Grote Canadese Gans

Branta canadensis  ·  Canada Goose

Datum 6 maart 2021
Locatie Zuidlaardermeergebied - Oostpolder (GR)
Fotograaf Julian Overweg Julian Overweg
Bekeken 14311 ×

Discussie

Julian Overweg  ·  6 maart 2021  20:05

Wat denken jullie?

Peter de Knijff  ·  6 maart 2021  20:50

Misschien klopt de ID, maar zonder Canadese of Amerikaanse (kleur)ring om is dit, mede gelet op al die escapes van divers pluimage, een onmogelijke soort(groep) om serieus te nemen. Let wel, ook binnen de groep grote canadezen is veel variatie en de identificatie van al die taxa is verre van duidelijk.

Julian Overweg  ·  6 maart 2021  21:13

Als de Nederlandse populatie volledig als Branta canadensis canadensis wordt gezien en dit exemplaar daar op basis van uiterlijke kenmerken niet tussen past en wel bij interior dan is het een niet-Nederlandse vogel? ;)
Branta canadensis interior breidt zich sterk uit richting Europa via Groenland en is bij ons te verwachten als dwaalgast: https://www.dutchavifauna.nl/static/publicaties/status_grote_canadese_gans_cdna_2020.pdf

Op https://www.dutchavifauna.nl/news/1584/besluiten_cdna-wintervergadering_2020 staat:
 "De commissie is vanwege het zeer algemeen als exoot voorkomen van nominaat canadensis van mening dat dit taxon alleen aanvaard kan worden met ‘hard’ bewijs (ring, zender, isotopen). De taxa parvipes en (vooral) interior kunnen evt. wél verwacht worden als dwaalgast."

De eis van 'ring, zender, isotopen' lijkt dus alleen voor canadensis te gelden.

Julian Overweg  ·  6 maart 2021  22:43

https://www.birdguides.com/gallery/birds/branta-canadensis-interior Todd's Canada Goose Branta canadensis interior
Plaatjes...

Max Berlijn  ·  6 maart 2021  23:03, gewijzigd 7 maart 2021  04:43

Je vogel ziet er best okay uit alleen hoe maak je het meer zeker? Het feit dat die tussen canadensis achtinge GCS loopt helpt ook niet voor een echte Groenlander of Amerikaan toch?

Folkert Jan Hoogstra  ·  6 maart 2021  23:19

Zou je niet juist verwachten dat een wilde Amerikaan zich bij deze vogels zou voegen? Dus volgens mij zegt dat helemaal niks. Ik zou wel graag zien dat deze vogel serieus wordt ingediend zodat er wellicht wat meer over bekend wordt en dit taxon meer op de radar komt. Als we niet zoeken zullen we überhaupt nooit die gehoopte Amerikaanse geringde vinden.

Max Berlijn  ·  7 maart 2021  05:04, gewijzigd 7 maart 2021  05:04

Eens FJ dat Todd’s een serieus te nemen optie is en goed dat er blijkbaar toch mensen zijn die de moeite nemen zich ermee bezig te houden. Is de vogel nu slechts samen met 1 GCG (die meer op een canadensis lijkt?) tussen Kollen?

Peter de Knijff  ·  7 maart 2021  08:32

Ik vermoed dat lang niet alle plaatjes op de Birdguides link hetzelfde taxon laten zien. BW Anderson en (vinden sommigen), nog erger, HC Hanson laten m.i. overtuigend zien dat de variatie binnen deze groep beduidend complexer is dan we hier vermoeden. Omdat maar weinigen de moeite hebben genomen deze documentatie tot zich te nemen, laat staan serieus te nemen (met name Hanson’s aanpak wordt vaak geridiculiseerd), onderschatten we deze complexiteit.

Dus los van een discussie over een evt. wilde status van een afwijkende grote (of kleine)  canadees, zul je het ook eens moeten worden hoe je welk type canadees moet noemen. Als je dat goed doet, dan kom je automatisch in een soort van kleine burry complex discussie terecht: waar begint taxon 1 en waar eindigt taxon 3 en hoe past taxon 2 hiertussen (alleen dan met nog meer taxa).Julian Overweg  ·  7 maart 2021  08:35, gewijzigd 7 maart 2021  08:38

@Max: Klopt, dit waren de (twee) op dat stuk aanwezige Canadese Ganzen. Ze liepen op den duur samen op met wat Kolganzen (waarvan er verder naar achteren op het veld een paar honderd foerageerden).

Julian Overweg  ·  8 maart 2021  12:14

@Peter: dank voor de verwijzingen! Anderson onderscheidt kennelijk 15 soorten en 181 ondersoorten bij Canadese Ganzen. IOC noemt 2 soorten, Grote en Kleine Canadese Gans, met respectievelijk 7 en 4 ondersoorten. Het zijn dezelfde taxa als hier weergegeven en deze indeling wordt gevolgd door de CDNA. Wel een interessante vraag hoe die vele taxa van Anderson dan over de taxa van IOC zijn verdeeld maar wat voor mij vooral relevant is, of de vogel in kwestie, als B. c. canadensis (de exotisch -tot het tegendeel is bewezen- beschouwde ondersoort waar alle Nederlandse Grote Canadese Ganzen tot zouden behoren) gezien kan worden. M.i. wijkt hij af van onze standaardvogels en lijkt 'ie meer op (wat er te vinden is over) interior. Die mening lijkt in dit topic in elk geval gedeeld te worden.

