Nieuws

COVID-19 virus in verband met twitchen; update 29 september 2020

29 september 2020  ·  Bestuur Dutch Birding Association  ·  6237 × bekeken

Dutch Birders,

Het is inmiddels al weer even geleden en wij hadden, net als iedereen, gehoopt dat ons bericht van 30-06-2020 het laatste bericht zou zijn met betrekking tot Covid-19. Het zal echter geen van jullie ontgaan zijn dat de overheid weer aan het opschalen is met betrekking tot maatregelen om het virus terug te dringen. Helaas zal dit ook voor ons, als vogelaarsgemeenschap, weer gevolgen met zich mee kunnen brengen. Er mag nu nog getwitcht worden, maar we zullen erg alert moeten zijn en rekening moeten houden met elkaar om geen onwenselijke situaties te laten ontstaan. Wij merken ook dat de scherpte er wat af is en dat men bij een zeldzame soort weer wat sneller dicht op elkaar kruipt. Dit moet anders.

In lijn met de beperkingen zoals genoemd door de overheid, zijn er een aantal zaken waar we alert op moeten zijn bij twitches. Voor nu zijn voornamelijk de maatregelen aangescherpt waarin de groepsgrootte buiten niet hoger mag zijn dan 40 personen. We verzoeken dan ook iedereen die de vogel heeft gezien om de plek weer te verlaten om zo plaats te maken voor mensen die net aankomen. Nogmaals dus het dringende verzoek om niet met elkaar te gaan staan kletsen op de plek vanwaar de vogel te zien is, maar zoek een andere rustige plek op. Wij begrijpen dat twitchen ook een sociale bezigheid is en het leuk is om bekenden weer te zien, maar we moeten nu echt een ‘zakelijke’ houding aannemen. Geef elkaar de ruimte.

Mondkapjes in het veld:
Het dragen van een mondkapje in het veld is niet verplicht, maar wij weten als geen ander dat het “in het heetst van de strijd” soms erg lastig is om de anderhalve meter afstand te bewaren. Twitches in de afgelopen maanden hebben meermaals laten zien dat, wanneer iemand roept dat hij de vogel in beeld heeft, mensen aan komen rennen en in de ruimte gaan staan die andere aanwezigen bewust leeg lieten om afstand van elkaar te nemen. Overweeg dus voor jezelf om een mondkapje op te nemen in je standaarduitrusting. Wij raden dit aan voor dit soort situaties.

Wij hopen dat verdere beperkingen niet noodzakelijk zullen zijn. In lijn met de overheid zullen wij mee opschalen als dat nodig blijkt en behoort het tot de mogelijkheden dat wij helaas geen meldingen meer kunnen doorzetten. Met een najaar dat in volle gang is is dat natuurlijk een allerlaatste noodgreep en iets dat we graag willen voorkomen! Wij doen dan ook meer dan ooit een beroep op Dutch Birders en alle andere mensen die vogels gaan twitchen om rekening met elkaar te houden en regels/afspraken na te leven. Houd elkaar ook scherp en spreek elkaar aan wanneer je ziet dat men, in zijn of haar enthousiasme, de regels/afspraken niet naleeft.

Tenslotte vinden jullie onderaan dit bericht lichtelijk aangepaste “nieuwe twitch-normaal gedragsregels”. Deze zullen we blijven meesturen met elke piep.

Blijf gezond!

Namens het bestuur,Marten Miske, voorzitter


Zolang de corona-periode duurt, vragen wij jullie om op een verantwoorde manier met twitchen om te gaan, zie: recent nieuws

  • Houd je aan de regels van de Rijksoverheid.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar, hierop kan gehandhaafd worden.
  • Geef elkaar de ruimte, ga bijv. niet staan kletsen op een plek vanwaar de vogel te zien is.
  • Carpool je met meerdere personen uit verschillende huishoudens dan wordt geadviseerd een mondkapje te dragen.
  • ADVIES: draag bij drukke twitches ook in het veld een mondkapje.
  • Kijk niet door elkaars optiek.
  • Volg de regels van Dutch Bird Alerts-admins of gezagsdragers (boswachters, BOA’s, gemeente, politie, etc.) ter plekke op.
  • Blijf ook de standaard gedragsregels naleven. Parkeer op aangegeven locaties, betreed alleen toegestane locaties, etc.

