Global Birding

Dutch Birders reizen meer dan ooit en geen plek op aarde is meer veilig voor ze, wat natuurlijk niet wil zeggen dat alle vogelsoorten zomaar even te doen zijn. De serie ´Global Birding´ gaat verder dan Nederland en de Western Palearctic. Voor deze serie worden al dan niet bloedstollende verhalen over ontmoetingen met fantastische soorten, tips over (nieuwe) global hot-spots of gewoon informatie en/of beeldmateriaal over interessante vogelsoorten buiten de WP gaarne ingewacht door de webredactie. Stuur je bijdrage op naar webredactie@dutchbirding.nl Vergeet in ieder geval niet in de bijdragen voor ´Global Birding´ bij elke soort de Latijnse naam te noemen!

Vogels en meer in Gujarat, India

18 november 2012  ·  23975 × bekeken

Soms wil je er even uit in de winter en dan is het even zoeken naar een leuke bestemming. Zo viel mijn oog vorig jaar op Gujarat, een provincie in noordwesten van India. Waarom Gujarat? Ten eerste omdat er veel zeldzame WP-soorten redelijk gemakkelijk te zien zouden zijn. Verder is het kustgebied een van de mooiste estuaria van de wereld, trokken de woestijngebieden met veel mooie soorten en bevatte het programma een bezoek aan de enige plek in Azië waar nog Leeuwen voorkomen. Een verhaal van Gerard Ouweneel op onze site was het laatste zetje wat ik nodig had: Alles bij elkaar beloofde het een mooie reis te worden.

De belangrijkste gebieden die we bezochten waren:

  • Omgeving/zoutpannen van Bhavnagar en het Velavadar National Park
  • Gir National Park
  • Kustgebieden (Golf of Kutch) bij Jamnagar
  • Bhuj National Park
  • Little Rann of Kutch

Op zaterdag 11 februari 2012 begint onze tocht en landen we in Ahmedabad. Het is nog vroeg in de ochtend en het begint net licht te worden. Als we buiten komen staat ons direct al een prachtig schouwspel te wachten: duizenden Roze Spreeuwen, die in grote groepen vanaf hun slaapplaatsen richting hun voedselgebieden vlogen. Elk dorp en stad in India hebben genoeg ruige en vervuilde veldjes, ofwel: het vogels kijken kan gelijk beginnen. Tijdens het inladen van de auto's zagen we natuurlijk Huiskraaien, maar ook Bank Myna, Brahminy Starling, Witte kwikstaart, Gele Kwikstaart, Zwarte Wouw en meer van het bekende spul. Onderweg de grote tweestrijd; na de lange vliegreis wil je graag even slapen, maar buiten zitten vogels op draden, in plasjes en op akkertjes, en die wil je ook zien! Ooievaars (uiteindelijk de enige van de reis), Steltkluten, Langstaartklauwieren, Indische Scharrelaars, Aziatische Roodborsttapuit en Grijze Wouw zijn daar voorbeelden van.
Eind van de ochtend werd er gestopt voor de eerste ontbijt/lunch, en er werden verschillende broodjes/sandwiches voor ons klaargemaakt, er werd Nescafé koffie (in India alleen oploskoffie) of thee gedronken, en natuurlijk werden ook de vuile plekjes en plasjes rondom het 'restaurant' uitgekamd voor de eerste vogelsoorten. Roze Spreeuw, Steppekiekendief, Ashy Drongo (moeilijk tussen de vele Black Drongo's uit te halen), Veldrietzanger, Indische Ralreiger, Wild zwijn en Langstaartklauwier waren hier onze eerste echte wapenfeiten. Snel weer verder en halverwege de middag arriveerden we in het hotel. Inchecken. En eind van de middag dan eindelijk 'echt' vogelen.

Roze Spreeuw
Roze Spreeuw, Roseate Starling, Sturnus roseus, Gujarat, India (Laurens Steijn)

