Klapekster

Lanius excubitor  ·  Great Grey Shrike

Datum 4 september 2011
Locatie Fochteloërveen
Fotograaf Enno Ebels Enno Ebels
Bekeken 10706 ×

Discussie

Kees de Vries  ·  6 september 2011  08:13

Deze vogel is al een flinke tijd aanwezig. Ik deze vogel samen met Wietze Janse op 7 augustus al gezien. Ons viel toe ook al op dat de vogel erg licht is en dat hij heel veel wit in de vleugel heeft. Helaas dook de vogel toen weg achter het struweel en hebben we de vogel niet meer kunnen terugvinden.

Enno Ebels  ·  6 september 2011  18:06

In 2009 en 2010 werd in de zomermaanden (juni-augustus) ook een Klapekster gezien in hetzelfde gebied. Er zijn uit die jaren wel wat foto's te vinden op waarneming.nl maar die zijn van matige kwaliteit en het is moeilijk te zeggen of het om hetzelfde exemplaar gaat als in 2011. Op basis van een aantal foto's lijkt het daar wel een beetje op en in dat geval zou de vogel dus al voor de derde opeenvolgende zomer aanwezig zijn. Dan lijkt het misschien minder waarschijnlijk dat het een echte homeyeri betreft maar aan de andere kant zijn er natuurlijk meer voorbeekden van 'echte' dwaalgasten die enkele jaren achtereen naar dezelfde plek terugkeerden. De kenmerken van deze vogel passen wel erg mooi op wat er beschreven is voor homeyeri maar of het geval als zodanig hard te maken (en te aanvaarden) is zal nog moeten blijken. De variatie bij nominaat excubitor lijkt aanzienlijk te zijn (zie discussies op internet over 'lastige' vogels in bv. Finland en Rusland) en dat zou nog wel eens een hobbel kunnen vormen om deze vogel als zekere homeyeri in de boeken te zetten...

Thijs Fijen  ·  6 september 2011  22:32

DNA uit veertjes/braakballen halen dan maar?

Roef Mulder  ·  6 september 2011  23:29, gewijzigd 6 september 2011  23:31

Op www.lauwersmeer.com staan redelijk goede foto's van de veel te vroeg overleden Huub Lanters, uit januari 2008. Zoek op Foto's/Vogels/Klapekster; het lijkt op dezelfde vogel; veel wit in de armpennen (basis en toppen), en geheel witte buitenste staartpennen.

Peter de Knijff  ·  7 september 2011  08:39

In dit geval werkt DNA niet. Er zijn geen duidelijke verschillen tussen homeyeri en nominaat in die fragmenten die nu bekend zijn.DNA en Klapeksters gaan zowiezo niet goed samen. De recent zeer gedegen studie van onze Zweedse vrienden laten een zeer complex verhaal zien.

Steven Wytema  ·  7 september 2011  08:53

@ Roef, het lijkt inderdaad, maar ik denk niet dat het dezelfde is. De huidige vogel (bovendien zomer, niet winter) heeft een scherp afgetekende witte wenkbrauwstreep, maar is vooral -heel- veel lichter, foto's van Enno hierboven en Cock op wrn.nl geven een duidelijk beeld. De vogel van Huub heeft trouwens ook een erg witte stuit, dat dan weer wel.

Max Berlijn  ·  27 december 2021  13:29

Heftige nieuwe voor NL, een uitdaging voor de zelfontdekkers in NL?

Theo Muusse  ·  27 december 2021  17:07

Arnoud, hoe zit dat dan met Atlantisch en Provençaals?

Dat past ook niet, aangezien de Provence niet aan

de Atlantische Oceaan ligt…

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?