Huiskraai

Corvus splendens  ·  House Crow

Datum 28 januari 2011
Locatie Hoek van Holand
Fotograaf Erwin Goutbeek Erwin Goutbeek
Bekeken 22892 ×

Discussie

Chris van Rijswijk  ·  29 januari 2011  11:35

Cool! Was dit aan het einde van de middag? Vr gr Chris van Rijswijk

René Pop Fotografie  ·  29 januari 2011  12:51

Hoeveel passen er in een vangkooi?

Max Berlijn  ·  29 januari 2011  13:16

Deze plaat hadden jullie niet moeten plaatsen, afschieten kan niet lang meer gaan duren denk ik, als mensen, die bang voor Huiskraaien zijn, dit zien... Groet Max

Arnoud B van den Berg  ·  29 januari 2011  14:15

Het zijn toch prachtige vogels in een voor de soort unieke omgeving? Daar gaat toch niemand op schieten zeker? Je kan ze misschien wel vangen en op een schip naar India zetten...

Arnold Meijer  ·  29 januari 2011  14:36

Die beesten varen toch zelf heen en weer?

Ben Wielstra  ·  29 januari 2011  17:17

Ja met van die matrozenpakjes aan.

Garry Bakker  ·  29 januari 2011  19:36, gewijzigd 29 januari 2011  19:46

Voor de duidelijkheid, dit is NIET de slaapplaats! Kraaien slapen niet op zulk soort plekken, Huiskraaien ook niet ...dit is alleen maar voorverzamelgedrag. De werkelijke slaapplaats is ergens anders.

David Uit de Weerd  ·  30 januari 2011  15:13

Stil houden die slaapplek. Blijven genieten van deze fraaie vogels en hun wijze van trekgedrag respecteren. Hoezo vangen/afschieten?! Foei!

Ben Wielstra  ·  30 januari 2011  19:10

Algemeen bekend maken die slaapplek. Blijf walgen van deze foeilelijke vogels en maak duidelijk hoe onnatuurlijk het "trekgedrag" is. Vangen/afschieten!! Hoezee! Mooi he, symmetrie? ;-)!

Menno van Duijn  ·  31 januari 2011  16:49, gewijzigd 31 januari 2011  16:50

Ben W(i -e l -stra ders), je lijkt op een hoogblond iemand met vergelijbare uitspraken op vreemdelingenbeleid met deze uitspraken.

Ben Wielstra  ·  31 januari 2011  17:49

Die vergelijking blijkt slechts heel oppervlakkig als je er over nadenkt.

René Pop Fotografie  ·  31 januari 2011  17:53

Ga-naar-Huiskraaien!

Jan Hein van Steenis  ·  31 januari 2011  22:05

Die vergelijking met rechts-extreme elementen werd mij jaren geleden al voor de voeten geworpen toen ik liet weten niets met Nijlganzen op te hebben. Tsja... Bewijs dat de Huiskraaien in Nederland schade aan kunnen richten zou er nog niet zijn, dus laat het maar lekker uit de klauwen lopen à la Nijlgans! Maar wordt er dan wel wat aan de Rosse Stekelstaarten gedaan???

Wietze Janse  ·  31 januari 2011  22:10

Wat is er uit de klauwen gelopen met de Nijlgans? Als dat hun voorbeeld is, mogen de Huiskraaien van mij blijven!

Theo Muusse  ·  31 januari 2011  22:44

Zeearenden zijn dol op Nilganzen! Groot, opvallend en lekker traag. Theo

Vincent Hart  ·  1 februari 2011  00:10

Maar Wietze! Al die doodgemeste grasvlaktes en stedelijke groenstrookjes waar vroeger altijd ... heuh ... Je moet er toch niet aan denken wat voor verschrikkelijke slagen huiskraai zou kunnen toebrengen aan de kwetsbare ecosystemen van ... Vinexwijken? Je moet maar hopen dat je vetbol zo'n ondier houdt!

Menno van Duijn  ·  1 februari 2011  10:10

Zo "benne" ook de opmerkingen. In plaats van naar de Zwarte Kraaien Rene? Ja toen was de Jan Maat ook al vol Hein van Steenis.

Jaap Denee  ·  1 februari 2011  11:28

@ Theo: dan zullen ze ook wel koeien eten? @ Menno: je bent er nogal vol van, is het niet?