Omgeving/zoutpannen van Bhavnagar en het Velavadar National Park
De eerste dagen zouden we de omgeving met zoutpannen van Velavadar bezoeken en bekijken. In de planning voor de eerste middag stonden het Gaurishankar Lake, een stukje kust en zoutpannen. En hier werd het dus echt vogelen: veel steltlopers en eenden, Grijskoppurperkoeten, Small Pratincole, Red-naped Ibis, Kleine Groene Bijeneter, Indian Robin, Indian Spot-billed Duck, de eerste Bastaardarenden, enzovoort. Maar ook leuke aantallen van zeldzamere WP-soorten als Reuzenzwartkopmeeuw, Veldrietzanger Glamorous Reed Warbler en Casarca's, alles in redelijke aantallen en mooi te bekijken.
Langs de kust was het stil (hoog water), de zoutvelden waren gelukkig beter bevolkt met veel steltlopers en onze ook eerste Sand Larks. Met deze laatste hadden we enige moeite, omdat de ondersoort die hier voorkomt er echt anders uitziet dan de ondersoort die de meesten van ons in Midden-India hadden gezien.
Deze middag smaakte beslist naar meer en de volgende ochtend keerden we terug naar de plek, waar we vanaf de dijk het moerasgebied konden bekijken, maar nu met zon in de rug. Het was een prachtige ochtend, met veel activiteit. Nieuwe soorten waren Pheasant-tailed Jacana, Visarend, Oostelijke Orpheusgrasmus, Syke's Spotvogel en Struikrietzanger. Het was steeds de steile dijkjes oplopen en dan weer een mooi uitzicht op een grote variëteit aan vogels. Wel oppassen dat je niet uitgleed en terechtkwam in een van die doornige bosjes. We hadden veel bekijks van de Indiërs, die ons verbaasd gade sloegen.
Vervolgens reden we naar een klein plasje in de stad. Erg smerig en lawaaiig, maar - typisch India- vol met vogels! Er zaten tien Lesser Whistling Ducks en veel Comb Ducks en Indian Cormorants. Het verkeer raasde druk om de vijver heen, maar de vogels trokken zich er niets van aan. Daarna gingen we naar het hotel om de lunch op te halen die we in Velavadar National Park zouden nuttigen. Dat was nog eens anderhalf uur rijd vanaf het hotel. Onderweg zagen we leuke soorten als White-eyed Buzzard, Indian Spotted Eagle, Steppe en Grauwe Kiekendieven en een (mogelijke) jonge Pied Harrier. Triest was een dode Jungle Cat op de weg.
Aangekomen bij het park gingen we lunchen bij het terrein van headquarters. Hier konden we tijdens de lunch nog leuk wat vogels fotograferen voordat we verder het park ingingen. Na de lunch liep er een prachtige Jungle Cat door het gras en over het pad. Andere soorten hier waren White-eared Bulbul en Zwarte Roodstaart (de oostelijke).
Dit National Park staat bekend om zijn grote slaapplaats van kiekendieven 's Avonds kunnen soms honderden tot duizenden exemplaren geteld worden. Het is de grootste kiekendievenslaapplaats ter wereld, en de plek voor het zien van de Blackbuck, een antilopesoort. Velavadar NP heeft nog een stabiele populatie en ze waren inderdaad erg algemeen. We zagen ook Gestreepte Hyena en Wolf.
Eerst gingen we het park aan de ene zijde naar binnen (een droog en dor stuk), later aan de overkant (een gebied met veel meer water). Het is een graslandreservaat met verspreid staande bomen en heeft wat weg van een Afrikaanse savanne. Naast inderdaad dus grote aantallen Blackbucks, zagen we onder meer Rufous-tailed en Syke's Lark, Desert Wheatear, Short-toed Eagle, Imperial (drie), Greater en Indian Lesser Spotted Eagles. Hoogtepunt was misschien wel de Rock Eagle Owl die op een van de gebouwen in het park zat (met een jong), prachtige vogels!~
Het park aan de andere kant van de weg was ook goed, met opnieuw veel kiekendieven (Steppe, Grauwe en een Pied) en daarnaast Veldrietzanger en Struikrietzanger. Tegen schemer kwamen de kiekendieven langs op weg naar de slaapplaats en telden we in een kwartier ongeveer 100 vogels. Een Indian Stone Curlew en Spotted Owlet completeerden het beeld.

 
StruikrietzangerStruikrietzanger, Blyth's Reed Warbler, Acrocephalus dumetorum, Gujarat India (Wietze Janse)

Purple Sunbird
Purperhoningzuiger, Purple Sunbird, Nectarinia asiatica,
Gujarat India (Wietze Janse)
Rock Eagle Owl
Bengaalse Oehoe, Rock Eagle-owl, Bubo bengalensis, Gujarat India (Wietze Janse)
Reuzenzwartkopmeeuw
Reuzenzwartkopmeeuw, Great Black-headed Gull, Larus ichthyaetus,
Gujarat India (Wietze Janse)

Painted Stork

Painted Stork, Mycteria leucocephala, Gujarat India (Wietze Janse)
 
BlackbuckBlackbuck, Antilope cervicapra,
Gujarat India (Wietze Janse)

Steppekiekendief
Steppekiekendief, Pallid Harrier, Circus macrourus, Gujarat India (Laurens Steijn)

