Purperkoet

Porphyrio porphyrio  ·  Western Swamphen

Datum 17 december 2021
Locatie Alblasserdam
Fotograaf Max Berlijn Max Berlijn
Bekeken 24513 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  17 december 2021  11:58

PS: twee maal korte vluchtjes zien maken.

Rob Poot  ·  17 december 2021  12:20

Niet erg schuw, een afwijking in de vleugel, maar wel de westelijke. Taaie kost.

Jaap Denee  ·  17 december 2021  12:47

Jaap Denee is onderweg, Max. Ik moet nog 20 min rijden. 

Jelle Scharringa  ·  17 december 2021  13:10

gassen Jaap!!

Max Berlijn  ·  17 december 2021  13:40

Ik krijg nu in mijn appgroep door dat er op verschillende FB  plekken wordt beweert dat het toch dezelfde vogel betreft als in België, waar die geen hangende vleugel(s) had en gave vleugels??

Arnold Meijer  ·  17 december 2021  14:36

De Marmereend van West-Kapelle kreeg ook paar dagen later pas een kapotte veer... ;-) Of kraam ik nu onzin uit?

Max Berlijn  ·  17 december 2021  19:41, gewijzigd 17 december 2021  20:20

Filmpje. en een nuttig (laatste) plaatje.

Dominique Verbelen  ·  17 december 2021  20:21

Hoi,

Op basis waarvan wordt beweerd dat dit dezelfde vogel zou zijn als die van het Vinne in België? Mocht er een Purperkoet met hangende vleugels in België worden gemeld, dan zou ik in elk geval niet eens vertrekken. Maar goed: ik ben dan ook niet Max Berlijn :-).

Max Berlijn  ·  17 december 2021  20:30, gewijzigd 17 december 2021  20:49

Da's achterhaald idd (kwam overigens ook mede uit je eigen Belgische hoek)  Dominique, het betreffen twee vogels.

Justin Jansen  ·  17 december 2021  20:43, gewijzigd 17 december 2021  20:46

Hoeveel beschadigde (door sleet o.i.d) veertoppen had de vogel, in ieder geval drie zo te zien, rechts? Iemand een duidelijker beeld?

Ed van Boheemen  ·  17 december 2021  20:48

En, hoe schuw (of tam) zijn deze vogels in hun eigen gebied?

Dominique Verbelen  ·  17 december 2021  21:02

Keep it clear and simpje, jongens: dit is een Prullekoet. Daar hoeft voor elk weldenkend vogelaar geen woord meer te worden aan vuil gemaakt. Geniet van de Kaspische plevier en de Oostelijke vale spotvogel, maar die paarse kip hoort regelrecht in de prullemand, bij al jullie Marmereenden, Jufferkranen en meer van  dat gevolgte. Rare jongens, die Nederlanders.

Wim Wiegant  ·  18 december 2021  01:11, gewijzigd 18 december 2021  01:23

Dominique,

Jij snapt écht niet hoe het werkt in Nederland...! 
Op deze manier had je nooit een Amerikaanse Tafeleend (op je NL lijst)  gehad...

Overigens, "Paarse Kip", echt een om te onthouden... 

Heb je nog een mening over de Belgische vogel..? 
Vergis je niet, de vraag is niét sarcastisch bedoeld...

Max Berlijn  ·  18 december 2021  05:37, gewijzigd 18 december 2021  06:16

Ik denk dat het zaak is om de status van de vogel zonder al te veel emotie (en zeker niet gaan meehuilen met tendentieuze Belgische commentaren van mensen die het in het verleden ook mis hadden bij de ID van hele kleine Sprinkhaanzangers 😉 en hun verkeerde mening toen ook hoog van de toren bliezen), Overigens indien deze NL vogel in de status “prullenbak” beland zal dit ook niet fijn zijn voor de recente Belgische vogel die wat meer zin had om zijn vleugels wat in te trekken). Terug naar de NL vogel; Het is de juiste ondersoort, welke nog steeds bedreigd is en daardoor in gevangenschap niet algemeen is (zie de commentaren hierover in eerdere posts na aanleiding van het recente Engelse geval en contra zijn neefje de Grijskoppurperkoet). De vogel gedraagd zich goed, is wel redelijk tam, maar persoonlijk zag ik dat ook bij een laatste bezoek aan Spanje. In de linkervleugel heeft de vogel een gebroken (niet geknipt) handpentop (p8?). De rechtervleugel zou beter gefotografeerd moeten worden maar op deze foto is te zien dat de handpennen niet allemaal geknipt lijken (zoals door sommige in appjes gedurende de dag werd gemeld). Op het net is het niet moeilijk om foto’s te vinden van PuKo’s met kleine beschadigingen aan met name de vleugels, niet gek voor een grote rietvogel. Ook de Belgische vogel had kleine beschadigingen in de linker vleugel? zag ik net. De vogel laat veelvuldig zijn vleugels ietwat hangen, vooral de rechter. Ik zie dat soms wel terug op foto’s uit zijn broedgebied. Reden??, verslechterde conditie?, NL is immers niet zijn meer warme “hometown” zoals Spanje. Conclusie: vind je je NL lijst belangrijk en doe je aan “andermans veren” bezoeken (zo wordt twitchen genoemd in de zelfontdek kringen, begreep ik? 😀) ga de vogel zien, laat weten hoe hij kan vliegen (nog weinig over gehoord, zelf twee korte vlechtjes zien maken) en fotografeer (daarbij?) die vleugels.

Dick Groenendijk  ·  18 december 2021  08:29, gewijzigd 18 december 2021  08:38

Het blijft allemaal een beetje gissen en raden natuurlijk, maar de aard van de beschadiging in de rechtervleugel is misschien ook nog een gedachte waard. Wat ik vaak associeer met ontsnapte kooivogels en beschadigingen, zijn vaak kapotte en rafelige veren en ook beschadigingen aan de weke delen. De weke delen van de Purperkoet lijken mij OK en er zitten inderdaad vooral rechts wat veren met beschadigingen. Maar mijn punt is vooral dat onnatuurlijk ogende gat in de handpennen van de vogel. Mij lijkt het alsof de buitenste handpennen ten opzichte van de armvleugel wat 'uit het lood' staan en ik interpreteer dat als een stevige beschadiging aan de rechtervleugel. Het ziet eruit alsof de vogel een serieus ongelukje heeft gehad. Mijn raad- en giswerk neigt dan meer naar iets dat de vogel in de boze buitenwereld heeft meegemaakt (vossenbek, draad van een hek, slag van een roofvogel, hoogspanningsleiding, etc), dan iets dat in een kooi is gebeurd. Wat mij betreft is de aard van de grote beschadiging aan de rechtervleugel minder logisch voor een kooivogel. Maar ja, ik heb dan ook geen kooien met paarse kippen.........

Edwin Russer  ·  18 december 2021  09:08

Dick, wellicht appels met peren vergelijken, gezien al die mislukte Marmereenden in het verleden maar gelijke monikken gelijke kappen

Leo JR Boon  ·  18 december 2021  10:05

Het verschil zit in het voorkomen in gevangenschap Edwin. Dus dat gaat niet geheel op. 

Edwin Russer  ·  18 december 2021  10:23

Dat probeer ik ook aan te geven maar ik kijk alleen wat er strikt in het handboek staat, niet meer en niet minder. 

Dominique Verbelen  ·  18 december 2021  10:53, gewijzigd 18 december 2021  12:08

Je kan het licht van de zon uiteraard blijven ontkennen. Het regent gewoon Marmereenden, jongens. Allemaal wild? Tuurlijk wel, als we het orakel uit de Limburgse mergelgrotten mogen geloven :-). Wat ben ik blij om nuchtere Belg te zijn: van zodra er iets niet goed zit: vuilbak binnen. En of dat nu in België of Nederland is, dat maakt me echt geen hol uit. Bij de Belgische Purper zat alles goed (en mocht blijken dat dat niet zo was, dan voeren we die gezwind af, simpel zat). Ik geef het je op een blaadje: die massa-hsyterie bij eender welke potentieel ontsnapte eend, rover of wat dan ook, die waait (gelukkig) nooit over richting zuid. Wat wordt de volgende vogel waarvoor Hup Holland Hup door het dak gaat? Een Krokodilwachter? Een Roodsnaveltaling? Een Sudan Golden Sparrow? Het zou zomaar kunnen. En desondanks blijf ik jullie sympathiek vinden, zelfs Max :-)


Teus Luijendijk  ·  18 december 2021  10:58

De soorten die je noemt hebben we allemaal al eens gehad in NL. Wie is er nou nuchter? 

