Steenarend

Aquila chrysaetos  ·  Golden Eagle

Datum 21 februari 2021
Locatie Aamsveen
Fotograaf Marcel Hinnen Marcel Hinnen
Bekeken 6544 ×

Discussie

Wim Wiegant  ·  27 februari 2021  17:13

En vanmiddag -om een uur of kwart-over-drie- over Renkum....

Max Berlijn  ·  27 februari 2021  21:45

Die zit ergens in een NL boom nu...

David Uit de Weerd  ·  28 februari 2021  20:50

Klopt, Max!! Ik ben vandaag zooo blij :-)

Max Berlijn  ·  1 maart 2021  11:28

Filmpje van vanochtend, daarna (tot 11.30 in ieder geval) opgelost 

Jan Hein van Steenis  ·  1 maart 2021  11:31, gewijzigd 1 maart 2021  13:34

Gelukkig werd Martijns foto weer snel op embargo gezet, want hier valt natuurlijk helemaal niet achter te komen.

(Daar had ik zelfs zonder zenuwen heen kunnen rijden, want grensgebied. Gelukkig heb ik hem al).

(Hoe verrassend)

Folkert Jan Hoogstra  ·  2 maart 2021  10:19

Jammer dat er mensen zijn die het zo negatief hebben ervaren. Ik stond zelf op een goede plek dan denk ik? Want ondanks dat auto's op die weg niet door konden racen werd iedereen er toch prima langs gelaten. Ook heb ik geen statieven tegen auto's zien zwaaien etc. Wat betreft de anderhalve meter merk ik inderdaad wel dat er een aantal vogelaars zijn (bij de twitch, maar ook gewoon elders in het veld) die volgens mij nog nooit van de 1,5 meter hebben gehoord en gewoon schouder aan schouder willen komen staan om even een praatje te maken. Gelukkig hoeft dan maar 1 van beiden de wijsheid te hebben om de afstand toch te bewaren. 

Blog over de twitch

Filmpje


Maarten Wielstra  ·  2 maart 2021  11:19

Een jaar geleden zou ik hetzelfde hebben gezegd FJ, maar al gauw en tot nu bleek er geen fatsoenlijk bewijs voor buitenbesmettingen, 1,5m en die vreselijke muilkorven. We carpoolen ook massaal binnen de 1,5m en onze aerosolen zweven rustig door die kapjes heen op weg naar een twitch. De discussie kan m.i. beter gaan over het echte al dan niet plaatsgevonden wangedrag, anders wordt het een wereldschaal discussie.

Jan van der Laan  ·  2 maart 2021  11:52

Toch houd ik me voorlopig liever aan de richtlijnen van het RIVM dan aan die van bv  Maurice de Hond of Cafe Weltschmerz-achtige pseudoprietpraat.

Max Berlijn  ·  2 maart 2021  15:01, gewijzigd 2 maart 2021  15:01

Ik was er gisteren ook de hele waarnemingsvermogen bij. Behalve carpoolen (geen zicht op), kon ik geen ander gedrag zien dan bij mij in de plaatselijke Lidl en was van dicht bij elkaar kruipen geen sprake en noodzaak. Men verspreide zich goed langs de weg, en de vogel was dan ook zichtbaar vanuit verschillende plekken. Het grootste gevaar zat in het oplopen van blikschade bij manoeuvreren op de smalle weggetjes (wat hebben arenden toch met plekken met te smalle weggetjes?). Mondkapjes waren wel “uit het straatbeeld verdwenen” maar ik denk dat er toch veel geloof wordt gehecht aan een nihile kans op besmetting buiten.....

Maarten Wielstra  ·  3 maart 2021  11:51

@Jan: ik denk liever zelf logisch na. Ik vind de conclusies die rivm aan cijfers verbindt nog onnavolgbaarder dan de mijne over kwikstaarten.

Max Berlijn  ·  3 maart 2021  13:34

😂😂😂👍

Martijn Verdoes  ·  3 maart 2021  14:03

Inderdaad Maarten, logisch nadenken! Oftewel, het is logisch dat je de adviezen van mensen en instanties die er verstand van hebben navolgt. Dat zelfde geldt voor verzoeken en adviezen van DB. Ook (juist!) als je niet helemaal begrijpt waarom! Het advies is o.a. afstand houden en geen groepen vormen. Dit werd zondag iig niet door iedereen nageleefd. Niet verstandig en wenselijk om verschillende redenen. Logisch! 

Maarten Wielstra  ·  3 maart 2021  14:32

Een oneindige discussie op wereldschaal. Maarruh...sloegen ze nou met statieven op auto's?

Martijn Verdoes  ·  3 maart 2021  14:47

Nee hoor Maarten, helemaal geen eindeloze discussie op wereldschaal. Gewoon hele logische adviezen en verzoeken van mensen die er verstand van hebben en DB. Logisch! 

Ik heb persoonlijk niemand met statieven zien slaan. Wel mensen die met brillen en fototassen aan het gooien waren en die vervolgens niet meer konden vinden! Levert altijd weer mooie taferelen op zo'n twitch! 😅

Lodi Nauta  ·  3 maart 2021  20:18

"In ieder van ons is een ordehandhaver opgestaan; onder het juk van Covid-19 zijn we elkaar een BOA geworden. Een BOA met vermaningen op de lippen en een bonnenboekje in de hand."

