Nieuws

COVID-19 virus in verband met twitchen; update 30 mei 2020

30 mei 2020  ·  Bestuur Dutch Birding Association  ·  4226 × bekeken

Dutch Birders,

Zoals de meesten van jullie ongetwijfeld hebben meegekregen zullen er vanaf 1 juni weer een aantal versoepelingen plaatsvinden met betrekking tot de maatregelen rondom het Covid-19 virus. Steeds meer ondernemingen mogen hun deuren openen en maatregelen versoepelen, dit geeft ook ons weer wat meer lucht om te doen wat we zo graag doen.

Echter brengen de nieuwe versoepelingen ook een hoop onduidelijkheden met zich mee. De invulling die eenieder aan de gestelde maatregelen geeft, zal weer verschillen en er wordt meer dan ooit een beroep gedaan op het gezonde verstand en de eigen verantwoording. Het bestuur en het adminteam hebben sinds de versoepelingen van 11 mei uiteraard gekeken hoe de afgelopen twitches zijn verlopen en willen onze bevindingen graag met jullie delen.

Laten we vooropstellen dat we iedereen willen bedanken voor het begrip en de berichten die we van jullie hebben ontvangen over de manier waarop Dutch Birding tracht invulling te geven aan de de, door de overheid, opgelegde maatregels. We beseffen ons dat we een vrij niche hobby hebben en daarom niet 1 op 1 te vergelijken met andere voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast grote dank voor het opvolgen van de instructies van het alert-team waarbij de maatregelen zo goed als mogelijk worden nageleefd. Er zijn bij het en door het bestuur veel goede verhalen binnengekomen over de manier waarop de Steppearendtwitch is verlopen. Een massatwitch op een ruim opgezette locatie lijkt dus mogelijk. Men kwam in eigen auto’s, bijkletsen deden we op anderhalve meter en we hielden het rustig. Dit blijkt ook uit de signalen die handhavers aan ons hebben gegeven, er kwam zelfs een agent met kijker langs, en bijvoorbeeld het zeer positieve artikel in de media. We hadden er met zijn allen heel anders op kunnen staan, maar dat is gelukkig niet aan de orde!

Juist voor de komende periode waarin, zoals gezegd, de maatregelen langzaam zullen versoepelen en iedereen daar op zijn of haar manier invulling aan zal gaan geven, vragen we jullie rekening te houden met elkaar bij de volgende twitch.

Bij de Amoerkwikstaart hebben we bijvoorbeeld gezien dat het voor het grootste gedeelte, in principe, goed en ordelijk verliep en dat men elkaar aansprak wanneer men wat dichter op elkaar kroop. Echter, in vergelijking met de Steppearend was de ruimte hier een enorm beperkende factor, iets wat voor aankomende vogelaars toch wat lastig schakelen was soms. In het enthousiasme om deze potentiële nieuwe soort voor Nederland te kunnen zien, doken nieuw gearriveerde mensen toch vaak tussen mensen die op veilige afstand van elkaar stonden, waardoor de groep af en toe wat indikte. Geef elkaar dus de ruimte en schroom niet om elkaar aan te spreken. Niet alleen voor de Nederlandse maatschappij geldt dat iedereen bepalend is in de versoepeling, ook in onze twitcherswereld geldt dat. Wordt er toch te vaak geconstateerd dat het bij beperkte ruimte niet mogelijk is voor twitchers om de maatregelen na te leven, dan zullen bestuur en admin-team zich hier zeker over buigen. Gelukkig hoefde de motoragent maar één seconde zijn sirene te laten horen en iedereen stoof uiteen. De 1.5 (en voor de zekerheid maar 2) meter lijkt dus prima uitvoerbaar. We hopen van harte dat deze voorbeelden uit de praktijk ons zullen helpen wanneer er een MEGA-zeldzaamheid opduikt op een locatie die minder ruimte biedt dan het Zeeuwse landschap.

Tenslotte vinden jullie onderaan dit bericht lichtelijk aangepaste “nieuwe twitch-normaal gedragsregels”. Deze zullen we blijven meesturen met elke piep.

Namens het bestuur

Marten Miske, voorzitter

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zolang de corona-periode duurt, vragen wij jullie om op een verantwoorde manier met twitchen om te gaan, zie: https://www.dutchbirding.nl/nieuws/1623

* Houd je aan de regels van de Rijksoverheid.

* Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar, hierop kan gehandhaafd worden.

* Geef elkaar de ruimte, ga bijv. niet staan kletsen op een plek vanwaar de vogel te zien is.

* Carpool niet met meer dan 2 personen, tenzij personen tot één huishouden behoren.

* Reis je met het openbaar vervoer? Draag een mondkapje!

* Kijk niet door elkaars optiek.

* Volg de regels van Dutch Bird Alerts-admins of gezagsdragers (boswachters, BOA’s, gemeente, politie, etc.) ter plekke op.

* Blijf ook de standaard gedragsregels naleven. Parkeer op aangegeven locaties, betreed alleen toegestane locaties, etc. 

Discussie

Rob Bekebrede  ·  7 juni 2020  14:17

Duidelijk.

Is het ook al bekend, wanneer er weer zeldzame waarnemingen doorgegeven gaan worden op de website van Dutch Bird Alerts? Voor mijn gevoel blijven we nu wat achter bij Waarneming.nl en niet iedereen zit in een app-groep.

Met vriendelijke groet,

Rob Bekebrede

Diedert Koppenol  ·  7 juni 2020  14:30

Hoi Rob,

Wanneer je inlogt op dutchbirdalerts.nl met je account en je beschikt over een DBA-abonnement, dan zul je daar de waarnemingen zien staan. Alle waarnemingen staan op embargo en worden alleen getoond aan leden van het alertsysteem.

Rik Winters  ·  18 juni 2020  20:29, gewijzigd 18 juni 2020  20:30

Beste Diedert,


Nou heb ik een DBA-abonnement en kan ik inloggen op dutchbirdalerts.nl, maar dan zie ik nog steeds dat treurige lijstje waarnemingen van maart. Goed om in de communicatie mee te nemen dat de DBA er voor heeft gekozen de coronacrisis te gebruiken om de waarnemingen nu eindelijk achter de betaalmuur te zetten en ook goed om de website daar op aan te passen door de waarnemingenrubriek daar weg te halen.

Diedert Koppenol  ·  22 juni 2020  23:57

Beste Rik,

Dat is gek. Zelf kan ik met dat abonnement wel de gehele lijst zien. Ik doel op een "piepjes"-abonnement, mocht daar verwarring over zijn. Het is inderdaad zo dat voor de overige abonnementen (vooralsnog) niks te zien is daar. 

De rest m.b.t. communicatie is voor anderen bedoelt, neem ik aan?

Rik Winters  ·  23 juni 2020  16:06, gewijzigd 23 juni 2020  16:13

Hoi Diedert, het is inderdaad zoals je schrijft: DBA-begunstigers zonder DutchBirdAlerts-abonnement krijgen nu niks te zien, net als niet-DBA-begunstigers. De rest van mijn opmerkingen sluit aan bij de vraag die Rob al stelde, maar waar je geen antwoord op gaf: ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het niet langer voor iedereen zichtbaar plaatsen van recente meldingen op de websites van DB en DutchBirdAlerts een andere reden heeft dan Corona; waarneming.nl heeft tenslotte al weken alles weer open staan. Tot nu toe blijft het bestuur van de DBA echter in gebreke als het gaat om de communicatie over wat het plan is met de waarnemingenrubriek op de websites. Resultaat is dat beide websites nu een wat treurige linkerkolom hebben die zeker op de DB-site afbreuk doet aan de kwaliteit.

Diedert Koppenol  ·  23 juni 2020  19:47, gewijzigd 23 juni 2020  19:52

Ah, ja, daarvoor zul je bij het bestuur moeten aankloppen. Mogelijk een mail daarheen sturen? 

Voor wat Rob zijn vraag betreft, als je gewoon een abonnement afsluit om de piepjes te ontvangen, krijg je ook toegang tot de Telegramgroep van Dutch Bird Alerts. De informatievoorziening voor betalende leden van Dutch Bird Alerts loopt zeker niet achter op wrn.nl en behoeft dus geen deelname aan een appgroep, maar wel aan maar één Telegramgroep.

Die linkerkolom is voor mij verder prima vol kwaliteitswaarnemingen, maar dat is dan inderdaad een voordeel van een abonnement. ;) Misschien moet het bestuur kijken naar een optionele balk; wel tonen indien ingelogd + abonnement, niet tonen als niet aan deze eisen wordt voldaan (indien dit de ingeslagen weg is, zoals Rik die suggereert)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?