Leo JR Boon  ·  18 december 2021  11:14

De Marmereend van Pannerden mankeerde niets... net als de Belgische Purperkoet. Dus een perfecte Marmereend in België zou je nooit gaan twitchen? Een echt nuchtere Belg doet natuurlijk ook niet aan uitgezette Purperkoeten.....

Pieter Vantieghem  ·  18 december 2021  11:32

Ach, Dominique pookt maar wat, ik zou er es mee lachen en voor de rest niet te veel aandacht aan besteden. 

Maar wat marmereend betreft, er zijn geregeld waarnemingen van marmereend in België en vanuit de Belgische twitcherwereld is er nauwelijks interesse voor die dieren. Geen wonder want er worden bv in de Coto Doñana jaarlijks honderden marmereenden uitgezet vanuit dubieuze kweekprojecten...

Jan Hein van Steenis  ·  18 december 2021  11:37

Ja Leo, dat wordt het volgende discussiepunt. Is het een "Oehoe" of een "Lammergier"?

In elk geval vond ik het leuk eens te zien hoe een Purperkoet zo'n rietkraag beheert.

Vincent Hart  ·  18 december 2021  11:56

De meest logische strategie lijkt mij om (weg van vooringenomenheid) de beschadigingen te gaan vergelijken met die op zoveel mogelijk foto's van zowel wilde als gehouden Purperkoeten (en eventueel verwante soorten). Wellicht zijn er mensen te vinden met ervaring met houden van purperkoeten die wat zinnigs te melden hebben over de beschadigingen bij onze vogel. En wellicht zijn er experts op het gebied van wilde purperkoeten te raadplegen.

Vincent Hart  ·  18 december 2021  11:58

@Jan Hein, en wat zouden de (kennelijk van elkaar verschillende) onderliggende concepten van een "Oehoe" en een "Lammergier" zijn?

Dominique Verbelen  ·  18 december 2021  12:07

Keep it simple. Van elke soort zal je wel een foto vinden van een 100% zekere wilde vogel die dicht te benaderen is en/of hangende vleugels heeft en/of een beschadigde snavel. Maar dat zal de overgrote minderheid zijn. En laat het nu net die overgrote minderheid zijn die dan net bij ons opduikt. Jiplahoi. Witte pelikanen, Marmereenden, Siberische talingen: op den duur zitten er meer in de Lage Landen dan in de gebieden van oorsprong. Kunnen die dan niet wild zijn? Zeker weten wél, maar bij gebrek aan een patroon kan je die soorten toch maar beter het nadeel van de twijfel geven, lijkt me. Europese flamingo? Tikken, die handel, maar enkel wild geringde vogels. Casarca. Nog zo eentje. Er zijn al echte heel erg duidelijke invasiejaren geweest. Daar zal vast wel goed spul tussen hebben gezeten. Maar om de haverklap een zwik Marmereenden? Daarvoor moet je een Nederlander zijn om daar geloof aan te hechten. Doei.

Jan Hein van Steenis  ·  18 december 2021  12:33

@Vincent: zowel Oehoe als Lammergier treden hier met grote waarschijnlijkheid alleen dankzij reïntroducties op – wat ik begrepen heb is dat dat voor de dichtstbijzijnde Purperkoeten niet anders is.

Ik ben overigens voor een "rekkelijke" behandeling van dit geval, maar ik ben dan ook volstrekt inconsequent, haha!

Theo Admiraal  ·  18 december 2021  12:37

Ik vind Dominique wel grappig. De alter ego van Davy B.??

Jeroen Brandjes  ·  18 december 2021  12:50, gewijzigd 18 december 2021  12:54

Dominique, ik gleed een heel eind instemmend door je vorige bericht heen... Tot aan die laatste volzin (vóór "doei" dus). Daar generaliseer je toch écht 'Belgische-Nuchterheid'-onwaardig. Normaal laat ik dat van me afglijden, maar hier scheer je teveel Nederlanders (en Vlamingen net zozeer; zie reactie Pieter VT hier ergens boven...) over één kam. Dat valt me van je tegen. Niet bij iedere NL-se twitcher heerst het 'voordeel-van-de-twijfel'-gevoel jegens bepaalde soorten (eenden e.d.) zo sterk als bij bijv. Max (no offence) of Arnoud (no offence). En dat kost mij (en anderen) dan bijv. een Indische Kievit... Keuzes. Voor de duidelijkheid en ter laatste voorbeeld: Marmereend en USA-Redhead staan (nog) NIET op mijn NL-lijst... Wat die Redhead betreft: vogel had immers minieme oneffenheden aan een vleugel (...ff uit mijn hoofd...). En 'het CDNA-handboek' kennende (dacht ik...), heb ik die soort dus laten lopen. Speltechnisch achteraf dom. Qua gutfeeling echter geen spijt. Maar de oneffenheden konden kennelijk door de beugel. Maar ik dwaal af. Bottom line is dat ik vind dat het je niet siert hoe gemakkelijk je "De (niet empirisch onderzochte, gemiddelde) Nederlander" minder realiteitszin dan "De (niet empirisch onderzochte, gemiddelde) Vlaming" toedicht. Desondanks blijf ik je enorm waarderen, alleen al om de manier waarop je je (on)gezouten ongenoegen uitte op "The Princess Danae" in de Golf van Biskaje, toen ons collectief een Blauwe Vinvis door de neus werd geboord, omdat de kapitein niet op die onmiskenbare 10 meter hoge "zuil van een vinvis-blow" op de horizon af wilde varen, ondanks de grof betaalde afspraken hierover. Dus ik eindig met: Hulde, je bent een topper! Maar stop met generaliseren... we verschillen (als Nederlanders en Belgen) minder van elkaar dan jij denkt (of ons wilt doen geloven), maar soms lijk je gewoonweg graag te WILLEN verschillen. Dit is voor het eerst (en hopelijk voor het laatst) dat ik niet-inhoudelijk reageer op dit forum. Sorry daarvoor. Fijn weekend, Jeroen Brandjes

Tiemen De Smedt  ·  18 december 2021  12:53

Ik denk dat we blij mogen zijn dat er rond het Vinne geen hoogspanningslijnen zijn. Stel je voor dat die Purperkoet ook een hangende vleugel had.

Dominique Verbelen  ·  18 december 2021  13:00, gewijzigd 18 december 2021  13:00

Ik zit maar wat te dollen, Jeroen (al zit er in het gedol wel een onderstroom van waarheid, denk ik). Een Indische kievit, een Grijskopkievit, ja: zelfs een Sporenkoevit: daarvoor laat ik in België gegarandeerd alles vallen (als er verenkleed-technisch niets fout zit). Maar voor een Marmereend: echt niet (tenzij er een duidelijke golf over de Lage Landen zou spoelen). Dit gezegd zijnde: Nederland is en blijft een gidsland. Wat daar allemaal wordt gevonden aan topsoorten is gewoon mega. En ook qua natuurontwikkeling loopt Nederland toch best wel ver voorop (ook al kan het ook daar nog altijd beter). Nog even meegeven dat mochten er nog Nederlanders zijn die een Leica Calonox View aan een absolute bodemprijs willen bekomen - je weet wel, van die warmtekijkers waarmee je Kleine sprinkhaanzangers met het grootste gemak van de Maasvlakte kan plukken - dan mag je me altijd nog een seintje geven op d.verbelen@telenet.be. De groepsaankoop zit intussen op 23 stuks en de prijsdaling is navenant. En straks wint Wout Van Aert in Namen de cyclo cross. Dat is ook altijd leuk meegenomen op een mistige zaterdagnamiddag.

Jeroen Brandjes  ·  18 december 2021  13:01

@ Pieter Vantieghem:

"Ach, Dominique pookt maar wat, ik zou er es mee lachen en voor de rest niet te veel aandacht aan besteden."

Sorry, niet gelukt... ;-)

Edwin Russer  ·  18 december 2021  13:25

Jeroen, probeer te relativeren :-)). Die opmerking van Dominique om met een warmtekijker Kleine Sprinkhanen op de Mavla te gaan zoeken, ik dacht echt dat ik niet meer bijkwam. 