Gir National Park
Gir National Park is de laatste plek op aarde voor de Aziatische Leeuw. Daarnaast heeft het park ook een gezonde populatie Luipaarden en herten zoals de Sambar Deer, Chital (Spotted Deer), Nilgai (Blue Bull Antilope) en de Wild Boar. Gir National Park is ook een van de meeste belangrijke gebieden voor de Chousingha, de enige antilopesoort ter wereld met vier hoorns, en de Chinkara (Indian Gazelle). Gir Birding Lodge is een prachtig gelegen lodge aan de rand van het park en al direct bij aankomst in de tuin zat er een prachtige Tickell's Blue Flycatcher. De omgeving is wat bosrijker en veel bomen verliezen hun bladeren in de droge tijd, het was alsof het herfst was! Een wandeling in de middag door het droge bos was leuk maar ook erg warm. We zagen onder meer Small Minivet, Common Woodshrike, Common Iora, Chestnut-shouldered Petronia, Black (Red-naped) Ibis en Asian Paradise Flycatcher. Verder was het een heerlijk relaxte omgeving bij de lodge, met een rijk begroeide tuin met vogels.
Het park mag men alleen in in kleine jeeps en hier ook weer het vertrouwde beeld bij de ingang: Jeeps vol met Indiërs en toeristen die naar binnen willen, een 'guard' die alle toegangsbewijzen en paspoorten checkte, waarna je een route kreeg aangewezen. We reden twee keer een ochtendroute en een keer in de middag/avond. Het toezicht is streng. Je mag niet van de route afwijken. Ofwel, even iets verderop kijken is eigenlijk niet mogelijk. Maar naar bleek is vanuit de jeep ook veel te zien.
De eerste jeepsafari van de dag - je rijdt in open jeeps met zes personen inclusief chauffeur en lokale gids - startte om 7.00 uur, dus we hadden een vroeg ontbijt. Wij reden route 1 (er zijn zes vastgelegde routes door het park), en reden het eerste stuk in het donker. De route voerde ons langs verschillende habitats zoals loofboos, acacia bossage en rotsige terreinen met lage begroeiing. Verder zijn er enkele meren en reservoirs in het gebied. Op deze rit hadden we een goede begeleider, die ook regelmatig voor vogels wilde stoppen.
Op de ochtendexcursie waren de hoogtepunten twee Indian Nightjars, Black-rumped Flameback, Bastaardarend, Crested Serpent-eagle, Plumb-headed Parakeet en Shikra. Op zeker moment stond er een groepje jeeps te wachten en bij navraag bleek dat er een leeuwin met twee jongen in het bos lag. De forest officer was aan het proberen toegang te regelen, wat nogal chaotisch en veel geschreeuw verliep. Hij moest zijn gezag laten gelden, gidsen die het waagden uit te stappen werden met veel bombarie weer teruggestuurd. Maar na een minuut of tien zagen ze de leeuwin met de twee jongen zitten en mochten de jeeps het bos inrijden. De paadjes werden steeds smaller, maar uiteindelijk toch de leeuwin met jongen niet helemaal vrij maar wel goed te zien. De safari was rond 10.00 uur afgelopen. Tussen de middag maakten we opnieuw een wandeling bij de lodge. Een Groene Fitis was verrassend, die zou hier eigenlijk wat later in het seizoen moeten zitten op doortrek. Andere leuke soorten waren Yellow-crowned Woodpecker en Black-naped Monarch.
De middagexcursie in het park was gevarieerder dan de ochtend. Echter nu een chauffeur en begeleider die alleen 'leeuwenpubliek' gewend waren. We moesten nogal wat aanwijzingen geven om ze ook bij vogels te laten stoppen. Verder maakten we gebruik van twee walkietalkies, wat hun goedkeuring ook niet wegdroeg, want nu moesten ze regelmatig heen en weer rijden, iets wat ze liever niet deden.
Maar toch twee Golden Jackals en even later zaten we naar een groep van acht leeuwinnen te kijken die aan het uitbuiken waren van een Sambar kill een dag eerder. Vogels op de middagexcursie die we niet eerder zagen waren Changeable Hawk-Eagle, Crested Serpent-Eagle en Black-hooded Oriole.
Een ander hoogtepunt waren twee luipaarden, die eerst alleen door de mensen in de tweede jeep werden gezien. De eerste jeep commandeerde de chauffeur weer terug te rijden, hetgeen nogal wat voeten in de aarde had. Bij aankomst waren de luipaarden helaas verdwenen, maar gelukkig werden ze een paar honderd meter verderop toch weer teruggevonden.
De volgende ochtend maakten we een laatste jeep safari in het Gir National Park. We hadden weer dezelfde gids als de ochtend ervoor, en deze was enthousiast om ons meer te laten zien. Het was wat frisser en winderiger dan de dag ervoor en de activiteit in het bos was ook een stuk lager. Het hoogtepunt van de ochtend waren de twee Indian Scops Owls die in een boomholte zaten. Andere soorten waren White-browed Wagtail en Dusky Crag Martin. Toen wij in de tweede jeep beloofden niets te zeggen, weken we enkele honderden meters van de officiële route af en wees de gids ons twee Jungle Nightjars roestend op een boomtak. Een aardige geste!

Tickell's Blue Flycatcher
Tickells Vliegenvanger, Tickell's Blue Flycatcher, Cyornis tickelliae, Gujarat India (Wietze Janse)

Groene Fitis
Groene Fitis, Green Warbler, Phylloscopus nitidus, Gujarat India (Wietze Janse)
Indian Nightjar
Indische Nachtzwaluw, Indian Nightjar, Caprimulgus asiaticus,
Gujarat India (Wietze Janse)
Smyrna IJsvogel
Smyrna IJsvogel, White-troated Kingfisher, Halcyon smyrnensis, Gujarat India (Wietze Janse)
jungle Nightjar
Jungle Nachtzwaluw, Jungle (Gray) Nightjar, Caprimulgus indicus,
Gujarat India (Wietze Janse)

leewin
Aziatische leeuwinnen, Panthera leo - Gujarat India (Laurens Steijn)

