In Memoriam: Daniël Paalvast (24 april 1987 – 24 mei 2024)

21 juni 2024  ·  Tjeerd Burger, Alwin van Lubeck, Lazar Brinkhuizen, André-Willem Faber, Willem Wind & Jaap Hennevanger  ·  3910 × bekeken

Vrijdagavond 24 mei bereikte ons het trieste nieuws dat Daniël Paalvast was overleden. En alsof het zo moest zijn, het nieuws van zijn overlijden ontvingen we aan de keukentafel op de Kooiplaats, waar we net gearriveerd waren voor weer een weekendje vogelen op het door ons geliefde Schier.

Daniël was van jongs af aan al een fanatieke vogelaar en zag uiteindelijk 438 soorten in Nederland. Een Waterrietzanger welke hij op 22 augustus 2023 zag in Arkemheem, nota bene op zijn oude local patch, was zijn laatste nieuwe soort voor Nederland.

Tijdens zijn jeugd in Amersfoort kwam hij in aanraking met de JNM, waarbij de liefde voor de natuur zich verder ontwikkelde. Regelmatig was hij te vinden bij de kampen op Schiermonnikoog, Texel, Vlieland of in het Lauwersmeer. Later volgden buitenlandse vogelreizen naar o.a. Polen, Spanje en Hongarije / Roemenië. Ware roadtrips, inclusief bijbehorende avonturen. Door de jaren heen was hij geregeld bij een twitch te vinden, maar na de geboorte van zijn zoon Mees in 2021 werd dat een stuk minder. Echter voor een écht goede soort was hij nog wel te porren en binnen de regio Zwolle (waar hij woonde) nog zeer actief. Als bevlogen docent biologie op de vrije school was hij daarnaast ook in het dagelijks leven volop bezig met de natuur.

Geregeld werd er een weekje of weekend op een Waddeneiland gepland, met een specifieke voorliefde voor Schiermonnikoog. Vaak trok hij zijn eigen plan en was dan in zijn eentje ergens aan het struinen. ’s Avonds troffen we elkaar dan weer bij het huisje, of eerder, wanneer er ergens een goede soort op het eiland werd gevonden. Eén van die soorten bleek uiteindelijk de Horusgierzwaluw te zijn, die toevallig samen viel met een weekendje Schier.

Daniël Paalvast

Kenmerkend aan Daniël was dat hij al heel vroeg begon met fotograferen, iets wat in onze beginjaren erg uitzonderlijk was en waar hij duidelijk talent voor had. Hij was daarnaast ook dol op andere digitale gadgets. Hiermee transformeerde hij bijvoorbeeld zijn stadstuintje in Zwolle om tot een vogel-oase, met voederautomaat en fontein en meerdere camera’s om het vast te leggen.

Afgelopen oktober was Daniël nog mee naar het DB-weekend op Texel. We wilden eens iets anders proberen dan Schiermonnikoog. Hij vertelde ons over een bultje onder zijn oksel wat in onderzoek was. Een heerlijk weekend vogelen volgde. Begin van 2024 werd de bult (kwaadaardige tumor - zo bleek) operatief verwijderd en nog een tweede operatie volgde. Behoorlijk ingrijpend, maar de vooruitzichten waren positief. Begin april kwam echter het vreselijke nieuws dat er een nieuwe tumor zat en de kanker al dusdanig ver was uitgezaaid dat het niet meer te behandelen viel. Op zijn verjaardag op 24 april zijn wij nog bij hem thuis geweest voor zijn verjaardag en om afscheid te nemen, maar daarna ging het snel bergafwaarts. Uiteindelijk heeft Daniël een maand lang 37 jaar mogen zijn.

Op maandag 6 juni hebben wij afscheid genomen van Daniël. Wij zullen Daniel ontzettend gaan missen. Wij wensen Lian, Mees en andere naasten veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Daniël Paalvast

Discussie

Maarten Wielstra  ·  21 juni 2024  07:46

Ik kende Daniel alleen van naam. Maar zo schokkend om dit te lezen. Bijna net zo oud als ik, maar veel te jong. En een jong gezin dat hem moet missen. Wat super verdrietig. Sterkte aan alle (vogel)vrienden en nabestaanden.