Vincent Hart  ·  18 december 2021  13:27, gewijzigd 18 december 2021  13:28

@JH, ik zou die eerste zin iets anders verwoorden, bij beide soorten is aannemelijk dat de herintroductieprojecten (mede) verantwoordelijk zijn voor de toename van het aantal gevallen (bij Lammergier is natuurlijk evident waar de gemarkeerde vogels vandaan komen). Waarbij nog de vraag hoe zwaar je dat moet laten meewegen bij de beoordeling van een individuele, niet als 'fout' herkenbare vogel. Mijn punt was echter dat er kennelijk ook verschillen zijn tussen de "Oehoe" en de "Lammergier". Immers worden van de eerste alle niet als ontsnapt herkenbare individuen als 'wild' beschouwd, en worden bij Lammergier alleen (hypothetische) 'bewezen wilde' vogels dat. Is Purperkoet dan Oehoe of Lammergier (en obv welke criteria)?

Jan Hein van Steenis  ·  18 december 2021  18:24

Ik heb er he-le-maal geen zin in mijn standpunt te verduidelijken, dus je zal het hiermee moeten doen.

Wim Wiegant  ·  18 december 2021  19:18

Ik -laten we zeggen, een van de toppers van de niet-inhoudelijke reactie-  heb zelden zo moeten lachen als toen ik de reactie van Jan Hein van Steenis hierboven zag...!

Vincent van der Spek  ·  18 december 2021  21:23, gewijzigd 18 december 2021  21:24

@ Dominique: het is Wout van Aert, niet Wout Van Aert. Ik constateer nuchter dat je zijn Nederlandse achternaam (van zijn vader) in een Vlaamse verandert! ;-)

Rob Poot  ·  18 december 2021  23:24

Vandaag in de rietkraag was de vogel niet onder de indruk van de nodige druk pratende vogelaars op een paar meter afstand. Ook de voorbij rijdende scooters waren niet iets waar de vogel op reageerde, beetje te tam?

Gert Ottens  ·  19 december 2021  11:04, gewijzigd 19 december 2021  11:05

Volgens 'Rails' (Taylor & van Perlo) went de soort gauw aan de aanwezigheid van mensen, ook in meer urbane settings, en kan dan tam worden. Mijn eigen - bescheiden - ervaring met dit taxon in de Algarve lijkt dat te bevestigen: ik zag ze daar in 'lullige' rietkraagjes op drukke, toeristische plekken gewoon hun gang gaan. Voor wat dit waard is.

Ed van Boheemen  ·  19 december 2021  13:22

Dat kan maar zo veel waard zijn Gert, wellicht meer dan je denkt.

Vincent Hart  ·  19 december 2021  13:53, gewijzigd 20 december 2021  15:55

Jeroen Brandjes  ·  19 december 2021  14:32

@ Gert en Ed, als het inderdaad zo relevant kan (blijken te) zijn, die variabele schuwheid van Purperkoeten in de Algarve, dan voeg ik daar óók graag nog een soortgelijke ervaring aan de toe. Lekker vergroten, die steekproef!

https://observation.org/waarneming/view/108873503

Hier - op de natuurlijk ingerichte waterpartijen van de lokale golfbaan - waren de 12-15 Purperkoeten opvallend véél tammer en toleranter jegens mensen, passerende golfkarretjes etc. (en zelfs voor mij - zonder telelens - aardig fotografeerbaar...), dan in de aangrenzende natuurgebieden, waar ze al op aanzienlijke afstand van een naderende groep vogelaars dieper de rietkraag in vluchtten. Daar zat nog geen 10 km tussen, dus ze zijn kennelijk - fenotypisch gezien - nogal flexibel, zo lijkt het (ik bedoel, in tegenstelling tot een eventueel meer gefixeerd genotypisch kenmerk, qua tamheid / schuwheid).

Ergo, 'tamheid' kan als argument tegen een wilde status van tafel geveegd worden. Dat klinkt net zo kort door de bocht als ik het bedoel, ha, ha, maar "te tam?" is in ieder geval mijns inziens geen houdbaar argument voor de non-believers.

Eduard Leinwand  ·  19 december 2021  15:21, gewijzigd 19 december 2021  15:24

https://observation.org/waarneming/view/147038535


Volstrekt tam inderdaad op de plek die Jeroen noemt.


Rob Poot  ·  19 december 2021  20:54

Hoe zijn de herintroducties verlopen? Vogels gekweekt met of zonder veel menselijk contact?

Rob Poot  ·  19 december 2021  23:20

De soort gaat na bescherming en uitzetten flink vooruit en een geval bij ons past zeker in een trend. Westelijke worden veel minder gehouden dan ‘grijskoppies’ dus is een wilde herkomst wel aannemelijk maar niet met zekerheid vast te stellen. Het voordeel van de twijfel of het nadeel is aan de commissie. We zien wel of het kop of munt wordt.

George Sangster  ·  19 december 2021  23:42, gewijzigd 20 december 2021  00:39

De toename van Purperkoeten in Spanje en de daaropvolgende uitbreiding naar nieuwe gebieden was niet louter het resultaat van herintroducties. Ook effectieve bescherming van de soort en zijn habitat, het creëren van nieuw habitat, en gunstige omstandigheden (afwisseling van natte en droge tijden) speelden belangrijke rollen. Een wilde purperkoet in NL is dus niet automatisch een besmet, minderwaardig herintroductie-individu.

Op drie plekken in Spanje zijn Purperkoeten losgelaten:

1. Albufera (Valencia) vanaf 1988, totaal ruim 300 vogels waarbij zowel wilde als in gevangenschap uitgebroedde vogels waren. Deze hebben zich noordwaarts  (>180 km) en zuidwaarts (>140 km) uitgebreid.

2. Aigüamolls de 1’Empord´a (Girona), vanaf 1989, totaal 66 vogels (wilde exemplaren uit Doñana). Deze hebben zich noordwaarts (>250 km) en zuidwaarts (>300 km) uitgebreid.

3. s’Albufera (Mallorca, Balearen), vanaf 1991, 29 vogels (wilde exemplaren uit Doñana). Deze hebben zich over Mallorca verplaatst.

De rol van herintroductie in de uitbreiding van Purperkoet in Spanje is onduidelijk. "However, this role is not fully known. According to J.A. Gómez (pers. comm.), birds observed along the Spanish eastern Mediterranean coast may mostly come from [herintroductieprojecten in] Valencia and Girona. Nevertheless, other authors consider it to be unlikely that all these birds come from the reintroduced populations (see DelMoral 1997), suggesting that coastal areas may have been partially colonized following the natural expansion process. Would the purple swamphen have been able to colonize its current range without reintroduction programs? Considering that it has been able to colonize the Guadalquivir basin in about 10 years, and the southern Mediterranean coast in no more than 15, we believe it is likely that it would have been able to reach eastern Spain on its own (see also Grussu 1999 for the Sardinian population)."

Bron:

Sánchez-Lafuente, AM, Valera, F, Godino, A & Muela, F 2001. Natural and human-mediated factors in the recovery and subsequent expansion of the Purple swamphen Porphyrio porphyrio L. (Rallidae) in the Iberian Peninsula. Biodiversity and Conservation 10: 851–867.


Ed van Boheemen  ·  20 december 2021  09:46

Ander vraagje, hoeveel echt (bewezen) ontsnapte Purperkoeten zijn er de laatste decennia vastgesteld in Nederland?

Max Berlijn  ·  20 december 2021  11:32, gewijzigd 20 december 2021  12:37

In ieder geval is N=0 bij (bewezen) ontsnapte (Westelijke) Purperkoet, zegt niet alles maar maakt ontsnappen wel weer een beetje minder waarschijnlijk.

Peter van Santbrink  ·  20 december 2021  13:45, gewijzigd 20 december 2021  14:57

hier een foto waar de vogel enigszins met gespreide vleugels te zien is

Jaap Denee  ·  20 december 2021  14:22

Je hyperlink werkt niet Peter.

Leo Stegeman  ·  20 december 2021  14:38

Op waarneming.nl zie ik drie gekleurringde grijskoppurperkoeten.....

Peter van Santbrink  ·  20 december 2021  14:59

link aangepast, zou nu moeten werken

Max Berlijn  ·  20 december 2021  15:46

Pffffuuuuuu hij kan vliegen 😅

Peter de Vries  ·  20 december 2021  16:15

Ik heb contact gehad met Ricard Gutiérrez over de mogelijke herkomst van deze vogel. Hij schreef mij over een verrassende ontdekking in 2010: nachtelijke migratie van purperkoeten in Spanje. Door geluidsopnames van nachtelijke trek is dit duidelijk geworden.

Hij heeft het over minstens vier van dit soort gevallen, o.a. een vogel overvliegend op een locatie c 100km van het dichtstbijzijnde wetland. Al deze opnames geven aan dat purperkoeten ’s nachts migreren, soms ver van bekende broedplekken. Iets wat niet echt bekend was. Sommige van deze meldingen zijn niet ver van de grens met Frankrijk.


