Purperkoet

Porphyrio porphyrio  ·  Western Swamphen

Datum 17 december 2021
Locatie Alblasserdam
Fotograaf Jaap Denee Jaap Denee
Bekeken 9139 ×

Discussie

Fred Visscher  ·  18 december 2021  10:17

Vogel zelf niet gezien dus moet het met de fraaie platen doen.. Ik woon in een omgeving met enorm veel Waterhoen en maak er geregeld platen van. Dit is een soort die ook de vleugels graag laat hangen en als er een  om welke reden dan ook een pen mist of er iets is beschadigd, dan hangen de buitenste meer naar beneden. Hier een voorbeeld van een Purperkoet die het iets minder overdreven laat zien dan de NL vogel. Zo'n Purperkoet is uiteraard een aparte verschijning voor de lokale rietvogels en laat Meerkoet nou zeer agressief zijn en zeer goed kan "beuken" met zijn witte dolk...! Dat het probleem van de rechtervleugel door een andere rietvogel komt vind ik dan ook net zo plausibel als dat deze ergens tegen aan is gevlogen.. De andere beschadigingen van de toppen van wat slagpennen komen gewoon voor bij die koeten/rallen. Dat lage oude riet is keihard en bij wegstuiven voor een rivaal of bij uitglijden tijdens het foerageren waar er met de open vleugel gecorriceerd wordt kan dit uiteraard ook gebeuren als er contact is met zo'n lage harde rietstengel.. Een Griel b.v. is ook zo'n aparte verschijning en zie je ook altijd vrijwel altijd solitair omdat deze in principe niet getolereerd wordt. Nu heeft Griel uiteraard niets met agressieve rietvogels te maken en slechts met wat dreigende stelten maar het geeft wel aan dat onbekende vogels direct opvallen en als bedreiging worden gezien. Nog wat voorbeelden van identieke beschadigingen bij koet, hier en hier de toppen van p5,6 en 7 en tot slot deze met aan de linker vleugel zeer duidelijk dezelfde inkepingen op de slagpennen als de NL vogel. Moraal van dit verhaal; niet in paniek raken als je beschadigde vogels ziet, ook dwaalgasten kunnen beschadigen...!!

Teus Luijendijk  ·  18 december 2021  11:01

Ik zag de vogel gisteren meermaals nogal hard door het riet raggen, waarbij de veren het idd nogal te verduren kregen. Enige beschadiging is dus niet verwonderlijk. 

Ed van Boheemen  ·  18 december 2021  12:33

Dank je Fred, alvast voor je zoekwerk en uiteenzetting. Waardevolle aanvullingen altijd.

Martijn Verdoes  ·  18 december 2021  13:01

@Teus: ook ik heb de vogel door het riet zien raggen. Dat is naar ik dacht wat die beesten doorgaans doen, dus ook in de broedgebieden. Als dit gedrag inderdaad de oorzaak zou zijn van de beschadigingen, dan zouden daar veel voorbeelden van te vinden moeten zijn, toch? Laten we het hopen. Het is hoe dan ook een vermakelijk geval! 

Justin Jansen  ·  18 december 2021  13:05

@Fred, heb je ook overwogen dat de koet, hiernaar toe moet vliegen? Alle stukjes die ontbreken in hand- of armpennen kosten de vogel extra energie in de migratie naar Nederland. Ontbrekende toppen is 1, maar op de linkervleugel lijkt een pen (p7) aan te groeien, dit kost dus, en energie voor migratie en om de pen aan te groeien. Lijkt me een erg ongelukkige combinatie. Maar misschien zit de vogel hier al een tijdje......

Jan van der Laan  ·  18 december 2021  14:28, gewijzigd 22 december 2021  20:59

De p7 op de linkervleugel is niet aan het aangroeien, maar is afgebroken (niet geknipt).

Edit: het blijkt p6 te zijn. P10 had zich weer eens achter p9 verscholen.

Fred Visscher  ·  18 december 2021  16:58

@Justin, ja want zwemmend heb ik niet overwogen (geen franjes aan de poten als bij Meerkoet en zelfs die trekken vliegend..;-)). Maar zonder gekheid.., ik denk idd dat beschadigingen hier opgelopen zijn door het stuntelen tussen het korte riet en door te zijn opgejaagd door b.v. territoriale Meerkoeten in het recente verleden (hij zal voor deze plek gerust nog wat andere plekken hebben aangedaan..). Ook heb ik vanmiddag even gesproken met de grootste waterwild (ook rietvogels..), houder van Nederland over dit geval. Hij heeft ze in het verleden gehad en herkent dit soort beschadigingen niet en was stellig over het feit dat dit in het wild gebeurd zal zijn. Uiteraard besef ik mij dat dit dan nog steeds niets zegt of dit al dan niet een wilde vogel betreft. Wel zegt het mij dat beschadigingen niets zeggen over uit gevangenschap ontsnapt zijn..!! Even op de foto klikken en we zien geen p7 zoals bij de NL vogel maar een p8 flink is beschadigd en ook nog in een veel vleugel-vriendelijkere vegetatie.. Kortom, beschadigingen komen voor en fotografen plaatsen liever puntgave vogels op het www en dit is dus ook altijd de reden dat je op dat www veel minder gehavende beesten zal tegenkomen...!  Door de bank genomen zal de soort ook veel minder lastig gevallen worden in de broedgebieden en is de vegetatie daar negen van de tien keer vriendelijker voor de vleugels.. Dus weinig gelijkende vogels tegenkomen via de digitale snelweg zegt daarom ook geen flikker over de NL vogel. Als je goed zoekt vind je overigens wel Purperkoeten die de boel ook laten hangen met "gaten" er in. Eenden laten de vleugel ook wel eens hangen als er een blessure is of slagpen mist is mijn ervaring (als er iets mist of bij iets pijnlijks dan ontzie je dat deel even, je ziet het bij mensen ook wel die zich hebben gestoten of iets kwijt zijn, ze bewegen zich anders waardoor de houding ook direct opvalt...). Overigens zie je dat de NL vogel de vleugel nog wel prima kàn optillen als hij/zij zin heeft. Voorbeelden tijdens het zwemmen; Hier geen zin, en Hier wel zin. In rust zie je dat de vogel om de haverklap beide vleugels tot dezelfde afstand laat hangen net als Waterhoen dat doet (Reuzenwaterhoen had dan ook een prima naam geweest voor Purperkoet..). Als hij/zij foerageert laat de vogel rechts duidelijk meer hangen, alsof hij/zij er geen energie in wil steken maar kan het dus nog wel (zie zwembeelden hierboven..). In Spanje trouwens in leuke groepen te zien in vleugel-vriendelijke vegetatie ;-).

