Nieuws

Nieuwe website: een week verder

9 april 2016  ·  Bestuur & redactie Dutch Birding Association  ·  4689 × bekeken

Een week geleden hebben wij met veel trots onze geheel vernieuwde website gepresenteerd. We zijn blij met de vele enthousiaste reacties. Daarnaast schromen jullie gelukkig niet om ook kritisch te zijn en ons te wijzen op onvolkomenheden of zaken die ontbreken. Hieronder een beknopte terugblik en nadere toelichting.


Fotogalerij

Bij het overzetten van de foto’s van de oude naar de nieuwe website is gebleken dat nog niet alle foto’s, met bijbehorende commentaren, zijn overgezet. Belangrijk om te weten is dat niets verloren is gegaan. Dat dit niet automatisch is gebeurd kan diverse redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat de wetenschappelijke naam is gewijzigd, of omdat de gebruiker meerdere profielen had aangemaakt. Deze moesten bij de migratie exact kloppen om een match te maken. Momenteel wordt hard gewerkt om de nog ontbrekende foto’s handmatig over te zetten.


Mobiele versie

Bij het uitrollen van de website is ervoor gekozen om prioriteit te geven aan een ontwerp gericht en afgestemd op een desktop / laptop en de meest gangbare tablets. De mobiele versie loopt hierin achter. Afgelopen week is hier wel aan gewerkt en is met hulp van een aantal van jullie het ontwerp voor diverse modellen sterk verbeterd.


App / Dutch Bird Alerts

Om Dutch Bird Alerts toekomstbestendig te maken was het noodzakelijk om alles te vernieuwen. Een flinke klus, temeer ook de accounts van de voorheen afzonderlijke sites (dutchbirding.nl en dutchbirdalert.nl) samengevoegd moesten worden. Sommigen hebben daardoor inlog- of andere problemen ervaren, maar ernstige storingen zijn uitgebleven. De vondst van de Alpenheggenmus was een mooie test case en getuige de opkomst werkte de app uitstekend. Op dit moment wordt er volop getest met een nieuwe versie van de app, die we spoedig hopen te lanceren. Gebruikers die toch nog problemen ervaren worden verzocht dat te melden via de feedback-optie (zie rechterzijde scherm homepage) of op het forum.


Smoelenboek & lijstjes

Mooi is het om te zien hoe actief men al gebruik maakt van het Smoelenboek. Voor de herkenbaarheid willen wij wel vragen om een foto van jezelf te plaatsen en niet van een vogel of iets anders.

De oude vertrouwde lijstjes die je naast de ranking kon aanmaken zijn niet verdwenen. In de nabije toekomst komt hiervoor een nieuwe functionaliteit waarin deze zullen terugkomen.


Zoekfunctie

Een zoekfunctie ontbreekt nog in de website. Door het samenvoegen van de drie websites, alsmede de diverse soorten en bronnen van informatie, is het bij de ontwikkeling lastig gebleken om een goede zoekfunctie te maken of te vinden die alle beschikbare informatie op een consistente en deugdelijke wijze kan doorzoeken. Het ontwikkelen hiervan heeft onze hoogste prioriteit.


Tot slot
Naast het oplossen van onvolkomenheden en onderdelen die (nog) niet goed zijn overgezet zal de komende tijd hard verder worden gewerkt aan het doorontwikkelen van deze website. Suggesties en tips blijven meer dan welkom. Geef deze dan graag hier door.


Bestuur & redactie Dutch Birding Association

Discussie

Ben Dielissen  ·  10 april 2016  23:41

Ik vind het allemaal mooi en goed en zie inmiddels ook een deel van mijn foto's terug (de kwaliteit valt me bij sommige foto's wat tegen). Mis er nog steeds een paar, o.a. Reuzenzwartkopmeeuw en al mijn Sneeuwvinken... Doe ik er goed aan dit nu weer te melden of is het gewoon een kwestie van geduld hebben. Gr. Ben

Toy Janssen  ·  11 april 2016  10:22

@Ben,

Je foto's wordt aan gewerkt. Staat ook vernoemd in dit artikel.

Catharine en Hans Keuker  ·  11 april 2016  19:11

Komen de lijstjes nog terug? Ik gebruikte die voor al mijn waarnemingen. Nu ben ik die (hopelijk voorlopig) kwijt. En anders graag en kopie van mijn lijstjes via de mail, anders ben ik alles kwijt.

