In Memoriam: Frank Rozendaal (1957-2013)

6 december 2013  ·  Arnoud van den Berg & redactie Dutch Birding  ·  22781 × bekeken

Op 3 december 2013 overleed Frank Rozendaal na een kort ziekbed. De meeste abonnees van Dutch Birding zullen hem kennen als een van de oprichters van de Dutch Birding Association. Het allereerste artikel in het eerste nummer van Dutch Birding was van zijn hand en gaf een door hem van pentekeningen voorzien overzicht van de influx van Geelsnavelduikers Gavia adamsii in de winter van 1979. Hij ontwierp tevens het logo van Dutch Birding, de (toen nog juveniele) Ross' Meeuw Rhodostethia rosea. Hij verzorgde tot 1994 een gezaghebbende rubriek over 'Asian-Pacific birds'. Dit resulteerde onder meer in een artikel over geluid en taxonomie van Sulawesinachtzwaluw/Sulawesi Nightjar Caprimulgus celebensis (Dutch Birding 12: 79-81, 1990) en in vijf artikelen over pitta's (bijvoorbeeld Species limits within Garnet Pitta-complex, over de soortstatus van Sabahpitta/Black-crowned Pitta Erythropitta ussheri; Dutch Birding 16: 239-245, 1994). Hij ontplooide voorts zijn talenten als kunstenaar en fotograaf van vliegtuigen en de hockeysport en hij werkte als vertaler, zoals van de ANWB-vogelgids. Franks passie lag echter bij de vogels van Zuidoost-Azië. Zo schreef hij een doctoraalscriptie over het ornithologische werk van de familie Bartels in het huidige Indonesië en in feite trad hij in hun voetsporen (zie Roselaar & Vlek in Limosa 84: 97-116, 2011). In 1979-87 ontdekte hij in Zuidoost-Azië tijdens reizen voor museumcollecties samen met zijn vrouw Carla een aantal nieuwe soorten voor de wetenschap: Roestbruine Valkuil/Cinnabar Boobook Ninox ios (door hem verzameld op Sulawesi in 1985 en beschreven door Pamela Rasmussen in 1999), Yamdenastruikzanger/Tanimbar Bush Warbler Horornis carolinae (door hem verzameld op Yamdena, Tanimbar, en beschreven in 1987) en enkele vleermuizen (onder meer Murina rozendaali en Syconycteris carolinae). Samen met George Sangster beschreef hij in 2004 op basis van geluiden de aanvankelijk tot Caprimulgus macrurus gerekende Mees' Nachtzwaluw/Mees's Nightjar C meesi op Flores en Sumba. Hij heeft nog veel andere belangwekkende artikelen geschreven, zoals bijvoorbeeld met Frank Lambert over de herontdekking van Sangirlijsterdikkop/Sangihe Shrike-thrush Coracornis sanghirensis op Sangihe, Sulawesi (Forktail 15: 1-13, 1999). Voorts droeg hij bij aan het werk van auteurs voor diverse Aziatische veldgidsen. Zijn vrouw en zoon wensen we sterkte met het verwerken van dit grote verlies; http://www.frankgerardrozendaal.com.


Frank G Rozendaal, Zuidpier te IJmuiden, Noord-Holland, 14 december 1990 (Arnoud B van den Berg)
Frank G Rozendaal, Zuidpier te IJmuiden, Noord-Holland, 14 december 1990 (Arnoud B van den Berg)

Discussie

Max Berlijn  ·  7 december 2013  08:33, gewijzigd 7 december 2013  13:30

Ik zag Frank nog in 2011 bij het Klein Waterhoen in de Flevo samen met Gerard Steinhaus. Hij was voor mij een grootheid toen ik de DB wereld instapte, goed gebekt en vaak vol humor. 57 is toch veeeeel te vroeg.

Jelle Scharringa  ·  7 december 2013  09:52

Ook voor mij komt dit als een grote schok. Hoewel we elkaar de laatste jaren uit het oog zijn verloren, bewaar ik bijzonder goede herinneringen aan onze gezamenlijke reizen in de jaren 80. In 1977 gingen we al met de auto van zijn moeder voor een paar honderd gulden naar de Varangerfjord, samen met Cock Reijnders. Blikken opwarmen en wild kamperen kostte vrijwel niets. Met een met de hand gevangen jonge Laplanduil gingen we door het bos lopen en we werden zoals verwacht, aangevallen door de moeder. Daarna gingen we naar Java en Sumatra, in een tijd dat er nog geen veldgidsen bestonden, alleen oude geillustreerde artikelen van Hoogerwerff. Verder verbleven we meer dan een maand op Mount Kinabalu om vogels te vangen(om te fotograferen en weer los te laten). De eerste vleermuis die daar in het net hing bleek een nieuwe soort voor de wereld. Frank had vaak wilde ideeen, zoals met een slagnet Bathawks vangen in de monding van een vleermuizengrot, hetgeen zowaar lukte. Zijn prestaties voor de wetenschap worden hierboven door Arnoud gememoreerd. Ik wens Carla en Max heel veel sterkte toe. Jelle

Arnoud B van den Berg  ·  9 december 2013  13:20

PS: To the list of species newly described by Frank, the Taiwan Bush Warbler Locustella alishanensis can be added (Rasmussen, Round, Dickinson & Rozendaal in Auk 2000).

Arnoud B van den Berg  ·  9 januari 2014  17:40, gewijzigd 9 januari 2014  17:42

Max Berlijn  ·  9 januari 2014  19:18

Mooi gedaan!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?