Julian Overweg  ·  8 maart 2021  14:41, gewijzigd 8 maart 2021  14:44

Voor wat betreft beoordeling van Grote Canadese Gans ziet het ernaar uit dat de CDNA dezelfde werkwijze gaat hanteren als bij Kleine Canadese Gans.

Todds is bij de Grote Canadezen wat Hutchin's is bij de Kleine Canadezen. Een ongeringde Hutchin's wordt aanvaard zolang er geen goede reden is om te denken aan een eventuele ontsnapping. Todds ligt in de lijn der verwachting zoals de commissie zelf al aangeeft.

Folkert Jan Hoogstra  ·  8 maart 2021  19:03

Vogel zat er vandaag i.i.g. nog. Lijkt me gepaard met een canadensis. Overigens vandaag 4 paartjes aanwezig. Her en der ook wat Kolganzen en groepjes Grauwe/Soepganzen. 

Ik zie op waarneming.nl staan dat je de vogel in wilt dienen. Dat lijkt me zeker zinvol indien goed onderbouwd. Ik heb niet de verwachting/hoop dat deze vogel wordt aanvaard, maar wellicht levert het wel mee informatie op over het standpunt van het CDNA. Als de ID klopt (in hoeverre kunnen we daar op basis van de huidige kennis überhaupt iets over zeggen), maar de vogel wordt toch afgewezen weten we wellicht ook dat het vanaf dan alleen maar zin heeft om naar een geringde vogel te zoeken. Ik zal nog een filmpje van vanmiddag uploaden en later toevoegen. 

Julian Overweg  ·  8 maart 2021  19:33, gewijzigd 8 maart 2021  19:39

Mooi dat je bent wezen kijken, Folkert Jan. Voor indiening lijkt het me van belang om de meest kansrijke naam in te vullen.

Indienen als interior kan eventueel een afwijzing op ID betekenen.

Indienen als interior/parvipes voorkomt dat mogelijk en heeft dezelfde consequenties voor de soortenlijst (= allebei Grote Canadese Gans).

Indienen als Grote Canadese Gans (zonder specifieke ondersoort) zou ook nog kunnen aangezien alle Nederlandse exemplaren van de ondersoort canadensis 'horen' te zijn en dit niet zo'n 'bleekborst' is.

Wat is wijsheid?

Max Berlijn  ·  8 maart 2021  20:39

Maar op basis waarvan zijn jullie zeker van de ID dan?

Diederik Kok  ·  8 maart 2021  21:19

Is dat wel de juiste vogel die vandaag gefotografeerd is? 

Maarten Wielstra  ·  8 maart 2021  21:51

Viel mij (ook?) op dat ie op die foto een erg compacte hals heeft gekregen. Parvipes style.

Folkert Jan Hoogstra  ·  8 maart 2021  23:32

Meer foto's toegevoegd.

Tevens een filmpje ge-upload. 


Lengte van de nek was afhankelijk van de houding. De Canadensis stond de hele tijd met lange nek terwijl deze vogel continu aan het foerageren was. Ik heb geen exacte vergelijking gedaan tussen de twee vogels dus sluit niet uit dat het niet dezelfde vogels zijn. In dat geval zouden er wel minimaal 2 niet Canadensis (althans daar ga ik nu maar even vanuit) daar lopen. 

Zelf zeg ik niets over de determinatie, want ik weet er niets van. Daarom vind ik het nu juist wel interessant om zulke vogels te bekijken om er eens achter te komen wat er nu eigenlijk allemaal rondloopt aan Canadese Ganzen. 

Max Berlijn  ·  9 maart 2021  05:16, gewijzigd 9 maart 2021  05:17

De vogel van FJ vind ik een minder donkere borst hebben en een minder dunne nek dan de vogel van Julian die daardoor meer aan het beeld vind voldoen van Todd’s wat ik zelf heb. Persoonlijk heb ik Todd’s gezien en een donkerdere borstkleur en dunne nek viel mij vaak op. Maar zoals gezegd; hoe maak je nu zaken zeker? In mijn optiek zal je dat eerst zelf moeten doen en onderbouwen voor je een geval instuurt naar het CDNA.

Folkert Jan Hoogstra  ·  9 maart 2021  09:06

Volgens mij zijn de foto's van Julian iets onderbelicht. Vergelijk bijvoorbeeld de borstkleur van de Canadensis op mijn foto's en op die van Julian. 

Zie tevens de foto van Julian waarbij beide vogels aan het foerageren zijn. Dan lijkt de nek ineens vrij kort en stevig. 

Diederik Kok  ·  9 maart 2021  09:30, gewijzigd 9 maart 2021  09:43

De vogel van 6 maart heeft een opvallend geïsoleerd donker vlekje op rechtflank, op alle foto's zichtbaar. De vogel van 8 maart mist dat. Verder vind ik de 8 maart vogel persoonlijk niet afwijkend voor een canadensis. 

Peter de Knijff  ·  9 maart 2021  10:36

Het klopt dat Anderson wat is doorgeschoten, maar wat hij (en Hanson) wel erg goed laten zien is de erg vage (if at all) grenzen tussen de diverse geografische vormen van zowel de grote- als de kleine canadezen. Beide heren hebben een puist van data verzameld en tot in detail uitgeplozen, geanalyseerd en beschreven. M.i. verplichte kost voor iedereen die iets wil vinden van deze taxa.

