Nieuws

Bericht van het bestuur

18 juli 2016  ·  Remco Hofland  ·  6189 × bekeken

18 juli 2016

Zoals velen van jullie ongetwijfeld al hebben gelezen, heeft het bestuur van Stichting Dutch Birding Association recent een ingrijpende wijziging ondergaan. Na jarenlang met hart en ziel de belangen van Dutch Birding te hebben gediend, hebben per 1 juli 2016 voorzitter Arjan van Egmond en secretaris/bestuurslid commerciële zaken Han Zevenhuizen afscheid genomen. Wij danken hen hiervandaan hartelijk voor hun inzet, en voor de niet-aflatende hartstocht waarmee ze van Dutch Birding een eigentijdse, moderne organisatie hebben gemaakt.

Dit periodieke bericht van het bestuur is bedoeld om jullie te informeren over nakende veranderingen en verbeteringen. Eén van de meest wezenlijke recente veranderingen is de introductie van de drie vernieuwde websites: dutchbirding.nl, dutchbirdalerts.nl en dutchavifauna.nl. Naast veel lovende woorden hebben ons over deze introductie ook enkele klachten bereikt, en achter de schermen wordt hard gewerkt om de aangegeven problemen op te lossen. Met de ontwikkeling van de sites is gefocust op gebruik van desktop en tablet. Inmiddels zijn de sites ook prima te gebruiken door mobiele gebruikers. Een andere klacht betreft het feit dat de verschillende, op onze oude website bijgehouden 'lijstjes' (bijvoorbeeld Big Day-, tuin-, jaar-, maand- en langsgevlogen-terwijl-ik-verveeld-uit-het-raam-van-mijn-kantoor-keek-lijstjes) niet zijn gemigreerd naar de nieuwe website. Als vervanging van de persoonlijke lijstjes komt er een uitgebreidere ranking. Denk bijvoorbeeld aan jaarlijst, provincielijst, WP-lijst, wereldlijst, maandlijst en natuurlijk ook de levenslijst Nederland. Tevens blijft de mogelijkheid bestaan om persoonlijke lijstjes aan te maken, denk aan tuin- en Big Day- lijst. Wij streven ernaar dat deze uitgebreidere ranking eind 2016 is voltooid. In de fotogalerij en Rare Bird Alerts (hierna: RBA's) is inmiddels een zoekfunctie gecreëerd en binnen afzienbare tijd wordt die ook gerealiseerd voor de op de sites gepubliceerde artikelen (inclusief de oude tijdschriften in pdf). Ten slotte zijn we momenteel hard bezig om het mogelijk te maken een eigen, geïndividualiseerd profiel aan te maken binnen de RBA's, waarbij men middels een vinkje zelf per soort kan aangeven welke meldingen men wèl en niet wenst te ontvangen. Voor deze functionaliteit verschijnt er te zijner tijd een gebruiksaanwijzing op www.dutchbirdalerts.nl.

Ik neem jullie ook nog even mee in een nieuwe ontwikkeling. Het bestuur zal binnenkort nieuwe abonnementsvormen introduceren. Immers, met de nieuwe websites en de hedendaagse mogelijkheden is er een veelheid aan mogelijke combinaties ontstaan voor wat betreft lidmaatschap en bijbehorende services. Denk aan het ontvangen van RBA's + digitaal lidmaatschap (waarbij men het tijdschrift Dutch Birding slechts in pdf ontvangt op de tablet), fysiek lidmaatschap zonder RBA's, of zelfs een jeugdlidmaatschap. Uitgangspunt daarbij is dat het huidige standaardlidmaatschap niet significant verhoogd wordt. Alle abonnementsvormen zullen zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd op www.dutchbirding.nl en de beoogde ingangsdatum is 1 januari 2017. Hiermee samen hangt de introductie van nieuwe, digitale betalingsvormen. Binnenkort is het mogelijk via de website beveiligd digitaal te betalen, waarna men na betaling direct automatisch de rechten krijgt die met de betaling samenhangen (bijvoorbeeld toegang tot de pdf's van de meest recente tijdschriften en/of meldingen van de RBA's).

Terzijde, maar niet onbelangrijk: ieder jaar kost het de ledenadministratie en penningmeester (allebei vrijwilligers) veel tijd en moeite om wanbetalers te bewegen over te gaan tot het betalen van hun contributie. Met ingang van 1 januari 2017 zal eerder gestopt worden met toezending van het tijdschrift (en doorgeven van RBA's) wanneer de contributie niet tijdig wordt betaald. Daartoe ontvangt ieder lid tijdig een herinnering dat de contributie voor het volgende jaar moet worden betaald. Meer hierover in een volgende bestuursupdate.

Ik sluit af met mezelf even voor te stellen. Ik ben sinds 1 juli 2016 uw nieuwe voorzitter, Remco Hofland. Mensen van boven de 30 kennen mij wellicht van de wilde jaren van de Vogellijn (1995-2000), toen de Havikarenden, Mirtezangers en Perzische Roodborsten ons om de oren vlogen. Gelukkig is het nu een stuk rustiger geworden. Hoewel, ook vogelaars van onder de 30 konden recent slechts met moeite om mij heen - dat wil zeggen, als je in het weekend van 16-17 januari 2016 graag een Roodkeelnachtegaal wilde zien ...

Ik hoop samen met jullie nog van veel zeldzaamheden te mogen genieten de komende jaren, en namens het bestuur spreek ik uit dat in ieder geval wij er alles aan zullen doen om dat mogelijk te maken!

Namens het bestuur,

Remco Hofland
voorzitter Dutch Birding Association

Feedback?