Iraakse Babbelaar

Argya altirostris  ·  Iraq Babbler

Datum 14 mei 2023
Locatie Birecik, Turkije
Fotograaf Eduard Sangster Eduard Sangster
Bekeken 1089 ×

Discussie

Diedert Koppenol  ·  23 mei 2023  13:28

Hoe was het eigenlijk met de aardbevingschade daar? Nog problemen mee gehad of loopt alles toch gewoon door?

Eduard Sangster  ·  23 mei 2023  14:49

@Diedert en Max, het gebied waar we waren was inderdaad grofweg hetzelfde gebied waar eerder dit jaar de 7.8 aardbeving was. Contact met lokale mensen voor de trip leerde dat het reizen prima zou gaan. Op ebird zag ik dat de doelsoorten gezien werden door lokale vogelaars. Op reis hebben we geen enkele 'belemmering' ondervonden. Niet qua hotels, benzine, voedsel, noch qua veiligheid.

We twijfelden vooraf natuurlijk of we moesten gaan. Vogels kijken in een gebied waar zoveel leed was en is, voelt niet goed. De lokale mensen gaven echter aan dat het op prijs wordt gesteld om 'gewoon' te gaan. Het toerisme is in de regio een belangrijke, groeiende bron van inkomsten en die is nu vrijwel stil gevallen, omdat toeristen, ook Turkse, denken dat alles plat ligt is in de hele regio. 

De grote steden Gaziantep en Sanliurfa zijn nauwelijks aangetast door de aardbeving en hier gaat het leven 'gewoon' door. De laatste dagen zagen we wel diverse stadjes en dorpen met veel ingestorte gebouwen. Het puin was al weggehaald en hier stonden noodgebouwen. Rondom het stadje of dorp waren tentenkampen te zien. Langs de kust zagen we ook tentenkampen, die er minder goed uitzagen. Hier woonden al enkele jaren Syrische vluchtelingen.

Volgens de officiele cijfers zijn er 50.000 mensen overleden door de aardbeving. Een duizelingwekkend aantal, waarbij andere instanties het aantal zelfs inschatten op 60.000 tot 200.000. Het zijn vooral de kleinere stadjes en dorpen die getroffen zijn, plus de arme provincie Hatay, waar slecht gebouwd is.

Opvallend is dat de getroffen regio's op Erdogan zijn blijven stemmen. Dit was vooraf niet de verwachting. Ook dacht men dat de presidentsverkiezingen voor problemen zou kunnen zorgen, maar dat viel deze eerste ronde gelukkig mee. Alleen veel toeterende Erdogan aanhangers in de stad die avond.

Diedert Koppenol  ·  23 mei 2023  15:05

Goed om te horen, volgend jaar weer terug dus dat is fijn om te zien dat a. mensen wel op je te zitten wachten en b. alles toch snel weer doorgaat zoals het gaat, zelfs in die relatief toch arme streken.


Ja, bizar dat het er toch naar uit ziet dat we voor altijd Erdogan hebben, straks.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?