Most Wanted

De Most Wanted is een wedstrijd waarbij de vogelaars van Nederland op zoek gaan naar soorten die in de top-25 meest gewilde soorten van Dutch Birders staan. Stem op jouw favoriete soort via het speciale stemformulier. Vind jij tijdens de competitie de hoogst geplaatste soort op de lijst die uit de stemmen volgt, dan win jij een verrekijker en eeuwige roem!

Spelregels   Top 25 lijst  

DB Most Wanted

Renvogel - Most Wanted

10 november 2021  ·  Webredactie  ·  2026 × bekeken

Elke vogelaar die een bezoek bracht aan Texel werd er de afgelopen decennia (pijnlijk) mee geconfronteerd: “het Renvogelveld”. Na 35 jaar zal deze plek nu eindelijk ook voor de huidige generatie vogelaars een stuk minder confronterend zijn. Een mythische blokker uit vervlogen tijden is dan nu eindelijk ontblokt!

De Renvogel was een zeer hooggeplaatste soort op de DB Most Wanted-lijst, op een gedeelde nummer 9! Wanneer je met andere vogelaars in het veld loopt en in die vele dode momenten met elkaar mijmert welke soort nu toch wel heel gaaf zou zijn om te vinden, dan passeert Renvogel vaak de revue. "Kun je het je voorstellen, nu daar een Renvogel?!" Naast het eerder genoemde argument dat elke twitcher er onophoudelijk mee geconfronteerd werd, is het natuurlijk ook een enorm tot de verbeelding sprekende soort. De enige van haar genus in de WP en dus ongelijk aan alles wat je ooit eerder zag binnen onze landsgrenzen. Dat de vogel ook precies dat stukje woestijn wist te vinden in ons prachtige duinlandschap maakt de waarneming, voor iedereen die er geweest is en op tijd was, dan ook helemaal af.

Renvogel Cursorius cursor, Noordhollands Duinreservaat, 25 oktober 2021 (Lex Groothengel)

Renvogel Cursorius cursor, Noordhollands Duinreservaat, 25 oktober 2021 (Daniël Boer)


Met betrekking tot deze competitie is er goed en slecht nieuws: het slechte nieuws is dat ons aller held Daan Bijman, boswachter bij PWN en ontdekker van deze fantastische soort, geen begunstiger is van Dutch Birding. De prijs gaat dus jammer genoeg aan hem voorbij. Het goede nieuws is wel dat Mariet Verbeek nog steeds de hoogstgeplaatste kandidaat is op het speelveld en dus nog steeds als enige in de race is voor de NL Pure, gesponsord door Vogelinformatiecentrum Texel & Swarovski. Dit betekent dus dat elke andere soort die verder op de top-25 lijst prijkt, je nog steeds erg dicht bij de hoofdprijs brengt. Welke soort kunnen we nog verwachten? Is het een lang verblijvende yank of moeten we het toch gaan hebben van de invasie van Haakbekken die alweer voorspeld wordt voor dit jaar? Nu dan toch echt?!

De volledige lijst van soorten die we het liefste willen zien en de spelregels vind je hier & hier.

Ben je nog geen begunstiger van Dutch Birding, maar geniet je wel keer op keer van onze website en andere informatiekanalen, meld je dan nu aan en je speelt dan automatisch mee voor de hoofdprijs!

Discussie

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?