Kustgebieden (Golf of Kutch) bij Jamnagar
Nadat we Gir National Park voldoende hadden bekeken vetrokken we naar onze volgende bestemming: Jamnagar en omgeving. Eind van de middag arriveerden we bij ons hotel, midden in een drukke Indiase stad. Altijd weer een beleving op zich zelf.
In de middag was er nog tijd voor enkele uren vogelen bij een meer in de buurt van Jamnagar. Een fantastische plek! Het meer zat werkelijk vol met vogels, waaronder vele die we nog niet eerder zagen: Yellow-wattled Lapwing, Roze en Kroeskoppelikaan, Oriental Darter, Great Thick-knee en verder Veldrietzanger, Indische Karekiet, Woestijntapuit en Citroenkwikstaart.
De volgende ochtend was het vroeg vertrekken naar de kust. Hier moet je met laag water zijn, omdat dan de steltlopers zich mooi laten zien op de wadvlaktes. Ofwel met het eerste licht waren wij ter plaatse, maar helaas was het water al te hoog. Maar niet getreurd. Dan maar evzoutpannen proberen waar we doorheen reden, en enkele dijkjes oplopen voor een goed overzicht. Het eerste dijkje is meteen raak. Nadat we het steile wandje zijn opgeklommen zien we vele honderden stelten op kleine eilandjes en op de dijken staan. Het zijn met name Terek Ruiters, Mongoolse en Woestijnplevieren en Tureluurs. Een zoutpan verder staat vol met Reuzenzwartkopmeeuwen, Bruinkopmeeuwen, Lach- en Reuzensterns, Rosse Grutto's en Kleine Strandlopers. Verder mooie groepen Europese en Kleine Flamingo's. Waar we ook kijken, het zit vol met vogels en de diversiteit wordt ook steeds groter. We zien Dwergstern, Steenlopers en nu werkelijk 1000-en Mongoolse en Woestijnplevieren in de drooggevallen zoutpannen.
De doelsoort was echter nog niet in beeld en daarom reden we naar de mangrove, om die Krabplevieren te zoeken. Het was inmiddels wat later op de ochtend en langzaam begon het water zich weer wat terug te trekken. In dit prachtige getijdengebied stonden opnieuw vele duizenden wadvogels. Maar nog altijd geen Krabplevieren. We besloten om een stuk evenwijdig aan de kust te lopen met uitzicht op de mangrove en de vele kreken die het gebied rijk was totdat Chiku, onze lokale gids, de roep hoort. Even om wat mangrove heenlopen en daar stonden inderdaad plotseling een stuk of vijftig Krabplevieren. Schitterend! Nog wel wat ver weg, maar met de zon in de rug prima te zien.
Omdat het nu duidelijk afgaand tij was besloten we terug te keren naar de plek van de ochtend en daar het strand te bezoeken. Een goede keus, want nu stonden hier inmiddels 200 Krabplevieren! Je kunt het strand gewoon oplopen, dus langzaam liepen we naar de waterlijn en dus dichterbij de plevieren. Ook hier was het weer erg druk met wadvogels en we zagen enkele Grote Kanoeten. De echte verrassing moest echter nog komen...Er kwam een steltloper aanvliegen die Laurens Steijn in vlucht herkende als een grijze snip spec. De vogel ging zitten en het was onmiskenbaar een grijze snip! Omdat er de afgelopen tijd een Aziatische Grijze Snip was gemeld leek de determinatie snel rond.
Gelukkig hadden we echter foto's en bleek de vogel geelgroene poten te hebben, een smalle tweekleurige snavel en zagen we in vlucht een lichte achterrand (als bij een Terek Ruiter). Deze kenmerken passen niet op Aziatische Grijze Snip maar wel op Grote Grijze Snip! Een echte dwaalgast dus, de eerste voor de westkust en provincie Gujarat van India! Andere soorten deze ochtend waren vele Westelijke Rifreigers, Reuzensterns, Krombekstrandlopers, Scholekster, Steenloper, Drieteen-, Bonte, Kleine en Temminck's Strandloper, Reuzenzwartkopmeeuw, Bengaalse Stern, Lachstern en Dwergstern.
Lunch was in het hotel en in de middag bezochten we het Khijadiya Bird Sanctua park, een mooie plek voor watervogels, die wel wat deed denken aan Bharatpur. Kleine meertjes die je vanaf een wandelpad over een dijk kon bekijken. En opnieuw: enorme aantallen vogels! Het begon al goed met een mooie Turkestaanse Klauwier bij aankomst. Verder grote aantallen Painted Storks, eenden, Steltkluten en als bijzonderheden een Kleinst Waterhoen, aardige aantallen Indische Karekieten en Veld- en Struikrietzangers, Witoogeenden, Black-necked Stork, enkele Bastaardarenden, Purperreiger, Roze en Kroeskoppelikanen en Grauwe Ganzen (van de oostelijke ondersoort). Een prachtige dag met in totaal 141 soorten.

Krabplevier
Krabplevier, Crabplover, Dromas ardeola, Gujarat India (Wietze Janse)

Sand Lark
Sand Lark, Calandrella raytal adamsi, Gujarat India (Wietze Janse)

Woestijnplevier
Woestijnplevier, Greater Sand Plover, Charadrius leschenaultii, Gujarat India (Wietze Janse)
Kroeskoppelikaan
Kroeskoppelikaan, Dalmatian Pelican, Pelecanus crispus,
Gujarat India (Wietze Janse)
Terek ruiter
Terek Ruiter, Terek Sandpieper, Tringa cinerea, Gujarat India (Wietze Janse)
Indian Spot-billed Duck
Indian Spot-billed Duck, Anas poecilorhyncha,
Gujarat India (Wietze Janse)

landschap
Golf of Kutch, veel wadvogels waaronder een mooie groep Krabplevieren.

