-4 vogelaars lekker vogels kijken om zo aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede vogeldoel, dat elk jaar verschilt. Aandacht voor dit goede doel is hierbij het belangrijkst, maar natuurlijk proberen de teams zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te zien. Dat mag volledig op je eigen manier. Het ene team wil binnen de 24 uur zoveel zien, zo snel mogelijk. Maar ook teams die een lekker ochtend en middag vogels willen kijken en daarmee een leuk bedrag willen ophalen voor het goede doel zijn meer dan welkom. Het idee achter een Big Day is het zien van zoveel mogelijk vogelsoorten, maar voor de Texel Big Day is het de traditie om ook de strijd aan te gaan voor het team dat het meeste geld heeft opgehaald voor het goede vogeldoel.

Meer informatie is te vinden op de website www.waddenvogelfestival.nl

Discussie

Ed van Boheemen  ·  15 april 2024  21:03

Komt er nog een groepsapp?

Janneke Kimstra  ·  22 april 2024  20:13

wat Ed zegt, komt/is er een appgroep? En, voor het tijdig reserveren van accomodatie, zijn de data van het najaarweekend al bekend?

Marten Miske  ·  22 april 2024  21:03

Zodra de data bekend zijn zijn ze altijd terug te vinden in de agenda Janneke. Ja dus ;)

Groet

Rodny Stolk  ·  28 april 2024  19:53

Zeker is er weer een zeldzaamheden appgroep! Als je op deze link klikt op je telefoon wordt je toegevoegd! In de week voorafgaand aan het Wadden Vogelfestival zetten we zeldzaamheden weer actief door naar deze groep.

Vergeet je verder niet aan te melden voor het heerlijke vogelaarsdiner (Een Italiaans en Japanse avond met pizza's, pasta's en sushi) via deze link. De tweede keer dat we het organiseren en een leuke manier om met andere vogelaars bij te kletsen. 

Vergeet ook niet dat er op de zaterdag tijdens de Birdfair in de Cocksdorp naast leuke stands ook een loterij is voor het goede vogeldoel. O.a. meerdere verrekijkers zijn bij te verkrijgen loterijprijzen

Op de vrijdagavond is er weer een avond met een lezing en een waarnemingenlog en zaterdag overdag zijn er ook verschillende lezingen

En bij de verrekijkershow is er ook weer een Service-kar van Swarovski Optik aanwezig. De optiekshow vindt op zaterdag en zondag in de Cocksdorp plaats, de Service-kar vindt je op zondag bij Natuurcentrum de Marel in Waalenburg. 

Ennnnuhhhh, mocht je de beste soort van het weekend vinden krijg je op zondag om 17:00 in het Vogelinformatiecentrum ook een mooie verrekijker uitgereikt! Spelregels en welke verrekijkers via deze link te vinden. 


En last but not least, maar liefst 15 verschillende teams gaan meedoen met de Texel Big Day! Zij hebben samen net al de 12.000 euro grens bereikt voor het goede vogeldoel, maar aarzel niet om één of meerdere van de teams via deze link nog even te steunen met een donatie! 


Tot ziens op Texel allemaal!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?