Folkert Jan Hoogstra  ·  9 maart 2021  11:17

@Diederik. Je hebt gelijk. Sowieso andere vogel. Heb mijn waarneming aangepast.

Leo JR Boon  ·  9 maart 2021  12:23, gewijzigd 9 maart 2021  12:24

Waar komt die groene nekband vandaan?

Roland van der Vliet  ·  9 maart 2021  13:16, gewijzigd 9 maart 2021  13:22

Hier komt de groene nekband vandaan: https://www.cr-birding.org/node/1932

Folkert Jan Hoogstra  ·  9 maart 2021  21:24

Vandaag weer een waarneming. Lijkt me dezelfde vogel als die ik er zag. Rechterflank staat niet op de foto dus het vlekje van Diederik kunnen we niet gebruiken, maar qua proporties lijkt het me identiek aan 'mijn' vogel. 

Douwe Hoekstra  ·  9 maart 2021  22:10

Ik vond hem inderdaad ook wel op jouw vogel lijken Folkert Jan, hij wou zich helaas niet omdraaien. Wel liep dezelfde vogel met groene halsband EUY er naast, ik weet niet of jouw vogel daarmee gepaard was?

Klaas van Dijk  ·  10 maart 2021  16:21, gewijzigd 11 maart 2021  13:31

Boeiende materie!

De Grote Canadese Gans met een groene halsband EUY is een mannetje uit 2019 en is op 9 juli 2019 in het Boeremapark in Haren geringd. Wellicht was Douwe Hoekstra bij deze ringactie? Van deze Grote Canadese Gans zijn er aflezingen uit het noorden van Duitsland (Ditmarschen, januari 2021) en uit het zuiden van Zweden (28 mei 2020). Dit zou erop kunnen wijzen dat deze vogel in 2020 zijn slagpennen in Zweden / Noorwegen / Denemarken heeft geruid en daarna is teruggekeerd naar Nederland.

Verder lijkt het er volgens mij sterk op dat op het filmpje van 6 maart jl. van Julian Overweg een paartje is afgebeeld met links een (vooral) wakend mannetje en met rechts een erg actief grazend vrouwtje (rechts in beeld). Zie https://www.youtube.com/watch?v=aiitfKaeQUU voor een directe link naar dit filmpje.

Ik denk dat er bij dergelijke waarnemingen altijd goed gekeken moet worden of de bewuste vogel al dan niet gepaard is en of het in dat geval een mannetje of een vrouwtje is. Zeker in deze tijd van het jaar, in het vroege voorjaar, is dat bij ganzen gemakkelijk vast te stellen. Vrouwtjes van broedparen zijn nu aan het opvetten om zich voor te bereiden op het broeden. Je ziet dan een relatief grote vogel, het mannetje, bezig met waken (en/of met het wegjagen van andere ganzen) en een relatief kleine vogel, het vrouwtje, die druk bezig is met grazen (en vaak een dikke buik heeft, een hoog abdomenprofiel).  Verder zit momenteel een deel van de gepaarde Grote Canadese Ganzen al weer in hun broedterritorium, maar een ander deel dit nog in / bij groepen in weilanden. Het beeld kan worden vertroebeld, doordat bij Grote Candasese Ganzen de jongen soms erg lang bij de ouders blijven. (Douwe weet hier erg veel van.) M.i. dus goed en langdurig kijken en dat wordt op een gegeven moment wel duidelijk wie bij wie hoort etc.  [tekst beetje aangepast]

Peter de Vries  ·  10 maart 2021  19:10

Had dat filmpje nog niet gezien. Maar dat is inderdaad een paartje, geen twijfel over mogelijk. 

Rob Poot  ·  10 maart 2021  21:08

Zijn er genetische studies gedaan naar deze soorten dan wel soortgroepen en zo ja kon er ‘een sopje’ van gekookt worden?

Peter de Knijff  ·  10 maart 2021  21:34

Niet in het detail dat je zou willen, maar zoek gewoon eens in GenBank/taxonomy onder Canada goose en je hebt alle sequenties te pakken (en de onderliggende artikelen)!


Fred Visscher  ·  10 maart 2021  21:43

In januari had ik nog een mooi clubje bij Midwoud, loopt vast ook wel zoiets tussen..

Julian Overweg  ·  13 maart 2021  17:56

@Fred: Leuk clubje! Ik zie 'm er zo snel niet tussen lopen. Vooral Brandgans x Kleine Canadees? Had eens ergens gelezen dat deze twee soorten nauwer verwant aan elkaar zouden zijn dan dat Grote en Kleine Canadese Gans dat onderling zijn.

Weet iemand of dit (nog) is hoe 'we' de taxa duiden?

Julian Overweg  ·  17 maart 2021  10:42

Jan van der Laan  ·  17 maart 2021  12:29, gewijzigd 17 maart 2021  12:31

Staan de cijfers/letters 90 graden gedraaid, dan is er reden voor paniek!

Julian Overweg  ·  17 maart 2021  13:35

Goed om te weten!