Menno van Duijn  ·  1 februari 2011  12:03

Jaap, het is niet serieus bedoelt. Wat de Huiskraaien betreft snap ik niet "where all the fuzz is about". Maar in tijden dat er weinig te beleven valt is dit terugkerend fenomeen altijd een leuk tijdverdrijf.

Jaap Denee  ·  1 februari 2011  12:15

Okay, dat je niet snapt "where all the fuzz is about" en dat je de tijd wilt verdrijven is natuurlijk helemaal prima, ik 'begreep' in dit kader alleen je verwijzingen naar de heren Wilders en Janmaat niet zo goed. Als je ons wilt verblijden met grappen, maak dan tenminste leuke grappen.

Menno van Duijn  ·  1 februari 2011  15:41

Dat is natuurlijk even smaakgevoelig als de kraaien zelf.

Jaap Denee  ·  1 februari 2011  15:48

Heeft de vergelijking van medevogelaars met Janmaat en Wilders met smaak te maken of met het gebrek eraan?

Menno van Duijn  ·  1 februari 2011  16:19, gewijzigd 1 februari 2011  16:21

Het gaat niet om de vogelaars zelf maar om hoe de meningen verschillen over de exotenstandpunten. Maar dit moet niet op een discussie gaan uitmonden die afwijkt van het onderwerp zelf daarom een "management-grap" die misschien wel gewaardeerd wordt: Een Huiskraai zit in een boom te zonnen. Een konijn vraagt wat hij aan het doen is waarop de Huiskraai antwoord "Ik zit veilig hoog niksend van de zon te genieten". Het konijn vraagt of hij dat ook mag, de Huiskraai stemt uiteraard toe en het konijn strekt zich uit om in het gras te gaan liggen. Even later komt er een vos langs en grijpt het nietvermoedende konijn. Moraal: Om ongestraft niets te kunnen doen, moet je hoog in de boom zitten.

Jaap Denee  ·  1 februari 2011  19:10

De discussie wijkt af van het onderwerp als er vreemde parallellen getrokken worden met extreem rechts denkende politici, terwijl het eigenlijk over een paar vogeltjes ging. Maar laat ik er maar over op houden. De moraal van je grapje: om ongestraft niets te kunnen doen, moet je geen konijn zijn. Leg bijvoorbeeld een beer in dat gras en de vos loopt er met een boog omheen.

David Uit de Weerd  ·  1 februari 2011  20:19, gewijzigd 1 februari 2011  20:25

En dan kun je wellicht weer discussiëren over de wijze hoe deze mensen denken: rechts, flink rechts of extreem rechts... ;-) M.b.t. de Huiskraai: hier kom je niet uit (zie de eindeloze discussie op het forum van waarneming.nl). Ben Wielstra en consorten denken er nu eenmaal anders over dan de pro-Huiskraai mensen. Prima. Ik zou willen eindigen met: 'leven en laten leven', maar ja, dat is weer voor dubbele uitleg vatbaar... ;-)

Ben Wielstra  ·  1 februari 2011  21:01

Van mij hoeven de Huiskraaien niet per se weg hoor. Maar ik vind het wel een interessante discussie. De reden dat ik me in de discussie gemengd heb is om m'n steentje bij te dragen in het ontkrachten van de onwaarheden die daarin geuit werden. Die onwaarheden kwamen (toevalligerwijs?) allemaal uit de pro-Huiskraai hoek. Of deze onwaarheden nou gebaseerd zijn op een gebrek aan intelligentie/rationaliteit of bewust bedrog, dat maakt me verder niet zo uit, die moeten de wereld uit geholpen worden! (Ricky Gervais: "You are entitled to your own opinions, not to your own facts.") Dan kan je ten minste een serieuze discussie voeren. Door mensen die meningen uiten die je niet uit staan voor wat niet al uit te maken (Wilders zeg, noem me dan liever een kankerlijer ofzo) is nou ook niet echt bevorderlijk. Daarnaast is de vergelijking met rechtse sympathieen ook gewoon bijzonder dom. Aha, daar is de cirkel weer rond!

