Global Birding

Dutch Birders reizen meer dan ooit en geen plek op aarde is meer veilig voor ze, wat natuurlijk niet wil zeggen dat alle vogelsoorten zomaar even te doen zijn. De serie ´Global Birding´ gaat verder dan Nederland en de Western Palearctic. Voor deze serie worden al dan niet bloedstollende verhalen over ontmoetingen met fantastische soorten, tips over (nieuwe) global hot-spots of gewoon informatie en/of beeldmateriaal over interessante vogelsoorten buiten de WP gaarne ingewacht door de webredactie. Stuur je bijdrage op naar webredactie@dutchbirding.nl Vergeet in ieder geval niet in de bijdragen voor ´Global Birding´ bij elke soort de Latijnse naam te noemen!

Laughingthrushes in zuid- en midden-Vietnam in maart 2023

11 juni 2023  ·  Theo Admiraal  ·  12842 × bekeken

Laat ik positief beginnen. Vietnam is nog steeds een leuk land om te vogelen. Wij (Teus en ik) hebben ons opperbest vermaakt en best veel gezien tijdens de trip van 2 tot 19 maart 2023.We hadden Wildtour Vietnam ingehuurd voor het vervoer, de gidsen en het regelen van toegang tot de plekken voor de moeilijkere soorten. Wildtour is de meest gerenommeerde birding organisatie in Vietnam en alles was perfect geregeld.

We zijn eerst een week op de bekende plekken geweest, waar iedere vogelaar, die Vietnam bezoekt, heen gaat. Eerst even naar de Can Gio saltpans voor de White-faced Plover en toen naar Cat Tien, Di Linh en Da Lat. Bijna alles gezien, alleen de Orange-necked Partridge werkte niet echt mee. Daarna zijn we van Da Lat naar midden-Vietnam (Hue) gevlogen met als doel om de resterende 10 dagen zoveel mogelijk zeldzame, endemische Laughingthrushes te gaan vinden. In dit deel van Vietnam, dat tegen de Laotiaanse grens ligt, zijn recent (eind jaren 90 van de vorige eeuw) twee nieuwe Laughingthrushes en een Barwing ontdekt. Bovendien zijn hier een aantal andere (bijna-) endemische Laughingthrushes te doen.

White-crested Laughingthrush Garrulax leucocephalus Heel algemeen in Zuidoost-Azië. Wij zagen o.a. een groep in Cat Tien. Vietnam, 2018 (Wildtour)

Nadat we in Cat Tien al de redelijk algemene White-crested Laughingthrush hadden gezien, zou bij Di Linh de Orange-breasted de eerste ‘special’ moeten zijn. Volgens alle trip reports die we hadden geraadpleegd, zou dit een makkelijke soort moeten zijn. We waren al gewaarschuwd door onze gids. De laatste maanden was de soort op de bekende plekken niet meer aangetroffen. We hebben best wat tijd gestoken om de soort te zien, maar ze waren allemaal weggevangen. De status van deze soort op eBird is Least Concern … Dat beloofde niet veel goeds voor de rest van de trip.

Orange-breasted Laughingthrush Garrulax annamensis Tot voor kort algemeen bij Di Linh. Op de bekende plekken allemaal weggevangen. Vietnam, 2016 (Wildtour)

Het bleek niet eenvoudig om onze doelsoorten te zien. Daar zijn drie redenen voor te noemen:

  1. Illegale houtkap. In veel bossen zijn de woudreuzen verdwenen en is een redelijk eentonig bos overgebleven. De habitat voor allerlei leuke soorten verdwijnt snel. Alleen nationale parken als Cat Tien lijken gespaard te blijven. Leuke soorten als Brown Hornbill, die afhankelijk zijn van hoge, oude bomen zijn bijna verdwenen uit Vietnam.
  2. Jacht. In de berggebieden langs de grens met Laos wordt door de inheemse bevolkingsgroepen volop gejaagd. Alles dat beweegt wordt in Vietnam gegeten. En het beperkt zich niet tot zoogdieren. Verscheidene keren kwamen we mensen tegen die een andere manier van natuurbeleving hadden dan wij … Een mythische soort als de Vietnamese Crested Argus komt nu alleen nog maar voor op een paar onbereikbare plekken langs de Laotiaanse grens, waar ze zelden of nooit worden waargenomen. Het is gevaarlijk om van het pad af te gaan. Er staan veel klemmen en vallen. Dat ondervond een gids van Birdquest, die zich gelijk met ons in het gebied bevond. Hij was blij dat hij zware bergschoenen droeg.
  3. Vogelvangst. Verreweg het grootste probleem. In heel Vietnam is het de gewoonste zaak van de wereld om vogels in kooitjes te houden. De Vietnamese rijkere klassen betaalt grif geld om met een zeldzame zangvogel te pronken. Een zeldzame laughingthrush kost op de zwarte markt 1000 dollar. En waar vraag is, is aanbod! Regelmatig zagen we mannen in camouflagepakken op hun scooter rijden met een vogelkooi en een mistnet achterop. En niemand lijkt dit gek te vinden. En als wij vogelgeluiden op het internet kunnen vinden, dan kunnen zij het ook! En ook zij zitten op eBird en Observado om te zien waar zij nog vogels kunnen wegvangen.

