Grote Trap

Otis tarda  ·  Great Bustard

Datum 25 december 2010
Locatie Rilland
Fotograaf Luuk Punt Luuk Punt
Bekeken 11092 ×

Discussie

Luuk Punt  ·  25 december 2010  20:55

Simpel filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=vyCP1nJ_pPc

Luuk Punt  ·  25 december 2010  21:05

Tweede filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=pemrwzqgZTA

Jan Hein van Steenis  ·  25 december 2010  21:36

Vanmorgen nog in West-Brabant gezocht, maar wat te ver naar het oosten. Moest helaas de rest van de dag gezellig wezen, want een derde Grote Trap is toch leuk...

Peter de Knijff  ·  25 december 2010  21:45

Omdat ik gisteren al een nogal sterke aha-erlebnis had heb ik mijn voormalige DDR contacten benaderd waar ik sinds 79 altijd gegevens heb uitgewisseld (en niet alleen over grote trappen). Het normale overwinteringsgebied is met veel sneeuw bedekt (sinds begin december) en de vogels waren al een week of twee onrustig (veel korte lokale verplaatsingen). Dit was exact hetzelfde patroon als in 78/79, alleen met veel minder vogels. Sinds begin deze week waren veel vogels vertrokken, het klassieke patroon van zugunruhe welke door een vroeg inzettende winter met veel sneeuw wordt gestimuleerd. Als het tot een klassieke invasie komt, dan zullen de aantallen van 78/79 zeker niet verbroken worden (zoveel vogels zijn er niet meer), maar enkele 10-tallen moet mogelijk zijn! Veel vogels uit het voormalige DDR gebied zijn geringd, met metaal en/of kleur, en kunnen de ene dag tam en de andere dag wild zijn. Hangt vooral af van voedsel, niet zozeer van het dragen van een ring. Jongen van uitgezete vogels kunnen geimprint worden door hun moeder. Blijft wel zaak om onnodige verstoring zo veel mogelijk te voorkomen. Het zijn en blijven zeer grote vogels die bakken energie nodig hebben om te vliegen. Enige terughoudendheid blijft dus op zijn plaats, als het enigszins kan. Tijdens de 78/79 invasie bleek ca. 40% uiteindelijk de winter niet te hebben doorstaan. Ik hoop dat ringen zoveel mogelijk worden afgelezen, dat is voor onze Oosterburen weldegelijk van belang. Ik wil wel als intermediar fungeren hierbij.

Rob Gordijn  ·  25 december 2010  22:04

Deze is iniedergeval geheel vrij van ringen. Hoeveel van de Duitse vogels zijn ongeringd?

Luuk Punt  ·  25 december 2010  22:51

Peter schreef: "Als het tot een klassieke invasie komt, dan zullen de aantallen van 78/79 zeker niet verbroken worden (zoveel vogels zijn er niet meer), maar enkele 10-tallen moet mogelijk zijn!" Laat die enkele tientallen Grote Trappen maar komen. De vogel van vandaag smaakt naar meer! :-))

Max Berlijn  ·  25 december 2010  23:14, gewijzigd 25 december 2010  23:18

Even een vraag, dit lijkt toch erg op de vogel van Groesbeek van gisteren (zie bijvoorbeeld rafels in de uiteinde van de staartveren), of denken mensen daar anders over anders staat de teller op 1. Gezien de aantallen in de jaren negentig zou het mij verbazen als het er meer worden maar ik laat me graag verassen. Desalnietemin heeeeel gaaf dat het nog kan en gebeurt. Nu die met die kraag nog een keer graag.... Groet Max

Luuk Punt  ·  25 december 2010  23:27, gewijzigd 26 december 2010  08:29

@ Rob. Ik zag je langs de Kamperweg een doodsmak maken. Hopelijk ben je er zonder al te veel kleerscheuren vanaf gekomen.

Luuk Punt  ·  26 december 2010  09:39

Vogelvriend Rein Genuït is op de A17 van de weg geraakt. Terwijl hij de anwb / autoberger belde, moest hij aan de kant springen, omdat er ook een busje van de weg raakte en tegen zijn auto aan klapte. Remco Hofland en Kasper Hendriks waren samen met hem onderweg. Gelukkig zijn ze ongedeerd!!! Verzoek bij monde van Remco Hofland: Als er iemand uit de regio Katwijk - Leiden - Den Haag in de buurt is met plaats in zijn of haar auto neem dan even contact met een van hen op, zodat ze eventueel mee kunnen rijden.

Jaap Denee  ·  26 december 2010  09:51

Oef.... ik vreesde als zoiets toen de piep kwam. Gelukkig zijn ze nog heel.

Jelle Scharringa  ·  26 december 2010  10:12

@ Peter de Knijf: weet jij ook of er nog (en hoeveel ) 100% wilde vogels voorkomen in de voormalige DDR, of is het allemaal re-introductie en nakomelingen daarvan? De literatuur spreekt elkaar tegen. Overigens kunnen de vogels ook uit Rusland komen, natuurlijk.