Wietze Janse  ·  1 februari 2011  22:50, gewijzigd 1 februari 2011  23:18

Wat waren die onwaarheden dan, Ben? Heb de discussie ook vol interesse gevolgd en van beide kampen (alleen) betere en slechtere argumenten gezien (waar serieus gereageerd werd!). Wel als resultaat dat uitroeien niet (meer) mijn mening is als oplossing (ondanks dat je er best wat tegenin kunt brengen). Maar als deze mening nu op onwaarheden berust (en alleen het pro-kamp deze methodiek gebruikte) ....... zou een erg trieste zaak zijn, of hebben we hier een onwaarheid uit het anti-kamp te maken! ;-) Wat ik wil zeggen Ben, het is wat te gemakkelijk om je gelijk te proberen te verkrijgen met dit soort uitspraken te doen zonder argumenten/onderbouwing en volledig voorbij te gaan aan alle waarheden die wel (ook) zijn gezegd. Maar heb gelukkig ook betere reacties van jou gezien! ;-)

Richard Reijnders  ·  1 februari 2011  23:46, gewijzigd 2 februari 2011  09:37

@ Ben, Ben het helemaal eens met Wietze. Je eerste bijdrage in de discussie was grote klasse. Die van die matrozenpakjes bedoel ik. Maar wat bedoel je met “me in de discussie gemengd om een steentje bij te dragen in het ontkrachten van onwaarheden daarin”? Totdat jij kwam met die opmerking over “onnatuurlijk trekgedrag” had nog helemaal niemand een daadwerkelijk statement gedaan waarvan je zou kunnen zeggen: dit is waar of niet waar. Ook het feit bijvoorbeeld dat David respect heeft voor de manier waarop zij “trekken” is alleen maar een mening. En dan kun je wel heel literair gaan zitten doen en zo, maar ben jij tegelijkertijd de eerste die komt met een “own fact". Wat dat “foeilelijk” betreft ben ik het wel met je eens dat de Huiskraai zijn wetenschappelijke naam Corvus splendens niet helemaal verdient.

Bas van der Burg  ·  1 februari 2011  23:46

net zoals Wietze ben ik ook wel erg benieuwd naar de onwaarheden die jij geprobeerd hebt te ontkrachten Ben: - de "fout" (in jouw ogen) die de CDNA heeft gemaakt door de Huiskraai een wilde status te geven? - de roep om meer onderzoek naar de schadelijke effecten als nonsens beschouwen (terwijl Sovon aangeeft dat er eigenlijk een gedegen studie zou moeten worden uitgevoerd)? - ...... Maar ja discussiëren met een wetenschapper en die ook nog eens heel erg in zijn eigen gelijk gelooft, is toch errug lastig haha

Ben Wielstra  ·  1 februari 2011  23:55

Ha Wietze, Ik snap niet wat je bedoelt met "je gelijk te proberen te verkrijgen". De bedoeling van mijn post was 1) aan te geven dat ik niet tegen Huiskraai ben, 2) aan te geven waarom ik toch heb besloten deel te nemen in de discussie (feiten extraheren uit onzin zodat de duscussie echt kon beginnen) 3) aan te geven dat ik het mensen die het niet met je eens zijn uitmaken voor nare dingen niet productief vind. Het leek mij wel handig om wat dingen recht te zetten omdat ik zo specifiek genoemd werd. Jammer dat je het geen goede reactie vind. Ik weet natuurlijk niet of jouw mening op onwaarheden berust. Ik hoop van harte dat je in je overweging alleen feiten en geen onzin mee hebt laten wegen. Dat is toch de enige manier om een goede mening te vormen, vindt je niet? Ik wil ook niet suggereren dat iedereen op dezelfde mening uit zou moeten komen. Als je de discussie gevolgd hebt weet je ook dat mensen zaken hebben geopperd als argument terwijl deze zaken niet waar waren (onwaarheid sensu stricto) of verdraaid of niet van toepassing waren (onwaarheid sensu lato). In die eerste categorie valt bijvoorbeeld "de Huiskraai is geen exoot" en in die laatste "de Huisrkaai levert nu toch geen schade op". Maar dat wist je natuurlijk al want je hebt zoals gezegd de discussie gevolgt. Vroeger, toen was ik ook tegenstander van het uitroeien van Huiskraaien. Tot ik me meer in de materie ging verdiepen. Blablabla born again. Reactie beter zo?

Richard Reijnders  ·  1 februari 2011  23:59

Oh, is Ben een wetenschapper? Dan trek ik al mijn woorden terug:-)

Ben Wielstra  ·  2 februari 2011  00:10

O ja, wat te denken van het "er is geen probleem want inteelt zal een stokje steken voor populatie expansie" 'argument', of nog erger, het switchen tussen "ze vullen een lege niche" en "andere soorten vullen die niche al" 'argument'. Er is een heel smokescreen van bullshit opgeworpen. Ik hoop dat die voldoende opgelost is of kan worden want het staat de kwaliteit van de discussie in de weg.