Overigens begrijpelijk als het gezelschap (onder andere een in de buurt geringde canadensis) niet goed voelt (met het oog op de status) maar als ik ‘n Groenlandse interior was zou ik, wanneer ik met kolganzen als carrier species aangekomen ben in een ganzenrijk gebied in Noord-Nederland, ook mijn soortgenoten verkiezen boven ’t gelegenheidsreisgezelschap. Dat wij ‘onze' Canadezen dubieus vinden zal voor een wild exemplaar weinig uitmaken.

Folkert Jan Hoogstra  ·  17 maart 2021  21:10

Die waarneming van gister is toch gewoon dezelfde vogel als die van "mij"?

Hier lijkt wel iets van een vlekje op de rechterflank zichtbaar. Dus wellicht is het de ene keer gewoon iets beter zichtbaar dan de andere keer, of komt het door rui en is de vogel van Julian en die van mij toch gewoon dezelfde. 

linkje

Julian Overweg  ·  17 maart 2021  23:46

Het opvallende donkere rafelrandje -in het wit parallel aan de handpennen in rust- lijkt aan de rechterkant van de vogel te bestaan uit drie duidelijke lobben, waarvan de twee achteraan samen wat verder van de eerste afstaan. Dat zie ik terug bij alle foto's (inclusief die van jou) en lijkt vrij typisch voor dit individu (vergelijk met foto's van andere Canadezen op Waarneming.nl). Daarbij is de vogel van jouw waarneming sowieso geen 'bleekborst' en zou ik het daarom geen canadensis noemen.

Max Berlijn  ·  16 februari 2023  22:52

Tja, het blijft een mogelijkheid in NL...

Julian Overweg  ·  16 februari 2023  23:19

In december heb ik de Ierse en Britse dwaalgastencommissies gemaild met de vraag om eens te kijken naar de vogel van het Zuidlaardermeergebied (aangezien beide eilanden meerdere aanvaarde gevallen hebben van Grote Canadese Gans). Geen reactie op de mails ontvangen dus zal binnenkort een reminder sturen.

Justin Jansen  ·  17 februari 2023  10:14

@Julian, wat verwacht je dan van de Britse Zeldzaamheden commissie? 

Jan van der Laan  ·  17 februari 2023  12:48

De laatste keer dat ik keek, zetelde de Britse Zeldzaamheden commissie niet in Buckingham Palace, dus het lijkt me voor gewone aardse stervelingen niet verboden om iets te vragen. Het lijkt me vervolgens ook getuigen van fatsoen als er ook een antwoord komt.

Julian Overweg  ·  18 februari 2023  10:06

@Justin: Het lijkt me zinvol om te weten hoe zij met deze waarneming om zouden gaan. Aangezien de Europese zeldzaamhedencommissies voornemens zijn onderling steeds meer dezelfde lijn te gaan volgen (beoordelingscriteria / werkwijze), kan het informeren bij meer ervaren collega's (op het gebied van Grote Canadese Gans) de CDNA werk besparen. Die info zou ik dan meenemen bij het indienen.

Justin Jansen  ·  18 februari 2023  11:01

@Julian, helder. 

Folkert Jan Hoogstra  ·  26 februari 2023  21:29

In de tweet waar Max hierboven naar linkt heb ik eens gevraagd om zijn mening naar deze vogel. Vandaag reactie gekregen, maar hij heeft nog iemand getagd om zijn mening te vragen. Wellicht leuk om te volgen. 

Vincent van der Spek  ·  27 februari 2023  15:19, gewijzigd 27 februari 2023  15:50

Nou @Jan, ik vind de vraag van Justin wel terecht. Je kunt een vraag stellen, maar hier lijkt wel wat te ontbreken aan speurwerk vooraf. Dan mag je nog steeds een vraag stellen, maar dan mag je ook niet antwoorden. En wat is nu precies de vraag? 

@Julian: als je wilt weten hoe die commissies met deze taxa in het algemeen omgaan, kun je het antwoord vinden via Google (probeer eens de website van de BBRC). Ook in het CDNA-stuk wordt vermeld hoe de Britten hiermee omgaan. Daarin vind je ook haakjes voor indienen in NL.  Zijn die aanwijzingen niet duidelijk, of heb je ze niet gelezen voordat je een vraag stelde?

Wil je weten hoe zij dit individu zouden beoordelen, vind ik het terecht dat ze daar geen antwoord op geven: ik hoop dat geen commissie binnen de AERC zonder ruggenspraak op de stoel van een collega-commissie gaat zitten. 

Jan van der Laan  ·  27 februari 2023  17:54

@Vincent

Een commissie bestaat toch bij de gratie van haar waarnemers? Niet andersom mag ik hopen? Daarbij hoort ook gewoon het beantwoorden van vragen, zelfs als als de vraag als dom of niet relevant wordt beschouwd?

Wietze Janse  ·  27 februari 2023  19:03

Ze hoeven natuurlijk niet de vraag te beantwoorden, eens met Vincent, maar natuurlijk wel de brief/mail, eens met Jan. Denk dat daar het nuanceverschil ligt. 

Boy Possen  ·  27 februari 2023  20:03

Bij een van de promoties die ik mocht bijwonen was als stelling opgenomen “In tegenstelling tot wat algemeen beweerd wordt, bestaan domme vragen wel degelijk “. Zelfs als dat waar zou zijn, lijkt het voordelig om vragen die dom lijken of misschien voorkomen hadden kunnen worden met voldoende respect te behandelen. Niet iedereen is immers even handig in het ontsluiten van informatie. Door daar rekening mee te houden is bijvoorbeeld relatief eenvoudig te voorkomen dat “de mening van Truus op Facebook” waarheid wordt. In het ontkrachten daarvan gaat veel meer tijd zitten dan in iemand de weg naar relevante informatie wijzen. Het is maar waar je tijd in wenst te stoppen. 

