Kaspische Roodborsttapuit

Saxicola maurus hemprichii  ·  Caspian Stonechat

Datum 6 oktober 2012
Locatie Vlieland, Friesland
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 6713 ×

Discussie

Arnoud B van den Berg  ·  7 oktober 2012  00:17, gewijzigd 7 oktober 2012  17:13

Staart met meer dan 2/3 wit op buitenste pen sluit uiteraard armenicus uit (die 1/4 wit heeft). Stuit groot en wit maar er is wel iets van een zweem. Wratachtige vergroeiingen op tenen. Contrast tussen vleugeldekveren en puntige staartpennen wijzen op een eerstejaars, veel zwart op kop wijst op mannetje. Deception Tours bedankt!

Hans Bossenbroek  ·  7 oktober 2012  06:45

Ik ga de gok maar wagen vandaag...

Arnoud B van den Berg  ·  7 oktober 2012  14:43

Urquhart erbij gepakt. De verspreidingskaartjes bevestigen dat variegatus in een klein gebied voorkomt langs de west- en noordoever van de Kaspische Zee, naar het zuiden grenzend aan armenicus; het broedgebied van die twee samen grenst niet aan het gebied van andere maurustaxa (ze zijn dus eigenlijk 'allopatrisch'). Verder is grappig dat de hoeveelheid wit in de staartpennen (muv binnenste) binnen het verspreidingsgebied varieert van 50+% tot 90%: vogels met het meeste wit in de staart, ongeveer als bij een Tapuit en de Vlielandvogel, zijn te vinden in het noordoosten van het verspreidingsgebied.

Joost Mertens  ·  7 oktober 2012  16:55

Ook opvallend contrast in tertials Arnoud. Mooie platen overigens!

Arnoud B van den Berg  ·  8 oktober 2012  11:49

Die Kaspische Robotaps in Israel van vorig jaar hebben inderdaad een stuk minder wit in de staart dan die van Vlieland: theoretisch zouden dat dan vogels van een zuidelijkere herkomst zijn.

Johan van 't Bosch  ·  8 oktober 2012  12:04

Eind februari 2008 was ik bij een Birding Breaks reis in Syrië. Op diverse plekken in het noordoosten van Syrië hebben we toen variegatus (of armenicus?) roodborsttapuiten gezien. In mijn herinnering varieerde de breedte van de eindband aan de staart aanzienlijk tussen de verschillende vogels. Ik weet niet of dit variatie binnen 1 taxon betreft of dat beide hier overwinteren/doortrekken. Misschien dat Remco nog iets meer kan zeggen over zijn ervaringen in andere jaren. Misschien heeft Albert vd Ende of een van de andere deelnemers nog wel foto's van die beesten.

Tom van der Have  ·  8 oktober 2012  12:54

@Arnoud: als ik die variegatus foto's van Perlman (in Bet Kama) & Eilat bekijk dan hebben ze iets minder wit in de staart maar lijkt vooral de Bet Kama vogel heel veel op de vogel van Vlieland. Perlman stelt overigens dat 1cy vrouwtjes variegatus (en vermoedelijk ook armenicus) in het veld in Europa niet zijn te onderscheiden van maurus. Op Vlieland is toch eerder een "maurus" met veel wit in de staart gezien?

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?