Bas van der Burg  ·  2 februari 2011  08:53, gewijzigd 2 februari 2011  09:00

Volgens mij heeft niemand gezegd dat de Huiskraai geen exoot is. De CDNA heeft de Huiskraai, hoewel het kan worden gezien als een exoot, bij hoge uitzondering toch de wilde status gegeven. Je kan gaan discussiëren of dit correct is of niet. Immers Huiskraai = exoot dus had het geen "wilde status" moeten krijgen, omdat deze status impliceert dat de soort op eigen kracht in NL kan komen. Daarnaast blijkt uit het SOVON-rapport dat er momenteel nog geen schadegevallen bekend zijn in Nederland. Pas wanneer de dichtheid van de soort groter gaat worden, is de kans aannemelijk dat er schade op gaat treden. Hoewel de kans op schade aannemelijk is (blijkt wel uit het SOVON-rapport), vraag ik me nog steeds af in hoeverre je deze aanname zomaar mag kopiëren naar de situatie in Nederland, zeker gelet op verschil in klimaat, verschil in omgang met afval, verschil in akkerbouw-activiteiten enz enz Over niches gesproken, is daar al onderzoek naar gedaan? In Egypte heeft de Huiskraai de Bonte Kraai verdreven (is mij in 2006 ook opgevallen: buiten Suëz alleen maar Bonte Kraaien maar in de stad geen Bonte Kraaien maar alleen Huiskraaien), maar in Nederland zijn er toch wat meer kraai-achtigen dan in Egypte. Denk maar aan Zwarte Kraai, Kauw, Ekster, Gaai. Ik vraag me dan ook af of dit wellicht nog een rol kan spelen in de populatie-ontwikkeling. Nu weet ik ook dat de Huiskraai van de genoemde kraai-achtigen in Nederland wellicht weinig te duchten heeft, maar ik vraag me af in hoeverre dit wellicht nog een rol kan gaan spelen in de populatie-ontwikkeling. Maar als dit allemaal bullshit is, dan weet ik niet meer waar je dan wel over wilt discussiëren :-)) (met andere woorden over welke feiten heb je het dan?)

Ben Wielstra  ·  2 februari 2011  11:34

Ha Bas, Nee hoor, dat zijn toch gewoon serieuze vragen/opmerkingen die je daar neerzet? De vraag is dus hoe aannemelijk is het dat de Huiskraai populatie ontwikkeling zich anders zal gedragen hier? We weten dat de situatie tot nu toe in ieder geval erg overeen komt met eerdere vestigingen. Maar wat zal er in de toekomst gebeuren? Het antwoord kan je nu simnpelweg nog niet weten. Wil je het zeker weten dan moet je afwachten tot het moment dat je het antwoord wel kunt weten.

Klaas van Dijk  ·  2 februari 2011  13:07

Ben, zou je even puntsgewijs kunnen opnoemen welke onwaarheden ik allemaal heb verkondigd? Alvast bedankt.

Ben Wielstra  ·  2 februari 2011  13:43

Ha Klaas, Ik ga natuurlijk niet al jouw posts nog eens doorwerken, dat doe je zelf maar. Ik sluit niet uit dat je geen onwaarheden hebt verkondigd, maar jouw bijdragen zijn doorgaans redelijk, dus ik vermoed dat als het al een lijstje zal zijn, deze kort is.

Edwin Russer  ·  2 februari 2011  14:54

Vertel eens Ben: welke bijdragen zijn van een hoog niveau?

Ben Wielstra  ·  2 februari 2011  16:07

Deze.

Albert de Jong  ·  2 februari 2011  17:53

Er is altijd nog een middenweg. Ik stel voor om al deze fotogenieke Zorro's te vangen en in te zetten als mobiel team ter verdrijving van lokale vogeloverlast. Of ze te verkopen op de komende DB-dag als tamme huisvrienden.

Klaas van Dijk  ·  2 februari 2011  18:31

Mooi zo. De foto is trouwens prachtig! Erwin, bedankt. Net trouwens ook het stukje "On the invasiveness of non-native bird species" gelezen, zie http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1474-919X.2010.01085.x/pdf

René Pop Fotografie  ·  2 februari 2011  18:59

Zullen we nu de Halsbandparkiet weer eens doornemen?

