Nieuws

Update vernieuwing dutchbirding.nl

28 mei 2016  ·  Toy Janssen  ·  4772 × bekeken

We zijn bijna 2 maanden live met de vernieuwde site van Dutch Birding; tijd voor een update en een kijk naar de toekomst.

Na wat opstartproblemen draait de site nu naar volle tevredenheid. Dankzij het vernieuwde platform zijn artikelen makkelijker te plaatsen en je ziet dit ook in het aanbod van nieuwe artikelen op de site. Er zijn sinds 1 april inmiddels 30 artikelen geplaatst.

Het persoonlijk profiel met het daaraan gelinkte “smoelenboek” is een groot succes getuige de 221 “smoelen” die er nu op staan. Onlangs is het persoonlijk profiel uitgebreid met de mogelijkheid om je website/blog, Facebook- en Twitter-account toe te voegen. Het ligt in de bedoeling om nog meer features toe te voegen in de toekomst. Veel leden hebben hun e-mailadres en telefoonnummer ingevuld, wat weer dankbaar gebruikt wordt door de ledenadministratie.


Het nieuwe forum wordt redelijk gebruikt en we kijken naar mogelijkheden om dit te kunnen stimuleren.

De vernieuwde site wordt enorm goed bezocht en we hebben gemiddeld ruim 2100 bezoekers per dag. De homepage is sinds 1 april al ruim 200.000 keer bekeken. Uit de statistieken blijkt dat ongeveer 20% van onze bezoekers dat doen via hun smart phone.

Er waren natuurlijk ook aanloopproblemen en hier volgt een korte opsomming van de meest hinderlijke:

  • Inlogproblemen, voornamelijk ontstaan door de migratie. Meerdere gebruikers hadden dubbele accounts die samengevoegd moesten worden (sommigen zelfs 3) en dat was niet eenvoudig met het behoud van hun historie (foto’s, commentaren, etc.) en rechten (DBalerts, Ranking, etc.).

  • Ontbreken van foto’s in de diverse galerijen. Doordat wetenschappelijke namen veranderd zijn en ten gevolge van dubbele accounts, werden er door het migratiescript ongeveer 1800 van de ruim 15000 foto’s niet mee gemigreerd. Met veel handmatig puzzelen zijn deze 1800 ontbrekende foto’s vorige week alsnog terug gezet op de nieuwe site.

  • Mobiele weergave website; met het ontwikkelen van de site is voornamelijk gefocust op de weergave op pc/laptop en tablet. Mobiele weergave had een lagere prioriteit om de voortgang van ontwikkeling niet te hinderen. Na livegang hebben we een aantal aanpassingen aangebracht zodat de mobiele weergave flink verbeterd is, maar deze is nog niet optimaal. De site wordt mobiel op een dusdanige wijze opgebouwd dat je eerst de menubalk ziet, daarna de linkerkolom en daarna pas de rechterkolom. Is de linker kolom erg lang (denk aan het commentarenoverzicht en indexmenu’s) dan is dit hinderlijk in de mobiele weergave. We gaan proberen dit nog op te lossen.


De website-ontwikkeling is en zal continu in beweging zijn en er staat alweer een aantal functionaliteiten op de agenda waaraan we werken:

  • Op dit moment zijn we bezig met de afronding van de vernieuwde app voor DBalerts. Deze zal naar verwachting in de komende week uitgerold worden. In deze app is een aantal bugs gerepareerd en er zitten een paar leuke extra’s in, zoals de mogelijkheid tot melding van geluiden. We zijn ook druk bezig met het testen van een toekomstige versie waarin een chatfunctionaliteit (een soort whatsapp) beschikbaar komt. Deze zal naar verwachting eind deze zomer uitgerold worden.

  • Een zoekfunctie; op de site zullen verschillende vormen van zoekfuncties komen. Voor de fotogalerij is deze inmiddels geïmplementeerd.

  • Als vervanging van de persoonlijke lijstjes komt er een uitgebreidere ranking. Denk bijvoorbeeld aan jaarlijst, provincielijst, WP-lijst, wereldlijst, maandlijst en natuurlijk ook de levenslijst Nederland. Tevens blijft de mogelijkheid bestaan om persoonlijke lijstjes aan te maken, denk aan tuinlijst, big day lijst, etc.

  • Webshop met betalingsmogelijkheid. Per 1 januari 2017 zal Dutch Birding starten met meerdere abonnementsvormen. In de webshop kun je kiezen voor de vorm die bij je past en kun je ook je betaling via deze shop uitvoeren middels, Ideal, creditcard etc.

  • We hebben nog een issuelijst met 75 bugs met lagere prioriteit die nog opgelost moeten worden; daar wordt continu aan gewerkt.


Mocht je nog problemen ervaren of suggesties hebben, ga dan naar het forum of stel je vraag via de feedbackoptie (de knop aan de rechterkant van de website).

Toy Janssen

Discussie

Ronald Nuiver  ·  28 mei 2016  19:17

Complimenten aan het web-team.

👍

Max Berlijn  ·  29 mei 2016  16:08, gewijzigd 29 mei 2016  17:39

Goed gedaan! Een eerder puntje van aandacht; als je nu een reactie onder een oud topic plaatst ziet niemand dat omdat het niet op de openingspagina staat. Discussies komen daardoor niet verder opgang en recente info over oudere onderwerpen gaat verloren.