Bhuj National Park
Na die mooie ervaringen aan de kust was het tijd om weer verder te gaan. Nu echter naar een heel ander gebied en biotoop: de woestijnen van Bhuj. Aankomst in CEDO Base Camp was in de middag en na inchecken reden we meteen naar het Mahedev Thorn Scrub Forest. Bij de eerste stop hadden we meteen een groepje Syke's Larks. De doelsoort hier is de White-naped Tit, een prachtige mees en een schaarse endeem van India. Na ongeveer een half uur vogelen in het gebied hadden we verschillende Marshalls Iora's en Syke's Spotvogels. Toen we net op weg terug waren naar de auto om een ander gebied te proberen hoorden we de roep van de mees en zagen we twee vogels prachtig foerageren in de acacia's. We konden ze lang bestuderen, maar foto's maken was nog moeilijker dan gedacht. Daarna gingen we door naar een volgende plek met een vergelijkbaar habitat. Ook hier weer een White-naped Tit en Marshalls Iora, maar ook een mooie groep van 15 Steenortolanen, verschillende Oostelijke Orpheusgrasmussen, Small Minivets en veel Duinpiepers.
De volgende dag vroeg ontbijt om op tijd bij Fulay te zijn voor de Zijdestaart, die hier in kleine aantallen overwintert. De hoteleigenaar ging mee alsook de eigenaar van het land, die over de laatste informatie beschikte. Na tien minuten lopen werden we naar een klein heuveltje geleid waar een vrouwtje Zijdestaart elke ochtend bessen komt eten. Het was er al snel druk met White-eared en Red-vented Bulbuls en na een kwartiertje kwam een prachtige Zijdestaart tevoorschijn, die zich regelmatig en mooi vrij liet bewonderen. De eigenaar wist ook een plek voor een mannetje en ook die kwam snel tevoorschijn, erg fraai en ook goed te fotograferen! Een Kleine Spotvogel zat hier nog in de struiken.
De volgende plek was het ontbijt op een prachtige locatie in de woestijn. Dat ontbijt werd iets verstoord door prachtige Red-tailed en Variable Wheatears die zich mooi lieten bekijken en fotograferen. Hier een uurtje rondgelopen en genoten van het lekkere weer, de woestijn en alle vogels die zich lieten zien en fotograferen.
Daarna stonden de Banni Grasslands op het programma voor Stoliczka's Bushchat. De omgeving was hier woestijnachtiger, met veel lage begroeiing en slechte enkele lage boompjes. Al snel zagen we verschillende Woestijngrasmussen, die Woestijntapuiten aan het volgen waren, erg leuk! Een mannetje Stoliczka's Bushchat werd ook snel gevonden, maar liet zich niet goed benaderen. Dat deed een vrouwtje wel dat later bij de auto zat. Een kudde Dromedarissen werd hier uitgebreid gefotografeerd. Naast het vogels kijken even een leuke afwisseling.
Daarna was het tijd een plek waar Bleke Rotsmus was gezien. Een groep van meer dan 200 was hier eind januari 2012 gevonden en dat betekende een nieuwe soort voor India. Een echte twitch dus! Onderweg ernaartoe zagen we een Kerkuil, Brown Rock Chat en Painted Sandgrouse, die knap uit de rijdende auto werd gevonden. Helaas werd de Bleke Rotsmus niet gezien. We zagen wel een Rock Eagle Owl. Na de lunch probeerden we een nieuwe plek voor de Bleke Rotsmus, dichtbij waar we ontbijt hadden. Het leverde sommigen inderdaad de soort op (50 vogels), maar alleen zeer vluchtig. Steenortolanen waren wel goed vertegenwoordigd, met enkele honderden vogels. Bijzonder waren de enorme aantallen Kraanvogels hier. Minimaal 2000 waren er aanwezig op de zandige woestijngronden.
