Oosterse Struikleeuwerik

Mirafra javanica  ·  Horsfield's Bush Lark

Datum 3 februari 2024
Locatie Oman
Fotograaf Jan N. Mulder Jan N. Mulder
Bekeken 1304 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  12 februari 2024  21:41, gewijzigd 12 februari 2024  21:57

Lastig zo van een foto steeds. Heeft net als Bushlark de rossige handpennen. Bushlarks zijn klein (kan ik hier niet inschatten) zwaar gestreepte borst vind ik een beetje raar maar mijn vogel is een gesleten ad in zomer (stikte ervan trouwens op die plek). Jullie vogels (Ben en Jan) zijn verse vogels in de winter. Oriental Skylark is nog een gedachte die bij me langs kwam voor deze vogel??

Peter Symens  ·  13 februari 2024  07:07, gewijzigd 13 februari 2024  10:29

Er bestaat heel wat variatie in kleur en mate van streping, vooral op de onderdelen, bij de bush larks in Saudi Arabië.  Ik zag daar - naast vogels met donkere onderdelen met een matige streping zoals die op de foto van Max - ook geregeld vogels die even licht gekeurde en zwaar gestreepte onderdelen hadden als die vogels op de foto's van Oman. Hoe extreem die variatie wel kan zijn wordt trouwens ook schitterend geïllustreerd op de beide foto's van Horsfield's Bushlark op pagina 264 in het fotoboek over vogels van Saudi Arabië dat je kan downloaden via deze link.

Volgens HBW is die variatie overigens deels gerelateerd aan de kleur van het bodemsubstraat en de humidity van het gebied waarin deze vogels leven: "The geographical variation is to some extent correlated with the color of the local soil substrate and regional humidity, and there is much presumed convergence in appearance among taxa."  Een situatie die dus zeer vergelijkbaar is met die van bv Woestijnleeuwerik.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?