Grauwe Fitis

Phylloscopus trochiloides  ·  Greenish Warbler

Datum 26 oktober 2023
Locatie WV 67085, 225971
Fotograaf Kenny Hessel Kenny Hessel
Bekeken 2925 ×

Discussie

Maarten Wielstra  ·  26 oktober 2023  15:24

Kan een Grauwe zo groen zijn? Of speelt er ook een fotografisch effect mee?

Joachim Pintens  ·  26 oktober 2023  15:37

Hier wat meer context, er komen nog erg goede foto's en geluidsopnames aan die vandaag gemaakt werden.

Vincent van der Spek  ·  26 oktober 2023  16:30

Bijzondere datum. 

Maarten Wielstra  ·  26 oktober 2023  17:52

Knap "herkend" toch. Behoorlijk uit de context inderdaad. Ik zag eens een (zo bleek) lamvleugelige fitis die heel traag fourageerde en ik wist totaal niet wat ik er mee aan moest. Uiteindelijk kreeg ik hem beter in beeld (krijsende baby in de draagdoek hielp niet), maar eerst was ik in paniek geraakt en heb ik mensen opgetrommeld (die gelukkig niet gekomen zijn). Bizar, 2kj op 26 oktober. Gefeliciteerd!

Max Berlijn  ·  28 oktober 2023  23:34

Ik begreep vandaag dat er veel discussie is over deze vogel of het toch geen Groene Fitis kan zijn.

Maarten Wielstra  ·  29 oktober 2023  11:29

Hoe zit dat eigenlijk met overgangsvormen? Die Swinhoes van laatst klonk ook niet helemaal zuiver...

Peter de Knijff  ·  29 oktober 2023  11:49

Het “Grauwe fitis ringsoorten complex”, is alweer zeker 10 jaar geleden genetisch zorgvuldig beschreven. En ja, natuurlijk zijn er overgangszones, maar in hoeverre exemplaren uit deze overgangszones qua uiterlijk en geluid zijn bekeken weet ik niet (meer). Ik vermoed niet. Ik zal later proberen wat artikelen te linken. 

Vincent van der Spek  ·  29 oktober 2023  13:31, gewijzigd 29 oktober 2023  13:32

@Max: ik ben benieuwd naar die discussie/wat onze zuiderburen daarover te zeggen hebben. Ik heb me verder niet in de vogel verdiept, maar de roep geeft daar i.i.g. op gehoor toch geen aanleiding voor? 

Johan Buckens  ·  29 oktober 2023  14:10

Inderdaad Vincent, de roep is goed voor Grauwe fitis. Zie hier  voor goede geluidsopnames en sonogram.

Bij bepaalde belichting toonde de vogel wel  wat groen- en geeltinten (zie foto's van woensdag en vrijdag), vandaar dat er wel rekening gehouden werd met Groene fitis. Maar verder is er (bij mijn weten) weinig discussie geweest over de ID. 

Max Berlijn  ·  29 oktober 2023  14:38, gewijzigd 29 oktober 2023  14:44

Ik kreeg wat appverkeer mee in de hut van de Blikken van wat Belgische vogelaars. Een van de meest vooraanstaande twitchers vertelde me daar dat, voor de zekerheid, de meeste twitchers zijn geweest. Er zouden vergelijkbare roepjes van deze vogel en Groene Fitis gevonden zijn op het net? Ook het kleed gaf wat aanleiding om aan Groene te denken. Meer weet ik niet. Edit: O ik zie dat Johan me voor was

Hans Matheve  ·  29 oktober 2023  14:50

Volgens sommigen heeft de vogel een aanzienlijke hoeveelheid geel in de wenkbrauw en op de borst. In bewolkt weer vond ik dat nu ook weer niet zo overdreven. Wat wel opvalt zijn oa de gesleten dekveren die resulteren in een bijna afwezige vleugelstreep wat toch een andere jizz geeft.

De vogel roept wat mij betreft perfect als een klassieke viridanus. Na een gerichte opname-sessie heb ik een variatie aan roepjes kunnen opnemen, zie hier. Deze roepjes maakt de vogel vaak én consistent. Op XC heb ik geen enkele Groene gevonden buiten India die identiek is, hoewel deze wel in de buurt komt. Voorbeelden van Grauwe die identiek roepen vind je in overvloed. Op ebird staan per uitzondering wel Groene opnames van India die vergelijkbaar zijn. Probleem is dat Grauwe daar ook kan zitten, dus moeilijk te beoordelen of die ID correct is.

In de literatuur (bvb Irwin 2008, Slaterus 2019, Robb et al 2009) vond ik voorlopig ook geen aanwijzingen dat een Groene exact als een Grauwe kan roepen. Mocht iemand voorbeelden kennen van zekere Groene met een type Grauwe roep, mag dat zeker gedeeld worden.

Geen idee hoe groot de variatie is van vogels uit de overgangzones en hoe deze eruit kunnen zien en roepen. Van deze vogel is alvast wat faeces verzameld - sowieso interessant - want dit complex is, nuja, complex.

Vincent van der Spek  ·  29 oktober 2023  17:55

Helder, we lijken het eens, Johan en Hans. Dank!

Ik weet niet of dit het minder directe Vlaams-Nederlands is dat voor wat verwarring zorgt, maar bij de zinsnede van Hans "Probleem is dat Grauwe daar ook kan zitten" zou ik als Nederlander zeggen: het is meer dan dat, ze zitten (in het zuiden) volop door elkaar. Dat is overigens erg leerzaam. Ik heb nog wel opnamen waar beide taxa op roepen. Het is waardevol om de variatie in kaart te brengen, maar mijn ervaring op de wintergronden is dat de roep een uitstekende marker is! Maar vette waarneming (zo laat in het jaar), in een uitstekend najaar voor jullie!

Hans Matheve  ·  29 oktober 2023  19:52, gewijzigd 29 oktober 2023  20:08

Klopt helemaal Vincent. Ons Vlaams taalgebruik is wat te soft: Grauwe zit daar uiteraard ook volle bak :-) Ik durf echter niet stellig te zeggen dat die opnames (Groene met roep als Grauwe) sowieso fout zijn qua ID.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?