In de buurt van Dalat, nabij een visvijvercomplex, hadden we prima waarnemingen van onze eerste endeem; de Collared Laughingthrush. Op twee plekken hadden we in totaal zeven exemplaren.

Collared Laughingthrush Trochalopteron yersini, Dalat, Vietnam, 8 maart 2023 (Teus Luijendijk)

Na de vlucht naar Hue zagen we nabij een klein dorp, gelegen bij de ‘beroemde’ 17e breedtegraad, twee Masked Laughingthrushes. Niet echt zeldzaam in Zuidoost-Azië, maar wel leuk voor de triplijst.

Masked Laughingthrush Pterorhinus perspicillatus Redelijk te doen in het laagland van Vietnam, maar veel algemener in Zuidoost-China. Vietnam, 2015 (Wildtour)

Van Hue reden we eerst naar Phong Nha, waar we al snel de twee targets vonden, de Sooty Babbler en de Limestone Leaf-Warbler. Bij de kalksteenhellingen rond Phong Nha hadden we een paar Lesser Necklaced Laughingthrushes. Deze soort is op het vaste land van Zuidoost-Azië algemeen. Dit was tevens het meest noordelijke punt van onze reis. Vanaf hier reden we dagelijks lange afstanden terug naar het zuiden, veelal over de oude, historische Ho Chi Minh Road.

Lesser Necklaced Laughingthrush Garrulax monileger, Vietnam, 2018 (Wildtour)

De volgende target was de Rufous-cheeked Laughingthrush. Deze komt voor in een afgelegen bergketen op de grens met Laos. Deze vogel heeft een opvallende verspreiding. De soort is lastig in Vietnam en Laos, maar komt ook voor op het Chinese eiland Hainan, waar de hij opvallend makkelijk te vinden is. Wij zagen een groepje van vier exemplaren.

Rufous-cheeked Laughingthrush Garrulax castanotis, Sa Mu-pas, Vietnam, 2015 (Wildtour)

De White-cheeked Laughingthrush is een bijna-endeem en komt behalve in Vietnam ook in het grensgebied met Laos en Cambodja voor. Wij zagen twee makkelijk te fotograferen exemplaren bij een lunchplek en later stak een groep van 80 stuks de weg over in de buurt van de Sa Mu-pas.

White-cheeked Laughingthrush Dryonastes vassali, Sa Mu-pas, Vietnam, 8 maart 2023 (Theo Admiraal)

De volgende stop zou het hoogtepunt van de reis worden. Zowel letterlijk als figuurlijk. We gingen naar Mount Ngoc Linh met toppen tot 2500 meter hoog. Hier gingen we op zoek naar de Golden-winged Laughingthrush, een soort die pas 20 jaar geleden is ontdekt. Het is een afgelegen gebied dat recent is opengesteld voor buitenlanders. Bij aankomst moesten eerst onze paspoorten gecontroleerd worden. Via een redelijk begaanbare trail gingen we naar de plek waar het moest gebeuren. Onderweg hadden we twee Red-billed Scimitar-babblers en de Black-crowned Barwing. Deze laatste is ook pas 20 jaar geleden beschreven.

Golden-winged Laughingthrush Trochalopteron ngoclinhense, Mount Ngoc Linh, Vietnam, 14 maart 2023 (Theo Admiraal)

Op de plek aangekomen zagen we naast de target ook nog een paar Red-tailed Laughingthrushes, maar liefst drie soorten Fulvetta’s en een aantal Brown-crowned Scimitar-babblers. Deze laatste was tot voor kort bekend als Coral-billed Scimitar-Babbler. Met een goed gevoel gingen we terug naar het hotel en hadden we weer geen idee wat we te eten kregen. Vietnamezen eten alles dat beweegt!