Discussie

Marten Miske  ·  30 september 2020  18:06

Helaas worden we ingehaald door de realiteit:

Via meerdere kanalen krijgen we als bestuur te horen dat het niet goed gaat bij de twitch van de Noordse Boszanger. Een grote groep mensen in “de kern van de twitch” houdt geen afstand terwijl de mensen aan de rand het zo goed mogelijk proberen te doen. Dit is op zijn zachtst gezegd alarmerend te noemen.

Om die reden hopen wij dat er gehoor wordt gegeven aan deze laatste oproep waarin wij eenieder op het hart drukken dat het nu echt anders moet!

Wanneer er geen verbetering is zien wij ons helaas genoodzaakt om weer onder embargo te gaan piepen. Hiermee hopen we een beperkte toeloop te creëren en meer grip te houden op de plotselinge toeloop. We zien namelijk wel dat wij de meeste mensen in “de kern van de twitch” niet herkennen als begunstigers van Dutch Birding. Wij verzoeken onze achterban dan ook met klem om ook de mensen die wij niet bereiken (herhaaldelijk) aan te spreken wanneer er een onverantwoorde situatie ontstaat.

Nogmaals dank voor jullie berichten en laten we hopen dat we samen op een verantwoorde manier kunnen blijven genieten van dit najaar.

Namens het bestuur en adminteam,
Marten Miske

Max Berlijn  ·  30 september 2020  18:14, gewijzigd 30 september 2020  18:17

Ik zie geen reden om sowieso onder embargo te piepen, toch? Voor (betalende) leden een prima oplossing en geeft ook nog een “headstart” voordeel bij massale toeloop of zie ik iets verkeerd? In het voorjaar was ik soms kritisch maar terugkijkend heeft DB binnen de mogelijkheden prima werk geleverd voor hun leden. Petje af bestuur 🙏👏

Boudewijn Duivenvoorden  ·  30 september 2020  19:22

Helemaal mee eens. Zo kunnen we de toe loop verminder en laten we aan het RIVM zien dat we een mensenmassa proberen te voorkomen. 

Peter de Vries  ·  30 september 2020  19:26

Ook mee eens, gooi het piepen maar onder embargo!

David Uit de Weerd  ·  30 september 2020  19:46

Inderdaad, piepen onder embargo!

Folkert Jan Hoogstra  ·  30 september 2020  22:15

Ben ik ook voor. Mag wat mij betreft altijd wel. Als je toch op de site waarnemingen wilt laten staan als een soort reclame vooreen DBA abonnement kunnen daar de subzeldzaamheden blijven staan waarbij weinig toeloop is.

Frank van Duivenvoorde  ·  1 oktober 2020  07:23

De mooiste plaatjes zijn nu wel gemaakt.

Maar iedere fotograaf lijkt zijn uil een valk te zijn.

De DB kan ook daadwerkelijk invulling aan zijn correct gevoelde zorgplicht geven door de stroom van plaatjes met aanzuigende werking te beperken. Ik zie teveel plaatjes die wel in de (daardoor) drukke voorste regionen gemaakt moeten zijn. 

Of een oproep om geen fototoestel mee te nemen?

Marijn Hoogteijling  ·  1 oktober 2020  07:31, gewijzigd 1 oktober 2020  07:34

Petje af bestuur en wijsheid gewenst. Embargo kan mits waarneming.nl meewerkt maar ook dan is er goede kans op 40+ aanwezigen  Gisteren in het veld zelf onvoldoende gedaan maar... elkaar hardop aanspreken in het veld is idd nodig

Jelle Scharringa  ·  1 oktober 2020  08:00

Ik zou het jammer vinden als door het gedrag van dreuzels (zij die niet kunnen vogelen) en fotografen alles onder embargo zou gaan. Ik heb namelijk geen DB alerts omdat ik doordeweeks zelden weg kan van mijn werk (ik werk namelijk niet "thuis"). Kan ik de beste tijd van het jaar alles missen dankzij een een groeiend leger van morons.

Lennart Verheuvel  ·  1 oktober 2020  08:02

Wat mij betreft kan ook alles meteen onder embargo. Voor de mensen die nog geen DBA hebben is het een extra investering van 25 of 15 euro, dat lijkt me te dragen.