Jan van der Laan  ·  27 februari 2023  20:05

@ Wietze en Boy: mooie woorden. Ik mocht willen dat ik het op deze wijze zou kunnen formuleren ;-)

Frank Roos  ·  27 februari 2023  20:50

@Boy "Qu’un sot savant est sot plus qu’un sot ignorant." zoals Molière zei; in goed Nederlands: "A learned fool is more foolish than an ignorant fool."

Ik maak me meer zorgen over de "geleerde dwazen".

Vincent van der Spek  ·  27 februari 2023  21:45, gewijzigd 28 februari 2023  13:11

Ha ha @Jan, Wietze, Boy. Ik ben het eens met Wietze hoor, ik heb dat onhandig  verwoord: ik vind zelf dat je altijd hoort te reageren. En ik mag toch hopen dat iedereen die mij een beetje kent weet dat ik altijd antwoord, ook als de vraag moeilijk is, en ook als ik het antwoord niet weet. 

Maar ik vind wel dat je best wat van een vragensteller mag verwachten als die in dezelfde scene opereert. Dat is wat anders dan Truus op Facebook. Of een collega op een borrel, of een tante op een verjaardag die iets over vogels wil weten. 

Je mag namelijk best eerst wat moeite doen en daarna evt. een vraag stellen, zeker als dat schriftelijk is. Een voorbeeld. Ik heb al héél vaak mensen van info voorzien voor reizen. Maar de keer dat ik de vraag kreeg: ik wil naar land x. Naar welke gebieden moet ik, heb ik een visum nodig, wat zijn de soorten om op te focussen, en heb je alle geluiden voor me? En wat kost het? (Echt gebeurd, niet uit NL) . Dat stond zelfs nog allemaal in mijn reisverslag. Dan denk ik: kom op, lees eerst even wat en stel daarna een gerichte vraag. En dat is dan ook het antwoord dat ik (iets aardiger verwoord) gegeven heb. 

Om in de analogie te blijven: stel  Frank had er geen vertaling bijgezet, dan kan ik een hoogleraar Franse literatuur mailen, of zelf Google Translate gebruiken en op wiki kijken wie Molière was (dat laatste heb ik zelfs gedaan, ik was het vergeten). 

Overigens: bij de CDNA worden de vragen netjes door Gerjon beantwoord. Ook als ze niet relevant zijn voor het feitelijk werk. Met recentelijk een juweeltje dat te mooi was om nu niet te delen: of de Steenarend van 2021 nog steeds rondzwierf in Nederland. Want deze mensen én hun buren waren hun kat kwijt ;-)

PS Dat is de leukste dissertatievraag die ik ooit gehoord heb, Boy. Ik zie altijd alleen maar van die saaie ecologievragen voorbijkomen ;-)

Eduard Sangster  ·  28 februari 2023  00:22

Een Chinees gezegde (of kwam het uit Karate Kid II ?) luidt: een ervaren man weet de juiste antwoorden. Een wijs man stelt de juiste vragen. 

Julian Overweg  ·  28 februari 2023  09:36

Ik zie nu aan de reacties dat ik mijn berichtje naar Justin wel wat duidelijker had mogen formuleren. Uiteraard ging mijn vraag (aan de Britse en Ierse zeldzaamhedencommissies) niet over de beoordeling van het geval ("zouden jullie hem aanvaarden?") maar over de ID. Dan kun je wellicht denken: "Julian, zoek zelf eerst eens iets beter", maar het stellen van een vraag bij een ervaren partij beschouw ik als het inwinnen van informatie. Die info zou ik meenemen bij het indienen bij de CDNA (dat staat ook duidelijk in de mail naar beide buitenlandse commissies). De CDNA beoordeelt uiteindelijk het kant-en-klare pakket dat ik samenstel (op basis van verschillende bronnen).

Als bovengenoemde buitenlandse commissies niet inhoudelijk willen reageren dan is dat natuurlijk prima (hield ik eigenlijk ook wel rekening mee) maar het was inderdaad wel fijn geweest om dat gewoon even te horen (als reactie op de oorspronkelijke mail of op de op 18 februari verstuurde 'reminder').

Julian Overweg  ·  28 februari 2023  11:43

Over de door Max gedeelde tweet waar Folkert Jan op aanhaakte...

De Britse plaatser hanteert onderstaande punten als sleutelcriterium voor interior (en vindt de Nederlandse vogel daaraan voldoen):
- Lange, dunne (soms bijna zwaanachtig overkomende) nek.
- Langwerpige lichaamsvorm.

De borsttint zou echter variabel zijn. Daardoor zou je kunnen stellen dat de Nederlandse gans een meer uitgesproken exemplaar is dan de Twittervogel.

Max Berlijn  ·  28 februari 2023  12:17, gewijzigd 28 februari 2023  12:21

Julian, het feit dat de recente Todds van de UK tussen Groenlandse Kollen op een van de meest westelijke eilandjes van de UK zit/zat speelt ook in zijn/haar voordeel. Dit soort vogels met zekerheid in de Canadese Ganzen genensoep in NL willen hart maken is onmogelijk helaas, laat onverlet dat ze hier kunnen komen, net als Groenlandse Kolganzen (tot in Limburg zelfs)…

Julian Overweg  ·  28 februari 2023  13:32

@Max, welke genensoep?