Een dag later weer terug naar de Banti Grasslands voor Syke's Nightjar. Het gebied is zandig met lage struikjes en al na zo'n 15 minuten vonden we de eerste vogel, die zich prachtig in vlucht liet zien. Even later vonden we een tweede en derde die zich weer schitterend (maar alleen in vlucht) lieten bekijken. Daarna was het heerlijk ontbijten in een schitterende woestijnomgeving. Omdat niet iedereen de Bleke Rotsmus van twee dagen eerder had gezien besloten we om opnieuw de groep vogels te zoeken. Bij aankomst vonden we al snel enkele vogels, die we mooi en langdurig in de telescoop konden zien. Even later kwam er een groep van meer dan 30 vogels overvliegen, maar we kregen ze niet meer aan de grond.
Voor de lunch bezochten we nog een plek voor Painted Sandgrouse, zonder resultaat. Na een heerlijke lunch en goede middagrust besloten we om op de plek van de White-naped Tit een wandeling te maken. Inmiddels was de temperatuur gelukkig wat gezakt. Al snel stootte Jelle een groep bushquails op die we later konden determineren als Rock Bush Quail (helaas door mij gemist). Vrijwel op hetzelfde moment zag Manon een Painted Sandgrouse onder haar voeten wegschieten (ook deze miste ik, maar gelukkig al eerder mooi gezien). Al met al was het een mooie wandeling, met als leuke soorten:White-naped Tit, vier Indian Coursers, waarvan twee jongen (erg vroeg, normaal broeden ze pas in april), Sykes Spotvogel, Common Woodshrike, Oostelijke Orpheusgrasmus, Duinpiepers, Kortteenleeuweriken en Steenortolaan.
De andere twee dagen in dit gebied werden besteed aan het zoeken naar de Indian Bustard. Vroeg weg om op tijd in de Bitta Grasslands te zijn waar twee vogels twee dagen eerder waren gezien. De graslanden hadden meer weg van 'bush savanna' met aardig wat bomen en struiken. De eerste stop was meteen leuk, met vijf Steppekiekendieven (alle mannetjes), Halsbandfrankolijn, Indian Bushlarks, Arendbuizerd, Steppearend en Aziatische Klapeksters (ssp lathora). Helaas geen trappen. Verder zoeken dus en gedurende de ochtend werden het gebied binnenstebuiten gekeerd, vanaf een uitkijktoren en van de daken van de jeeps, maar zonder resultaat helaas. Wel hadden we hier onze eerste groep Jufferkraanvogels over, toch ook leuk.
Lunch was in Naliya waar we de hitte van de dag afwachtten. Enkele bussen met schoolkinderen (twee verdiepingen op houten planken) kwamen even kijken en moesten met ons op de foto. Ze waren erg enthousiast.
Daarna was het door naar het Lala Bustard Sanctuary. De uitgestrekte graslanden zijn op zich een mooi habitat, maar ook hier geen Indian Bustards. Terug naar de uitkijktoren, maar ook hier niks, waardoor we nog maar een kans hadden: de Bitta Grasslands van de ochtend. Geen spoor. De gids vertelde dat er in heel India nog maar 150 van de ooit zo algemene Indian Bustards over zijn en dat reproductie laag is vanwege verstoring.
De tweede dag werd er nog fanatieker gezocht, omdat een Engelse groep gisteren vier vogels in de graslanden bij Naliya had gezien. Dus we stonden 's morgens vroeg op de plek waar ze de dag eerder in de late middag waren gezien. De rit ernaartoe was spannend, want we reden in het donker en in de dichte mist naar de plek. De mist trok gelukkig snel op en vervolgens werd het gebied grondig uitgekamd. We zagen Singing en Indian Bushlark, Steppearenden, Graszangers, veel Grauwe en Steppekiekendieven maar geen trappen. Het werd inmiddels steeds later en hittetrillingen kregen vat op de graslanden, wat het zoeken wat bemoeilijkte. We scanden alle velden nogmaals, reden om het gebied heen en speurden vanuit een uitkijktoren naar de vogels, maar opnieuw geen spoor. Na de lunch besloten om toch nog eenmaal naar de trap te zoeken, maar nu bij de Bitta Grassland, maar weer zonder succes. Zijn hier echt zeldzaam geworden. Hoogtepunt waren twee Yellow-legged Buttonquails die de weg overstaken bij een van de auto's. Francolijn was hier algemeen en liet zich ook nog leuk fotograferen

