Steppevorkstaartplevier

Glareola nordmanni  ·  Black-winged Pratincole

Datum 10 augustus 1985
Locatie Castricum
Fotograaf Arnold Meijer Arnold Meijer
Bekeken 5889 ×

Discussie

Gijsbert van der Bent  ·  30 augustus 2010  23:00

De plek van de Groene Bijeneter. Was toen nog zonder lokken met geluid toch?

Richard Reijnders  ·  1 september 2010  23:21

Dat klopt. Geluid van Steppevorkstaartplevier heb je in het algemeen ook niet meteen paraat natuurlijk (zeker toentertijd niet). Maar ook toen we het wel hadden (vogel bleef nog heel lang hangen) bleek hij geen enkele interesse te hebben voor het afgespeelde geluid.

Teus Luijendijk  ·  21 november 2012  10:50

Ik denk dat de datum 23 augustus moet zijn; als ik me goed herinner was ik erbij toen deze foto gemaakt werd. Hij was de dag ervoor pas gevonden.

Wim Wiegant  ·  21 augustus 2014  23:54

Op 23 aug 1985 wilde ik mijn eerste Steppevorkstaartplevier gaan zien, die was gezien in de duinen van Castricum, vlak bij het ringstation. Ik was met het openbaar vervoer en een taxi gekomen, en dus was ik aan het lopen, en als altijd vroeg ik mij af of ik eigenlijk wel goed liep. In de duinen was in een bosje een boswachter de band van zijn fiets aan het plakken, dus ik liep op hem af om hem de weg te vragen naar het ringstation. Hij wilde juist gaan beginnen met uitleggen, toen ik hem ongevraagd vertelde dat ik daar de Steppevorkstaartplevier wilde gaan zien. Daarop brak hij zijn uitleg af, met de mededeling dat hij aan mijn soort mensen, die altijd met auto’s door de duinen kwam scheuren, niets te melden had. Ik vertelde hem nog dat ik dacht dat ik was komen lopen, en dat ik in zijn algemeenheid vond dat je niet aan iedere blanke de misdaden van de blanken –van het destijdse regime– tegenover de zwarten in Zuid-Afrika kunt verwijten. Hij was dat eigenlijk wel met mij eens, maar hij wou me toch niet vertellen hoe ik nu verder moest lopen. Toen heb ik het verder zelf maar uitgezocht, en met succes.

Arnold Meijer  ·  10 september 2020  18:16

Gelukkig kwam het goed Wim. Overigens zijn er sindsdien betere foto's van deze soort gemaakt zag ik... :-)

Eduard Sangster  ·  10 september 2020  23:22, gewijzigd 10 september 2020  23:23

@ Wim, ja, medio jaren '80 waren twitchers paria's. Het was 1984 toen mijn broer en ik ook liever niet vertelden dat we - uiteraard pas na het zeetrektellen (waar we nooit wat significants zagen) - vanuit Scheveningen de Schreeuwarend te Katwijk gingen 'twitchen'. Katwijk was dichtbij, dat was misschien nog net acceptabel, maar we wilden het risico liever niet nemen voorgoed buitengesloten te worden. We vroegen daarom ook niet naar de precieze plek, want tja, interesse tonen, dat zou verdacht zijn. We moesten het daarom doen met een vage beschrijving van de locatie, waar we tevergeefs naar zochten die dag.

Wim Wiegant  ·  11 september 2020  00:28, gewijzigd 11 september 2020  00:31

Dat zeetrektellen op Scheveningen, dat was me ook wat...! Daar gaan we een andere keer over tekeer…! 

Maar goed, de Schreeuwarend in Berkheide (ontdekt door Haagse vogelaar Karel van de(n) Ente, als ik me niet vergis) die was om 10:00 u gezien, de vorige dag. De "soortenjagers" hadden positie gekozen op de grootste duintop in de buurt. Dus om 10:02 u dachten Guus Hak en ik, "nou, als-ie niet komt, dan maar een kopje koffie in Duinoord", het restaurant wat daar op 5 min afstand vandaan ligt. We hadden nog geen minuut gelopen, of daar kwam-ie aan..! 

Destijd was het -volgens Gerald Oreel- de grootste twitch ooit, ongeveer 40 man. De gebroeders Sangster hadden daarbij kunnen zijn…

Maar, het is waar, "vroeger" was twitchen een beschamende bezigheid

Bert de Bruin  ·  11 september 2020  06:11, gewijzigd 11 september 2020  06:12

@Wim/Eduard, is twitchen (CO2-producerende flash mobs in deze tempora coronae) niet op weg weer een beschamende bezigheid te worden dezer dagen;-)

Gijsbert van der Bent  ·  11 september 2020  11:14

De plek van die tot dan toe grootste twitch ooit is nu Telpost Berkheide (wie kent het niet). Een fraaie foto van de Schreeuwarend-twitch van 19 november 1984 (van Rene van Rossum) staat in het onvolprezen De Vogels van Katwijk uit 1996.

Arnold Meijer  ·  14 september 2020  21:29

Die arend was geloof ik ook mijn eerste twitch. Vanuit Noordwijk waar ik op school zat. De vogel zag ik dan wel weer in Katwijk, bij de watertoren.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?