Soort onbekend

Aves undet  ·  Unknown species

Datum 30 juni 2021
Locatie Twisk
Fotograaf Fred Visscher Fred Visscher
Bekeken 6138 ×

Discussie

Fred Visscher  ·  30 juni 2021  16:20, gewijzigd 30 juni 2021  17:32

De "voet" is bij onze vogel iig even lang als de tarsus. Dit zie je vaker bij Steltstrandloper zoals hier. Die tibia die oogt een stuk korter omdat deze zwanger is van de bevedering, maar in principe is die er wel, hier bracht ik m in beeld.. Op dit filmpje mogen de tibia's ook wel wat langer voor wat wij voor ogen hebben maar dat is dus een verkeerd beeld.. Een vogel uit zo ongeveer dezelfde week als de onze met een vrijwel identieke pluimage is hier zichtbaar. Zelf kijk ik overigens altijd naar gedrag van een vogel (soms minstens zo belangrijk), en dan merk je dat karakteristieke "dansje/sprongetje" op dat de soort tijdens iedere poetsbeurt laat zien. Zo kom ik ook steeds aan mijn foto's met open vleugel omdat je dit om de haverklap ziet gebeuren. 

Thijs Glastra  ·  30 juni 2021  16:53

Mooi gedocumenteerd Fred, maar waar haal je het vandaan dat dat sprongetje karakteristiek is voor de soort? Dat zie je zover ik weet bij veel meer stelten, bijvoorbeeld bij de bonte strandloper in dit filmpje op +/- 1:00.

Fred Visscher  ·  30 juni 2021  17:04

Klopt Thijs, maar net effe anders bij de Stelt, anders hoorde je me er niet over.. Hier een filmpje van een Bontje waarbij wel alles te zien is. Bij Stelt houdt hij nog een tijdje de vleugels omhoog en daarna zelfs soms nog onafhankelijk van elkaar. 

Koen Stork  ·  30 juni 2021  17:12

'Anders hoorde je me er niet over', waterdicht! Kan je misschien met een gedegen uitleg komen Fred? Ik zie net als Thijs niet wat het verschil met andere steltlopers nou zou moeten zijn wat betreft dat uitschudden van de veren.

Fred Visscher  ·  30 juni 2021  17:26, gewijzigd 30 juni 2021  17:32

Gedrag is wellicht wat lastig uit te leggen. Misschien had ik er zelfs niet over moeten beginnen..;-) Maar het is niet alleen dat sprongetje maar ook wat hij daarna doet. Beide vleugels gaan open (rekken...), rent een stukje en strekt ze onafhankelijk van elkaar nog een keer. Dit alles gaat heel snel en ben dan aan het fotograferen waardoor ik het opmerkte. In ieder geval specifiek voor dit exemplaar, niks met waterdicht te maken uiteraard dat doet het kleed voor ons..;-) Maar kom een keer kijken Koen, het is een leuk ding! laatste zinnetje heb ik weggehaald komt idd verwarrend over, ik begrijp je vraag..

Wim Wiegant  ·  30 juni 2021  17:39

Fred, "gedrag" is niet alleen lastig uit te leggen, het is ook nog eens héél  moeilijk objectief vaststelbaar. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?