Joachim Pintens  ·  20 december 2021  17:58

In gesprek met Hugo Touzé over de Belgische vogel kwam ook al naar boven dat er "lots of night records (sound recording)" in Frankrijk waren de afgelopen jaren. En inderdaad, op xeno-canto vind je er wel wat voorbeelden van.

Peter de Vries  ·  20 december 2021  18:29

Op de vraag of er verschil in gedrag is tussen niet en wel geherintroduceerde koeten schrijft Ricard dat die er volgens hem niet is. 

Het feit dat deze soort vaak erg tam is, was een van de redenen dat de soort is uitgeroeid in noordoost Spanje: makkelijk om op te jagen. 

Dominique Verbelen  ·  21 december 2021  09:28

's Nachts trekken, tam zijn: vind ik allemaal best OK. Maar die vleugels zijn gewoon niet OK. Hier met het nadeel van de twijfel toch echt spelen. Anders kan je altijd alles en overal gaan plat nuanceren, lijkt me. Zoals gezegd: Prullekoet, Paars kip, Prullemand.

Jan van der Laan  ·  21 december 2021  10:54, gewijzigd 21 december 2021  11:12

Naast Prullenkoet zouden we dan de Puperkoetenpester moeten hebben, zou passen in het omvangrijke oeuvre van Willy Vandersteen. De sadistische eigenaar die willekeurig topjes van handpennen afbreekt of zelfs een vleugel verdraait. Of had de koet het er zelf naar gemaakt met dat nare geluid of zijn niet te stoppen drang naar nog meer eetbaar riet?

Of is er een genootschap van Purperkoetenpesters die communiceren via geheime boodschappen die ze in de handpentoppen van Purperkoeten aanbrengen?

Ik zou denken dat bij een kooivogel veel eerder de toppen van de buitenste handpennen beschadigd zouden worden en niet p6, zoals bij de linkervleugel het geval is. Van de rechtervleugel heb ik nog geen goede foto's gezien om precies te zeggen welke handpennen beschadigd zijn of sowieso wat de aard van de beschadiging is.

Max Berlijn  ·  21 december 2021  11:31, gewijzigd 21 december 2021  11:39

De rechtervleugel lijkt niet noemenswaardig uitwendig beschadigd, mogelijk wel intern met als gevolg dat de vogel deze laat hangen. Betreffende het commntaar van onze Belgische "alleswetende vriend ". Bij het beoordelen van zeldzaamheden was het altijd beter uit te gaan van feiten welke je aan een vogel kan waarnemen en niet van persoonlijke onderbuik gevoelens met bij behorende spitsvondige woordgrapjes. Ooit zaten er drie (de laatste) Dunbekwulpen in Marokko. In het laatste jaar van hun verschijning had een vogel een lamme hangende poot. Dit had de vogel dus opgelopen in zijn overwinteringsgebied of op de trek er naar toe. Geen mooi gezicht maar geen reden om die vogel dus met argusogen te bekijken wat betreft zijn herkomst.

Dominique Verbelen  ·  21 december 2021  12:19

Dat vergelijk met die manke Dunbekwulp slaat echt nergens op, Max, maar ik ga er van uit dat je dat zelf ook wel aanvoelt. Escape-kans van een Dunbekwulp = 0%. Dat ligt bij een Purperkoet toch net wel wat anders. En laat dan net die ene wilde Purperkoet die in Nederland opduikt een beschadigd verenkleed hebben. Ik begrijp dat je zoveel mogelijk soorten op je Nederlandse lijst wil pleuren, maar met een goede portie gezond verstand hoort deze Purperkoet (en in het zog hiervan een ganse rits andere canards & co) gewoon niet thuis op een zuivere lijst. Maar goed: het is een spel en ieder speelt dat volgens andere regels :-). Enjoy en laat je maar eens goed gaan bij een Long-tailed Rosefinch (of iets anders geks naar eigen keuze). En fijn dat je afzakte naar de Belgische Ross' meeuw. Wat een plaatje!

Peter de Vries  ·  21 december 2021  12:28, gewijzigd 21 december 2021  12:29

Ben het met Jan eens, de aard van de beschadigde vleugel doet mij niet direct denken aan een (ontsnapte) kooivogel. Hier in Wageningen zie ik langs de Rijn regelmatig ganzen rondlopen met dezelfde soort beschadiging aan de vleugel(s) (zo'n hangende vleugel). Dit zijn of aangeschoten vogels, of vogels die met een hoogspanningsleiding in aanvaring zijn geweest.

Een ontsnapte kooivogel zou veel subtielere beschadigingen moet hebben. 

Ben bezig uit te zoeken of en hoe vaak puperkoeten tegen hoogspanningsleidingen vliegen, kom hier nog op terug. Leo Stegeman  ·  21 december 2021  15:23

Ook eens met Jan. Maar bij een aanvaring met hoogspanningsdraden/mast verwacht je ook niet dit soort beschadiging lijkt me...

Overigens wel heel interessant die nachtopnamen. Is bekend in welke perioden die nachtopnamen buiten de broedgebieden zijn gedaan? 

Max Berlijn  ·  21 december 2021  15:37, gewijzigd 21 december 2021  15:39

@Dominique; Als je met een bewezen escape (of vooruit ongeringd in gevangenschap) Westelijke Purperkoet kan komen zou dat het begin kunnen zijn van een feitelijke onderbouwing dat (Westelijke) Purperkoeten hier kunnen ontsnappen. Vooralsnog zie ik alleen maar ongefotografeerde meldingen van purperkoeten of groenruggen (Afrikaanse) of Grijskoppen langs komen. Het voorbeeld van de lamme Dunbekwulp (kon er overigens geen foto van vinden maar die heb ik wel gezien) geeft aan dat ook zeldzaamheden zich makkelijk kunnen verwonden in het wild.

Fred Visscher  ·  21 december 2021  17:38

Dit is ook zo'n fraai voorbeeld van een gehavende ral Max...

Max Berlijn  ·  21 december 2021  18:06

Da’s idd een heel goed voorbeeld Fred. en eeh Dominique, misschien lijkt het niet zo maar ik moet wel heel erg lachen om die woordgrappen..“Prullekoet”..😂😂

Boy Possen  ·  21 december 2021  20:07, gewijzigd 21 december 2021  20:11

Net niet helemaal lekker zichtbaar die open rechtervleugel, maar beter zag ik nog niet (en op waarneming zag ik deze ook niet). Ik heb er vast overheen gekeken (natuurlijk niet vergeten dat Jaap de gesloten vleugel mooi heeft vastgelegd). Het kan zijn dat het geen openbare groep is. 

Jan Hein van Steenis  ·  21 december 2021  20:34

Die facebook-groep is openbaar.

Edwin Russer  ·  22 december 2021  09:17, gewijzigd 22 december 2021  09:18

Hier wel een goede foto van die open rechtervleugel. Op de tablet of pad kun je deze met je vingers aardig inzoomen. 

Fred Visscher  ·  22 december 2021  10:04

Goed gevonden Edwin! Duidelijk een prima vleugel, waar slechts alleen een flinke top mist van P6

Ed van Boheemen  ·  22 december 2021  10:27

Eindelijk een goede foto van de rechtervleugel! 

Edwin Russer  ·  22 december 2021  10:44, gewijzigd 22 december 2021  11:09

@ Fred, en mist in mindere mate ook de toppen van P2 en 4, zie ook je Facebook pagina. EDIT: zie net een foto van zeldzaamheden app voorbijkomen van een Purperkoet, kleur bovenzijde lastig te zien, gefotografeerd op voetpad langs de N 219 bij Zevenhuizen, kon volgens waarnemer wel goed vliegen..EDIT: ietsje zuid langs Zuideinde, sloot, vaart aldaar. 

Jan Hein van Steenis  ·  22 december 2021  11:32, gewijzigd 22 december 2021  11:33

Rugkleur van de vogel van Zevenhuizen ziet er goed uit.

Peter de Knijff  ·  22 december 2021  12:00

Een invasie!

Jaap Denee  ·  22 december 2021  12:05

De vogel van Zevenhuizen mist links de top aan p10. De Belgische vogel had een intacte top op deze plek. 