Ik vind het opmerkelijk dat het aantal hits niet is gedaald. Ik zie een beduidend lager aantal hits onder de recente foto's dan voorheen.

Gert Ottens  ·  29 mei 2016  16:15

Hopelijk is de site op een gegeven moment ook leesbaar voor niet-Nederlandstaligen, want ook in het buitenland wil men graag meelezen.

Jan van der Laan  ·  29 mei 2016  20:39

En komt de ranking op de Club4500 er weer op de site?

Voorheen hield ik dat tweewekelijks bij, maar nu is deze al bijna twee maanden uit de lucht. Een lijstje dat door één iemand wordt bijgehouden is toch geen rocket science?

Theo Admiraal  ·  31 mei 2016  11:18

 Als je via de gallerij een foto aanklikt, dan zie je de foto en de comments. Als je via het forum een foto selecteert, dan zie je echter alleen de comments en niet de foto waarop de comments betrekking hebben. Doe ik iets fout?

Hans Westerlaken  ·  3 juni 2016  13:29

 Ja, waar blijft die Club 4500 ranking ? Ik heb daar ook al rechtstreeks over gemaild , maar geen reactie gehad.

Misschien moet er wel op de lijst bij gezet worden of de heard-onlies erbij staan en welke lijst er gehanteerd wordt.,Clements, IOC of Observado.

Toy Janssen  ·  4 juni 2016  20:00

De content van club 4500 komt binnenkort terug op de site. Op de oude site was de content onder 2 menu links beschikbaar. Er is er maar één mee gemigreerd en dat was natuurlijk de verkeerde. 

Toy Janssen  ·  4 juni 2016  20:01

@Theo, is inderdaad verwarrend. We zullen kijken of dit opgelost kan worden.

Toy Janssen  ·  6 juni 2016  14:39

Ranking Club 4500 is toegevoegd. Ranking Club 4500

Nick van der Ham  ·  12 juni 2016  19:38, gewijzigd 12 juni 2016  19:38

Ik heb net in de ranking m'n eerste kuifleeuwerik op de juiste datum gezet (in plaats van 1/1/1900), maar dan wordt de soort direct op de progressieve telling geplaatst (alsof hij nog beoordeeld zou moeten worden). Alle Kuifleeuweriken van voor de beoordelingsdatum-grens zouden automatisch goedgekeurd moeten worden, lijkt me

Toy Janssen  ·  13 juni 2016  11:06

@Nick, dat klinkt inderdaad logisch. Ga het uitzoeken.

Toy Janssen  ·  13 juni 2016  21:55

@Nick, datum range van de Kuifleeuwerik is aangepast zodat oude waarnemingen automatisch in de Ranking worden opgenomen en niet meer op Progressief staan.

Marijn Hoogteijling  ·  5 september 2016  07:53

In de update van mei jl geven jullie aan dat jullie problemen met de mobiele versie willen aanpakken. Kunnen jullie aangeven hoe ver het daarmee staat?

Wouter van Pelt  ·  4 oktober 2016  10:20

Hoe kom ik vanaf de homepage bij het onderdeel ID-corner

Nick van der Ham  ·  17 februari 2017  15:43

Komen de soortsgroepen/superspecies nog terug in de ranking? ik snap dat ze niet zullen meetellenin de ranking , maar als je een door het CDNA beoordelde superspecies gezien hebt, en niet een species uit datzelfde complex, is het toch wel aardig/wenselijk dat je dat in je ranking kan aangeven. vanzelfsprekend denk ik hier aan donsstormvogel en kuhls/scopoli's, maar ook blonde tapuit spec, vorkstaartplevier spec, grijze snip spec komen in aanmerking en wellicht nog meer 'groepen'?

Marijn Hoogteijling  ·  16 mei 2018  19:52, gewijzigd 16 mei 2018  19:54

Beste redactie, 

Complimenten voor al het goede erk. Nog wat tips voor de bruikbaarheid:

- de data van recente status updates onder Dutchavifauna staan sinds enige tijd kriskras door elkaar. Tenminste, mij ontbreekt de logica van de volgorde. Is die er en zou die anders weer op datumvolgorde kunnen?

- er is een kop "shop" (voor abonnementen), onder "over ons" is een kopje "web shop" en dan kom ik op hetzelfde uit, verwarrend. En er is een kop "merchandise" , iets wat ik in een (web)shop zou verwachten. Als je er meer mee wil kan dat handiger. Bij de merchandise staan kleding en andere artikelen door elkaar heen, lastig zoeken naar een sticker of een mok. terwijl dit juist leuke kadootjes kunnen zijn

- er gaat steeds meer via mobiel. Als ik op mijn mobiel "mijn ranking" bekijk zie ik slechts een deel van de datum als ik m'n mobiel verticaal hou, wel helemaal als ik 'm horizontaal hou. Kan dat ook in de verticale stand? (de meest gebruikte stand zo zie ik om mij heen)

- als ik een soort op die lijst opvoer is het altijd maar gissen of hij er ook werkelijk bij staat. je kunt het niet bevestigen en ik zit altijd te hannessen of ik dan verder kan (is hij nu wel of niet opgevoerd). Zeker mobiel is dat lastig.

- het forum werkt volgens mij nog niet echt: er wordt vooral gereageerd onder foto's maar dat maakt het lastig om op onderwerp te zoeken. 

Ik weet dat jullie druk zijn maar wellicht kunnen jullie wat met deze suggesties.



Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?