Humes Braamsluiper

Sylvia althaea  ·  Hume's Whitethroat

Datum 12 december 2022
Locatie Dishoek ZL
Fotograaf Jan Goedbloed Jan Goedbloed
Bekeken 5295 ×

Discussie

Jan Goedbloed  ·  12 december 2022  20:34

Heeft het eigenlijk zin om poepjes te zoeken als het vriest?

Ken Kraaijeveld  ·  12 december 2022  21:44

In het lab bewaren ze DNA ook in de vriezer.

Jan Goedbloed  ·  14 december 2022  19:01

Ik ga morgen poepjes zoeken. Wat doe ik daarmee? Ik herinner me dat er op de site een keer iets over heeft gestaan, maar kan het niet vinden.

Peter de Knijff  ·  14 december 2022  19:44

Als ze droog zijn (evt. op een blaadje of takje) in een stuk papier vouwen, liefst ieder apart, en deze samen in een papieren enveloppe doen.

Als het nat is, liefst met een wattenstaafje verzamelen en deze ieder apart in ern zo klein mogelijke papieren of pergamijnen (postzegelzakjes) doen, niet direct dichtdoen, maar eerst goed laten drogen op een koele plek.

NOOIT IN PLASTIC, daardoor kan vocht niet weg en vreekt het nog resterende DNA af.

Eerst een mailtje naar mij, dan maken we een nadere afspraak.

Ik heb zelf altijd een paar “shit-kits” bij me (pergamijnenen zakjes met daarin, per zakje, twee wattenstaafjes). Eigenlijk, naast recorder, kijker, camera en notitieboekje een verplicht onderdeel van je vogeluitrusting….

Maarten Wielstra  ·  15 december 2022  02:31

Wat vindt men van het uiterlijk van deze vogel?

Op deze foto dacht ik eerst aan halimodendri, maar op andere foto's ziet de vogel er wat grootsnaveliger uit, warmer op de bovendelen en met meer grijs op de kop en donkerdere oogstreek. Er is duidelijk contrast tussen boven- en onderdelen, de vleugel zelf is vrij contrastrijk en de handpenprojectie is lang. Zal al met al dan toch eerder blythi zijn?

Ik vraag me eerder af hoe je curruca moet uitsluiten. Staartpatroon is mogelijk niet heilig (?) en ook onzichtbaar bij deze vogel. Bruinig op kop en buik schijnt bij 1e w curruca normaal te zijn (heb sinds kort de nieuwe Nils). En hoe zou curruca er in december uitzien? Iriskleur en datum spreken deze wellicht tegen?

Het lijkt me goed om de ID te voorspellen, om te kijken of eventuele DNA dat uiteindelijk kan bevestigen of ontkrachten. Leerzaam en leuk spelletje. Ik heb geen verstand van de materie, maar zou er graag meer van willen weten!

Peter de Knijff  ·  15 december 2022  06:59

Het is goed om er rekening mee te houden dat curruca niet kan worden uitgesloten. Er is inmiddels 1 mtDNA bevestigde overwintering in NW Europa. 

Koen Stork  ·  15 december 2022  11:09

Heb je een linkje naar dat geval, Peter? Zou daar graag foto's van zien!

Peter de Knijff  ·  15 december 2022  13:20

Nee Koen, is een geval uit Duitsland, details daarvan worden opgenomen in een later te verschijnen overzicht.


Jan Goedbloed  ·  15 december 2022  19:39

Ik heb poepjes die bijna 100% zeker van deze vogel zijn, Peter. Hoe nu verder?

Maarten Wielstra  ·  16 december 2022  02:16, gewijzigd 16 december 2022  02:18

Op nieuwe foto's van de gesloten onderstaart lijkt te zien dat het ruime wit past bij de Humes groep, mits 1e w. Op zichzelf staand niets waard, maar wel een ondersteunend kenmerk. Een eventueel korte P2 nog niet te beoordelen op de huidige foto's. Dit alles niet om bijdehand te doen, maar zou leuk zijn om de ID bij elke verdachte Braam te bediscussiëren. 

Peter de Knijff  ·  16 december 2022  07:47

stuur me een mailtje Jan.

Maarten Wielstra  ·  17 december 2022  06:30

Maarten Wielstra  ·  17 december 2022  20:18

Lauwersmeer vogel

Corrigeer me:

1e w (licht oog, puntige staartpennen)

Korte p2, veel wit in buitenstaart (ook binnenvlag), licht oog --> humes

Donkere bovendelen, zwartachtige ipv bruine staart, forse snavel, veel grijs op kop, donkerdere oogstreek --> blythi


Peter de Knijff  ·  21 februari 2023  11:54

De mtDNA sequentie, vers van de pers vandaag, van deze vogel wijst op een blythi.

Rob van Bemmelen  ·  21 februari 2023  12:43

Ook nog enigzins vers van de pers:

Subspecies identification of Lesser Whitethroats, Sylvia curruca, wintering in southern Iran as inferred from DNA sequences

Overwinterende braamsluipers (n=23) in het zuiden van Iran waren allemaal halimodendri.Peter de Knijff  ·  16 maart 2023  19:28

De Dishoek Braamsluiper is blythi 1b, de vogel van Lauwersmeer een halimodendri 2b, de vogel van het Noord Hollands Duinreservaat een blythi 1a en de vogel van Bovenkarspel een blythi 1a

We hebben nu dus vier halimodendri's, allen 2b, en het is volgens mij nog steeds niet echt duidelijk hoe we in het veld met enige zekerheid halimodendri en blythi kunnen onderscheiden. Wellicht na een zorgvuldige analyse van al het beeldmateriaal samen met mijn DNA resultaten van de veldwaarnemingen en alle ringvangsten en de beschikbare geluiden. Ik zoek nog een serieuze liefhebber die daar samen met mij aan wil gaan werken.


Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?