Jeroen Brandjes  ·  22 december 2021  12:26, gewijzigd 22 december 2021  12:27

Oké, dus als ik Jaaps laatste woorden goed interpreteer, hebben we nu dus drie verschillende vogels binnen enkele weken in De Lage Landen (vanuit 1000-en hectaren onoverzichtelijk voorkeurshabitat van de soort...) voor onze kiezen (lenzen) gekregen met een verschillend 'handpen-beeld' - dat echter tot nu toe in alle drie de gevallen een natuurlijke oorzaak lijkt te (kunnen) hebben - uiteraard met name geldend voor de meest intacte België-vogel - en dan o.a. 'natuurlijk' vanwege de gewoonte die de door hard riet Raggende Rallen and allies nu eenmaal hebben (check internet; ook bijv. handpennen van Kleinst en Klein Waterhoen etc.).

Ergo, drie verschillende Westelijke Purperkoeten, kortom: een Europees taxon, dus ringplicht, maar tóch alle drie ongeringd. Mmm, ik ga nu even niet nóg subjectiever het kamp van de believers binnen wandelen, maar opmerkelijk is het op z'n minst wél, toch...!? Of zie ik objectieve zaken over het hoofd?

Jaap Denee  ·  22 december 2021  12:42, gewijzigd 22 december 2021  12:42

Jawel Jeroen, maar als je de commissie niet vertrouwt en je bang bent dat ze afgebroken handpentopjes gaan zitten tellen, het aantal graden van het afhangen van de vleugels gaan zitten opmeten en je verwacht dat ze ergens een willekeurig afkappunt maken, dan ga je natuurlijk ook naar deze vogel.

Wim Wiegant  ·  22 december 2021  12:46

Jaap,

Je hebt wel érg weinig vertrouwen in de CDNA...

Jaap Denee  ·  22 december 2021  12:52

Ik niet. Ik zit thuis, Wim. Ik heb het volste vertrouwen. Probeer me alleen te verplaatsen in al die lieden die nu als bezetenen naar deze tweede vogel scheuren omdat hij iets minder gebroken handpentopjes heeft. Uiteraard wil ik van de commissie nog wel even uitgelegd krijgen hoe ze met al die herintroducties dealen. Ik weet het, milde winters, expanderende populatie, maar toch.

Ed van Boheemen  ·  22 december 2021  12:53

Kom maar door Dominique.... Ha ha! 

Jeroen Brandjes  ·  22 december 2021  14:50

@ Jaap: wordt dat geen gevalletje Flamingo / Casarca? Dus: "voordeel van de twijfel", omdat er óók 'genuine' ('maximale') afdwalers tussen (kunnen) zitten i.p.v. alleen maar 'Midden-Europese pendelaars'? Bij die Flamingo's is dat vorig jaar natuurlijk mooi aangetoond door de Fuente de Piedra-ring(en) en wat betreft Casarca heb je natuurlijk die 'vroegere' periodieke 'invasies' door 'heel Europa' heen. Als het aantal waarnemingen van de Westelijke Purperkoet - die volgens www.observado.org inmiddels kennelijk al broedt in Noord-Frankrijk t.h.v. Auxerre - dus op deze manier blijft toenemen, kom je uiteindelijk voor NL volgens mij óók in die categorie terecht... Flamingo en Casarca staan op ieders 'A-lijst' (noem ik het maar even...), maar in het veld staan we in Nederland - wat betreft beide soorten - natuurlijk relatief (heel) weinig naar oprechte 'A-vogels' te kijken.

George Sangster  ·  22 december 2021  15:06

Wordt Purperkoet überhaupt wel gehouden in de Lage Landen? Ik kan namelijk zelf niets online vinden. Zijn anderen er al in geslaagd om Purperkoeten in gevangenschap te vinden (inclusief hun ring situatie)?

Jan Hein van Steenis  ·  22 december 2021  15:13

@Jaap: Wat denk je van "Ik wilde er wel eens eentje zien vliegen"?

(Ik heb mijn laatste werkdag dit jaar overigens niet afgebroken).

Peter de Vries  ·  22 december 2021  15:16

@ George: ik zoek me wezenloos, maar kan helemaal niets vinden. Heb een aantal mailtjes uitstaan, maar houders van watervogels reageren nooit zo rap. 

Leo Stegeman  ·  22 december 2021  15:34

Begrijp ik het nu goed dat velen de "nieuwe" purperkoet gaan twitchen voor het geval dat de 1e vogel vanwege de beschadigingen wordt afgewezen??? Bizar......(maar een ieder moet natuurlijk doen wat ie wil...)

Jaap Denee  ·  22 december 2021  16:24, gewijzigd 22 december 2021  18:38

@ Jeroen: ik weet niet of het zo'n gevalletje wordt. Ik vind dat je elke soort op zichzelf moet bekijken en niet gelijk moet trekken met andere soorten. Maar verder denk ik wel dat Purperkoet op de Nederlandse lijst hoort. Ik ben ook van mening dat deze tweede vogel ons eerste geval (en natuurlijk die van onze zuidervrinden) steviger maakt. Maar liefst drie Purperkoeten in dezelfde periode in de Benelux maakt de theorie van een wilde herkomst alleen maar sterker. Ze worden (nog) niet bewezen gehouden, we hebben geen recente bewezen escapes. Een influxje ligt dan meer voor de hand dan een aantal plotse ontsnappingen. En dat er dan een wat minder perfect is boeit me dan niet meer zo.

@ Jan Hein: Ja joh, trek het register maar open. 'Het is zo'n mooie vogel', 'er zat bij de vorige riet voor', 'deze zat dichterbij', 'ik had er nog geen mooie foto's van', maar laten we elkaar vooral geen mietje noemen. Het waren gewoon weer de usual suspects die er als de kippen bij waren. En dat is prima.

Jan van der Laan  ·  22 december 2021  16:26, gewijzigd 22 december 2021  17:32

@Leo: Exact. Die bij Alblasserdam is toch een Prullenkoet? Nou dan doen we gewoon de volgende. Knappe jongen die ons tegenhoudt!

Ed van Boheemen  ·  22 december 2021  18:23

Is het zeker dat de België-vogel en de Zevenhuizen-vogel niet dezelfde zijn? Vastgesteld nav bles-/snavelvergelijking?

Bas Lagerveld  ·  22 december 2021  18:39, gewijzigd 22 december 2021  18:43

@ Ed, ons aller Max begint er zelfs al op z’n Belgiërs’ van te schrijven…

https://waarneming.nl/observation/230921231/

Albert Noorlander  ·  22 december 2021  20:15

Belgiers? dat is Koeterwaals :-)

Max Berlijn  ·  22 december 2021  20:26

Sorry geen 👓

Jeroen Brandjes  ·  23 december 2021  01:14

@ Peter en George, ik kreeg een link van Christian Brinkman, met een overzicht waar "dierentuintwitchers" hun soorten scoren. Uiteraard staan daar aardig wat Westelijke Purperkoeten in Spanje tussen, maar ook enkele in bijv. Duitsland en 1 in Volkel Nederland. Ik kreeg een screenshot van Christian en die kan ik hier volgens mij niet zomaar plempen, dus ik ga even op zoek naar de link.

Jeroen Brandjes  ·  23 december 2021  01:28

https://zootierliste.de/?klasse=2&ordnung=214&familie=21405&art=21102834

Mmm, vreemd. Die NL-se Volkelvogel is inmiddels uit de lijst verdwenen. Stond er afgelopen april nog op. De overige exemplaren in Engeland, Duitsland, Spanje etc. zitten nog wel in de collecties. Maar het gaat in totaal om lage aantallen. Dat is duidelijk...

Anton Cnudde  ·  23 december 2021  03:46

@Jeroen de Purperkoeten die op die site aangeduid stonden in Volkel bleken bij het nakijken van foto's online (en bij het navragen aan (ex-)medewerkers van het park, voor de zekerheid) toch Grijskoppen te zijn, en zijn inderdaad recent verbeterd naar de juiste soort om verwarring m.b.t. het voorkomen van de soorten in gevangenschap te vermijden. De laatste keer dat volgens die database Mediterrane Purperkoet gehouden werd in een publieke dierentuin in de Benelux, was in de jaren '50 in Artis. 

Max Berlijn  ·  23 december 2021  07:57

Mijn voorspelling, ingegeven door de waarnemingen van de afgelopen maanden in NL en B is dat Purperkoet wel eens de “Grijze Wouw” kan gaan worden wat betreft diens optreden in onze landen....(mijn voorspellingen komen hekaas wel maar zelden uit 😳🥴)

Jeroen Brandjes  ·  23 december 2021  08:25

@ Anton, ah zo! Dank. Mooi om te zien, dat op zo'n "dierentuintwitch"-site (waar een neiging tot onderwaardering door "onwetende wildstruiners" een beetje op de loer ligt...) de data óók serieus gevalideerd worden en dat de kanalen daartoe - tot aan de kooien aan toe - transparant zijn. Dus in het 'legale' circuit is de CDNA in ieder geval geholpen met dit soort info. Westelijke taxon was en is in legale collecties in ieder geval een grote zeldzaamheid (in de Lage Landen).