Red-tailed Laughingthrush Trochalopteron milnei, Mount Ngoc Linh, Vietnam, 14 maart 2023 (Teus Luijendijk)

Onze laatste stop was Mang Den. Door de hoogte van 1500 meter is het een geliefd oord om de warmte te ontvluchten. Het is vergelijkbaar met Fraser’s Hill in Maleisië. Vroeger werd het dorp bewoont door de Fransen en tegenwoordig worden Vietnamezen met busladingen tegelijk aangevoerd.Helaas was er veel gekapt in de bossen rond het plaatsje, maar we hadden hier wel de Yellow-billed Nuthatch en de Oriental Bay-Owl. Het gebied is ook goed voor de Grey-headed Parrotbill (de endemische Black-headed hadden we al bij Da Lat gezien) en de Hodgson's Hawk-Cuckoo. Speciaal was de zwartkoppige vorm van de Sultan Tit. Elders in Vietnam hadden we de ‘gewone’ vorm met gele kuif.

Op de trails hadden we tot twee keer toe een luidruchtig groepje Black-hooded Laughingthrushes, een soort die alleen voorkomt in Vietnam en het grensgebied met Laos. Maar ook hier kwamen we voor een zeldzame Laughingthrush die pas 20 jaar geleden ontdekt is: de Chestnut-eared Laughingthrush. Het was hard werken om de soort te zien, maar dat was niet zo gek. De lokale gids vertelde ons dat hij tot zo’n zeven jaar geleden makkelijk vijf paartjes van deze soort zag, als hij een pad van circa een kilometer volgde. Het kostte ons anderhalve dag om de soort te zien te krijgen. Er zijn op dit moment nog maar drie vogels bekend. Een ouderpaar met een jonge vogel. Het zou ons niet verbazen als zich hetzelfde scenario ontrolt als bij de Orange-breasted Laughingthrush.

Chestnut-eared Laughingthrush Ianthocincla konkakinhensis, Mang Den, Vietnam, 16 maart 2023 (Theo Admiraal)

Black-hooded Laughingthrush Garrulax milleti, Mang Den, Vietnam, 2019 (Wildtour)

Maar er is goed nieuws te melden. In navolging van de Aziaten uit Taiwan en Singapore wordt er ook in Vietnam steeds meer gefotografeerd. Deels zijn dit de mensen die tot voor kort voor veel geld een vogel in een kooitje stopten. Ik hoop dat dit een kentering tot stand kan brengen, want anders zie ik het somber in voor al die schitterende laughingthrushes.

In maart 2023 hebben wij de volgende (bijna-) endemische laughingthrushes geprobeerd op de volgende plekken:

  1. Orange-breasted Laughingthrush (Niet gezien, zie tekst)
  2. Collared Laughingthrush
  3. Rufous-cheeked Laughingthrush
  4. White-cheeked Laughingthrush
  5. Golden-winged en Red-tailed Laughingthrush
  6. Chestnut-eared en Black-hooded Laughingthrush

Theo Admiraal

Discussie

Marijn Hoogteijling  ·  12 juni 2023  13:09

Gave soorten en gelukkig een goed begin en goed einde. Hopelijk zorgen de fotografen dan maar voor minder vangsten

Jan Hein van Steenis  ·  12 juni 2023  13:42

Ik kan me in Ngoc Linh geen paspoortcontrôle herinneren, maar wel veel onvriendelijke inwoners die dachten dat wij hun ginseng kwamen stelen. De enige plek om te overnachten was het plaatselijke bordeel.

En voor wie zich afvraagt of er sprake was van een happy end: natuurlijk, Black-crowned Barwing, Golden-winged en Red-tailed Laughingthrush!

Wij begonnen verder noordelijk en zagen nog Grey Laughingthrush in Tam Dao. 

Diedert Koppenol  ·  13 juni 2023  12:10

Leuk stuk, Theo! Gave soorten, maar toch wel weer erg deprimerend. Hopelijk is het einde van de coronamaatregelen dan nu weer een opmars voor meer ecotoerisme aldaar...

