Klapmuts

Cystophora cristata  ·  Hooded Seal

Datum 29 maart 2023
Locatie Vliehors, Vlieland
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 4191 ×

Discussie

Arnoud B van den Berg  ·  30 maart 2023  14:21

Het betreft Klapmutsen / Hooded Seals (Cystiphora cristata), met c 25 gevallen in Nederland, afkomstig van het Atlantische poolgebied (bijv Saint Lawrencebaai, Groenland, Spitsbergen).

Normaal ligt een jong op drijvend ijs waarvan hij zo in zee kan plonzen; misschien doet hij er wat langer over om over het vlakke zand naar zee te hoppen...


Remco Hofland  ·  30 maart 2023  14:25

O.a. Rinse van der Vliet heeft vandaag het jong nog waargenomen op de Vliehors. Een groep liefhebbers wil morgen de Vliehors Express charteren om de Klapmuts(en) te twitchen. Wil je mee, dan kan je je bij mij melden met een appje. De Vliehors Express vertrekt om 12.00 uur en de kosten bedragen € 25 pernpersoon bij 10 of meer gegadigden.

Max Berlijn  ·  31 maart 2023  14:27

Zal een redelijke "blokker" worden Arnoud. Slim om meteen snel te reageren. Vandaag is het beest "weg gesleept" door medewerkers van de zeehondenopvang Pieterburen net voor de belangstellenden daar waren middels de Vliehorsexpres, met als reden dat het jong dan meer rust krijgt....

Arnoud B van den Berg  ·  31 maart 2023  14:59, gewijzigd 31 maart 2023  15:48

Het moederdier was gisteren rond het middaguur vertrokken, precies volgens schema na 4 dagen, en het inmiddels behoorlijk grote jong lag naar verluidt vanmorgen nog 'uit te buiken' voordat het door 'Pieterburen' werd meegenomen.

Blijkbaar was de punt van de Vliehors volgens 'Pieterburen' niet veilig genoeg; misschien dat er in het weekend wandelaars met honden rondlopen wanneer de militaire oefeningen pauzeren.

Je bent een hele dag kwijt om hier te komen (eigen ervaring). Daarom jammer dat 'Pieterburen' vandaag niet het verzoek honoreerde om een kwartiertje te wachten tot de Express met 6+ belangstellenden langskwam.

Leo JR Boon  ·  31 maart 2023  15:43

Zoals ik al eens eerder aangaf zou het gaaf zijn om een zoogdieren foto galerij aan te maken. Meer en meer DB vogelaars zijn ook geïnteresseerd in deze groep. NL, WP en wereld zou ik zeggen. Of is server ruimte het probleem?

Lennart Verheuvel  ·  31 maart 2023  16:05, gewijzigd 31 maart 2023  16:05

Volgens mij is daar al eens eerder iets over gezegd in de trant dat het een site voor vogels moet blijven. Dat kan ik op zich ook wel volgen al lijkt het mij dan een mooie tussenoplossing dat het wel mogelijk zou worden om in de categorie 'overig' een zoogdier onder zijn eigen naam te kunnen invoeren.


Bij bepaalde zoogdieren is het nu mogelijk om ze onder hun eigen soortnaam te piepen en die foto komt dan ook onder die soortnaam in de galerij terecht, maar als je achteraf de foto uploadt, heb je alleen de optie 'soort onbekend'. Dat is een stuk lastiger opzoeken naderhand. Als het alleen al voor die zoogdieren mogelijk zou zijn dan is het alvast iets.

Remco Hofland  ·  3 april 2023  11:32

Het bestuur heeft destijds, ca vier jaar geleden, besloten om incidenteel toe te staan dat een mooie foto van een niet-vogel wordt opgenomen in de categorie Overig, als die niet-vogel enig (onder de foto uit te leggen) raakvlak heeft met Nederland of de betreffende waarnemer. De kans lijkt dan groot dat er relatief veel katten of IJsberen worden geüpload, omdat dat toevallig de droomsoort van die waarnemer is - maar in de praktijk is gebleken dat er nauwelijks niet-vogels worden geüpload. De kans is aanwezig dat, als ik a) ooit een Orca zie en b) ik er een prachtfoto van maak, ik die hier zou uploaden (maar a + b is erg onwaarschijnlijk).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?