Met deze vogel kan de CDNA m.i. twee kanten op:
1. Meegaan met diegenen die het een interior vinden op basis van morfologische kenmerken. Daarbij ligt het in Nederland opduiken van interior in de lijn der verwachting (aldus de CDNA). 

2. Meegaan met het idee dat de Nederlandse populatie volledig een genetische soep betreft (met toevallig wel hoofdzakelijk canadensis-types), waaruit in theorie toevallig een exemplaar zou kunnen ontstaan met het kenmerkenpakket dat toegeschreven wordt aan interior. Dat zou ik dan graag aangetoond zien.

Inderdaad mist het 'aanvullende kenmerk' van Groenlandse kolganzen (die stonden vast dieper in het gebied, tussen de groepen Kolganzen; te ver weg voor iemand om op te merken) maar dat bonusplusje zouden we kunnen ruilen voor het bonusplusje van de donkere borst. 

Als interior niet op basis van morfologie aanvaard kan worden in Nederland, voorzie ik een exit van hutchinsii op basis van dezelfde argumentatie.

Uiteraard is het kiezen tussen bovengenoemde opties (1 en 2) vooral een zaak van kansberekening, maar dat is het beoordeelwerk van een zeldzaamhedencommissie altijd in een bepaalde (per geval variërende) mate. De CDNA streeft niet naar absolute zekerheid (en beweert niet dat hun uitspraak gelijk staat aan de waarheid - het tegengestelde); het gaat om voldoende aannemelijkheid.

Het slechts tijdelijk aanwezig zijn van deze vogel zou je overigens ook als pluspunt kunnen zien. Eerste waarneming op 6 maart 2021 en laatste waarneming van 2 april dat jaar.

Peter de Knijff  ·  28 februari 2023  14:06

Als ik de vogel waar het hier om gaat vergelijk met deze, dan mag die nek nog wel wat meer door de wringer, en o.a. de snavel minder hoog.

De serie foto's van Folkert laat overigens fraai zien dat de vermeende Todd's een nek heeft die niet beduidend smaller is dan de begeleidende canadensis. Het hangt maar net van de houding af welke vogel een al dan niet smallere hals heeft. Lijkt mij dus exit Todd's, daar hoef je als commissie niet erg lang naar te kijken met deze foto's.

Max Berlijn  ·  28 februari 2023  15:04, gewijzigd 28 februari 2023  15:47

Eens Peter, Julian je weet toch dat al die Canadese Ganzen ontstaan zijn uit vogels die ooit in gevangenschap gekruist hebben met meerdere ondersoorten? Dat was hier maar ook in Scandinavië (waar veel vogels in strenge winters vandaan kwamen) het geval. Ook in grote delen van de Lower 48 (US) is dit het geval. Jacht was daar (en hier?) de reden van het bijzetten van Canada’s. Al met al zijn de Canada’s hier dus een mix van verschillende taxa GCG. Bij Hutchins (Kleine Canadese Gans) is dit allemaal nooit gebeurt (te klein voor de jacht? waarom zou je een Kleine gebruiken als je met dezelfde inspanning meer vlees op je bord kan krijgen). De taxa van “Cackling Goose” (een andere naam voor de rassen van KCG) zullen vast vermengen in het wild, wat ID soms zal bemoeilijken, maar het ID “probleem” valt in het niet bij dat van GCG. Ik heb me er jaren in NL mee bezig gehouden (op regenachtige dagen in de winter 😀) maar er is geen eer aan GCG te behalen. De keuze was vrijgeven (want er kan een wilde heuse vogel bijzitten) of beschouwen als niet telbare invasieve excoot. Voor het laatste is nu gekozen, dus Julian, ga lekker het veld in en vind mooie soorten zoals die Poelsnip toen. Veel nuttiger en leuker 💪.

Folkert Jan Hoogstra  ·  28 februari 2023  19:38

Heb je daar de bron van Max? Lijkt me wel interessant om te lezen. Ik wist het namelijk niet

Frank Roos  ·  28 februari 2023  20:41

@FJ Lijkt me een mooie test voor ChatGPT waar Nederland momenteel zo ondersteboven van is als huiswerk robot. ;-) Daar kan geen weldenkend mens met een lange ervaring tegenop.

Max Berlijn  ·  28 februari 2023  21:21, gewijzigd 28 februari 2023  22:45

FJ google ff en je vind verschillende historische uitleg over de herkomst van “onze” GCGen. Verder zijn de boeken van Anderson (2010) Evolution and Taxonomy of White-cheeked Geese en Hanson (2006), The White-cheeked Geese (2 delen) en als laatste deel 1 van Ducks, Geese and Swans (2005) van Janet Kear + Wildfowl van Reeber (2015) een must.  In de US is uitsterven van het voor jagers zo gewilde taxon maxima de reden van Introductie van gevangenschap vogels. 

Folkert Jan Hoogstra  ·  1 maart 2023  10:24

Helaas is ChatGPT zo overbelast tegenwoordig dat je er niet meer tussenkomt. En om er nu voor te betalen.... Op vogelgebied loopt het nog best wat achter. 