Vincent van der Spek  ·  14 juni 2023  14:11

Gaaf Theo. Treurig detail: in elk geval bij de Orange-breasted is het zo dat vogels gericht bij voor fotografen opgerichte hides zijn weggevangen. Wel zo makkelijk, als vogels worden aangetrokken door voer. M.i. iets om mee te wegen als je een hide pakt. 

Theo Admiraal  ·  14 juni 2023  15:53

Klopt Vincent, maar de de gidsen van Wildtour worden actief ingezet om plekken te vinden waar de Orange-breasted LT nog voorkomt. Dat heeft de afgelopen maanden nog niet tot resultaat geleid.

Vincent van der Spek  ·  14 juni 2023  23:04, gewijzigd 14 juni 2023  23:05

Het is diep triest. De eerste keer dat ik er was, kostte het me niet bijzonder veel moeite om Orange-breasted te vinden. Bij BirdLife heeft deze endeem met erg klein verspreidingsgebied zelfs nog de status van 'least concern'. Zo snel is het dus gegaan :-(

Gijsbert van der Bent  ·  2 juli 2023  16:06

Wat een (triest) verhaal. En wat een vogels en kleurenpaletten! En allemaal zo lekker verschillend en makkelijk uit elkaar te houden dus. Prefereer ik altijd boven groepen als loofzangertjes....

Dinn Sterling Welsh  ·  29 september 2023  02:35

Een rijbewijs is een wettelijke machtiging, of het officiële document dat een dergelijke machtiging bevestigt, aan een specifieke persoon om een of meer soorten gemotoriseerde voertuigen – zoals motorfietsen, auto’s, vrachtwagens of bussen – op de openbare weg te besturen. Dergelijke licenties zijn vaak gemaakt van plastic en ongeveer zo groot als een creditcard. In de meeste internationale overeenkomsten wordt de term "rijbewijs" gebruikt, bijvoorbeeld in het Verdrag van Wenen inzake het wegverkeer. In de landspecifieke secties van dit artikel wordt de lokale spellingsvariant gebruikt. De meeste Amerikaanse rechtsgebieden geven een vergunning af met het opschrift 'rijbewijs', maar sommige gebruiken het 'rijbewijs', dat Amerikaans-Engels is. Canadees-Engels gebruikt zowel "rijbewijs" als "rijbewijs" (Atlantisch Canada). Het Australische en Nieuw-Zeelandse Engelse equivalent is "rijbewijs". In Brits Engels en in veel voormalige Britse koloniën is het "rijbewijs". KRIJG UW DOCUMENTEN (PASPOORTEN, IDS, RIJBEWIJS, TOEFL, IELTS) ONLINE Whatsappen……. +1 760 453 0833 Website…….. https://documentsinternationalonline.com/ E-mail......documentsall14@gmail.com Wat is een paspoort? Een paspoort is een reisdocument dat door de overheid van een land aan haar burgers wordt afgegeven en dat de identiteit en nationaliteit van de houder voor internationale reizen bevestigt. Paspoorten zijn kleine boekjes die doorgaans de naam, geboorteplaats, geboortedatum, afgiftedatum, vervaldatum, paspoortnummer, foto en handtekening bevatten. Er zijn verschillende soorten paspoorten, afhankelijk van de status van de houder in het thuisland. Paspoorten worden gemaakt door paspoortprinters. Deze bedrijven zorgen ervoor dat alle paspoorten voldoen aan de normen van Doc 9303 “Machine Readable Travel Documents” van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie. Doc 9303 bepaalt de norm voor de manier waarop paspoorten moeten worden gemaakt en welke beveiligingskenmerken ze moeten bevatten om aanvallen te voorkomen. Paspoorten worden gemaakt van speciaal papier dat met behulp van veilige naaitechnologie aan elkaar is gebonden. Paspoortboekjes bevatten verschillende blanco visumpagina's, klaar om uw reizen te documenteren, evenals een pagina met persoonsgegevens met uw foto, persoonlijke gegevens en, in sommige gevallen, een digitale kopie van uw handtekening. Ze kunnen ook hologrammen, speciale lettertypen en een elektronische chip bevatten. Elk deel van de pas is gebouwd met verschillende beveiligingsfuncties. CONTACTEER UW DOCUMENTEN (PASPOORTEN, IDS, RIJBEWIJS, TOEFL, IELTS) ONLINE Whatsappen……. +1 760 453 0833 Website…….. https://documentsinternationalonline.com/ E-mail......documentsall14@gmail.com Een identiteitsdocument (ook wel ID genoemd of in de volksmond papieren genoemd) is elk document dat kan worden gebruikt om de identiteit van een persoon te bewijzen. Als het wordt uitgegeven in een klein standaard creditcardformaat, wordt het gewoonlijk een identiteitskaart (IC, ID-kaart, burgerkaart) [a] of paspoortkaart genoemd. [b] Sommige landen geven formele identiteitsdocumenten uit, zoals nationale identiteitskaarten. die verplicht of niet-verplicht kunnen zijn, terwijl andere identiteitsverificatie vereisen met behulp van regionale identificatie of informele documenten. Wanneer het identiteitsdocument een foto van een persoon bevat, kan dit een identiteitsbewijs met foto worden genoemd.[1] Bij het ontbreken van een formeel identiteitsbewijs kan in veel landen een rijbewijs worden geaccepteerd voor identiteitsverificatie. Sommige landen accepteren geen rijbewijzen voor identificatie, vaak omdat ze in deze landen niet verlopen als document en oud of gemakkelijk vervalst kunnen zijn. De meeste landen accepteren paspoorten als vorm van identificatie. Sommige landen vereisen dat alle mensen te allen tijde een identiteitsbewijs bij de hand hebben. Veel landen vereisen dat alle buitenlanders te allen tijde een paspoort of soms een nationale identiteitskaart uit hun thuisland bij de hand hebben als ze in het land geen verblijfsvergunning hebben. Het identiteitsbewijs wordt gebruikt om een persoon te koppelen aan informatie over de persoon, vaak in een database. De verbinding tussen het identiteitsdocument en de database is gebaseerd op persoonlijke informatie die op het document wordt aangetroffen, zoals de volledige naam van de drager, de leeftijd, de geboortedatum, het adres, een identificatienummer, kaartnummer, geslacht, staatsburgerschap en meer. Een uniek nationaal identificatienummer is de veiligste manier, maar sommige landen beschikken niet over dergelijke nummers of tonen deze niet op identiteitsdocumenten.

