Palmtortel

Streptopelia senegalensis  ·  Laughing Dove

Datum 23 juli 2010
Locatie Bredevoort
Fotograaf Erik de Waard Erik de Waard
Bekeken 6838 ×

Discussie

Jan Hein van Steenis  ·  26 juli 2010  15:52

Mooie foto... Zou een leuke aanvulling op m'n Nederlandse duivenlijst zijn. Voor de geïnteresseerden: kijk eens of die Parelhalstortel nog steeds achter de Spar in Rossum (Ov.) zit en of de Lachduiven nog steeds in Budel (Nieuwstraat) rondvliegen!

René Pop Fotografie  ·  26 juli 2010  16:50

Parelhalstortel....En weer die tenen krom!

Jan Hein van Steenis  ·  27 juli 2010  18:43

Die Nederlandse naam vind ik toch veel mooier dan Gevlekte Duif (Engels) of Chinese Halsbandduif (wetenschappelijk)...

Ed van Boheemen  ·  27 juli 2010  19:31

"die tenen krom" Wijst dat niet op escape René? :-)

Ed van Boheemen  ·  27 juli 2010  19:31

"die tenen krom" Wijst dat niet op escape René? :-)

René Pop Fotografie  ·  28 juli 2010  15:34

't blijft tobben... Latijn dan maar.

Arnoud B van den Berg  ·  2 juli 2019  19:25

Grote kans dat de soort in Frankrijk met terugwerkende kracht op de A-lijst komt, dus de volgende Palmtortel graag doorgeven!

Niet zo gek natuurlijk: het is een cultuurvolger die spectaculair toeneemt in het zuidwesten, en nu bijv. overal in Marokko is te vinden.

Wim Wiegant  ·  3 juli 2019  01:00, gewijzigd 3 juli 2019  01:00

Ik neem aan, Arnoud, dat je de stukjes over het dispersieve karakter van de soort al klaar hebt liggen…?

Het zal echter niet meevallen om een Palmtortel te vinden die eerst -door Fred Visscher aantoonbaar gemaakt- in Noorwegen, Zweden, Engeland of Kroatië is geweest. 

Overigens, sinds jij zo vaak in Marokko komt neemt het aantal waarnemingen van typisch Marikkaanse soorten angstwekkend toe …! Dat geeft natuurlijk ernstig te denken …

Robert Keizer  ·  3 juli 2019  08:56

Hoor dat er al enkele dagen African collared dove in Rhenen zit...Gogogo

Leo Stegeman  ·  3 juli 2019  11:26

Is ook een Sahel-soort (en Arabisch schiereiland) en een trekvogel, dus why not.....

Arnoud B van den Berg  ·  3 juli 2019  13:16

Parelhals, African Collared, etc: escapes hoef ik niet te zien. Als jullie me maar wel waarschuwen voor de volgende Palmtortel. Het moet natuurlijk wel de Westelijke zijn (dus niet cambayensis ermanni). Tijden gaan herleven: ooit, bijna 70 jaar geleden, vond H W Bierman in Hulshorst een verwante soort, Turkse Tortel, als nieuwe voor Nederland.

Roland Wantia  ·  3 juli 2019  14:27

De kans op individuele dwaalgasten (van een soort die afkomstig is uit een gevestigde populatie) wordt niet alleen bepaald door gunstige omstandigheden maal de hoeveelheid klassieke individuele avonturiers of  alternatievelingen die een andere route nemen dan hun meeste soortgenoten. Meer structurele wijzigingen in omstandigheden, zoals veranderingen in omvang populaties, de verandering in verspreiding van populaties, de verandering in doorlaatbaarheid van barrières (denk aan veranderingen in landschap, waterwegen en op zee) zijn van enorme invloed. Veel van die veranderingen zijn direct of indirect door mensen geïnitieerd. En dus ligt het voor de hand dat sommige cultuurvolgers die voorheen als exoot werden beschouwd, zonder kooi hier kunnen komen. Neemt niet weg dat je gevestigde exoten die afstammen van ontsnapte kooivogels ook kunt beschouwen als exemplaren van afgedwaalde populaties. In zekere zin zijn dit ook dwaalgasten.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?