Peter de Vries  ·  23 december 2021  08:33, gewijzigd 23 december 2021  10:00

Op die site staat dat in Duitsland op twee plekken westelijke koeten gehouden worden ( Oldenburg Botanischer Garten en St. Peter-Ording Westküstenpark).

Heb ze maar even gemaild voor verdere info.

Uit Oldenburg razendsnel antwoord, daar zijn geen vogels ontsnapt. 

Edit: in Oldenburg hebben ze 1 paartje. 


Max Berlijn  ·  23 december 2021  08:42, gewijzigd 23 december 2021  09:18

Heeft eenieder wel eens goed naar het verspreidingsgebied gekeken van (Westelijke) Purperkoet? Dat is echt heel klein en dan moet je bedenken dat wat we nu zien daar aan, pas sterk is gestegen in de laatste 20+jaar. Als je dit afzet tegenover Afrikaanse en Grijskop is het niet verwonderlijk dat ze niet gehouden werden/worden. Toen ik begon met reizen (midden jaren 80) moest je helemaal naar de Coto Donana (plaatsje El Rocio) om de soort te zien zo weinig waren er toen. Alles was toen 1 soort overigens dus als men een “purperkoet” wilde hebben had het geen zin je in te spannen om zo’n zeldzame westelijke te hebben.

Fred Visscher  ·  23 december 2021  14:53, gewijzigd 23 december 2021  15:30

Peter heb je om goede foto’s gevraagd? Dat ze positief antwoorden zegt nog niet met zekerheid dat het toch geen Grijskoppen zijn! Gisteren ging het ook even mis met het contact dat ik gelegd had met wat NL waterwild en riet-wild liefhebbers en werd het nadat ik foto’s stuurde toch duidelijk dat ze toch geen Westelijke hadden maar Grijskoppen.. Ik kom overigens vaak bij waterwild liefhebbers en ze gebruiken maar al te vaak andere benamingen voor bepaalde soortjes dan die vogelaars in de vocabulaire hebben zitten.. Vraag ook nog even naar broedsucces, indien er niet gebroed wordt dan komt een eerste winter zoals de Zevenhuizen vogel sowieso al niet bij die Duitse  club vandaan..

Max Berlijn  ·  23 december 2021  18:00, gewijzigd 23 december 2021  18:00

Ik denk dat als je goed zoekt je inmiddels wel een (Westelijke..die toevoeging hoeft eigenlijk niet meer) Purperkoet in gevangenschap gaat vinden in NL of daarbuiten. Ik kreeg net ook wat onduidelijks via de app wat wel westelijke waren. Geringde vogels. Locatie?? Maar dat er tegelijk 3 ontsnappen op verschillende locaties zonder ringen wijst toch veel meer op een invasie of op handen zijnde verdere uitbreiding van deze soort/dit taxon.

Jaap Denee  ·  23 december 2021  18:38

Heb je zelf al goed gezocht dan, Max? Of ga je gewoon af op wat je in de wandelgangen hoort en ziet? Voor je het weet steken mensen de draak met je...

Max Berlijn  ·  23 december 2021  18:49, gewijzigd 23 december 2021  18:52

Ik heb geen tijd om te zoeken Jaap. Moet Corona billen wassen. Ik begrijp dat wat ik van het hulpje van de archivaris van het CDNA als bewijs voor het houden van Westelijke Purperkoeten in NL kreeg, van een of andere site geplukt is…. Kortom nog steeds geen bewijs van gehouden (ongeringde) Purperkoeten in NW Europa. Mijn humor is blijkbaar niet die van hem/jullie? Prettige kerst.

Jaap Denee  ·  23 december 2021  19:12

Mag ik vragen of je al die appjes tussendoor met de handschoenen aan of uit verstuurt?

Max Berlijn  ·  23 december 2021  19:48

ik had twee dagen vrij 😉…

Arnoud B van den Berg  ·  23 december 2021  21:13, gewijzigd 23 december 2021  21:44

Van EM ontving ik 4 advertenties voor purperkoeten waaruit blijkt dat in de kooivogelhandel nog steeds de soorten worden verward: een aanbieder van Grijskoppurperkoet uit het kerngebied van westelijke Purperkoet roept vraagtekens op; en een Afrikaanse Purperkoet blijkt niet om een Smaragd maar om een Afrikaans Purperhoen (P alleni) te gaan. Tenslotte zijn de op 19-12-21 aangeboden jonge purperkoeten blijkbaar in België gekweekt...

Allemaal interessant natuurlijk maar het aantal exemplaren van een soort in gevangenschap zou volgens mij geen invloed moeten hebben op de status van een mogelijke dwaalgast, mits die geen uiterlijke tekenen van gevangenschap vertoont. Dat was volgens mij het beleid tot c 15 jaar geleden maar daar wordt kennelijk steeds vaker vanaf gestapt.

Wim Wiegant  ·  23 december 2021  22:40, gewijzigd 23 december 2021  22:48

Hardstikke duidelijk allemaal, totdat je nadenkt over het niet-te-bevatten voorkomen van de Kokardezaagbek in Nederland....!   

Arnoud B van den Berg  ·  23 december 2021  23:03

trol

Wim Wiegant  ·  23 december 2021  23:04

?

Jan van der Laan  ·  23 december 2021  23:13

Ja Wim, kappen nou een keer met je rants tegen Arnoud. Ik heb er schoon genoeg van en ik ben niet de enige.

Wim Wiegant  ·  23 december 2021  23:21

? ?

Max Berlijn  ·  24 december 2021  04:52, gewijzigd 24 december 2021  05:00

Allemaal interessant natuurlijk maar het aantal exemplaren van een soort in gevangenschap zou volgens mij geen invloed moeten hebben op de status van een mogelijke dwaalgast, mits die geen uiterlijke tekenen van gevangenschap vertoont. Dat was volgens mij het beleid tot c 15 jaar geleden maar daar wordt kennelijk steeds vaker vanaf gestapt“, eens Arnoud maar als een soort zeer zeldzaam (van deze Purperkoeten hebben we er dus na dagen zoeken en discussiëren nog geen gevonden) zou dat wat mij betreft toch meegenomen mogen worden bij een status beoordeling van gevallen waarbij er (nagenoeg) niets uiterlijk is aan te merken, of de uiterlijke gebreken uit te leggen zijn voor een wilde vogel (hangende vleugels). Volgens mij is dat ondermeer ook gedaan bij de aanvaarding van de Indische Kievit (nagenoeg niet gehouden)? en afwijzing van de laatste Sporenkievit (veel gehouden)?..

Leo Stegeman  ·  24 december 2021  11:21

Nou nou Jan, volgens mij vallen er toch niet echt onvertogen woorden vanuit Wim naar Arnoud. Arnoud is zelf niet vies van enige stemmingmakerij en het consequent benoemen van "andersdenkenden" ("huilende wolven"), dus dan is het niet zo gek dat er ook tegenreacties komen. En dat is dan vaak van de zelfden, net zo goed als dat we bij de discussies over verschillende onderwerpen ook steeds de zelfde namen tegenkomen.

Jan van der Laan  ·  24 december 2021  11:52, gewijzigd 24 december 2021  12:09

Arnoud steekt niet de draak met mensen, andersom wel. Het is een patroon. Sterker nog: ik zou dit onder pesten willen scharen. Al jaren gaat die discussie zo. Lekker makkelijk vanuit je luie stoel "Maar Kuifzaagbek!", "Maar Rosse Stekelstaarteend!", "Maar Canadese Gans!" roepen, maar zelf nooit met een voorstel komen hoe het dan wel zou moeten. Of het werk van de CSNA belachelijk maken. Geldt ook voor jou trouwens.

Frank Neijts  ·  24 december 2021  12:07

@Arnoud: ten tijde van de discussies rond die infame Witkruintapuit (najaar 2014) was de CDNA nog tamelijk strikt in haar opstelling tav aantallen in gevangenschap. Het CDNA-handboek vermeldde toen: “Het aantal exemplaren in gevangenschap wordt niet als criterium gehanteerd voor de status.”. Maar anno 2021 is dit gewijzigd in: “De status van een soort in gevangenschap is hierbij niet doorslaggevend. Wel kan worden meegewogen of een soort aantoonbaar en met regelmaat is ontsnapt.”

Wat mij betreft is die laatste formulering wat realistischer en biedt meer ruimte voor interpretatie en aanpassing. Immers is de hele vogelhandel een kwestie van vraag en aanbod en beide kunnen zeer snel veranderen. 

