In Memoriam: Willem Pompert (28/02/1957 – 17/12/2017)

22 december 2017  ·  Rutger Rotscheid  ·  4872 × bekeken

Donderdagmiddag 21 december werd ik gebeld door Berna, de vrouw van Willem Pompert, met het droeve bericht dat Willem afgelopen zondag 17 december thuis is overleden.

Op 2 september 2016 kwam ik Willem tegen bij een Gestreepte Strandloper in de Groene Jonker. Hij vertelde me toen dat er een tumor in zijn kaak zat en dat hij binnenkort geopereerd zou worden. Het ging om een grote tumor en het zou een heftige en complexe operatie zijn, maar Willem was vol goede moed. Uiteindelijk moest hij zes keer geopereerd worden, maar het leek de goede kant op te gaan.

Begin dit jaar ging hij weer voorzichtig op pad om te vogelen, en kon hij onder meer de Siberische Taling bij Noordwijk bezoeken. In mei echter kreeg Willem weer allerlei klachten en bleek de kanker terug te zijn; er waren op meerdere plaatsen uitzaaiingen. Hier bleek uiteindelijk niets meer aan te doen. In november is Willem nog op vogelreis geweest, naar Cyprus, en daar heeft hij ondanks zijn beperkingen nog erg van kunnen genieten. Hij hing nog aan het leven en is veel te vroeg overleden, maar zijn familie heeft er vrede mee dat zijn lijden ten einde is.

Zelf bewaar ik goede herinneringen aan Willem, een sympathieke vogelaar en begeesterd vogel- en natuurfotograaf. We kwamen elkaar regelmatig tegen, en soms gaf hij me een lift naar een twitch. We hebben eens samen een Zwarte Zeekoet ontdekt bij de Zuidpier. Dankzij een lift van hem kon ik bijvoorbeeld de groep Grienden bij Scheveningen op mijn lijstje bijschrijven als nieuwe zoogdiersoort voor Nederland. Ik genoot ook altijd van zijn reisverslagen en foto’s op zijn blog ‘Vliegbeeld’ (http://vliegbeeld.blogspot.nl/).


De uitvaart zal a.s. zaterdag 23 december om 14.00 uur plaatsvinden in het crematorium Duin- en Bollenstreek te Lisse. Van zijn vrouw begreep ik dat de aanwezigheid van medevogelaars die hem kenden gewaardeerd wordt. Zijn gezien, familie en vrienden wensen wij heel veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

Rutger Rotscheid

Hieronder enkele foto's gemaakt door Willem.

Koperwiek Turdus iliacus

Sperweruil Surnia ulula

Velduil Asio flammeus

Zwarte Zeekoet Cepphus grylle

Discussie

Leo JR Boon  ·  23 december 2017  09:27

Helaas gaat er weer een vogelaar ons midden verlaten. Was altijd fijn om Willem tegen te komen, meestal in IJmuiden. Leuke en vrolijke man. Ik wens de familie en vrienden veel sterkte.

Arnoud B van den Berg  ·  23 december 2017  14:39


Kwam Willem geregeld tegen in de AW-duinen of op de Zuidpier. De laatste keer alweer een jaar geleden, bij de overwinterende Dwerggorzen van de Achterweg te Noordwijk. Het was toen schrikken want hij zag er zwaar gehavend uit. Hij vertelde net een zware operatie achter de rug te hebben maar was er opvallend nuchter en optimistisch over. 'Snel weer naar buiten om geen mooie vogels te missen.' Willem maakte prachtige foto's. Zoals op 3 maart van de Bruine Klauwier van Den Helder en eind juli dit jaar van de Steltkluten bij Spaarnwoude. Ik begrijp dat hij het plezier in het vogelskijken tot het einde toe wist vast te houden. Triest dat hij er niet nog meer jaren van kon genieten. Zijn familie en vrienden sterkte gewenst met het verlies.


Tom van Spanje  ·  23 december 2017  16:36

Goed dat hij een levensgenieter was, zal hem missen.

Jan Zwaaneveld  ·  23 december 2017  16:56

In de jaren '80 heb ik erg veel met Willem gevogeld, in de AW duinen, in de Flevopolders en op de Zuidpier van IJmuiden vooral, en daar bewaar ik mooie herinneringen aan. Samen ontdekten we ook onze eerste buitenlandse soorten. In 1980 reisden we een maand lang door heel zuidelijk Europa voor de vogels, met als hoogtepunt de aankomst op Kreta in de vroege morgen, met Aziatische Steenpatrijzen, Blauwe Rotslijsters en nog veel meer. In de jaren daarna reisden we een aantal malen door Spanje waar we zo'n beetje alle wenssoorten oprolden en bezochten we Zuid-Frankrijk (Camargue, Alpillen en Crau) en ook het Duitse Zwarte Woud. Willem was een fijn en enthousiast mens en ook al hebben onze wegen zich na mijn verhuizing naar Leerdam gescheiden, ik koester al die mooie (vogel)herinneringen met hem. 

Pim Julsing  ·  28 december 2017  15:45

Tijdens het vogels kijken ben ik vele malen Willem tegengekomen. Het was het type vogelaar/fotograaf die de hobby nog leuker maakte. Want voor de zoveelste keer pestvogels zien in Zandvoort enkele jaren geleden was fraai, maar de ontmoeting met Willem maakte dat ik met een lach op mijn gezicht weer op weg naar huis ging.  Het was altijd een goedlachse man met een sociaal karakter.

Ik wens zijn nabestaanden veel sterkte met het verlies van hun dierbare.


Met vriendelijke groet,


Pim Julsing

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?