Max Berlijn  ·  1 oktober 2020  08:56, gewijzigd 1 oktober 2020  09:43

@Marijn, het beleid van waarn.nl staat los van dat van DB in mijn optiek. In het voorjaar hadden ze een eigen koers. Het is een super medium waar ik zelf veel gebruik van maak. Toen het “op slot” ging dit voorjaar heb ik het erg gemist. Ik geloof niet dat embargo’s lang helpen in deze digitale wereld en dit voorjaar liet zien dat zeldzaamheden binnen enkele uren bekend waren bij iedereen die daar onbetaald (en soms op een verkeerde manier) gebruik van wilde maken. Neem de Zwartkeellijster van Utrecht, gevonden uren na het in werking treden van embargo’s op zowel DB en waarn.nl maar ruim getwitcht. Gelukkig weten we nu dat besmettingsgevaar BUITEN echt heel gering is, maar een mondkap en zo veel mogelijk een verstandige afstand is een kleine moeite. Persoonlijk laat ik sinds een paar dagen zeldzaamheden die niet iets toevoegen aan mijn eerdere waarnemingen (zoals die gave NoBo nu) tot dat Corona is opgelost maar weer links liggen zodat er meer ruimte is voor anderen die de soort nog niet hebben of hun eerdere waarneming willen verbeteren. Ik doe niet aan “eigenfoto” maand of jaarlijsten en voor de provincie is alleen Limburg (waar ik woon) belangrijk. Het is denk ik niet verkeerd om dit jaar bij dat soort lijsten jezelf af te vragen of dat nu echt moet. Het geeft ook meer tijd om zelf te zoeken (en nooit meer wat te vinden 🥴). Laat onverlet dat voor mij een openbaar “gepiep”  via DB alerts niet hoeft zolang alle leden maar op de hoogte blijven. #houjekruitdroogvooralshetechtmoet.

Jelle Scharringa  ·  1 oktober 2020  09:20

en hoe doe je het dan met het DBA weekend op TEXEL? Daar staat men 2 rijen dik naar een (gewone) Klapekster of Bladkoning te kijken. Dat ook maar afblazen dan?

Max Berlijn  ·  1 oktober 2020  09:25, gewijzigd 1 oktober 2020  09:35

Geen idee Jel, dat is dan weer aan het bestuur maar kom op 36 euro? per jaar Jel is toch te doen. Jij “werkt ook niet thuis“ en zelfs voor mij als billen-wasser kan dat nog uit. 😀 Je krijgt naast die alerts ook nog achtergrond info middels een speciale appgroep via Telegram, zo lek als een mandje zodat ze in Rusland ook over onze zeldzaamheden kunnen meelezen 😱😀. Als je niet gestoord wil worden tijdens dat “niet thuis werken” zet je alles op stil in je telefoon en kijkt op de momenten dat het uitkomt. Echt een topservice “voor wijjjnig

Jelle Scharringa  ·  1 oktober 2020  09:38

@Max: natuurlijk gaat het me niet om het geld, maar hoe vervelend is het als je niet weg kunt en de locatie van de Keizerarend wordt 35 keer doorgegeven?

Max Berlijn  ·  1 oktober 2020  09:40

Erg K@& inderdaad (Kleine Regenwulp) 😅.

Douwe Hoekstra  ·  1 oktober 2020  19:35

Embargo is prima, maar als ze maar niet alle soorten van kaliber bladkoning ook onder embargo zetten (wat ze in het voorjaar wel deden). Dan alleen de soorten waar ook echt grote toeloop wordt verwacht!

Wim Wiegant  ·  1 oktober 2020  22:42, gewijzigd 1 oktober 2020  23:45

Jelle, wat is de definitie van dreuzel…? Zij die niet kunnen vogelen hebben ons wel een eerste Perzische Roodborst, mijn eerste (3e?) Amerikaanse Oeverloper, eerste Rosse Waaierstaart en Grote Vale Spotvogel opgeleverd…!
Hulde aan de dreuzels…!

Echte kenners ontdekten voor mij Kuhls Pijlstormvogel (was Jan van Gent), Kleinste Strandloper (was Temmincks Strandloper), Isabeltapuit (was Tapuit), Grauwe Fitis (was Fitis), Zwarte Spreeuw (was Spreeuw, en oeps, dat was ik zelf…), en nog veel meer...

Ik ga volgend weekeinde lekker dreuzelen op Texel…!  

Jelle Scharringa  ·  2 oktober 2020  07:57

@Wim: ik kom gelijk als wat hebt!