Julian Overweg  ·  1 maart 2023  14:42, gewijzigd 1 maart 2023  14:43

Allereerst dank voor alle inhoudelijke reacties!

@Peter, het is niet gezegd dat de vogel in de link een interior is ("Based on current knowledge,  Todd’s is probably the best fit, but in the future it may transpire this bird belongs to a different subspecies") maar die hals lijkt inderdaad erg dun. Zou de Twittervogel wat jou betreft dan wel een kanshebber zijn (op basis van die uiterlijke 'kenmerken')?

@Max: "dus Julian, ga lekker het veld in en vind mooie soorten zoals die Poelsnip toen. Veel nuttiger en leuker 💪."

Da's ook leuk maar of het nuttiger is? 😉 Ik heb mezelf vermoedelijk een beetje 'berucht' gemaakt met mijn voorliefde voor (nog?) niet-sluitende determinatievraagstukken (denk aan de beoordeling van Noordse Kauwen, Rietganzen, Todds Canadese Gans, Oostelijk type Grauwe gans, dombrowskii-kwikstaart, etc.). Daarbij vind ik de puzzels heel interessant maar verwacht absoluut niet dat de door mij ingebrachte voorbeeldvogels ook echt een sluitend naampje zullen krijgen. Zolang puzzeldiscussies (als deze) inhoudelijk verlopen, lijken ze me nuttig en zijn ze wat mij betreft ook leuk. Soms is het maar net welke bron er gebruikt wordt. De 'advocaat van de duivel' spelen om een discussie gaande te houden helpt weleens. Dat moet niet verward worden met eigenwijsheid (voor mij staat er namelijk heel weinig vast).

@Max: "Julian je weet toch dat al die Canadese Ganzen ontstaan zijn uit vogels die ooit in gevangenschap gekruist hebben met meerdere ondersoorten?"

Ik ken de bewering maar ben net als FJ benieuwd naar de oorspronkelijke bron. Welke taxa waren betrokken bij die Europese soep (dat moet onderzocht zijn wil men van een mengpopulatie kunnen spreken)? Is er in recente jaren onderzoek gedaan naar de Europese populatie waarin de inmenging van die betrokken taxa nog steeds genetische aan te tonen was? Want stel dat de Europese populatie genetisch vooral uit maxima en canadensis zou bestaan, is het dan logisch dat deze populatie soms donkerborstige individuen voortbrengt?

Peter de Knijff  ·  1 maart 2023  16:23, gewijzigd 1 maart 2023  16:30

@Julian,

Ross is gepokt en gemazeld door zijn meeuwen fascinatie, al meer dan 25 jaar, en weet dus als geen ander dat je altijd voorzichtig moet zijn met het plakken van labels, vandaar dus zijn gezonde kritische houding t.o.v. zijn eigen waarnemingen.

Die Twitter vogel heeft toch de verkeerde onderdeelkleuren? Ook in de UK is men te veel geneigd er direct maar een naam aan te koppelen zonder eerst eens goed in de variatie te duiken. Het zou mij  niet verbazen als een fors aantal van hun Todd's niet kloppen, maar dat mogen ze zelf uitzoeken.

Overigens hebben al jouw projecten 1 ding gemeen, allen weerspiegelen ze graduele clines van taxa zonder keiharde discriminerende kenmerken. Juist daarom zijn ze complex, en kom je er slechts in een beperkt aantal waarnemingen enigszins betrouwbaar uit. Dat maken ze niet minder leuk, maar slechts weinig waarnemers durven er hun handen aan te  branden. Over jouw populariteit zou ik me geen zorgen maken, na jouw Poelsnip kun je weer een paar jaar vooruit op dit forum!

Max Berlijn  ·  1 maart 2023  22:42, gewijzigd 2 maart 2023  05:29

"Welke taxa waren betrokken bij die Europese soep (dat moet onderzocht zijn wil men van een mengpopulatie kunnen spreken)? Is er in recente jaren onderzoek gedaan naar de Europese populatie waarin de inmenging van die betrokken taxa nog steeds genetische aan te tonen was" geen idee Julian. Ik weet niet of het in de door mij genoemde literatuur staat (geen zin om echt te gaan zoeken), maxima canadensis en interior zal er vast bij zitten (Wikipedia noemt ook parvipes) maar de populaties in europa zijn echt oud (midden 18de eeuw) en indien fulva (meer westelijk) erbij zit zou dat sommige meer donkerborstige vogels verklaren. Net als de herintroductie in de lower 48 hebben al die vogels gemeen dat ze niet of nauwelijks trekken. Maar ik heb het opgegeven om me er verder in te verdiepen.

Julian Overweg  ·  7 maart 2023  16:52

@Peter: “Die Twitter vogel heeft toch de verkeerde onderdeelkleuren? Ook in de UK is men te veel geneigd er direct maar een naam aan te koppelen zonder eerst eens goed in de variatie te duiken.

Daarom was het best interessant geweest als mijn mail naar de Britse zeldzaamhedencommissie een antwoord had opgeleverd. Weten zij meer dan wij? Of…

@Peter: “Over jouw populariteit zou ik me geen zorgen maken, na jouw Poelsnip kun je weer een paar jaar vooruit op dit forum!