Overigens hielden de Grieken en Romeinen al massaal Purperkoeten in gevangenschap, google maar eens op ‘Purple Swamphen in captivity’ ..

Ben Gaxiola  ·  24 december 2021  12:35

Zie oa bijlage 3 bij dit bericht van de CDNA .

Vincent van der Spek  ·  24 december 2021  12:37, gewijzigd 24 december 2021  12:37

Nou nou… Wat een Grote Woorden. Kerstkusje erop en laten we elkaar in het nieuwe jaar allemaal fijn weer tegenspreken ;-) 

Gave info, Frank, dat wist ik niet (dat van die Grieken en Romeinen, hè, niet van het handboek). 

Vincent Hart  ·  24 december 2021  12:59

Ik blijf het een merkwaardige gedachtenkronkel vinden: Je gaat - zie ook de categorieëndiscussie - méér interpretatie op dezélfde (per definitie kleine) hoeveelheid informatie loslaten, en verwacht dan een mínder willekeurige uitkomst? Het lijkt me ook zaak om 'als de soort hier kan komen en de betreffende vogel vertoont geen tekenen van fout dan moet ie aanvaard worden" niet als mantra te beschouwen maar als leidraad. Overigens bij een veel aangehaald 'probleemgeval' als Kokardezaagbek hoef je als je daar iets mee wilt natuurlijk niet die leidraad aan te passen. Je kunt ook bijvoorbeeld iets doen met het gegeven dat 'alle' (aanvaarde) Nederlandse gevallen binnen een straal van enkele tientallen km's van (bekende transatlantische dwaalgastenhotspot) Kampen opdoken... Tot slot, het lijkt me goed om ver van het voorkomen van dwaalgasten als een 'kenbare werkelijkheid' weg te blijven: Je verzint een methodiek die zoveel mogelijk van de beschikbare objectieve data gebruik maakt en daar zo weinig mogelijk willekeurige interpretatie aan toe voegt, en die probeer je zo consequent mogelijk toe te passen. Juist óm het aantal valse positieven zoveel mogelijk te beperken. En je beseft daarbij dat 'aanvaard' geen wetenschappelijk bewijs voor wilde herkomst betekent, maar slechts de conclusie dat er onvoldoende reden is om van een niet-wilde herkomst uit te gaan. Maar goed, dit hebben Jan en Roland c.s. natuurlijk decennia terug al allemaal verzonnen en uitgewerkt...

Leo Stegeman  ·  24 december 2021  13:29

@Jan, ik zal het maar bekennen, het is een complot!

De beste wensen iedereen!! (en zeker vriend Jan natuurlijk....)

Bas van der Burg  ·  24 december 2021  14:15

Inderdaad interessant Frank. Voor een artikel hierover zie Purple Swamphen and humans

Max Berlijn  ·  24 december 2021  14:49, gewijzigd 24 december 2021  14:50

Dank Frank maar dat wisten we natuurlijk al een jaartje of 50 gedeeltelijk:-)

Wim Wiegant  ·  24 december 2021  15:24, gewijzigd 24 december 2021  15:25

Het artikel dat Bas van der Burg aanhaalt (zie boven) is inderdaad heel interessant. Daarmee wordt de Purperkoet min of meer vergelijkbaar met de Knobbelzwaan...!

Wim Wiegant  ·  24 december 2021  16:07, gewijzigd 24 december 2021  16:33

Ik ben wel een klein beetje boos over de reacties van Arnoud van den Berg ("trol") en Jan van der Laan ("rants", ik heb even de betekenis moeten opzoeken) van gisterenavond laat.  Een van mijn reacties heb ik verwijderd (dat was een citaat, voor later gebruik, en het was helemaal niet de bedoeling om die te posten).

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit iets over Arnoud persoonlijk heb geschreven. Volgens mij reageer ik alleen op zijn meningen. Ik vind Arnoud van den Berg en Jan van der Laan allebei heel aardig, en zou niet weten wat ik tegen ze zou kunnen of willen hebben. 

Ik vind wel dat je iemand mag pesten (als geformuleerd door Jan van der Laan) met zijn mening. Ik zie niet zo goed wat daar mis mee is... De "en velen met mij"-reactie van Jan van der Laan (23/12/21 23:13) vind ik dan ook een beetje merkwaardig.

In mijn tijd als onderzoeker -heel lang geleden, rond 1982- had ik heel veel ruzie met mijn begeleider; dat was alleen inhoudelijk, over meetmethodes en onderzoeksaanpak en zo, en nooit persoonlijk. Daar hadden we allebei geen enkel probleem mee...!

Trollen en rants aan de kant: prettige K-dagen allemaal...!

Maarten Wielstra  ·  24 december 2021  16:45

Ik vind je een mooie vent met een leuke plagerige mening. Ga zo door Wim! Arnouds mening vind ik ook mooi, ruimdenkend, ook daar houd ik van. Volgens mij is er geen probleem.

Arnoud B van den Berg  ·  24 december 2021  17:08, gewijzigd 24 december 2021  17:58

@Bas. Historische gevallen zijn vrijwel niet te analyseren omdat zelden onderscheid is gemaakt tussen de Porphyrio-soorten maar - omdat westelijke Purperkoet ooit van Spanje en Noord-Afrika oost tot in Griekenland broedde - zullen de Romeinse siervogels van jouw artikel inderdaad westelijke zijn geweest.

Het linkje hierboven (voorafgaand aan Wims Kokardezaagbekken) suggereert dat, ook nu nog, veel handelaren Smaragd-, Grijskop- en gewone Purperkoet en soms zelfs Afrikaans en Amerikaans Purperhoen op één hoop gooien.

Van de drie purperkoeten is denk ik ‘vagrancy potential’ van Smaragd en Grijskop het hoogst. Smaragd wordt immers geregeld als dwaalgast in het Midden-Oosten vastgesteld en Grijskop blijkt dankzij nachttrekgeluidsopnamen (nocmig in Azerbeidjan en Riyadh) over grote afstanden van Rusland naar Saudi Arabië te vliegen (Sound Approach) en in korte tijd geschikte gebieden in Turkije te koloniseren. Westelijke Purperkoet mag dan, anders dan de vier andere Porphyrio-soorten in de WP, geen langeafstandstrekker zijn, dat wordt denk ik gecompenseerd door het feit dat hij niet van zo ver hoeft te komen, meer dan 3x dichterbij de Benelux broedend dan Grijskoppurperkoet.


Bas van der Burg  ·  24 december 2021  18:08

@Arnoud, het grappige in het artikel vind ik figuur 1c. Hierin 2 foto's van een mozaïek en met een beetje goede wil laat de foto van de mozaïek uit Turkije een Grijskoppurperkoet zien?? Maar eigenlijk zou je foto's van de mozaïeken opgesomd in tabel 1 moeten bekijken om er iets over te zeggen. Ik vind het in ieder geval een erg leuk en informatief artikel.

Garry Bakker  ·  24 december 2021  20:57

Misschien is het leuk om deze waarneming hier nog even onder de aandacht te brengen. Een herhaling hiervan speelde altijd door mijn hoofd als ik vroeger ging vogelen in de Flevo. 

Max Berlijn  ·  26 december 2021  14:44, gewijzigd 27 december 2021  05:47

Toch wel amusant om te zien hoe de gedachte betreffende de herkomst van de “Prullekoet” met name na de komst van een tweede (of derde als België meeneemt) is veranderd (zie vooral de vele leerzame postings) van voor sommige het lachertje van 2021 naar een van de leukste events van 2021… Het geeft ook goed weer met wat voor keuze (wel of niet gaan) je wordt opgezadeld als twitcher (of najager van andermans veren, blijft een te leuke benaming om niet te gebruiken) in het begin van zo’n gebeurtenis als je het vervolg niet kent “je moet met 50 % van de kennis een 100% beslissing nemen zei iemand niet zo lang geleden. Ben blij dat ik (naar beide) ben doorgereden en gelukkig bleven beide vogels aanwezig op de dagen erna.

Arnoud B van den Berg  ·  26 december 2021  15:45

Spreek voor jezelf... Niet iedereen lijdt onder het 'tropical colour syndrome' (waarbij men zich moeilijk kan voorstellen dat kleurrijke vogels als flamingo en purperkoet wild en op eigen kracht Benelux kunnen bereiken). 

