Nieuws

Texel Big Day Home Edition

1 mei 2020  ·  WaddenVogelFestival  ·  2874 × bekeken

Goed nieuws!

Ondanks de coronacrisis hebben het Vogelinformatiecentrum en het Nationaal Park Duinen van Texel een alternatief voor de Texel Big Day gevonden. Het Wadden Vogelfestival gaat helaas niet door, maar voor de Texel Big Day hebben we een volwaardig alternatief:

Texel Big Day Home Edition

In deze speciale Home Edition houden we ons aan de regels over social distance en quarantaine. Op 9 mei kan je de gehele dag vogels kijken voor het goede doel. Iedereen mag meedoen, alleen of met z’n tweeën (of natuurlijk met je gezin), vanaf het balkon, de tuin of de omgeving in de buurt (local patch). We vragen op deze manier aandacht voor de bescherming van de Zomertortel en proberen hier samen zoveel mogelijk geld voor op te halen.

De originele Texel Big Day is een wedstrijd vogels kijken waarin je binnen 24 uur op de fiets zoveel mogelijk vogelsoorten probeert te zien. De nieuwe Texel Big Day Home Edition is heel laagdrempelig. Natuurlijk blijft het een soort van wedstrijd voor het goede doel. Maar iedereen die vogels kijken leuk vindt kan meedoen. Als je meedoet kan je op drie manieren winnen: met de meeste vogelsoorten van de dag, de meeste zomertortels van de dag en/of het meest opgehaalde geld. 24 uur lang actief zijn is niet nodig, met een half uurtje vogels kijken kan je ook al meedoen! De winnaars krijgen een eervolle prijs. Daarnaast verloten we een gratis verzorgd weekend Texel en tuinvogelpakket onder alle deelnemers en krijgt elke deelnemer een unieke sticker opgestuurd.

De Texel Big Day Home Edition wordt gehouden op 9 mei, de dag van de Zomertortel. Deze prachtige vogelsoort staat onder druk in Nederland. Door middel van een minimale bijdrage van 25 euro per deelnemer willen we in deze moeilijke tijden ook de zomertortel een kans te geven. Wie meedoet met deze Texel Big Day Home Edition helpt de zomertortel. Doen dus. Kijk voor meer informatie over deze dag en over de zomertortel op www.waddenvogelfestival.nl. Inschrijven kan daar ook. Deel dit met al je vogelvrienden!

Voor volgend jaar willen we de nieuwe datum van het Wadden Vogelfestival op Texel alvast onder de aandacht brengen. De Texel Big Day en het Wadden Vogelfestival zullen dan op 8 en 9 mei plaatsvinden (2021).

Discussie

Marc Guyt  ·  10 mei 2020  16:33

De uitslag van de Texel Big Day home edition is hier te vinden. 


Tot nu toe is door alle teams bij elkaar meer dan EUR 8000 opgehaald voor de Zomertortel (die maar door een zeer beperkt aantal deelnemers is waargenomen, hoogste aantal was 4 stuks langs Breskens).


Qua hoogste aantallen soorten (135) zijn er twee fietsteams op 1e plaats geëindigd: 

- Martijn Verdoes en Eddy Nieuwstraten rond Nijmegen

- Ruud van Beusekom op Texel


Onder de vlag van de Texel Big Day werd in Katwijk de Katwijk Big Sit gehouden. Door de 15 actieve vogelaars op solo tour zijn er in het Katwijks waarnemingsgebied 150 vogelsoorten waargenomen - een nieuw record. 


Martijn Verdoes  ·  11 mei 2020  12:43

Het was een top dag! Een kleine 150 km fietsen met 135 soorten. Mede mogelijk gemaakt door de geweldige e-bike van Brouwer Bike Store Lent!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?