Persian Wheatear
Oostelijke Roodstaarttapuit, Red-tailed (Persian) Wheatear, Oenanthe chrysopygia, Gujarat India (Wietze Janse)

Stolicka's Stonechat
Stoliczka´s Roodborsttapuit, Stoliczka´s Bushchat, Saxicola macrorhyncha, Gujarat India (Wietze Janse)
White-naped Tit
White-naped Tit, Parus nuchalis,
Gujarat India (Wietze Janse)
black francolin
Zwarte Frankolijn, Black Francolin, Francolinus francolinus, Gujarat India (Wietze Janse)
SteenortolaanSteenortolaan, Grey-necked Bunting, Emberiza buchanani,
Gujarat India (Laurens Steijn)
Woestijngrasmus
Woestijngrasmus, Asian Desert Warbler, Sylvia nana, Gujarat India (Wietze Janse)
Sykes Nightjar
Sykes Nachtzwaluw, Sykes Nightjar, Caprimulgus mahrattensis,
Gujarat India (Laurens Steijn)

landscahp
Bhuj, uitgestrekte woestijnlandschappen.

Little Rann of Kutch
We vertrokken 7.00 uur vanaf CEDO camp naar Little Rann of Kutch. De Little Rann of Kutch staat bekend om zijn populatie Wilde Ezels. De Little Rann of Kutch is in de prehistorie een zoutmeer geweest, dat door de geologische vervorming door de eeuwen heen nu tot een zoutrijke woestijnvlakte is omgevormd.
Onderweg zagen we de te verwachten soorten zoals Langstaart- en Daurische Klauwier, Bay-backed Shrike, Woestijntapuit, Aziatische Roodborsttapuit en Common Babbler. Vlak voor aankomst (rond 13.30) zagen we vanuit de auto al de eerste groepen Wilde Ezels. Bij aankomst in Rann Riders - een prachtige accommodatie met rijke tuinen, diverse waterpartijen en verschillende goede habitats - stond de lunch al klaar.
In de middag deden we de eerste jeepsafari en het doel was de Oostelijke Kraagtrap, die hier in kleine aantallen overwintert. Het gebied is erg uitgestrekt, met grote ingedroogde kleivlaktes en lage acaciastruiken die op een iets verhoogd terrein staan. Al snel zagen we de eerste Wilde Ezels en ook hier grote groepen Kortteenleeuweriken, enkele Steenortolanen en Daurische Klauwieren. Het was nog ongeveer een half uur rijden over de vlakten voordat we in het goede gebied zaten voor de trappen. Al snel zagen we de eerste drie vogels vliegen en vervolgens hebben we nog een stuk of zes waarnemingen gedaan, mogelijk deels van dezelfde vogels.
Vervolgens was het door naar de open vlakten voor roofvogels. De eerste kiekendief die we zagen was een jonge Pied Harrier die aan een hagedis plukte. Vervolgens zagen we in de verte twee grote roofvogels op de vlakte zitten Met de jeeps reden we dichterbij en even later stonden we oog in oog met een prachtige adulte en jonge Steppearend. Hier zaten ook veel Grauwe Kiekendieven en Torenvalken en opnieuw enorme groepen Kortteenleeuweriken. Op de terugweg was een voorverzamelplaats van duizend Roze Spreeuwen op een watertoren, een fraai gezicht. Een Jungle Cat liep in het donker over de weg. Rond 20.00 uur kwamen we aan bij Rann Riders voor een heerlijke avondmaaltijd.
De volgende ochtend reden we weer het droge en dorre gebied in. Bij het vertrek zagen we al grote groepen Jufferkraanvogels overvliegen. Onderweg zagen we nog meer grote groepen, dus hier even voor omgereden en gelopen om ze beter te bekijken. Hier de eerste Spreeuw tussen de duizenden Roze Spreeuwen. In Rann opzoek naar de Witbandleeuwerik, hetgeen betekende dat we eindeloze verdroogde moddervlaktes afzochten, maar onze chauffeur vond toch uiteindelijk de vogel. Mooi kunnen zien. De zangvlucht blijft toch erg fraai van deze vogel. Hier lekker ontbeten en toen weer verder. Een Kleine Veldleeuwerik werd gevonden bij wat kleine zoutpannen. Verder leverde de vlakte ongeveer dezelfde soorten op als de voorgaande dag
Voor de lunch nog even naar een ander gebied, waar Steppekieviten waren gezien. Deze konden we helaas niet vinden, wel enorme aantallen Roodbuikzandhoenders, Kortteenleeuweriken en onze eerste Saruskraanvogels. In de middag weer terug de Rann in en vanuit de Jeep gevogeld. Kraanvogels in leuke groepen, Roodbuikzandhoenders, een mooie Velduil vlak voorlangs. Leuk was een hol met drie jonge Indiase Vossen (de moeder verdween snel uit beeld) en later een Woestijnvos (ondersoort met grotere oren dan onze eigen Vos).
De laatste dag in de ochtend een bezoek aan een mooi meer. Eerst aan de noordkant gekeken (hadden toen nog goed licht) en later aan de zuidkant. Weer een heel ander beeld, met veel steltlopers en eenden, met leuke soorten als Roze en Kroeskoppelikanen, Small Pratincoles (een enorm grote groep vlak voor ons, die we pas ontdekten toen we er bijna bovenop stonden), Keizerarenden, Bastaardarenden, Steppe en Tawny Eagle, een Daurische Klauwier die zich mooi liet fotograferen, Grijskoppurperkoeten, Tawny Pipit etc. Toen door naar de zuidkant met onder meer Isabeltapuit, Tawny Pipits, Casarca en veel Roodbuikzandhoenders die hier kwamen drinken. Aan het eind van de ochtend kwamen de Jufferkraanvogels terug van hun foerageergebieden, en dat leverde spectaculaire beelden op van duizenden Juffers die hoog uit de lucht naar beneden kwamen en vlak voor ons in het meer gingen staan rusten.
Lunch in Rann Riders en in de middag wandelen in een agrarische omgeving, met Sarus Kraanvogel en watervogels (veel steltlopers), Wooly-necked Storks en een mooie Slechtvalk.
Avondexcursie met zwaar ronkende truck, weer een heel andere ervaring, maar wel twee Syke's Nightjars. Op het terrein van de lodge werd in de late avond nog gezocht naar een Pallid Scops Owl (zou gezien zijn), met als resultaat dat een aantal van ons nog een Spotted Owlet zag.
Op de terugweg naar het vliegveld deden we nog enkele vuilnisstortplaatsen aan, waar we tussen de stinkende koeienlijken liepen. Maar wel plekken waar we de Bengaalse Gier (een soort die het erg moeilijk heeft in India), Steppearenden en Zwarte Wouwen mooi konden bekijken en fotograferen.

Wild Ass
Wilde Ezel, Indian Wild Ass, Equus onager, Gujarat India (Wietze Janse)

Stepparend
Steppearend, Steppe Eagle, Aquila nipalensis, Gujarat India (Wietze Janse)
Daurische Klauwier
Daurische Klauwier, Daurian Shrike, Lanius isabellinus,
Gujarat India (Wietze Janse)
Small Pratincole
Kleine Vorkstaartplevier, Small Pratincole, Glareola lactea, Gujarat India (Wietze Janse)
Indian Fox
Indiase Vos, Indian Fox, Vulpus bengalensis,
Gujarat India (Wietze Janse)
Roodbuikzandhoen
Roodbuikzandhoen, Chestnut-bellied Sandgrouse, Pterocles exustus, Gujarat India (Wietze Janse)
Kleine Veldleeuwerik
Kleine Veldleeuwerik, Oriental Skylark, Mirafra erythroptera,
Gujarat India (Wietze Janse)