Remco Hofland  ·  29 februari 2024  07:53, gewijzigd 29 februari 2024  07:55

Geïnspireerd door dit artikel van Theo en mijn 20-jaar-oude voorliefde voor laughingthrushes, die ik voor mijn gevoel al een aantal jaar had verwaarloosd, ben ik in februari dit jaar wat halsoverkop (maar wel goed geregeld) 'independent' afgereisd naar centraal Vietnam - en gelukkig was de trip een doorslaand succes, voor mij althans, want inderdaad ziet het er voor de laughingthrushes in kwestie somber uit. Ik werd vergezeld dopor Joren van Schie en Wouter Teunissen; met de laatste ben ik na een dikke week Vietnam nog een kleine twee weken in Thailand geweest om nog een paar 'bogey-birds' te arresteren, en ook dat is grotendeels gelukt.

Mijn reisvolgorde was Chestnut-eared Laughingthrush (ook gezien op dag 2), Black-crowned Barwing (ook gezien op dag 2), Black-headed Sibia ssp kingi (ook -fenomenaal- gezien op dag 2), Red-tailed Laughingthrush ssp vitryi (ik had de ssp sharpei al eens in China gezien) en Rufous-cheeked Laughingthrush. In Thailand zagen we daarnaast nog de White-crested, Lesser en Greater Necklaced Laughingthrush, Dark-backed Sibia ssp radcliffei en de Black-throated Laughingthrush (de eerste en laatste ook in centraal Vietnam); en met veel moeite in centraal Vietnam de superbijzondere Sooty Babbler. Een erg lekker trippie, met fantastische vergezichten en bossen - maar een treurig inkijkje in het voortbestaan van de lijstergaaien van centraal Vietnam ... 

Overigens wordt er mijns inziens onterecht afgegeven op het gebruik van 'hutten' (soms maar een enkel -te laag- zeiltje om achter te zitten): voor sommige vogelaars is het zien van een teruggetrokken levende, erg zeldzame soort nu eenmaal erg moeilijk en dat is nu zeker al het geval bij de Chestnut-eared en Golden-winged Laughingthrush: tijdens en na onze bezoekjes aan de plekken waren er andere vogelaars, waarvan sommigen het eerst (dagenlang) 'in het veld' probeerden - en daar bot vingen. In enkele gevallen moest men (daarna) tot wel twee volle dagen wachten op een bezoekje van de lijstergaai in kwestie ...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?