Most Wanted

De Most Wanted is een wedstrijd waarbij de vogelaars van Nederland op zoek gaan naar soorten die in de top-25 meest gewilde soorten van Dutch Birders staan. Stem op jouw favoriete soort via het speciale stemformulier. Vind jij tijdens de competitie de hoogst geplaatste soort op de lijst die uit de stemmen volgt, dan win jij een verrekijker en eeuwige roem!

Spelregels   Top 25 lijst  

DB Most Wanted

DB Most Wanted - Groene Bijeneter

15 september 2023  ·  Marten Miske  ·  1570 × bekeken

Stiller en stiller werd het, we zijn inmiddels zo gewend aan mega-zeldzame soorten dat zelfs soorten als Groene Fitis, Grijze Junco, Ringsnavelmeeuw en meerdere Alpenheggenmussen de teneur van “het slechtste jaar sinds tijden” niet konden opvrolijken. De Most Wanted competitie stond ook al even stil, maar dan uit het niets valt er dan toch een enorme rammer waar menig vogelaar al jaren alleen maar van kon dromen: een Groene Bijeneter!

Groene Bijeneter Merops persicus, Fochteloërveen, (Lennart Verheuvel)

Groene Bijeneter, een mega dwaalgast pur sang. Maar ook al had het een strontalgemene soort geweest: dit is er zo’n eentje waar je ook in het buitenland nog altijd even je kijker voor optilt, hoeveel je er ook gezien hebt. Iedereen die de vogel van 2010 bij Castricum wel gezien had, hield er dan ook niet over op wanneer de lijsten weer naast elkaar werden gelegd. Grote verhalen over hoe sommigen ruim op tijd waren, anderen de vogel nog net hebben zien wegvliegen en zelfs tot mythische proporties opgeblazen verhalen over uit-frustratie-kapotgegooide-telescoops door telaatkomers. Mede om die reden heeft de Groene Bijeneter dan ook zijn 8e positie op de Most Wanted lijst stevig verdiend.

Jammer genoeg voor velen vertoonde ook de vogel van het Fochtelooerveen van 5 augustus hetzelfde gedrag als die van Castricum en was hij alleen te bewonderen voor de hele snelle beslissers die dichtbij genoeg woonden om het te halen. Dat de soort dus ook zomaar volgend jaar nog een keer op de lijst zal blijven staan, al dan niet een paar plaatsen lager, is niet ondenkbaar.

Helaas, helaas staat de eerste naam voor de competitie nog niet op het scorebord voor dit jaar. De ontdekker van de Groene Bijeneter is jammer genoeg geen begunstiger van Dutch Birding en dingt dus niet mee voor de grote prijs, een Swarovski NL Pure, gesponsord door Swarovski Optik en het Vogelinformatiecentrum Texel. Alle kansen liggen dus nog open.

Het najaar is begonnen, de eerste leuke soorten worden gezien en de lijst is nog lang. 25 soorten waar je uit “kunt kiezen”. Ga naar buiten, vind die Rode Grutto, Zwarte Leeuwerik of Bonte Zanger en maak jezelf en vele andere Dutch Birders zo gelukkig dat 2023 toch nog een van de mooiste vogeljaren ooit gaat worden. En mocht je onverhoopt toch nog geen begunstiger zijn van onze prachtige stichting, wacht dan niet en doe dat snel. Je dingt dan automatisch mee voor de hoofdprijs. Je hoeft alleen nog maar een mega te vinden!😉

Killdeerplevier, Charadrius vociferus, Rottige Meente, (Enno Ebels)

Geelsnavelkoekoek, Coccyzus americanus, Stuifdijk, Maasvlakte, (Rob Halff)

Rode Grutto, Limosa haemastica, Calgary, Alberta (Joachim Bertrands)

Discussie

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?