Geluidengalerij

Geluiden
Upload geluid

Bergfluiter x Fluiter

Phylloscopus bonelli x sibilatrix  ·  Western Bonelli's x Wood Warbler

Datum 27 april 2021
Locatie Vrouwenpolder, Walcheren
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 2829 ×

Discussie

Arnoud B van den Berg  ·  29 april 2021  17:57, gewijzigd 29 april 2021  22:16

In bijv het Sound Approach over Marokko zijn in het hoofdstuk over bergfluiters sonagrammen van Balkanbergfluiter, Fluiter en Bergfluiters uit Portugal & Marokko te zien. Bergfluiters hebben gemiddeld 9 elementen in een strofe en Balkanbergfluiter 15 elementen. Bij de Vrouwenpolder-vogel valt het linker sonagram niet alleen in aantal elementen maar ook qua vorm binnen de variatie van Bergfluiters. Voor het rechter sonagram geldt dat niet. De rechtse figuur heeft wel het (voor Bergfluiter te hoge) aantal elementen van Balkanbergfluiter maar de vorm past niet op Balkan: die heeft 'backward slash'. Fluitertrillers komen qua vorm wel enigszins overeen maar hebben gemiddeld meer dan 15 elementen. Daarom is denk ik op basis van alleen de zang nu niet zo snel met zekerheid te zeggen of deze Bergfluiter een hybride betreft maar op basis van bijv koptekening kwamen de ontdekkers hier al wel op uit.

Zowel het wisselen tussen beide zangtypen als de beide sonagrammen doen denken aan de zang van de hybride Bergfluiter x Fluiter van (14) mei 2018 in Castricum. Die vogel had echter nog meer elementen in de triller en liet ook vaak inleidende Fluitertonen horen.

Hopelijk slaagt iemand erin DNA te verzamelen om dat te laten analyseren: de moeite waard.

Arnoud B van den Berg  ·  8 juni 2021  12:52, gewijzigd 8 juni 2021  13:03

 DNA analyse door Peter de Knijff (dank!) laat zien dat deze hybride een Bergfluiter als moeder en Fluiter als vader heeft, anders dus dan de hybride in 2018 in Castricum die als moeder een Fluiter en als vader een Bergfluiter had.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?