Peter de Knijff  ·  26 december 2010  10:47

Dat zijn er niet heel erg veel. Mijn eigen schatting is ca. 10 nog echte wilde vrouwtjes en een totale populatie van maximaal 120 vogels in drie geïsoleerde gebieden in de voormalige DDR. Echt betrouwbare info hierover krijg ik ook niet. Ik acht de kans op Russen in Nederland heel erg klein, er zijn daarvoor nooit goede aanwijzingen geweest. De enige bekende ringmeldingen van Russische Grote trappen gaan allemaal naar het zuid-westen tot zuid-oosten, niet naar het noord-westen. Zelf denk ik dat alle Nederlandse trappen uit (oost)Duitsland kwamen en komen. De winter 78/79 was in feite de genadeklap voor deze populatie. Ook toe liep al een nogal amateuristisch introductieprogramma met vogels die erg op mensen waren geinprint. Dat gaat nu in Duitsland heel erg anders. Overigens, ook in Hongarije/Oostenrijk werk men nu hard aan een groot programma om die geïsoleerde populatie te verstevigen. Waar deze beesten in de winter naar toe gaan is mij onbekend.

Kasper Hendriks  ·  26 december 2010  14:12, gewijzigd 26 december 2010  14:13

We leven nog :-D! Jammer dat we de vogel niet gezien hebben.... Rein, het spijt mij van jouw auto. Vogelen in Ned kost tegenwoordig één auto per jaar, lijkt het. Kasper

Jan Hein van Steenis  ·  26 december 2010  16:25

Ik denk net als Max dat het dezelfde vogel is... vandaar dat ik hoopvol de polder ingetrokken was. Helaas deze dan toch alleen in m'n dromen gezien.

Garry Bakker  ·  26 december 2010  16:45, gewijzigd 26 december 2010  16:47

Heel veel van Peters informatie kun je ook gewoon zelf lezen: http://www.grosstrappe.de/trappe/trappen_biologie_wanderung.htm

Sander Bot  ·  26 december 2010  18:05

Een blik in het boek Zeldzame vogels van Nederland moet de vogelaar die de vogel gemist heeft hoop geven: slechts 6 van de 126 gevallen in Nederland in 1945-96 kwamen uit december. Veruit de meeste waarnemingen komen uit januari en februari....... Overigens was Zeeland de enige provincie in Nederland zonder grote trap. Sander

Luuk Punt  ·  27 december 2010  09:39

Interview met Mark Hoekstein: http://www.omroepzeeland.nl/137240/2010-12-25/grote-trap-neergestreken-bij-rilland.html

Tiemen De Smedt  ·  25 december 2020  09:33

Op 27 december dan wordt deze Grote Trap in België gezien door een niet-vogelkijker.

Pas midden februari wordt de vogel gezien door een vogelkijker? en wordt de melding verspreid. De vogel werd tot begin maart gezien en kon door (bijna) iedereen gezien worden.

Het nieuws over de ontdekking in België weet ik niet meer.

Luuk Punt  ·  25 december 2020  16:04

Tien jaar geleden hadden we een witte Kerst.

David Uit de Weerd  ·  25 december 2020  16:09

Jaha Luuk, daar-is-ie-weer!! Fantastische herinneringen aan :-)) 

Phil Koken  ·  26 december 2020  17:10, gewijzigd 26 december 2020  17:13

Wat een avontuur was dat zeg! De vogel werd op 24 dec gemeld ergens achter Nijmegen maar het was te ver en vooral te glad (met nog gladder in het vooruitzicht) dus daar had ik geen trek in zonder winterbanden. 

De volgende dag kwam al snel een piep, coordinaten ingevoerd en gaaaaan. Ik had "ergens achter Nijmegen" in gedachten en werd steed verbaasder over de route die de computerdame in de auto aangaf. Michel maar eens gebeld, die was ook onderweg wist ik, en die riep dat ie al in Brabant was, Brabant? Daar heeft hij schoonfamilie wonen wist ik, maar dat was nog wel een eindje naar "achter Nijmegen". Mijn coordinaten nog een keer gecheckt en die waren juist. Nog maar een keer gebeld en toen pas begreep ik dat het Zeeland werd ipv Gelderland.

Aangekomen op een glibberweg (niet fijn zonder winterbanden, ik kwam bijtijds tot stilstand gelukkig zonder schade) en de Trap kon ik nog net zien wegvliegen. Tja, dat was natuurlijk niet bevredigend. Oa. met Luuk en anderen overlegd over de zoek-strategie en ik besloot op een weg die goed bestrooid was te blijven rijden, heen en weer, in de hoop de vogel te zien overvliegen. Net toen ik 1 minuut stilstond om op de kaart te kijken wat nog opties zouden kunnen zijn kwam er De Piep: ik was er nog geen 5 minuten vandaan!! Als 3e auto aangeschoven waarna vele anderen volgden. 

De Grote Trap prachtig en langdurig gezien; een filmpje waar ie oa ook vliegend op staat, is te vinden op de DB dvd die toen nog jaarlijks werd uitgebracht door Marc Plomp.

Wat een twitch! Vergeet ik nooit meer. Gelukkig had ik geen Kerstverplichtingen die dag dus rustig en voldaan naar huis gekacheld.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?