Most Wanted

De Most Wanted is een wedstrijd waarbij de vogelaars van Nederland op zoek gaan naar soorten die in de top-25 meest gewilde soorten van Dutch Birders staan. Stem op jouw favoriete soort via het speciale stemformulier. Vind jij tijdens de competitie de hoogst geplaatste soort op de lijst die uit de stemmen volgt, dan win jij een verrekijker en eeuwige roem!

Spelregels   Top 25 lijst  

DB Most Wanted

Most Wanted Kick-off

12 mei 2021  ·  Diedert Koppenol & Marten Miske  ·  5772 × bekeken

The Most Wanted by Dutch Birders

Sponsored by Swarovski Optik en het Vogelinformatiecentrum Texel.

    De Most Wanted is een wedstrijd waarbij de vogelaars van Nederland op zoek gaan naar soorten die in de top-25 meest gewilde soorten van Dutch Birders staan. Stem op jouw favoriete soort via het speciale stemformulier. Vind jij tijdens de competitie de hoogst geplaatste soort op de lijst die uit de stemmen volgt, dan win jij een verrekijker en eeuwige roem!

Dit artikel luidt de start in van een nieuwe jaarlijkse competitie die Dutch Birding samen met het Vogelinformatiecentrum op touw heeft gezet. Naast de jaarlijkse Vogeldag en de vogelweekenden, zijn wij op zoek gegaan naar een nieuwe manier om mensen te enthousiasmeren voor het zoeken van zeldzame soorten in Nederland. De andere activiteiten zijn plaatsgebonden, dus wilden we een doorlopend evenement organiseren dat, onafhankelijk van waar je woont, een leuke motivatieboost kan geven. Deze actie is laagdrempelig waardoor elke Dutch Birder mee kan doen. Samen met het Vogelinformatiecentrum Texel en Swarovski Optik zijn wij dan ook erg enthousiast om deze nieuwe competitie aan te kondigen!

Wat houdt die competitie dan in? Alle Dutch Birders mogen hun stem uitbrengen op een vijftal soorten die zij als hun ‘most wanted’ zien; die vijf soorten die zij graag nog in hun leven ín Nederland willen zien. Vervolgens zal hier een lijst uit voortkomen van de 25 meest gewilde soorten van Dutch Birders. Het doel van de competitie is om soorten die op deze lijst staan te vinden. Ben jij de gelukkige vinder van één van deze soorten, dan sta je op het scorebord. De soorten worden echter gerankt op het aantal stemmen dat zij krijgen. Vind jij bijvoorbeeld een Struisvogel die op plaats 15 staat, maar Pietje vindt een Dunbekwulp die op plaats 5 staat, dan staat Pietje dus hoger op het scorebord. Uiteindelijk gaat het er dus om wie op de eerstvolgende Dutch Birding Vogeldag de hoogst geplaatste soort heeft gevonden. Diegene zal ook een vette hoofdprijs winnen, namelijk een NL Pure 10x42, gesponsord door het Vogelinformatiecentrum Texel en Swarovski Optik.

We Need You!

Jouw stem is bepalend om de basis te leggen voor de gehele competitie. Ga dus allemaal stemmen; dat kan via deze link! De beschikbare soorten zijn soorten die allemaal al één keer zijn waargenomen in de WP, volgens de lijst van het CSNA, en CDNA-indiensoorten. Dit jaar zal de competitie van start gaan, zodra de coronacrisis daar weer ruimte voor laat. Zodra het weer mogelijk is om met meerdere mensen een vogel te bezoeken en weer een twitch te organiseren, zullen wij de wedstrijdlijst publiceren. Een spel als deze heeft natuurlijk ook begeleidende spelregels. Die staan hieronder opgesomd. Gezien de huidige situatie is het dit jaar iets anders dan we vanaf volgend jaar van plan zijn. De regels hieronder zijn voor de ‘default’ situatie, die hopelijk ingang zal vinden vanaf 2022. Het meeste zal ook gewoon dit jaar toepasbaar zijn, maar de genoemde data zullen dit jaar verschillen van volgende jaren.

