Gele Kwikstaart

Motacilla flava  ·  Blue-headed Wagtail

Datum 4 juli 2022
Locatie Noordwijkerhout
Fotograaf Maarten Wielstra Maarten Wielstra
Bekeken 3528 ×

Discussie

Maarten Wielstra  ·  14 juli 2022  05:12, gewijzigd 15 juli 2022  03:59

rauwe noordwestelijke bedelroep Noordwijkerhout

Hier nog de link naar de opname die aanleiding gaf tot dit topic.

Ik heb xeno canto nog eens helemaal doorgespit en kwam slechts 1x een erg gemoduleerde roeper op ''noordwestelijk'' grondgebied tegen:

Deense vogel van 24 juli

Ook deze voldoet aan mijn ''voorlopige gedachte'' van een extreem rauwe ''noordwestelijke'' Gele, betreft de vorm van de ''stokjes'' in het sonogram (nauw op elkaar en zonder hevige haak) en een modulatie welke lijkt op juveniele Iberische.

Van Iberische vond ik in totaal twee opnamen van juvenielen met sterk gemoduleerde roep en zuidelijk type stokjes (wijd uit elkaar en met sterke haak). Bij volwassen exemplaren van de zuidwestelijke kwikstaarttaxa is de modulatie nog dieper en zijn de stokjes en de haak nog ruimer opgezet (zoals bij het meest rechter roepje in het plaatje en dikwijls extremer).

De Portugese juveniel uit het topic plaatje

18 juni Spanje



Maarten Wielstra  ·  15 juli 2022  03:51, gewijzigd 15 juli 2022  06:13

Ik heb ook nog even in detail gekeken naar die (oostelijke) Balkans met nauw op elkaar staande poten en flauwe haak. Deze zijn op dit punt vergelijkbaar met de juveniele iberae en anders dan de rauwe roepers van de noordwestelijke taxa (tot nu toe). Helaas kan ik het stukje over Balkan niet verwijderen in de hoofdtekst van dit topic, dus dat veroorzaakt wat onnodige ruis in het verhaal.

Maarten Wielstra  ·  15 juli 2022  20:08, gewijzigd 16 juli 2022  01:20

Er schiet me nog een nuttige toevoeging aan mijn monoloog te binnen. Naast het ontkrachten van de fabel dat gewone niet zo rauw kunnen roepen, klopt het ook niet dat off season vogels geen rauwe geluiden, anders dan vluchtroep, laten horen. Dat doen ze namelijk wel en in vlucht is dat voor het ongeoefende oor verwarrend. Zowel in najaar als winter is er kans om rauwe geluiden te horen (dus ook bij noordwestelijke taxa), lijkende op zangelementen. Ik weet echter niet in hoeverre het dan echt zang is of dat het om een alarmroep gaat. 

Maarten Wielstra  ·  28 augustus 2023  13:51, gewijzigd 28 augustus 2023  13:54

De vogel van vandaag op Texel past wat mij betreft in dit rijtje. De rauwste roep heeft pootjes die nauw op elkaar toelopen naar boven toe. De haak bij de daaropvolgende roep, alsook de volledig gemoduleerde lengte van het aflopende deel, passen volgens mij ook binnen de variatie van ''gewone''. Ik sluit niet uit dat dit ook de variatie van zuidelijke overlapt, maar echt warm word ik er niet van. Deze tijd van het jaar zijn jonge gewone gele kwikstaarten voer voor verwarring met alle zeldzame taxa in elk geval.

Maarten Wielstra  ·  8 januari 2024  08:41, gewijzigd 9 januari 2024  16:33

mystery yellow wagtail Normandië oktober

Gemeld als waarschijnlijke Balkan, maar ik vind hem eerder in de buurt komen van iberae als het een zuidelijke zou zijn. Dat berust op een vergelijking van de vorm van de modulaties van alternatieve roepjes van vermoedelijk jonge vogels. Ingewikkeld verhaal zonder harde conclusies.

Ik vraag me echter vooral af: waarom geen noordwestelijk taxon? Qua klank eerder schor dan ratelend (maargoed, het is geen klassieke roep dus dat zou het verschil niet moeten maken) en de pootjes lopen dan wel niet nauw op elkaar aan de bovenkant en hebben een soort ''hook'' (zie topicstart), maar verschillen ook niet wezenlijk van de eerste de beste flava die ik opsnor.

Deze bevestigt m.i. het beeld dat we met de huidige kennis nog niet goed in staat zijn om een aantal off season roepjes correct op naam te brengen wanneer het geen cliché sonogram (adult?) betreft. 


Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?