Ben Wielstra  ·  2 februari 2011  19:24, gewijzigd 2 februari 2011  19:24

Interessant stuk Klaas. Zou alleen indelen in categorieen niet te simpel zijn? Ik zou de haalbaarheid van weg kunnen halen meegenomen willen zien worden. Stel je ontdekt een paartje van een nieuwe exoot dat aan kinderen denkt. Stel er is niet bekend hoe het deze soort er buiten het oorspronkelijke gebied toe gaat en hoe hij andere beesten beinvloed omdat de soort voor zover bekend niet eerder is geintroduceerd. Zou je dan niet het zekere voor het onzekere nemen, simpelweg omdat het zo weinig moeite vergt?

Harm Niesen  ·  2 februari 2011  23:53

Nogal verwarrend, deze discussie, vooral ook omdat het begrip "exoot " door verschillende mensen verschillend wordt uitgelegd. Als je er - volgens mij terecht - van uit gaat dat de huiskraai slechts gebruik heeft gemaakt van door ons geboden omstandigheden om zich hier te vestigen, zoals voor een belangrijk deel ook de kleine mantelmeeuw heeft gedaan, vind je hem geen exoot. Op z'n minst vind ik het erg onzorgvuldig om de positie van de huiskraai in ons land gelijkwaardig te achten aan de positie in Australië of Egypte: daar zitten ze in een zo goed als lege niche, hier ondervinden ze concurrentie van een groot aantal andere kraaiachtigen. De situatie is niet zomaar vergelijkbaar en ik vind het een grove nalatigheid dat het SOVON rapport daar geen aandacht aan schenkt. Er zijn inmiddels heel veel bijeenkomsten geweest die handelden over de vraag hoe om te gaan met exoten. De uitkomst is in het kort: alles doen om te voorkomen dat ze zich hier vestigen. Als dat eenmaal gebeurd is, ben je vrijwel altijd te laat. Weinig vogelaars realiseren zich dat de nationale flora en ongewervelden zo langzamerhand in meerderheid uit exoten bestaat..... En dat al die duizenden soorten exoten, van konijn tot paalworm en waterpest, uiteindelijk nauwelijks schadelijk blijken te zijn. Ondanks de meest vreselijke voorspellingen. Nederland heeft beloofd de rosse stekelstaart uit te roeien, maar daar komt in de praktijk gelukkig niks van terecht. In Engeland geven ze er tietallen miljoenen ponden per jaar aan uit en lukt het ook niet. Er worden vooral erg veel vrouwtjes nonnetjes geschoten.... En de stekelstaarten hebben geleerd dat ze op de grote kale meren in Schotland behoorlijk veilig zijn. Bedoeld om de Spaanse witkopeenden te redden, waarmee het inmiddels wonderbaarlijk goed gaat. Het uitroeien van een ingeburgerde exoot op een supercontinent als Eurazië is nog nooit geslaagd. Dat het vroegere ministerie van Landbouw nu de huiskraai wil uitroeien, is puur voor de bühne: kijk eens hoe serieus wij het exotenbeleid nemen. Na 25 jaar zitten er 25 vogels die geen enkele hinder veroorzaken, maar nu nog aan te pakken zijn. Die kans is kennelijk te aantrekkelijk om te laten lopen. Ik ben benieuwd hoe de minister het Japanse bessenwier of de Amerikaanse boormossel gaat aanpakken. Nogmaals: de vestiging van echte exoten - dus niet de huiskraai - moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Maar het zal toch blijven plaats vinden en de algemene regel is dat het, in tegenstelling tot wat steeds wordt beweerd, op een groot en biodivers continent geen noemenswaardige schade oplevert. Groet, Harm

Bas van der Burg  ·  3 februari 2011  14:01

Maar Harm, wat is dan volgens jou de definitie van het begrip exoot? Misschien moeten het daar dan eerst maar eens over hebben. In de diverse wetgeving kom je geen begripsbepalingen tegen. In de "beleidsnota invasieve exoten" wordt het begrip exoot als volgende omschreven: "Een exoot is een uitheemse plant, dier of micro-organisme die Nederland niet op eigen kracht kan bereiken, maar door menselijk handelen (tansport, infrastructuur) terecht is gekomen in de Nederlandse natuur." Persoonlijk vind ik dit wel een goede omschrijving van het begrip exoot, maar wellicht zijn er betere te vinden? Ik ben dan ook erg benieuwd waarom jij de Huiskraai dan geen echte exoot vindt?