Edwin Russer  ·  18 december 2021  18:16

@ Fred, het enige wat ik mij afvraag is dat de Belgische vogel na een kleine drie weken stuntelen nog steeds gave vleugels had:-))

Fred Visscher  ·  18 december 2021  18:21

Vleugel-vriendelijkere vegetatie en slimmere vogel denk ik Edwin 😉

Max Berlijn  ·  18 december 2021  18:22

Leeftijdsverschil misschien tussen de twee vogels?

Theo Muusse  ·  18 december 2021  18:40

De lamme vleugel trekt ie door die rietstoppels heen waardoor de boel afgeragd wordt.

Max Berlijn  ·  18 december 2021  18:47

Heeft iemand de vogel inmiddels een stuk zien vliegen?

Guido Meeuwissen  ·  19 december 2021  00:51

Ik heb nog geen enkele vluchtfoto gezien! Of kijk ik erover heen?

Arnoud B van den Berg  ·  22 december 2021  19:00

Toen ik de Alblasservogel voor het eerst zag, in de ochtendschemering van 17/12, was het te donker voor kleur en moest ik goed kijken naar de vorm van het snavelschild om zeker te zijn dat het niet een Meerkoet was (die zwom er even later naast). Gaf qua grootte dus een heel andere indruk dan de purper van september 2019...

Max Berlijn  ·  22 december 2021  20:14, gewijzigd 22 december 2021  20:24

Jawel Guido. 

Fred Visscher  ·  24 december 2021  22:03, gewijzigd 24 december 2021  22:13

Ik heb mij even goed verdiept in de soort en ben tot de conclusie gekomen dat ook de Alblasserdam Purperkoet een eerste winter is. Ik moest daarvoor even goed op zoek naar een foto van dit ex waarbij hij goed belicht is door de zon. En hier zijn de bruine gesleten hp toppen zichtbaar. Leg deze platen maar eens naast de plaat van Jaap van dezelfde vogel (hierboven zichtbaar..), die zonder zon is genomen en laat je verrassen... Duidelijk wordt dat als je de soort niet met een helder zonnetje ziet dat het overall kleed al snel als adult overkomt, dit is niet anders uiteraard bij de Zevenhuizen vogel waar je ook foto's met en zonder goede lichtomstandigheden van vindt. Los van een te korte bles (reikt niet tot ver achter het oog en is relatief dun..), waarvan ik inmiddels weet dat het voor  een eerste winter pleit, is ook het overall kleed dus ook alles behalve dat van een adult! Een adult in het zonnetje in Spanje als voorbeeld... (december)

Voorbeeldje eerste winter in december in Spanje.

En hier nog een eerste winter uit Frankrijk in december zonder fel zonlicht zoals op de plaat van Jaap hierboven, juveniele staartje nog wel goed zichtbaar.

En tot slot een eerste winter uit Portugal in december, let op; lengte van de bles moet beoordeeld worden vanaf zijkant kop..,de gesleten bruine delen zijn hier wel goed zichtbaar inclusief het juveniele staartje.


Arnoud B van den Berg  ·  24 december 2021  22:32, gewijzigd 24 december 2021  22:34

Goed werk, Fred! Nog eens kijken naar de leeftijd van de Grijskop in Friesland 2019.

Leo JR Boon  ·  25 december 2021  10:30

Die Fred is best handig om er bij te hebben 😉😊

Fred Visscher  ·  25 december 2021  11:40

😘

Jan Hein van Steenis  ·  25 december 2021  19:22

Garry Bakker fotografeerde de vogel van Zevenhuizen ook in de zon en daar ziet hij er helemaal niet zo grijs uit: https://oudeversie.waarneming.nl/waarneming/view/230937036?_popup=1

Die foto waar Fred naar linkt lijkt me nou juist niet de waarheid weer te geven. (De grootte van het voorhoofdschild van beide vogels is inderdaad nogal klein).

Fred Visscher  ·  30 maart 2022  18:35

Dat deze vogel een eerste winter is had ik al verklapt maar verandering van de bles kon ik destijds nog niet laten zien. Hoewel het langzaam gaat zie je in (inmiddels), 3,5 maand toch verandering doordat er wat extra bèta-keratine is aangegroeid zowel bovenop de bles als links en rechtsboven waardoor het geheel breder uitloopt en de linker en rechter "bovenhoeken" nu afgerond overkomen, iets dat in december nog "hoekig" overkwam...  Zie hier; 18-12-2021 versus 2-3-2022

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?