Most Wanted

De Most Wanted is een wedstrijd waarbij de vogelaars van Nederland op zoek gaan naar soorten die in de top-25 meest gewilde soorten van Dutch Birders staan. Stem op jouw favoriete soort via het speciale stemformulier. Vind jij tijdens de competitie de hoogst geplaatste soort op de lijst die uit de stemmen volgt, dan win jij een verrekijker en eeuwige roem!

Spelregels   Top 25 lijst  

DB Most Wanted

Goudlijster - Most Wanted

30 september 2021  ·  Webredactie  ·  3428 × bekeken

    Daar was dan eindelijk de eerste Most Wanted! Afgelopen weekend werd op, hoe kan het ook anders, Texel een Goudlijster ontdekt, door Jan Albers en Mariet Verbeek, die tot veler vreugd soepel twitchbaar was. Mooi dat de eerste naam nu op het scorebord gezet kan worden. Mariet, ieder niet onbekend na ontdekkingen van een mannetje Witkopgors, baltsende Poelsnip en nog een legio lokale zeldzaamheden, is namelijk DB-begunstiger en kan daarom op het scorebord gezet worden.

    Hieronder een kort verhaaltje over de ontdekking van de eerste Most Wanted ooit. Wat een bizarre ontdekking en een evenzo gaaf en goed startschot van de competitie.

Goudlijster Zoothera aurea, Texel, 25 september 2021 (Mariet Verbeek)

Zaterdag 25 september hadden Jan en ik een dagje Texel gepland. Na een halve dag bij de Balkanbergfluiter vertoefd te hebben, hadden wij nog een paar uurtjes over om de boot van 17:00 uur te nemen. We besloten om naar de Tuintjes te gaan vanwege de daar geziene Citroenkwikstaart. Op een plek waar we een goed overzicht hadden over een groot gebied, scanden we de omgeving af. Jan zag een vogel landen op een hooibaal, die beneden in een weiland lag. Zelf had ik alleen een kijker bij mij en dacht dus dat het een Grote Lijster was. Jan had een telescoop en zei: volgens mij is het een Goudlijster! Het zal toch niet! De vogel bleef een minuut of tien stokstijf zitten (niet het gedrag van een Grote Lijster). Zo konden we hem beter bekijken en zagen we de goudkleur in de vleugels en de langere snavel. Plots vloog de vogel op en kwam op tien meter voor ons langsvliegen en landde in het bosje vlakbij. Daardoor was de tekening op de ondervleugel erg goed te zien. Belangrijk kenmerk! Het was helemaal duidelijk. Nadat Jan hem gemeld had (Jan had de vogel als eerste gezien), stroomden van alle kanten vogelaars toe die hem in het bosje nog hebben kunnen zien. Wel wat meer verscholen dan dat wij hem op de hooibaal hadden, maar toch erg leuk dat meer mensen konden meegenieten. Wij waren erg euforisch over deze waarneming en gingen toch met een groot ongeloof het eiland weer af.

Jan Albers & Mariet Verbeek

Goudlijster Zoothera aurea, Texel, 25 september 2021 (Mariet Verbeek)

    Een betere start hadden we ons niet kunnen wensen. De Goudlijster staat namelijk als laagstgeplaatste op de ranglijst, dus er zijn nog genoeg soorten over om Mariet in te halen! Mariet Verbeek is nu nog als enige in de race voor een NL Pure, gesponsord door Vogelinformatiecentrum Texel & Swarovski, maar het najaar is nu ook echt begonnen. Het regent Yanks aan alle kanten; IJsland doet lekker mee, Helgoland scoorde ook al een Roodoogvireo en in de UK zitten er ook al wat soortjes. Dus, ga naar buiten (denk ook aan het Dutch Birding Najaarsweekend, misschien scoor je wel twee vliegen in één klap!) en richt je op deze soorten. Nog 24 soorten te gaan, waaronder natuurlijk Bonte Zanger en Ovenvogel!

Ovenvogel #20 op de lijst (Seiurus aurocapilla), Corvo, Azoren, 24 oktober 2017 (Gerby Michielsen)

Discussie

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?