Ton Eggenhuizen  ·  3 februari 2011  14:53, gewijzigd 3 februari 2011  14:54

tja, als je de huiskraai buiten het lijstje exoten wil houden vanwege het "slechts gebruik maken van door ons geboden omstandigheden", dan kan je ook stellen dat de makkelijke fokbaarheid en het gemak waarmee gans- en eendachtigen zich in gevangenschap laten houden (en vervolgens het gemak waarmee de dieren de vrije ruimte invliegen) ook kan vallen onder het "gebruik maken van de door ons geboden omstandigheden". Ik vind het eigenlijk wel legitiem om in te grijpen zolang het nog kan, simpelweg OMDAT je niet weet wat de gevolgen zijn. (of zoals Ben zegt: "Het antwoord kan je nu simnpelweg nog niet weten. Wil je het zeker weten dan moet je afwachten tot het moment dat je het antwoord wel kunt weten." Dat betekent in mijn ogen dat je pas weet wat de nadelige gevolgen zijn als je te laat bent om in te grijpen.) En natuurlijk hebben we een hoop exoten die in onze streken geen probleem vormen (en soms zoals driehoeksmosselen zelfs een zege zijn), maar om dan te denken dat geen enkele exoot ooit een probleem zal vormen.....

Peter de Knijff  ·  3 februari 2011  15:08

Bas, Die exoten definitie lijkt op het eerste gezicht wel goed, maar gaat niet op wanneer een soort indirect door menselijke invloed een ander gebied bereikt. Door het Donau-Rijnkanaal, dus menselijk handelen, komen op eigen kracht veel exoten Nederland binnen. Zijn dat exoten vlgs de beleidsnota? Ik vermoed van niet, maar ze zouden hier niet zijn gekomen door het graven van dat kanaal. Bij de Huiskraai is dat hetzelfde. Schepen varen langs vaste routes. het is niet uitgesloten dat vogels daarop alleen maar meeliften. Veel van die schepen zijn zo groot dat je een fiets moet meenemen om ze in de lengte af te zoeken. Er is dus weldegelijk een grijze zone die tussen het moedwillig introduceren (of per ongeluk door de kooi open te zetten) en geheel op eigen kracht (Graszanger, Buidelmees?) in zit. En zelfs bij die laatste twee (en heel veel insecten die nu naar het noorden oprukken) kan een aanhanger van de hypothese dat klimaatsverandering antropogeen is stellen dat die hier ook alleen maar konden komen vanwege de CO2 verhoging door onze overvolle snelwegen en veeteelt en pluimvee fabrieken. Het is niet zwart-wit, en dat vind ik wel zo mooi.

Bas van der Burg  ·  3 februari 2011  15:32

Daar heb je helemaal gelijk in. In eerste instantie een goede omschrijving maar de woorden "menselijk handelen" kunnen ruim worden geïntepreteerd. Harm geeft eigenlijk een beetje hetzelfde aan wat jij zegt. De Huiskraai is al vanaf de 17e eeuw bezig zich op deze manier te verspreiden, als ik het Sovon-rapport goed heb gelezen, dus die soort doet dat al een tijdje.....

