Roodstuitzwaluw

Cecropis daurica  ·  Red-rumped Swallow

Datum 26 mei 2013
Locatie Kennemermeer
Fotograaf Ferry Ossendorp Ferry Ossendorp
Bekeken 8903 ×

Discussie

Steven Wytema  ·  29 mei 2013  23:07

Nou ik wil niet heel veel zeggen maar dit ziet er behoorlijk goed uit inderdaad. grijze wang komt er nu ook beter uit.

Rob Halff  ·  31 mei 2013  08:00

Hoe zit het eigenlijk met de status van dit beest in de WP? Hoe vaak is hij al vastgesteld?

Max Berlijn  ·  31 mei 2013  09:37, gewijzigd 31 mei 2013  19:32

Volgens mij 3 gevallen, in Noorwegen, en minimaal 1 in de UK allen laat in Mei en in de zomer. Dichtst bijzijnde broedplek in oost Kazkstan.

Rob Halff  ·  31 mei 2013  12:45

Thanks Max. Is dus echt een taxon (soort?) waar we op bedacht moeten zijn. Zullen er ongetwijfeld vaker tussen zitten denk ik.

Steven Wytema  ·  16 juni 2013  23:44, gewijzigd 17 juni 2013  14:23

Vandaag nog een Aziaat op Öland, Zweden: https://www.facebook.com/... en http://svalan.artdata.slu...

Steven Wytema  ·  18 juni 2013  09:22

Hoi Jaap, dergelijke vogels heb ik ook in Griekenland gezien, streping moet voor daurica nóg duidelijker aanwezig zijn denk ik; nominaat daurica lijkt me enkel bevestigd als de vogel ook grijze wangen en éénkleurige stuit heeft.

Johan Buckens  ·  18 juni 2013  18:20

Als ik me niet vergis was de eerste Roodstuitzwaluw voor België, eind mei 1982, eveneens een oostelijke. Deze vogel werd dood opgeraapt, maar ik vind er geen gegevens van terug.

Max Berlijn  ·  7 februari 2015  15:04

Marcel Haas  ·  7 februari 2015  15:26

Inderdaad Max. Helaas is de nek niet zichtbaar en dat is een van de diagnostische kenmerken. Alhoewel de vogel zeker kenmerken vertoont van Amoer, kan dat nu dus niet met zekerheid gezegd worden. Vandaar nu niet aanvaard, maar mogelijk in de toekomst alsnog op basis van nieuw onderzoek naar kenmerken.

Garry Bakker  ·  7 februari 2015  17:40, gewijzigd 7 februari 2015  17:50

Bij bovenstaande vogel gaat het om de vraag of het de nominaat van Roodstuitzwaluw, Cecropis daurica daurica of japonensis betreft. In mijn optiek zou de nominaat de Nederlandse naam Roodstuitzwaluw moeten dragen en niet "Amoerroodstuitzwaluw", een recent verzonnen naam (denk ik; heeft iemand een referentie waarin deze naam wordt geponeerd?) die ook verwarrend is als je naar de verspreiding van deze oostelijke ondersoorten kijkt. Die is wel heel wat groter dan het stroomgebied van de Amoerrivier. Het zou, als je ondersoorten dan zo nodig een Nederlandse naam wilt geven, beter zijn om de in de WP broedende C d rufula een andere naam te geven, of te gaan voor het voorvoegsel Westelijke voor rufula en Oostelijke voor de Oost-Aziatische taxa.

Nils van Duivendijk  ·  7 februari 2015  19:33

'Afgewezen'?? Ik probeer die term al jaren eruit te krijgen! Niet-aanvaard noemen we dat, en in dit geval dus misschien 'vooralsnog', zoals Marcel al aangeeft. We wijzen eigenlijk zelden een geval letterlijk af; alleen als bv een geval met een duidelijke foto van een Buizerd wordt ingediend als Steenarend, dan zou je een afwijzing kunnen spreken. Bij veruit de meeste gevallen die niet-aanvaard worden is de documentatie helaas niet voldoende om overtuigend te zijn. Soms is dat slordigheid/onwetenheid van de indiener, soms is het niet anders als gevolg van de waarnemingsomstandigheden. Dit alles dus geheel los van deze zeer spannende 'roodstuitzwaluw' (en Garry heeft zoals zo vaak weer een punt!).

Jan Hein van Steenis  ·  7 februari 2015  20:34

Maar Roodstuitzwaluw (en Red-rumped Swallow!) slaat voor ons toch op rufula en niet op daurica s. str.? Natuurlijk klopt de naam beter voor de laatste, maar ik word niet echt gelukkig van het over boord gooien van bekende namen voor nieuwe, liefst met "Westelijk" verfraaide, noviteiten (zie Baardgrasmus en Bonte Tapuit, maar gek genoeg niet Bergfluiter). Met Amoerroodstuitzwaluw kan ik ook leven.

Max Berlijn  ·  7 februari 2015  22:30

Helder Nils en Marcel, dank, jammer dat er geen digi's zijn vanuit een andere hoek maar met die eenkleurige stuit en streepjes verwacht ik uiteindelijk wel een positief resultaat. Is de IJskast geen betere plek overigens?

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?