Keizerarend
Keizerarend, Imperial Eagle, Aquila heliaca, Gujarat India (Laurens Steijn)

jufferkraan
Jufferkraanvogel, Demoiselle Crane, Grus virgo, Gujarat India (Wietze Janse)

landschap
Little Rann of Kutch, de Witbandleeuwerik is binnen

Algemene indrukken
India blijft India, en zodra je landt op het vliegveld zit je er midden in. De drukte, de vele mensen, het verkeer, de smerige en vervuilde omgeving, maar bovenal de prachtige natuurgebieden en de 'tamme' vogels die zich daar mooi laten bekijken.
Avontuurlijk zijn de ritten over snelwegen waar iedereen overheen gaat. Van voetgangers, koeien, fietsen, brommertjes tot ossenwagens, auto's en vrachtauto's. Heb je pech dan parkeer je waar je stopt, ook al is dat de linker baan. Als de koeien naar de overkant moeten, dan steek je over, ook al is het de snelweg. Ik blijf me er over verbazen. De steden zijn druk; razend verkeer, mensen als bezige bijen. Dit staat in schril contrast met de rust die je vindt in de natuurgebieden.
Gujarat is een drooggelegde provincie, dat wil zeggen: geen alcohol te verkrijgen. Maar ook daar is een mouw aan te passen. We hadden al gauw een fles Whisky uit het onderhandse circuit te pakken, die dan wel 'in het geheim' voor onze appartementjes moest worden opgedronken. In Jamnagar regelden we echter een officiële permit voor het in bezit hebben van alcohol. Onder een groot hotel zit een kleine kelder verborgen.

1
Indiase borden zijn maar voor 1 uitleg vatbaar!
permitEen duur verworfen kleinood: de drankpermit!

Bij binnenkomst door een duister gangetje kom je in een ruimte die overvol staat met alcoholische dranken, variërend van bier en wijn tot een hele variatie aan sterke dranken. Daarvoor staan wat kleine tafels, met een aantal Indiërs in pak. Na het betalen van een klein bedrag en het overhandigen van een paspoort gaan de mannen aan het werk. Dat resulteert, in India is men dol op stempels!, in een stempel in ons paspoort waarin men verklaart dat wij tot einde van onze vakantie alcohol mogen vervoeren en nuttigen. Er zit wel een limit per persoon aan, maar even later lopen we met zakken en dozen vol bier naar de auto terug. Die zou in de komende dagen worden genuttigd, maar wel op plaatsen waar onze Indiase medemens geen aanstoot kan nemen aan onze verderfelijke gewoonte. De doos met lege blikjes wordt achteraf, ook om geen aanstoot te geven, ergens midden in de natuur langs de weg gedumpt. Dat was ons net iets te gortig, dus de doos weer opgeraapt en later op een 'officiële' vuilnisbelt bijgezet.
De mensen zijn altijd vriendelijk en nieuwsgierig. Op straat, in de hotels, waar je ook bent. De hotels op de reis waren allen goed. Goed bed, douche en toilet en altijd heerlijk eten. In Bhuj werd het eten klaargemaakt gemaakt door de vrouw van een van de medewerkers. En hoewel hier alleen vegetarisch werd gekookt, smaakte het eten elke lunch en diner goed. Zeker de tomatensalade kan ik aanraden. We hebben geen zieken gehad, dat zegt voldoende in India.

kinderen
Nieuwsgierige Indiase kinderen.

2
Ondergaande zon Little Rann of Kutch

3
Overwinterende Jufferkranen in Little Rann of Kutch zijn beslist niet schuw.


Dit is het reisverslag van de 16-daagse BirdingBreaks - Dutch Birdingreis naar India - Gujarat van afgelopen februari. Ofwel: een trip die ik kan aanraden. Afwisselend, met bekende vogels en minder bekende, en ook veel zoogdieren. Deze bijzondere reis wordt in februari 2013 weer georganiseerd en opnieuw krijgen leden van Dutch Birding een aantrekkelijke korting! De normale prijs bedraagt EUR 2995,- , leden van Dutch Birding ontvangen EUR 75,- korting.

Zie voor meer informatie hier of mail met info@birdingbreaks.nl.

4
Wij trokken ook veel bekijks.

Wietze Janse

Discussie

Jan Hein van Steenis  ·  21 november 2012  19:50

Glamorous Reed Warbler lijkt mij wel een aanrader.

Jelle Scharringa  ·  22 november 2012  09:00

Hoogtepunt was de liquor permit in mijn paspoort! Daarna mocht je 2 units drank kopen, 1 unit= 13 halve liters bier of 2 flessen whisky.

Maarten Wielstra  ·  22 november 2012  21:44

Leuk en inspirerend verslag, eind feb. ga ik ook die kant op. Kun jij deze bevestigen Wietze? http://observado.org/waarneming/view/52044631

Jelle Scharringa  ·  23 november 2012  09:54

@Maarten: in Karnataka zitten ze bij elkaar, de Rock en Jungle BQ, in Kutch komt alleen de Rock BQ voor. Dat maakt determinatie eenvoudig..

Maarten Wielstra  ·  23 november 2012  11:09, gewijzigd 23 november 2012  11:14

Thanks, ik kon nooit referenties vinden van vluchtroep van Rock. Dit was een groepje vogels in Hampi's rotswoestijngebied. Deze roep werd bij opvliegen geuit. Is de vluchtroep bij beide soorten gelijk? Hij lijkt i.e.g. wel op wat ik nu terugvind van Jungle op xenocanto!.

Sander Bot  ·  27 november 2012  12:06

Leuk stukje Wietze! Persoonlijk zou ik echter goed balen als de grijze snip een grote en geen aziatische blijkt te zijn :-P

Wietze Janse  ·  28 november 2012  10:02

@ Maarten, ik heb ze niet gehoord Kan je zo dus ook niet antwoorden. @ Sander, ik had gelukkig de Asian al in China, anderen waren inderdaad minder blij. De gids echter was dol-enthousiast, nieuwe soort voor hem!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?