Guido Meeuwissen  ·  6 februari 2011  19:14

Na ontscheping te Hoek van Holland van enkele individuen in 1994 is na 16 jaar de populatie Huiskraaien gegroeid naar welgeteld 30 vogels. Niet bepaald een onstuimige groei voor deze kraaiensoort. Doen onze inheemse kraaiachtigen het veel beter, de Raaf incluis. Bij de reproductie van deze soort gaat kennelijk erg veel mis. De Huiskraai is een opportunist, een afvaleter en niet uitgesproken schuw. En ondanks deze veelzijdigheid weet de soort zich maar amper te handhaven in Hoek van Holland. Wat kan hiervan de reden zijn? Predatie van de eieren door de Zwarte kraai kan wel eens de oorzaak zijn. Territoriale zwarte kraaien kennen elke plekje in hun territorium op hun duimpje en zullen eieren in boomnesten zeker niet versmaden, wat een buitenkansje! Houtduif, turkse tortel, ekster leveren het hele jaar rond eieren aan de Zwarte kraai. Uit onderzoek is gebleken dat eksternesten zonder dak zonder meer worden gepredeerd door de Zwarte kraai, er komen nooit jongen groot. Eksters met daknesten zijn veel succesvoller. Bij een agressieve interactie tussen Zwarte kraai en Huiskraai zal deze laatste altijd verliezen omdat de Huiskraai nu eenmaal kleiner is dan zijn veel grotere soortgenoot de Zwarte kraai. Roeken weten zich in een Zwarte Kraaienterritorium alleen maar te handhaven door koloniegewijs te broeden. Voordat je gaat ingrijpen in dit povere Huiskraaienbestand lijkt mij onderzoek naar mislukte broedsels van de Huiskraai een eerste vereiste. Dan weet je misschien dat alle maatregelen om deze soort te gaan bestrijden reeds worden aangepakt door eierenrovende soortgenoten. Voor mij mag de Huiskraai, een fantastische vogel, onderhand wel op de Rode lijst. Kroah, kroah.

Hans Westerlaken  ·  6 februari 2011  20:11

Volgens o.a. raptorpolitics.org.uk gaan de Engelsen er toe over om juist de andere kraaiachtigen op bepaalde plaatsen te eradiceren omdat men de teleurgang van zangvogels linkt met de toename van de zwarte kraai en de ekster. Indien dit zo blijkt te zijn, wordt niet uitgesloten ook de roofvogels aan te pakken. Misschien ook een idee om dit rapport af te wachten alvorens de huiskraai elimineren ?

Arnold Meijer  ·  6 februari 2011  20:59

Ik wil toch even melden dat ik begin jaren negentig in India getroffen werd door de schoonheid van de Huiskraai. De paarse gloed in de hals en de overgangen van grijsschakeringen in het verenkleed zijn ongeëvenaard. Wat mij betreft is de naam splendens voor deze kraai welverdiend. Hiermee hoop ik dan gelijk de Huiskraaien van HvH een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijden, waarin uitzetting dichterbij lijkt dan ooit.

Ben Wielstra  ·  7 februari 2011  00:12

Goh, Guido, zo heb ik er nog nooit tegen aan gekeken! Waarom zou dat zijn?

Arnoud B van den Berg  ·  7 februari 2011  10:34

Misschien zijn er abonnees die de meest recente artikelen in jaargang 25 (2003) over Huiskraai in Dutch Birding niet kennen? Dan is het een goed idee als de webredactie deze vooraan op de site plaatst:'House Crows in the Netherlands and Europe' door Gert Ottens & Colin Ryall (pagina 312-319 in nr 5) en 'Notes on ecologogy and behaviour of House Crows at Hoek van Holland' door Colin Ryall (pagina 167-171 in nr 3). Ryall is ook degene die in zijn functie als 'ecologisch manager' veel over zijn ervaringen met Huiskraai als exoot in Afrika heeft gepubliceerd (zoals bekend komt de Huiskraai oorspronkelijk voor in Azie, van Iran oostwaarts).

Ton Eggenhuizen  ·  7 februari 2011  11:09

@ Guido, De langzame groei die we de afgelopen 16 jaar zien, bieden geen garantie voor de toekomst. Introducties vertonen vrijwel altijd een zeer traag en langdurig aanloopproces. Het lijkt er vaak op dat er eerst een kritische massa-grens moet worden overbrugd om vervolgens booming de groeien. of het lijkt alsof het juiste type voor deze streken moet worden uitgedokterd. Als dat type ontstaat, en er is een niche open, dan schiet de populatie omhoog. Het kan in datzelfde licht ook betekenen dat het juiste type niet ontstaat en dat de populatie gelijk blijft of zelfs weer uitdooft. Dan blijft de vraag: nemen we het risico?