(uit de zeer lezenswaardige column van Tommy Wieringa, NRC, 24 dec. 2020: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/24/volk-van-buiten-a4033541)

Maarten Wielstra  ·  4 maart 2021  00:14, gewijzigd 4 maart 2021  00:19

Afgesproken Martijn, de discussie bestaat niet. 1 waarheid. Lekker weer over vogels praten.

Jan van der Laan  ·  4 maart 2021  08:20

Misschien dat ik wellicht wat geprikkeld over kom in deze discussie, maar ik heb al twee familieleden verloren aan Corona. Ik zal jullie de details besparen, maar je gaat er niet echt prettig dood aan. Om niet mee te doen aan verspreiding er van denk ik liever logisch na en volg daarin niet de mensen die of geen opleiding er in hebben genoten of deze van facebook hebben gehaald of een nachtje googelen, maar die er langdurig voor gestudeerd hebben.

En verder een wijze les van mijn kinderen, die beiden een baantje hebben in respectievelijk een kaaswinkel en Albert Hein en het nadrukkelijke advies hebben gekregen om nimmer nooit met mensen die zich niet aan de coronaregels houden in discussie te treden. Negeren en vermijden en je tijd besteden aan mensen die er wel toe doen.

Max Berlijn  ·  4 maart 2021  09:16, gewijzigd 4 maart 2021  09:17

Gecondoleerd Jan. Laten we hier geen discussie voeren over de (vervolg) aanpak maar je stelling klopt, zo’n overlijden wens je niemand toe, ook niet voor de nabestaande. 

Martijn Verdoes  ·  4 maart 2021  09:16

Gecondoleerd Jan.... 

@Maarten: discussie is prima. Heel goed zelfs! Maar als dat niet gebeurd met inachtneming van de richtlijnen van de overheid en Dutch Birding, maar door handelen door "logisch nadenken" en dat stimuleren, dan is dat gewoon asociaal en schadelijk. 

Dus, ik zou zeggen, neem contact op met DB om te discussiëren over de maatregelen en als we ons in de tussentijd zo goed en zo kwaad als het kan aan de richtlijnen houden, dan blijven we hopelijk gezond en maken we een beetje sier bij de buitenwacht als twitchers. 

PS: je mag mij ook altijd even bellen om te discussiëren. Of het nou over het SARS-CoV-2 virus gaat of over kwikstaarten. Leuk! 😘

Maarten Wielstra  ·  4 maart 2021  10:34, gewijzigd 4 maart 2021  10:44

@Jan: covid kan mensen vreselijk treffen inderdaad. Veel sterkte! 

Ik houd met mijn eigen gedrag zoveel mogelijk rekening met de angst van de ander. In de lidl gaat het mondkapje op, alleen lopend in het bos of aan de kop van mijn kleine kinderen, dan zal je mij moeten gaan dwingen (in veel landen gebeurt dat al). Ook houd ik afstand en vind ik het asociaal als mensen geen oog hebben voor eventuele angst bij de ander.

Ik raak wel geprikkeld wanneer mensen "boa gedrag" gaan vertonen, vanuit het "good samaritan" principe. Daarvoor zijn boa's en helaas ook medewerkers van bedrijven als ze zich daartoe verantwoordelijk voelen. Een beetje sociale controle kan best op zijn plaats zijn, maar ook daarin mis ik soms wat nuance. De ene wildplasser is bijv. ook de andere niet.

Mijn kwetsbare vader van de ic doelgroep (man, middelbaar, overgewicht en al het andere wat bij covid niet mag) heb ik vaak aangesproken op de risico's. Ik heb geleerd dat hij zelf mag kiezen welke risico's hij voorzichzelf mag nemen om te "leven".

Rivm doet belangrijk onderzoek, ik volg ook met interesse de conclusies over buiten- en oppervlaktebesmettingen, mondkapje, etc. Vanuit virologisch standpunt neem je 0% risico, maar om (in harmonie) te "leven" is er ietsje pietsje meer nodig ben ik van mening. Daar komt het niet-puur-viro-logisch nadenken van mij om de hoek.

@Martijn: ik vind het heel verstandig dat DB zich buiten de discussie houdt en niets organiseert of faciliteert. Ik zie geen nut om bij hen mijn mening tegaan ventileren. Met jou praat ik liever eens over onze nog steeds niet ingediende Kleine Bur van 1994 ;)George Sangster  ·  4 maart 2021  11:45

Ik vraag mij vooral af of zo'n twitch over een paar jaar - als iedereen een zelfrijdende/zelfparkerende auto heeft - meer of juist minder chaotisch zal gaan.

Wim Wiegant  ·  4 maart 2021  12:24

George, slordig parkeren kun je niet aan een zelfrijdende auto leren: te weinig voorbeelden...!

Jaap Denee  ·  4 maart 2021  12:34

Uit je opmerking trek ik de voorzichtige conclusie dat jij nog niet een auto met een dergelijke functie hebt, George. Je auto zelf in laten parkeren kost veel teveel tijd. Knappe jongen die bij een stressvolle twitch waarbij elke seconde kan tellen zijn ‘cool’ bewaart en het inparkeren aan zijn auto over laat...

Julian Overweg  ·  4 maart 2021  14:13

Zal minder chaotisch gaan. Met de ontwikkeling rond elektrische auto's (automatisch afstand houden, inparkeren, snelheid aanpassen etc.) zijn we de trein opnieuw aan het uitvinden.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?