Nieuws

Voorspelspel – 2019 editie

3 oktober 2018  ·  Folkert jan Hoogstra & Jeroen Breidenbach  ·  4226 × bekeken

Na een jaar van stilte omtrent het voorspelspel hebben wij de handschoen opgepakt. Na overleg met Michel en Steven is besloten dat wij het stokje deze ronde zullen overnemen. Na drie succesvolle edities via een inmiddels vertrouwd concept gaan we de vierde ronde in.

De vorige editie liep over een periode van zeven jaar en acht maanden. In die periode werden er 22 nieuwe soorten voor Nederland gevonden. Als feedback op de laatste editie werd aangegeven dat 7,5 jaar wel wat lang was.

Er zijn verschillende manieren om het spel te verkorten. Als voorbeeld werd gegeven: het maximaal aantal punten voor een soort plus één te wijzigen naar 50% van het maximale aantal punten plus één. Dit zou betekenen dat iemand met een enkele voorspelde soort direct wint, in tegenstelling tot eerder, waar iemand naast die soort ook nog een andere soort goed voorspeld moest hebben.

Als we kijken naar wat voor gevolgen dit zou hebben op het afgelopen voorspelspel dan was het spel echter maar drie maanden eerder geëindigd. Een ander gevolg zou zijn dat er meer mensen zouden kiezen voor een lijst met extremen in de hoop dat ze er één goed gokken. Dit heeft in onze ogen meerdere nadelige gevolgen. Als veel mensen extremen gaan voorspellen is de kans ook groter dat deze extremen door meer dan één persoon worden voorspeld. Gevolg hiervan is dat sommigen bij voorbaat al weten dat ze kansloos zijn en dan is 7,5 jaar wachten totdat je opnieuw mag voorspellen wel erg lang. Persoonlijk vinden we een spel dat draait om het goed voorspellen van zoveel mogelijk soorten ook een stuk leuker.

Een andere optie zou zijn om het aantal soorten per persoon te verlagen naar drie of vier. Stel, we zouden drie in plaats van vijf soorten doen; de winnaar zou dan nog steeds of één door niemand anders voorspelde soort, plus één andere soort moeten hebben, of alle drie de soorten juist moeten hebben. Het spel zou op basis van de door één persoon voorspelde soort plus één, niet korter zijn. Echter, op basis van drie juist voorspelde soorten was het spel al in januari 2014 afgelopen. Zouden we ervoor kiezen om vier soorten te doen, dan was het spel in januari 2016 afgelopen. 

 Samengevat:

  • vijf soorten goed: nog door niemand bereikt;
  • de maximale score voor één soort plus één: duurde zeven jaar en acht maanden;
  • 50% van de maximale score voor één soort plus één: duurde zeven jaar en drie maanden;
  • vier soorten goed: duurde zes jaar;
  • drie soorten goed: duurde vier jaar.

Daarbij moet worden opgemerkt dat bij een lijst van maximaal drie soorten de kans aanzienlijk wordt dat meerder mensen met dezelfde lijst aan komen zetten en dat we wellicht meerdere winnaars in één keer hebben. Een goed compromis zou dan een lijst van vier soorten zijn, in plaats van vijf.

Wij willen graag weten of jullie de aanpassing naar minder soorten willen, of het precies zo willen houden als de afgelopen ronde. Voorafgaan aan het DB weekend zullen wij de knoop doorhakken zodat de lijsten vanaf het DB weekend ingevuld kunnen worden. Het spel kan dan 01-01-2019 weer van start. Spelregels zullen t.z.t. ook online worden gezet

Folkert Jan Hoogstra & Jeroen Breidenbach

Discussie

Jan Hein van Steenis  ·  3 oktober 2018  23:11

Het grappige is natuurlijk wel dat we nog steeds op (gevoeld) niet al te extreme soorten als Alaskastrandloper en Mongoolse Plevier zitten te wachten. Drie soorten uit vijf met een verwachte looptijd van vier jaar lijkt mij prima.

Eduard Sangster  ·  4 oktober 2018  14:05

Drie uit vijf lijkt me een goede opzet. Het voorkomt te 'gokken' op extremen. En zoals Jan Hein zegt, we wachten al zo lang op 'voorspelbare nieuwe soorten' dat dat ook niet zal zorgen voor een door iedereen gelijk ingevuld 'obligaat' lijstje.

Steven Wytema  ·  7 oktober 2018  07:04

Statistieken van vorig spel zijn in die zin mooi verdeeld: van de 22 nieuwe soorten waren er 5 goed voorspeld uit de top10*, 12 goed voorspeld in de rest van voorspelde soorten (redelijk gelijkmatig verdeeld) en 5 soorten die niet voorspeld** waren. 

* Bruine Klauwier, Maskerklauwier, Roodkeelnachtegaal, Eleonora's Valk en Oosterse Tortel

**Afr Woestijngrasmus, Stejnegers RBT, Noordse Waterlijster, Glanstroepiaal en Seebohms Tapuit

Michel Veldt  ·  8 oktober 2018  21:59

De vraag of de regels veranderd moeten worden laat ik even in het midden. Volgens mij zou je sowieso iets met winnen op punten moeten doen. Doe je dat niet dan en gok je alleen op een X aantal goed voorspelde soorten dan verwacht ik dat je meer lijstjes-van-hetzelfde gaat krijgen aangezien je zo snel mogelijk je X aantal gehaald moet hebben en dat gaat (in theorie althans) sneller met soorten die bij ons al lang "over de datum" zijn.

Je zou ook kunnen zeggen dat iemand niet de helft van het maximaal aantal punten voor 1 soort hoeft te behalen maar 60, 70, 80 enz. procenten daarvan.

Alleen kunnen winnen met een bepaald aantal juist voorspelde soorten is denk ik een verarming van het Voorspelspel. Just my two cents......

Jan Hein van Steenis  ·  9 oktober 2018  00:04

Uit de statistiek blijkt dat het voor het vorige voorspelspel gehanteerde puntensysteem leidt tot een erg lange looptijd. Bij volledig gelijkblijvende puntentelling zou je echter de looptijd kunnen verkorten door een lijstje van zes soorten op te laten geven.

Je kan ook de puntentelling veranderen.

Als je nu besluit dat je de meest-voorspelde soort 1 punt geeft, de tweede 2, etc, kun je bijvoorbeeld zeggen: de winnaar is de eerste met drie (of meer) soorten én een minimaal aantal punten (bv > 27, het maximale aantal dat je voor drie soorten uit de top tien kan scoren), of vier soorten (maar dan zonder puntenbeperking: zo zouden de extreem-voorzichtige vogelaars ook kunnen winnen).

Ik zou de oorspronkelijke lijst moeten hebben om uit te zoeken wat dat voor gevolgen zou hebben gehad.

Jan Hein van Steenis  ·  10 oktober 2018  23:15

Nou ik ben er uit wat er met mijn voorstel gebeurd zou zijn (vergissingen voorbehouden).

Met drie soorten had Gerben Mensink met een lijstje veelvoorspelde soorten gewonnen in 2014. Iedere andere uitkomst (puntengebaseerd of vier soorten) was pas in 2016 afgelopen met de (veelvoorspelde) Roodkeelnachtegaal (Nicky Hulsbosch met nog drie veelvoorspelde soorten of Miranda Zutt met twee heel wat originelere soorten).

De opzet van het spel van Steven en Michel was dus wellicht de beste (ook gezien de verrassende uitslag), maar om de looptijd te verkorten kunnen zes soorten voorgesteld worden. Met één soort winnen moet voorkomen worden (hoewel dat ook acht jaar kan duren).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?