Harm Niesen  ·  7 februari 2011  12:19

@ Ton, Nogmaals, het is nogal hypocriet en opportunistisch, om de huiskraaien te willen uitroeien en al die duizenden andere exoten met rust te laten. Alleen en bestrijden omdat het kan. Niet omdat het van al die duizenden soorten de meest gevaarlijke o.i.d. is. En over welke risico's heb je het in vredesnaam? Dat ze kauw of zwarte kraai verdringen? In de eerste plaats wordt boven al duidelijk gemaakt dat zoiets onwaarschijnlijk is en in de tweede plaats worden kauw en zwarte kraai door alle nederlandse overheden als bijzonder kwalijke en niet beschermwaardige soorten gezien. Juist in dit geval zou een boom wel eens achterwege kunnen blijven en zo niet, wat dan nog? Groet, Harm

Ben Wielstra  ·  7 februari 2011  12:49, gewijzigd 7 februari 2011  12:49

Hoi Harm, Nee, er wordt niet duidelijk gemaakt dat het verdringen van Kauw/Zwarte Kraai onwaarschijnlijk is, er wordt slechts gesteld dat dit zo zou zijn. Men lijkt wel eens te vergeten dat er een verschil tussen die twee is. Hypocriet? Je moet toch ergens beginnen? Met zo'n 'ja maar hullie doen het ook' instelling gebeurt er toch nooit wat. Opportunistisch? Wat is er mis met opportunisme? Het zou pas raar zijn om aan iets te beginnen wat gedoemd is te falen... Het lijkt er zo op of de pro-Huiskraai positie alleen maar houdbaar is door allerlei dubieuze dingen te claimen, maar volgens mij is dat helemaal niet nodig. Het is ook nog eens onstrategisch omdat iemand met kennis van zaken (in een rechtzaal ofzo) je er genadeloos op af zal rekenen. Ben

Arnoud B van den Berg  ·  7 februari 2011  13:45, gewijzigd 7 februari 2011  15:29

Ben: ik begrijp geen van jouw opmerkingen en ben benieuwd of dat aan mij ligt...

Ben Wielstra  ·  7 februari 2011  13:57

Nee, dan denk ik dat het aan jou ligt Arnoud.

Jos van den Berg (birdingtexel.com)  ·  7 februari 2011  15:01

Het lijkt me een goed idee om de discussie te sluiten en bij een populatie van 100 Huiskraaien in NL weer te openen. Misschien leuk om een pooltje op te zetten. Wanneer heeft de Nederlandse populatie de grootte van 100 ex bereikt? Ik zet in op 2030.

Ben Wielstra  ·  7 februari 2011  15:35

Nou meneer Jos, ik wil toch wel eerst even weten of ze afgeknald gaan worden voor ik daar geld op in ga zetten.

Jos van den Berg (birdingtexel.com)  ·  7 februari 2011  15:51

Wie heeft het hier over geld inzetten, Bennyboy? Dat afschieten gaat niet gebeuren. Wedden? ;-)

Ton Eggenhuizen  ·  8 februari 2011  09:19

@ Harm, ik heb niet aangegeven dat je de andere duizenden soorten ongemoeid moet laten. de kwalificaties hypocriet en opportunistisch laat ik dus zo van de schouders afglijden. Zeker als je mijn reactie van 3 feb nog eens zou lezen (ik kan het je aanbevelen) dan zie je dat ik ook worstel met de materie en niet categorisch exoten wil bestrijden. Ik geef alleen aan dat de populatie van HuKra nu nog op een peil zit dat ingrijpen mogelijk is. In dat feit (samen met de onzekerheid over de risico's; safety first) zie ik wel een argument tot ingrijpen. Mijn prognose voor de 100+: het jaar 2019.

Theo Muusse  ·  9 februari 2011  21:01

Om terug te komen op het belang van exoten; laat de zeearenden niet verhongeren! http://www.youtube.com/watch?v=8bX0l1R8vhg Theo

Arnoud B van den Berg  ·  9 februari 2011  21:35, gewijzigd 9 februari 2011  22:34

Vanmiddag met Peter Nuyten van 16:00 tot 17:50 bij de reling op deze foto staan wachten, hopend op geluidsopnamen. Alleen in het eerste halve uur waren 2 tot 4 exemplaren rond deze plek aanwezig, veel roepend, daarna hebben we geen enkele Huiskraai gezien. Dus het is geen vaste 'voorverzamelplaats'. Om 18:00 zagen we nog een enkel exemplaar in een enorme Kauwenzwerm ten oosten van het sportveld. (Voor 16:00 liepen er ook twee bij het Vispaleis ten westen van de haven.)

Garry Bakker  ·  10 februari 2011  11:45

Ben je tot donker blijven staan, Arnoud?

Arnoud B van den Berg  ·  10 februari 2011  16:30

Inderdaad: de zon was onder en de meeuwen en kauwen waren vertrokken.

René Pop Fotografie  ·  10 februari 2011  17:02

Uilentijd voor Arnoud!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?