BRENG HIER JOUW STEM UIT

Spelregels Most Wanted:

  • Dit jaar (2021) zal de competitie van start gaan, zodra de coronacrisis daar weer ruimte voor laat. Zodra het weer mogelijk is om met meerdere mensen een vogel te bezoeken en weer een twitch te organiseren, zullen wij de wedstrijdlijst publiceren.
  • Elke Dutch Birder kan van 1 t/m 31 januari zijn top vijf doorgeven via de website van Dutch Birding. (vanaf 2022)
  • Voor het stemmen dien je een account te hebben op dutchbirding.nl.
  • Iedereen mag één keer stemmen.
  • Uit de stemmen wordt een top-25 van ‘Most Wanted’-soorten geformuleerd.
  • Op de eerstvolgende Vogeldag presenteren we de top 25 meest begeerde soorten in Nederland.
  • Deze top-25 vormen de ‘competitiesoorten’ gerankt van 1 t/m 25 en zal tot en met de Vogeldag van het volgende jaar vaststaan.
  • Wie de hoogstgeplaatste soort vindt, staat bovenaan. Een soort geplaatst op plek 15 verliest van een soort geplaatst op plek 5.
  • Elk jaar reiken we op de Vogeldag de hoofdprijs uit aan de ontdekker van de meest begeerde soort van alle Dutch Birders.
  • De wedstrijd loopt dus van Vogeldag tot Vogeldag. (1e zaterdag van februari t/m de vrijdag voor de 1e zaterdag van februari van het volgende jaar).
  • Men kan alleen meedoen voor de prijs wanneer men begunstiger is van Dutch Birding. Dat wil zeggen, een abonnement op het magazine en/of Dutch Bird Alerts.
  • Je moet begunstiger zijn op het moment van de ontdekking. Bij aanmelding na het ontdekken van de soort doe je niet mee voor de prijs.
  • De lijst wordt op de eerste zaterdag van februari van het jaar gepubliceerd op een eenvoudig te vinden locatie op de website
  • Aankondiging, updates, tussenstanden, de winnaar worden gepubliceerd op de website van Dutch Birding en kunnen gedeeld worden door de sponsoren.
  • In overleg met sponsoren kunnen extra soorten worden toegevoegd aan de top 25. Hierbij moet gedacht worden een soort die op dat moment actueel is (denk bijvoorbeeld aan een influx Sneeuwvinken of het terugvinden van de Bergkalanderleeuwerik). De soort komt dan onderaan de ranking te staan, dus plek 26.
  • Bij een gelijke stand, bijvoorbeeld 16 stemmen roodborst en 16 stemmen wilde eend, krijgen deze een gedeelde plek op de lijst. Mochten beide soorten aan het eind van het jaar gevonden zijn, dan wint de soort met de minste gevallen in de WP. Mocht de vogel bijvoorbeeld een broedvogel in de WP zijn, dan wint de soort met de minste gevallen in NL.
  • Het werkgebied van de Most Wanted is geheel Nederland.
  • Indien er twijfel is over de identificatie, status of verworven bewijslast van een mogelijk winnende soort, dan kan de jury het advies van een/meerdere externe experts inroepen. Wanneer wordt geoordeeld dat er te weinig kans bestaat op aanvaarding op basis van de waargenomen/vastgelegde kenmerken van de vogel, dan dingt deze niet (meer) mee naar de prijzen.
  • Eenmanswaarnemingen dienen vergezeld te gaan van herkenbare foto's of dienen te zijn geverifieerd door derden om voor de prijzen in aanmerking te komen.
  • Soorten met meer dan 5 gevallen in de afgelopen 20 jaar in Nederland moeten in principe twitchbaar zijn. De jury kan altijd beslissen om de twitchbaarheid van de vogel als eis te laten vervallen, wanneer het bijvoorbeeld een soort betreft die amper in het veld wordt aangetroffen. Denk hierbij aan zeldzame lijsters die vaak dood gevonden worden of sprinkhaanzangers die veelal in netten belanden.
  • Herontdekkingen dingen niet mee naar de prijzen.
  • Digitale vondsten tellen niet mee voor de winst. Denk hierbij aan 'nocmiccen' of wildcamera's.
  • De beschikbaar gestelde prijzen zijn prijzen die moeilijk deelbaar zijn. In geval van deelname door een team bepaalt het team zelf welk lid uiteindelijk de prijs ontvangt. Prijzen kunnen niet worden (in)geruild.
  • Mochten zich situaties voordoen waarbij bovenstaande regels niet toereikend zijn, dan beslist de jury. De jury bestaat uit Dutch Birding, Vogelinformatiecentrum Texel en Swarovski Optik. Over beslissingen kan niet worden gediscussieerd of gecorrespondeerd.

Discussie

George Sangster  ·  1 februari 2021  00:40, gewijzigd 1 februari 2021  00:41

Je zal maar een Lepelbekstrandloper vinden en dan deze wedstrijd verliezen van iemand die een lousy Kleinste Strandloper of Vale Spotvogel vindt, omdat iedereen op veilig speelt.