Wim Wiegant  ·  26 december 2021  16:23, gewijzigd 26 december 2021  16:30

Garry,
Wat een leuk verhaaltje van Klaas Eigenhuis en Dirk Moerbeek (zie de link van Garry hier vlak boven)!
De verhaspeling van Klaas tot Karel Eigenhuis nemen we even op de koop toe.

Waarom is het geval destijds afgewezen..?
Of is het nooit ingediend (het zou me van Klaas Eigenhuis -God hebbe zijn ziel- niet echt raar overkomen)...?

Peter de Vries  ·  29 december 2021  15:07

Nog even naar aanleiding van de opmerking van Fred (23 dec): de vermeende Westelijke Puperkoeten in dat park in Oldenburg zijn toch Grijskoppen. Zitten op dit moment op eieren ;-)

Arnoud B van den Berg  ·  29 december 2021  16:03

@Wim: als ik in jouw cdna-jaarverslag over 1993 kijk (Wiegant et al in DB 17: 89-107, 1995), dan zie ik onder de afgewezen gevallen geen purperkoet. Is dus niet ingediend. Zal misschien komen door de de conflicterende beschrijving (al dan niet groen op bovenzijde).

Ja, jammer dat de vogel niet is teruggevonden. Was zelf in buitenland en weet niet hoeveel mensen de volgende dag hebben gezocht. Misschien maar een paar: ook toen werden vogels van soorten die niet alleen in het wild maar ook in dierentuinen voorkomen, door velen als escape afgeserveerd. Ben jij toen gaan zoeken?

Wim Wiegant  ·  29 december 2021  16:14

Arnoud, ik heb er niets over in mijn dagboeken staan. Ik kan me het in ieder geval niet herinneren.
Ik was toen niet bang voor een bezoek aan een escape, weet ik wel, dus daar zal het niet aan hebben gelegen. Het kan wel zijn dat ik de dag na de waarneming niet kón, of heb afgewacht, vanwege iets in mijn familiekring. 

Justin Jansen  ·  29 december 2021  17:31

Heb o.a. met Aad van der Spek twee dagen gezocht ter plekke. De dag later en de 25ste. 

Max Berlijn  ·  29 december 2021  18:08, gewijzigd 29 december 2021  18:08

Ik denk/meen me te herinneren dat de discussie over de rugkleur (wel of geen groen) en het ontbreken van foto’s het geval de das om heeft gedaan. Dat het een “purperkoet” was lijkt me buiten kijf, jammer. 

Ben Gaxiola  ·  29 december 2021  18:59

@Max Ik kom in de jaarverslagen vanaf 1993 geen afgewezen Purperkoet uit dat jaar tegen.

Max Berlijn  ·  29 december 2021  21:06

Hmmm, dan is die dus nooit ingediend en zou dat eigenlijk wel moeten.

Ben Gaxiola  ·  30 december 2021  10:41

Overigens was Klaas Eigenhuis (net als ik) enigszins kleurenblind, maar ik weet niet voor welke kleuren.

J.A. Goedbloed  ·  31 december 2021  13:56, gewijzigd 31 december 2021  13:57

Klaas was in ieder geval roodgroenkleurenblind. Samen met Koen Kuipers heb ik bij de Oostvaardersplassen een Roodmus die in een wilg zat in de telescoop moeten zetten omdat Klaas hem zelf niet kon vinden.

Ed van Boheemen  ·  31 december 2021  14:04

Vogel Alblasserdam vandaag nog aanwezig. Die van Zevenhuizen voor het laatst ingevoerd op 28-12.

Jos Welbedacht  ·  31 december 2021  14:57

Ik ben ook (enigszins) roodgroenkleurenblind (zoals verreweg de meeste kleurenblinden) en kan me die moeite met een Roodmus in het groen, of de kleur van de bovendelen van een Purperkoet heel goed voorstellen. Pas nu ik zo'n speciale zonnebril voor kleurenblinden heb, snap ik hoe mooi een Roodmus is, of waarom men spreekt over Crimson-Winged Finch. Ook de schoonheid van de Rotskruiper en de Roodkeelnachtegaal worden pas echt begrepen met die bril op!

Het heeft ook wel wat determinatienadelen. Zo schijnen Ross' Meeuwen en bijvoorbeeld een roze tint op de onderdelen te hebben en Halsbandparkieten roze in de nek. Of wat te denken van pootkleur en oogringetjes. Ik kijk er niets eens meer naar, heeft toch nauwelijks zin! ;D

Ben Gaxiola  ·  31 december 2021  16:25

Pootkleur, wat is dat? 

Het meest frustrerende vind ik dat ik vanaf een meter of 20 (of minder bij slecht licht) mijn kijker moet optillen om te kunnen constateren dat dat Roodborstje, toch echt een Roodborstje is.

Wim Wiegant  ·  31 december 2021  16:49, gewijzigd 31 december 2021  17:49

Naar aanleiding van de Purperkoet van Klaas Eigenhuis en Dirk Moerbeek (zie deze link in de bijdrage van Garry Bakker van 24 december 20:57), en de bovenstaande bijdragen van kleurenblinden, vraag ik me af wat de waarde is van het door Dirk Moerbeek geschrevene, uit het artikeltje:
"Geen groene kleur op bovendelen kunnen ontdekken (ook niet nadat Karel (schrijffout, moet Klaas zijn) Eigenhuis mij er op attendeerde nadat hij meende dit te zien; licht was toen al stuk minder geworden)".  

Gisteren nog uitgebreid gezocht op het internet, maar voor de fijne verschillen in kleurenblindheid moeten we toch bij de ervaringsdeskundigen zijn, denk ik.

Heren kleurenblinden, wat is uw mening? Kan op basis van bovenstaande overwegingen Smaragpurperkoet worden uitgesloten...?  Ik zou denken dat Dirk Moerbeek zijn mening boven die van Klaas Eigenhuis zou gaan!  Misschien wil Dirk Moerbeek (als hij dit leest) ook nog wel reageren...

Jarenlang heb ik met Ben Gaxiola gevogeld -in zijn en mijn jongere jaren, zeg 25-30 jaar geleden, en ook nu zien we elkaar op menig Texel-weekeinde- en nu ineens dit...!

Ben Gaxiola  ·  31 december 2021  18:13

Dat ik de opmerking maakte, geeft mijn antwoord, Wim. 

Jan van der Laan  ·  31 december 2021  18:22

Ik heb, zo blijkt uit mijn notitieboekje, gezocht op 21 augustus 1993. Ik noteerde een Waterral, een Zomertaling, Witgatjes en Groenpootruiters en op de terugweg bij Muiderberg een Purperreiger. Waarschijnlijk was ik er met Lammert van der Veen, Hans ter Haar of Leo Heemskerk. Of met alledrie. Ik was het hele geval vergeten en kan me niet herinneren of dit geval bij de CDNA terechtkwam (waar ik sinds februari 1994 in zou zitten).

Dirk Moerbeek was toen al een heilige, ik denk dat er geen letter of schets van de beschrijving een onjuiste weergave van de werkelijkheid was en dat ze naar een Westelijke Purperkoet zaten te kijken.

Max Berlijn  ·  1 januari 2022  01:39

Ik zie geen hangende vleugel(s) meer?

Arie Ros  ·  1 januari 2022  11:42

Op donderdag 30-12 zag ik hem regelmatig beide vleugels af laten hangen, en dan weer beide in de normale stand houdend. Gewoon gedrag ipv verwonding? 

Ed van Boheemen  ·  1 januari 2022  17:00

@Garry Bakker, is dat jou vandaag ook opgevallen? (geen hangende rechtervleugel meer).

Garry Bakker  ·  1 januari 2022  20:11, gewijzigd 1 januari 2022  20:44

Nee. Maar op mijn foto's hangt rechts (inderdaad) minder uit het lood dan op 'dag 1'.

Wim Wiegant  ·  2 januari 2022  18:39, gewijzigd 2 januari 2022  18:41

Guus, 

Voordat je op je donder krijgt van Jan van der Laan, je bedoelt deze en deze...

Max Berlijn  ·  8 januari 2022  09:28

Kan dus prima vliegen (eind filmpje) en zwemt met netjes ingetrokken vleugels.

Max Berlijn  ·  7 juli 2022  08:00, gewijzigd 7 juli 2022  08:07

Nog niet gemeld deze maand. Zijn er nog maandlijsters wezen kijken? Op deze een na laatste dag zat die al op een andere plek, 4 km westelijk van de originele ontdekplek maar hij zou een dag daarna weer door twee waarnemers terug zijn gezien op de originele plek echter zonder foto’s.

Folkert Jan Hoogstra  ·  7 juli 2022  09:42

Zie hier voor de dip van de maandlijsters

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?