Gelukkig maar! 😉

@Max: Dan blijft de vraag (op basis van welk onderzoek we vinden dat de Europese populatie van Grote Canadese Gans nog steeds een soep is – waar interior niet op morfologie uit te pikken zou zijn) open. Misschien weet iemand anders het?

Max Berlijn  ·  7 maart 2023  19:09, gewijzigd 7 maart 2023  19:11

Eeeh Julian, da’s wel een beetje makkelijk hè, heb je al de door mij genoemde literatuur (28-02-23 21:21) al doorgenomen over dit onderwerp? en nou niet vragen of ik dat gedaan heb, want jij gelooft niet in de “genetische soep” van de Europese populatie ik wel.

James Lidster  ·  8 maart 2023  12:11

@Julian - ter info, ik sprak Paul French (voorzitter BBRC) gister en hij heeft niks voorbij zien komen van je. Dat kan komen vanwege wisseling van secretaris. Maar hij geeft zelf aan dat contact met de commissie het beste via CDNA gaat (via de secretarissen), ze krijgen al heel veel vragen van vogelaars over ID, herkomst etc en dat is niet wat hun rol is.

Beter nog neem contact op met bekende ganzen experts online. Folkert-Jan linkt naar een Twitter bericht waarin Tom Lowe getagd werd (@saloplarus), maar mensen zoals Mark Golley en Chris Batty zijn ook heel goed. Of ze gaan reageren kan ik niet zeggen natuurlijk.

In het VK worden de meeste canadese ganzen niet serieus genomen behalve als ze met “goede” carrier species zijn en op goede locaties, maar er zijn ook heel veel canadese ganzen in het VK.

Julian Overweg  ·  8 maart 2023  13:53, gewijzigd 8 maart 2023  14:00

Ha Max,

Even ter verduidelijking: ik heb nergens een genetische soep ontkend noch beweerd dat er wél sprake van zou zijn (of aangegeven dat ik in specifiek één van beiden 'geloof'). Wat mij echter opvalt is dat ik in het veld praktisch alleen maar 'bleekborsten' tegenkom. Vandaar dat ik vroeg naar een oorspronkelijke bron (een onderzoek dat de veronderstelde Europese ganzensoep aantoont); leek me een legitieme vraag in deze forumdiscussie.

Uiteraard heb ik zelf ook al wat rondgekeken.

Deze pdf: 'NOBANIS – Invasive Alien Species Fact Sheet' (wordt naar verwezen in het artikel dat jij gaf) zegt:

"There are several subspecies of Canada goose, but the Canada geese introduced to northern Europe are assumed to belong to the nominate race B. canadensis canadensis (Andersson et al. 1999), the Atlantic Canada goose. In the United Kingdom introductions may have included the Giant Canada goose (B. c. maxima) as well as B .c. canadensis. The Small cackling goose (Branta hutchinsii minima) has been incidentally observed i.e. in Germany, Denmark, Sweden and Finland (Andersson et al. 1999) where it has escaped from captivity, and in Iceland where the birds are assumed to be of wild origin (Icelandic Rarities Committee, unpublished). The Small cackling goose was previously considered a subspecies of Branta canadensis, but is now considered a separate species."

Die info lijkt mijn kritische houding ten opzichte van de veronderstelde ganzensoep te rechtvaardigen en maakt de vraag van 1 maart 2023  14:42 meer relevant:
"Want stel dat de Europese populatie genetisch vooral uit maxima en canadensis zou bestaan, is het dan logisch dat deze populatie soms donkerborstige individuen voortbrengt?"

Julian Overweg  ·  8 maart 2023  14:03

@James: Top! Dank voor het navragen en de tips.

Max Berlijn  ·  8 maart 2023  14:54, gewijzigd 8 maart 2023  15:54

"veld praktisch alleen maar 'bleekborsten' tegenkom" dat klopt wel idd. Mijn laatste posting was een beetje als  grapje bedoelt he Julian 😉.  Ik bewonder je vasthoudendheid.

Julian Overweg  ·  8 maart 2023  16:27, gewijzigd 8 maart 2023  16:50

@Max: Oké, dat had ik inderdaad even niet zo begrepen. 😆
Dank voor je compliment.

Goed om te weten dat jij dezelfde ervaringen hebt met het bij ons 'normale type' Grote Canadese Gans. AIs het niet logisch is dat uit de Europese populatie van bleekborsten (voornamelijk canadensis en eventueel invloeden van maxima) bruinborstige exemplaren ontstaan, zou dat volgens mij kunnen pleiten voor een niet-Europese vogel.

Max Berlijn  ·  8 maart 2023  23:56, gewijzigd 9 maart 2023  06:59

Ik heb nog eens even naar jouw waarneming gekeken maar de donkerborstige Todds kandidaat lijkt gepaard met de lichtborstige vogel waar die op de foto naast staat. Iets wat je misschien niet direct zou verwachten van een verse aankomst dwaalgast uit de US??, daarnaast vind ik de vogel op het filmpje er minder spectaculair anders uitzien dan op de foto op de DB site doet vermoeden. De borst lijkt op het filmpje weer lichter en de structuur van de vogel is ook niet erg anders dan de compagnon.

Julian Overweg  ·  26 maart 2023  21:15

@Max: de vogel hoeft niet rechtstreeks uit de Verenigde Staten gekomen te zijn. Vanaf Groenland via het Verenigd Koninkrijk (waar 'ie z'n maatje vond?) mag ook.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?