Toy Janssen  ·  11 april 2016  20:47

@Catharine,

De lijstjes komen in een andere vorm terug (zie het artikel) 

Janneke Kimstra  ·  12 april 2016  16:03, gewijzigd 12 april 2016  16:04

Prachtig allemaal, en fijn dat de lijstjes terugkomen. Wat ik nog mis, of eigenlijk te veel vind, is het feit dat ik in alerts de mail niet uit kan zetten, of zoals vroeger, een compleet overzicht 's avonds om 9 uur krijgen. Nu krijg ik én de push-meldingen én de mails. Ik zou het fijn vinden als daar een opt-out van gemaakt kan worden. Ook heb ik geen bolletje (badge-appsymbool met een chique woord) meer. Maar dat komt misschien met de nieuwe versie wel weer?

Bas van der Burg  ·  12 april 2016  19:13

Hallo Toy ea, hoe kan ik een soort toevoegen aan de ranking? Ik heb het net geprobeerd (login -> account -> ranking) maar ik kwam terecht in een zoekmachine.

Toy Janssen  ·  12 april 2016  19:36

@Bas,

In principe gewoon naar de ranking pagina www.dutchbirdalerts.nl/rankingen dan naar mijn Nederlandse lijst. Ik heb gecheckt of je rechten hebt en alles staat goed. Het zou dus gewoon moeten lukken.

Edwin Russer  ·  14 april 2016  13:10

Linkjes naar die prachtige serie 30 jaar DB van wijlen Hans ter Haar werken ook nog niet. 

https://www.dutchbirding.nl/nieuws/679/in_memoriam_hans_ter_haar

Jeroen van Vianen  ·  15 april 2016  13:24

Ik heb de links naar de reeks 30 jarig Dutch Birding aangepast.

Edwin Russer  ·  15 april 2016  17:10

Dank je

Jeroen van Vianen  ·  17 april 2016  20:59

@jan: dan zal je browser elke keer je geschiedenis wissen waardoor de site niet kan weten dat je de cookie melding hebt gezien. Het onthoud mij probleem is nog in onderzoek.

Max Berlijn  ·  18 april 2016  16:38, gewijzigd 19 april 2016  06:29

Is er nog zicht op waneer mijn ontbrekende foto's worden teruggezet? Iets wat ook minder is aan de site is dat reacties onder oude topics (niet foto's), niet zichtbaar zijn op de homepage en daarom onopgemerkt blijven voor lezers.

Toy Janssen  ·  19 april 2016  07:54

@Max,

We zijn bezig met de oude foto's terug te zetten. Dit kost nog enige tijd omdat er nog andere prio's liggen. We werken alleen met vrijwilligers in de avond uren dus nog even geduld aub. Ik zal een actie punt maken van de ontbrekende commentaren.

Max Berlijn  ·  19 april 2016  08:08, gewijzigd 19 april 2016  08:10

Thx, zo was het niet bedoelt (ik weet wat het is om het "erbij" te doen) ik was alleen bang dat het vergeten was.

Jan van der Laan  ·  19 april 2016  11:35

Club4500 ranking is ook nog niet aangehaakt.

En bij het adres staat een datum.

Toy Janssen  ·  19 april 2016  14:07

@Jan,

Dankje, heb het opgenomen in de actielijst. 

Annerieke Osinga  ·  20 april 2016  17:02

Mooie site. Ik zou toch ook heel graag de foto van de maand die je als achtergrondfoto kon installeren terug hebben.Kan dat?

Annerieke

Jaap Denee  ·  21 april 2016  11:16

Dag Annerieke, leuk om te lezen dat je enthousiast was over onze "wallpaper van de maand". Op dit moment ligt de focus van de mensen achter de website op het verbeteren van de nieuwe website. De functionele zaken hebben daarbij hoogste prioriteit gekregen en om die reden is het publiceren van een maandelijkse wallpaper even op een laag pitje gezet. In de toekomst gaat de wallpaper hopelijk weer terug komen.

Nick van der Ham  ·  4 mei 2016  15:28, gewijzigd 4 mei 2016  15:28

het zal vast al wel ergens vermeld staan, maar klopt het dat 'de' lijstjes nog niet op de nieuwe site te vinden zijn? ik bedoel  lijstjes, als jaarlijsten/provincielijsten etc. Ik zou graag m'n noord-holland-lijst willen updaten

Max Berlijn  ·  23 mei 2016  15:30, gewijzigd 23 mei 2016  15:34

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het aantal bezoekers na een anderhalve maand t.o.v de oude site. Ik krijg de indruk dat vele goede foto's toch veel minder worden bekeken dan voorheen? Het probleem is dat deze posting (en bijv. ook de posting van Thijs onder een gelijkend onderwerp van 20-05 over piep problemen) voor de gewone bezoeker niet zichtbaar is op de eerste pagina van de site (ook niet bij het forum). Daardoor verstommen discussies erg snel.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?