Lennart Verheuvel  ·  1 februari 2021  06:58, gewijzigd 1 februari 2021  07:08

Dus als ik het goed begrijp, mag een most wanted ook een soort zijn die al eerder in Nederland is waargenomen? @George die kans lijkt me best wel groot met een top-25. Als je ziet dat we in de afgelopen jaren zelfs soorten hebben gehad die helemaal niet in het voorspelspel voorkwamen dan zal nu al wel duidelijk zijn dat we nog steeds verrast kunnen worden door de echte mega's. Op zich niet erg wat mij betreft, het gaat tenslotte om het vinden van een droomsoort. Van mij mag een Indische kievit het ook gerust afleggen tegen een bonte zanger. Een kuifpapduiker daarentegen zou natuurlijk wel moeten winnen, maar helemaal perfect krijg je het nooit. Ik zal die er iig bij mij er op zetten :). 

Jan van der Laan  ·  2 februari 2021  13:09

De moeder aller dwaalgasten, de Grote Snor - Locustella fasciolata, staat niet in de lijst!

Jeroen van Vianen  ·  2 februari 2021  14:48

Grote Snor heet tegenwoordig Grote Krekelzanger. 

Marten Miske  ·  2 februari 2021  15:19

@George – Het “op veilig spelen” snap ik niet helemaal. Maar inderdaad: als kleinste strandloper vaker wordt ingevuld dan lepelbekstrandloper, dan is die dus meer begeerd en wint daarmee de prijs. Dat is de kern van deze competitie 😉 Als er 100 mensen het liefst nog een keer een Kleine Regenwulp willen zien en daarmee op de eerste plek komt te staan, dan ben je dus een enorme held als je er eentje voor ze vindt en win je de prijs.


@Lennart – Zeker Lennart. Sterker nog, ik kan me heel goed voorstellen dat rammers uit de oudheid nog wel eens hoog zouden kunnen eindigen op de Most Wanted lijst.


Gijsbert van der Bent  ·  2 februari 2021  16:55

Leuk! Naar aanleiding van punt 5 van onderen: tellen vondsten en ringvangsten ook mee als ontdekkingen?

George Sangster  ·  2 februari 2021  17:00

Ik maakte een klein, serieus grapje. Een consequentie van de spelregels kan zijn dat als veel mensen laag ('veilig') inzetten de ontdekker van echte buitencategorie-soort (Lepelbek, Dunbekwulp, Kuifpapegaaiduiker) naast de prijs kan grijpen. C'est la vie.

Lieven De Temmerman  ·  3 februari 2021  07:05

Die Lepelbek kan je dan prima verborgen houden. Niemand wil die immers. :-)

Jan Verboom  ·  4 februari 2021  20:57

Niet dat ik de illusie heb dat mij een verrekijker, laat staan eeuwige roem, ten deel zal vallen, toch voor de zekerheid een vraagje in de veronderstelling dat de winnende vogel zeldzaam is. Moet de CDNA hem/haar hebben geaccepteerd? Want dan kan het wellicht een tijdje duren voordat de kijker en de roem uit de kast komen (hoewel de presentatie van de CDNA op maandag goed aangaf hoeveel werk ze hebben en dus alle begrip voor een lange tijdsduur).

Teus Luijendijk  ·  4 februari 2021  21:10

Nog even iets verduidelijken graag. Wie telt als 'vinder' van de winnende soort? Ik doel met die vraag op het hypothetische geval van een Amoervalk die door Pietje als Roodpoot is gemeld maar die een dag later door Jantje wordt ontmaskerd als Amoer. Beide hebben meegedaan aan DB most wanted en Amoervalk is de hoogst scorende soort. Wint Pietje of wint Jantje?

Diedert Koppenol  ·  5 februari 2021  17:42

Hoi Teus. In dit geval gaat de prijs naar Pietje. Jantje gaat slechts op de melding van de Roodpootvalk van Pietje af, dus als Pietje niets gemeld had, dan was Jantje daar nooit geweest. Ook al heeft Pietje de determinatie niet juist, de vogel in kwestie is ontdekt door Pietje en niet door Jantje. Met als enige voorwaarde dat Pietje begunstiger is van DB.

Wietze Janse  ·  6 februari 2021  15:36, gewijzigd 6 februari 2021  15:37

Diedert, 'vroeger' was dat toch echt anders, degene die hem herkende kreeg de kijker, want als die hem niet herkent had, had Pietje niks.

Bovenstaande toevoeging alleen maar om even aan te geven dat dit m.i. wel duidelijk in de regels moet komen om misverstanden te voorkomen.

Marten Miske  ·  6 februari 2021  20:40

Vroeger was alles beter. En je moet de spelregels beter lezen Wietze ;)

Lonnie Bregman  ·  6 februari 2021  21:40

Wietze, ik zou gewoon claimen dat de Roodpootvalk weg is en dat je een nieuwe Amoervalk hebt ontdekt ;)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?