Ed van Boheemen  ·  2 oktober 2020  23:10

Mooi Wim! Ik ben er ook! Tover maar wat moois uit je hoge pet!-)

Anton Duijnhouwer  ·  3 oktober 2020  10:27

Embargo werkt perfect. Zonder in details te treden was de toeloop bij een recente twitch groot maar zeker niet gigantisch of oncontroleerbaar.

Wim Wiegant  ·  3 oktober 2020  16:25, gewijzigd 3 oktober 2020  16:37

Nou Anton, de toeloop bij de Verborgen Goudlijster (bij vlinders is "verborgen" vaak een soortnaam) was niet zo groot omdat 
- al ongeveer 200 mensen de soort al hadden;
- het voor de minder bejaarden een werkdag was;
- het zo'n onwijs eind weg was...!

Of het allemaal corona-proof was, daar komen we binnen twee à drie weken achter… Meestentijds was het allemaal wel OK, maar, om met Marten Miske te spreken, in het centrum van de twitch viel het soms wat tegen. Gelukkig was het allemaal buiten… 

John van der Woude  ·  3 oktober 2020  19:22

Of 'buiten' wel altijd veilig is, is te bezien. De tuin van het Witte Huis is ook buiten en daar blijken toch heel wat mensen besmet te zijn geraakt. De onderlinge afstand was daar wel schandalig klein, maar misschien niet kleiner dan bij de spannendste twitches.

Ronald Nuiver  ·  3 oktober 2020  19:53

Toch hadden 96 uit de top 193 hem aan hun lifelist toegevoegd Wim. 

Leo Heemskerk  ·  3 oktober 2020  21:13, gewijzigd 3 oktober 2020  22:22

De betalende DBA leden krijgen te lezen

Deze waarneming is onder embargo verzonden, alleen naar Dutch Bird Alerts abonnees. Je wordt dringend verzocht de details van deze waarneming niet verder te verspreiden.

Dezelfde middag/avond pronken verschillende DBA leden, die de soort gezien hadden, met hun trofee op sociaal media…

Om dit werkt perfect te noemen...

@Ronald Nuiver - Toch hadden 96 uit de top 193 hem aan hun lifelist toegevoegd Wim

Das normaal Ronald ! Veel nieuwe twitchers mochten toen nog niet eens brommer rijden!

De laatste twitchbare goudlijster was 2004 (16 jaar geleden)

Nick de nieuwe nummer 1 heeft na die goudlijster 65 soorten nieuw gezien.
Hij staat nu conservatief op 483 soorten.
Na zijn goudlijster heeft hij tot nu toe 65 nieuwe soorten gezien.
Zijn goudlijster was toen nummer 418,
Een Maurits Martens(24) toen 8 jaar heeft nu al 452 soorten
Jacob Molenaar nu 19 jaar heeft nu al 417 soorten
Albert Molenaar nu 16 jaar heeft nu al 410 soorten

Bas Lagerveld  ·  4 oktober 2020  01:02

Precies Leo, en ter aanvulling, de top 50-ers die em tot eergisteren nog niet hadden, waren die bewuste 1 oktober 2004 op Vlieland aan het dreuzelen...

Edwin Russer  ·  4 oktober 2020  09:10, gewijzigd 4 oktober 2020  09:12

Klopt Leo, jij hebt mij ook netjes daarop gewezen dat ik een berichtje op Facebook had geplaatst en daarna verwijderd. Maar vergeet niet dat het adrenalinepeil bij menig twitcher nog door de lichamen heen gierden, zo ook bij mij. Ik was op 1 oktober aan het dreuzelen op mijn werk en had die dag een dure consultant op bezoek en durfde niets te zeggen. In de loop van de middag zegt hij: “Edwin, ik heb het idee dat je er vandaag niet helemaal bij bent?” “klopt, zeg ik, er zit bij IJmuiden een zeldzame vogel die ik graag wil zien”. “Had dit meteen gezegd! en had ik wel een smoesje voor jou verzonnen”. Om vier uur in de auto en in de file en kwam zodoende een half uurtje te laat. Na16 jaar giert de adrenaline nu nog door mijn lijf :-)). 

Edwin Russer  ·  12 oktober 2020  17:39

Het ziet ernaar uit dat we vanaf overmorgen het twitchen ook weer op de lange baan kunnen schuiven, max. vier personen bij elkaar in buitenlucht. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?