Asirekster

Pica asirensis  ·  Asir Magpie

Datum 3 juli 2023
Locatie Quarish, Asir Province, Saoedi-Arabië
Fotograaf Enno Ebels Enno Ebels
Bekeken 2044 ×

Discussie

Rob Poot  ·  9 juli 2023  09:05

Samen met de heer van IJzendoorn tussen 27-5 en 10-6 naar Saudi geweest. Bij Tanomah lieten de eksters zich niet zien maar bij Bihan waren ze nog de jongen aan het voeren in het nest. Edward kon een hele strakke plaat maken waarop de bruine glans op de staart en de ‘bruine’ rug en nek goed te zien is. Ook is de glans op de vleugels alleen blauw en niet blauwgroen. Niet alleen het geluid is dus verschillend. We vonden ook een goede plek voor Montane Nightjar waar jullie ze naar ik aanneem ook gezien hebben.

Max Berlijn  ·  9 juli 2023  09:09, gewijzigd 9 juli 2023  09:25

Het was een zevendaagse “rollercoast” eigenlijk wel wat strak (vermoeiend) gepland met korte nachten (uilen en nachtzwaluwen zoeken). Weg heel erg gaaf met veel voldoening aan het eind. Te adviseren is om iets meer tijd te nemen. Het lijkt er wel op dat de ekster het zwaar heeft met blijkbaar toch een minder goed aanpassingsvermogen aan verdwijnende broedplaatsen en niet in staat andere gebieden te koloniseren. PS Rob: nee alleen Plain (zomergast, ook gaaf). Jullie hebben blijkbaar geluk gehad. Montane roept en reageert blijkbaar alleen in Maart. Vooralsnog hadden de meeste van ons deze soort in oost Afrika maar SA is een plek waar we nog wat splits en ontdekkingen kunnen verwachten in de komende jaren. Grote dank aan Peter Symens en Edu en Ed voor de adviezen en inspiratie. Alles was niet mogelijk geweest zonder onze gids en hulp van Gregory Askew van Saudibirding en zijn hulp van de altijd vrolijke Ibrahim.

Rob Poot  ·  9 juli 2023  14:17

Het achteruitgaan van Asir ekster heeft niets te maken met het aanpassingsvermogen Max, maar met het afsterven van de Juniperusbossen. De opwarming heeft al veel oud bos sinds de jaren 90 doen verdwijnen en wat er nog over is is er slecht aan toe met vaak meer dode en stervende bomen dan levende. Dat ze de komende decennia nog veel minder biotoop over gaan houden is een feit, en dat ze zullen uitsterven waarschijnlijk ook.

Max Berlijn  ·  11 juli 2023  05:51

Hier nog wat plaatjes in zit van twee verschillende vogels.

Max Berlijn  ·  17 september 2023  00:11

Volgend jaar is dezelfde trip in juni en er zijn nog een paar plekken.

Bert de Bruin  ·  17 september 2023  07:18, gewijzigd 17 september 2023  07:19

Max, volgens jouw link lijkt me dat juni is volgeboekt. Ik zou graag in 2025 gaan, overigens...

Max Berlijn  ·  17 september 2023  08:48, gewijzigd 17 september 2023  08:49

Sorry idd niet goed gelezen is al vol. De zomertrip (mei-Juli) is eigenlijk de beste trip om naast Arabische endemen leuke Afrikaanse soorten op te pikken. Klinkt als niet zo belangrijk maar vind maar eens een Gambaga Vliegenvanger in Afrika zelf (niet dat je daar zo heel veel aan mist 😂) maar je mist een vroege (maart) actieve soort als Montane Nightjar en er zijn geen trekvogels, behalve steltlopers.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?