Peter Lindenburg  ·  21 juni 2024  10:49, gewijzigd 21 juni 2024  10:53

Wat een verdrietig nieuws en wat is dat schrikken. Ik ken Daniël van de JNM en we kwamen elkaar daarna nog heel vaak tegen op Schier, waarbij we vaak even een praatje maakten over de vogels en het eiland. Vreselijk om op zo'n jonge leeftijd uit het leven te worden weggerukt. Heel veel sterkte voor zijn familie en vrienden en ook voor jullie Tjeerd, Alwin, André-Willem en Jaap.

Menno van Duijn  ·  21 juni 2024  10:51

Wat een onverwacht spijtig nieuws om op zo'n jonge leeftijd en met jong gezin de oneerlijke strijd te verliezen. Heel veel sterkte voor de nabestaanden.

Jos van den Berg (birdingtexel.com)  ·  21 juni 2024  11:39

Vanochtend vroeg las ik dit verdrietige bericht al en het laat me moeilijk los. Ik heb Daniel niet goed gekend maar kwam hem wel met enige regelmaat tegen op Texel. De laatste keer met zijn zoontje. Een enthousiaste kerel met een vriendelijk gezicht en altijd een kort praatje. Mijn gedachten gaan uit naar zijn naaste familie en vrienden. Veel sterkte en kracht voor de komende tijd!   

Max Berlijn  ·  21 juni 2024  12:46

Kende hem van gezicht…37….dat hoort toch gewoon niet te gebeuren…bah bah 😞

Hans Gebuis  ·  21 juni 2024  12:58

Hoewel ik Daniël niet verder kende dan van het scherm, grijpt dit verhaal me toch enorm aan.Verdriet en boosheid gaan dan hand in hand. Het is zo vreselijk oneerlijk wat deze rotziekte allemaal vernietigt. Ik wens alle familie en vrienden heel veel sterkte bij het dragen van dit verlies. Gecondoleerd.

Ed van Boheemen  ·  21 juni 2024  14:30

Wat een verschrikkelijk nieuws en zo jong nog!! Ik kende je niet persoonlijk (wel van je foto's), maar je overlijden grijpt me enorm aan! Veel sterkte toegewenst voor de nabestaanden.

Vincent van der Spek  ·  21 juni 2024  15:54

Oef. Wat ontzettend heftig. Sterkte. 

David Uit de Weerd  ·  21 juni 2024  17:48, gewijzigd 21 juni 2024  17:50

Gecondoleerd allen. Bizar om hem nooit meer in levende lijve te ontmoeten. Ik zal je Zwolse Breedbek-vondst en onze Groningse Bruine Lijster-twitch die eerste middag nooit vergeten... RIP.

Dick Pruiksma  ·  21 juni 2024  20:48

Ach, wat een vreselijk nieuws...sterkte voor zijn familie en allen die hem dierbaar waren!

Leo JR Boon  ·  22 juni 2024  17:04

Triest. Zo jong, veels te vroeg! Sterkte aan familie en vrienden. 🙏😪

René van Rossum  ·  24 juni 2024  11:32

… hier wordt ik stil van … heel veel sterkte voor de nabestaanden !

Frank van der Meer  ·  24 juni 2024  14:14

Ik kende Daniel alleen van naam, desondanks word je inderdaad heel erg stil van een dergelijk triest bericht... Veel sterkte de komende tijd!

Gerd Wichers  ·  28 juni 2024  16:59, gewijzigd 28 juni 2024  17:00

Mooie sympathieke kerel! Skater ook nog; zag toe op 't asfalt van de Postweg. Voor 't laatst sprak ik m op Schier tijdens het Blauwstaartenjaar. Het jaar ervoor leverde hij  een waardevolle bijdrage aan de Horus Swift met een gave riks foto's.
 Welk woord is op een plek en tijd als dees te spreken? Dat er troost mag zijn voor de nabestaanden en vrienden.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?